52
Cukier
* Cukier sprzyja dojrzewaniu i sprawia, ˝e chleb jest s∏odki i
smaczny. Powoduje on równie˝, ˝e chleb jest mi´kki, a skórka
bràzowa.
* Zamiast cukru mo˝na równie˝ u˝yç miodu.
P∏yn
* Do pieczenia mo˝na u˝yç wody, mleka lub mleka zsiad∏ego.
Mleko poprawia smak i daje chrupiàcà skórk´, ale w
przypadku u˝ycia samego mleka chleb b´dzie troch´
mniejszy.
Wskazówki dotyczàce pieczenia
JeÊli chleb ma si´ upiec natychmiast
* P∏yn musi byç letni (oko∏o 37∞C), aby fermentacja mog∏a si´
rozpoczàç natychmiast.
* Ziarna do chleba ziarnistego powinny gotowaç si´ przez kilka
minut, aby zmi´k∏y.
* Mo˝na równie˝ u˝yç Êwie˝ych dro˝d˝y zamiast suchych.
* Placki nale˝y piec natychmiast.
JeÊli chleb jest pieczony z u˝yciem funkcji wy∏àcznika
czasowego
* P∏yn powinien mieç temperatur´ pokojowà.
* Upewnij si´, ˝e dro˝d˝e nie zetknà si´ za wczeÊnie z p∏ynem.
W przeciwnym razie fermentacja rozpocznie si´ za wczeÊnie
– wlej p∏yn do formy do pieczenia i umieÊç dro˝d˝e na
wierzchu.
* Ziaren lub nasion do chleba ziarnistego nie trzeba gotowaç,
ale mo˝na je zanurzyç w p∏ynie.
Wskazówki
* Nie wolno nak∏adaç do formy do pieczenia sk∏adników do
pe∏na, poniewa˝ podczas wyrastania ciasto b´dzie si´
rozszerzaç.
* JeÊli masz ju˝ wymieszane ciasto, mo˝esz je upiec w
maszynie bez wyrabiania i dojrzewania (u˝yj programu 12).
* JeÊli chcesz wymieszaç ciasto (na przyk∏ad na s∏odkie
bu∏eczki lub pizz´), które zostanie upieczone w zwyk∏ym
piekarniku, mo˝esz u˝yç programu 8.
* Maszyna do pieczenia chleba jest najlepiej przystosowana do
pieczenia chleba, ale mo˝na w niej równie˝ upiec placek,
najlepiej z niewielkà zawartoÊcià t∏uszczu. Mo˝na próbowaç
w∏asnych przepisów lub u˝ywaç gotowych mieszanek na
ciasta.
Korzystanie z maszyny do pieczenia chleba
* Wyjmij form´ do pieczenia i zamontuj w niej mieszad∏o do
ciasta (o ile nie korzystasz z programu 12, w przypadku
którego ciasto nie jest wyrabiane).
* UmieÊç sk∏adniki w formie do pieczenia.
- Sk∏adniki muszà mieç temperatur´ pokojowà (18–23∞C) i
muszà zostaç dodane w kolejnoÊci podanej w przepisie!
- Suche dro˝d˝e nale˝y dodaç na koƒcu i umieÊciç je w
niewielkim wg∏´bieniu w màce.
- Cukier, sól i inne przyprawy nale˝y równomiernie wymieszaç
z pozosta∏ymi sk∏adnikami.
* Wstaw form´ do pieczenia do komory wypieku.
* Zamknij pokryw´.
* W∏ó˝ wtyczk´ do gniazdka.
* Wybierz ˝àdany program, wielkoÊç bochenka oraz kolor
skórki, o ile jest to potrzebne.
* W miar´ potrzeby ustaw funkcj´ wy∏àcznika czasowego (patrz
poni˝ej).
* NaciÊnij przycisk START/STOP. Dwukropek na wyÊwietlaczu
zacznie migaç i program zostanie uruchomiony.
- Pieczenie obejmuje nast´pujàce procesy:
wyrabianie/odpoczynek, dojrzewanie, pieczenie i
utrzymywanie ciep∏a po zakoƒczeniu pieczenia.
- Podczas wyrabiania maszyna do pieczenia chleba b´dzie
brz´czeç, gdy˝ obraca si´ wtedy mieszad∏o do ciasta. Jest to
ca∏kowicie normalne zjawisko.
- W przypadku ustawienia funkcji wy∏àcznika czasowego
program uruchomi si´ po zatrzymaniu wy∏àcznika (patrz
poni˝ej). Dwukropek na wyÊwietlaczu nadal b´dzie miga∏.
- W przypadku wybrania programu 1, 2, 3, 5 lub 11 maszyna
do pieczenia chleba kilka razy wygeneruje sygna∏ dêwi´kowy
podczas drugiego wyrabiania ciasta, aby poinformowaç, ˝e
mo˝na dodaç owoce, orzechy itp.
- Podczas pieczenia z otworów wentylacyjnych pokrywy mo˝e
si´ wydobywaç para. Jest to ca∏kowicie normalne zjawisko.
- Nie nale˝y otwieraç pokrywy przed zakoƒczeniem pieczenia,
poniewa˝ mo˝e to wp∏ynàç na jakoÊç chleba, a zw∏aszcza na
jego zdolnoÊç do wyroÊni´cia.
* Po zakoƒczeniu programu maszyna wygeneruje jeden sygna∏
dêwi´kowy. Maszyna do pieczenia chleba mo˝e utrzymywaç
chleb w cieple przez 1 godzin´, po czym zostanie
wygenerowanych 10 sygna∏ów dêwi´kowych i maszyna
wy∏àczy si´. Funkcj´ utrzymywania ciep∏a maszyny do
pieczenia chleba mo˝na wy∏àczyç przed up∏ywem godziny,
naciskajàc i przytrzymujàc przycisk START/STOP przez mniej
wi´cej 3 sekundy.
* Otwórz pokryw´ i wyjmij form´ do pieczenia.
Wa˝ne! Po wypieku forma do pieczenia jest bardzo goràca!
Podczas wyjmowania formy do pieczenia nale˝y zawsze
u˝ywaç r´kawicy do piekarnika lub podobnej, a ponadto nie
wolno stawiaç formy na powierzchni, która mo˝e zostaç
uszkodzona przez goràco.
* Wyjmij wtyczk´ przewodu sieciowego z gniazdka.
* Nale˝y pami´taç, ˝e mieszad∏o do ciasta mo˝e przywrzeç do
chleba podczas wyjmowania go z formy do pieczenia!
* Wa˝ne! Podczas wyjmowania chleba z formy do pieczenia
nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie plastikowych lub drewnianych
przyborów kuchennych, poniewa˝ powierzchnia
zapobiegajàca przywieraniu mo˝e zostaç uszkodzona
metalowymi przyborami.
Korzystanie z funkcji wy∏àcznika czasowego
Mo˝na ustawiç opóênienie uruchomienia maszyny do pieczenia
chleba. Na przyk∏ad mo˝na jà ustawiç wieczorem, aby uruchomi∏a
si´ wczeÊnie nast´pnego ranka. NaciÊni´cie przycisku TIME+
powoduje zwi´kszenie opóênienia o 10 minut, a naciÊni´cie
przycisku TIME- – zmniejszenie go o 10 minut. Wybierz, na którà
godzin´ ma zostaç upieczony chleb.
PRZYK¸AD:
Jest godzina 21.00, a chcesz, aby chleb upiek∏ si´ na godzin´
7.00 nast´pnego dnia rano. Ró˝nica czasu wynosi 10 godzin,
naciskaj wi´c przycisk TIME+ a˝ na wyÊwietlaczu poka˝e si´
10.00, a nast´pnie naciÊnij przycisk Start.
* Wa˝ne! W przypadku korzystania z funkcji wy∏àcznika
czasowego nie nale˝y u˝ywaç psujàcych si´ sk∏adników,
takich jak mleko lub jajka.