Aeg-Electrolux KAM 80 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

58
o
Szanowni klienci,
Prosimy o staranne przeczytanie tej
instrukcji obs³ugi. Nale¿y szczególnie
zwróciæ uwagê na zasady bezpie-
czeñstwa, które podano na pierw-
szych stronach! Instrukcjê obs³ugi
nale¿y przechowywaæ w celu korzy-
stania z niej w póŸniejszym terminie.
Instrukcjê tê nale¿y przekazaæ ewen-
tualnemu nastêpnemu u¿ytkownikowi
tego sprzêtu.
Wyposa¿enie (rysunek 1)
A
Dzbanek na kawê z oznakowaniem
poziomu wed³ug liczby fili¿anek i pokryw¹
B Filtr wychylny z wk³adem i zaworem
chroni¹cym przed kapaniem
C DŸwignia spustowa doprowadzenia wody
D Wychylne doprowadzenie wody
E Zasobnik m³ynka do kawy z pokryw¹
F Ustawienie mia³koœci mielenia
G Kana³ m³ynka
H DŸwignia wychylna doprowadzenia wody
J Zbiornik œwie¿ej wody z pokrywk¹
K Przycisk Za³./Wy³. z lampk¹ kontroln¹
(czerwon¹)
L Przycisk Start z lampk¹ kontroln¹
(zielon¹)
M Pokrêt³o mielona kawa/iloœæ fili¿anek
N P³ytka podgrzewaj¹ca powlekana
O Tabliczka znamionowa (spód urz¹dzenia)
1 Zasady bezpieczeñstwa
Sprzêt ten mo¿na pod³¹czaæ tylko do
Ÿród³a zasilania, którego napiêcie jest
zgodne z podanym na tabliczce zna-
mionowej (patrz: spód urz¹dzenia)!
Przewód zasilaj¹cy nigdy nie
powinien stykaæ siê z gor¹c¹ p³ytk¹
podgrzewaj¹c¹!
Wtyk sieciowy przewodu zasilaj¹cego
nigdy nie powinna byæ wyjmowana z
gniazdka przez poci¹ganie za
przewód!
Nie w³¹czaæ urz¹dzenia w przypadku,
gdy:
przewód zasilaj¹cy jest uszkodzony,
na obudowie widaæ wyraŸne œlady
uszkodzenia.
W trakcie pracy urz¹dzenia, ze
wzglêdu na swoje funkcje p³ytka
podgrzewaj¹ca i dzbanek na kawê
s¹ gor¹ce. Nale¿y chroniæ przed
dostêpem do nich dzieci!
Nie nalewaæ wody do nagrzanego
urz¹dzenia! Przelewowy ekspres do
kawy wy³¹czyæ i odczekaæ oko³o
5 minut w celu jego sch³odzenia!
Stosowaæ siê do wskazówek
odwapniania!
Przed przyst¹pieniem do konserwacji
i czyszczenia nale¿y upewniæ siê, czy
urz¹dzenie zosta³o wy³¹czone oraz
czy wtyczka zosta³a od³¹czona od
gniazdka!
Nie zanurzaæ korpusu urz¹dzenia
wwodzie!
Nie pozostawiaæ bez potrzeby
w³¹czonego urz¹dzenia.
M³ynek nale¿y u¿ywaæ wy³¹cznie do
mielenia palonych ziaren kawy, a nie
do innych ziarnistych produktów
spo¿ywczych. Do pojemnika na kawê
nie mo¿na wsypywaæ zamro¿onych
ani karmelizowanych ziaren kawy.
Z kawy ziarnistej nale¿y usun¹æ
wszelkie obce cia³a, np. drobne
kamyki. W przeciwnym wypadku
nast¹pi uniewa¿nienie gwarancji.
Aby zapobiec niebezpieczeñstwu,
uszkodzony przewód zasilaj¹cy musi
822_949_386 KAM80.book Seite 58 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
o
59
zostaæ wymieniony przez producenta,
wykwalifikowanego sprzedawcê lub
personel z odpowiednimi
kwalifikacjami.
Urz¹dzenie mo¿e byæ naprawiane
wy³¹cznie przez specjalistów. Nie-
fachowe naprawy mog¹ prowadziæ
do wyst¹pienia du¿ych zagro¿eñ dla
bezpieczeñstwa w u¿ytkowaniu urz¹-
dzenia. W razie koniecznoœci prze-
prowadzenia naprawy nale¿y zwróciæ
siê do serwisu lub autoryzowanego
sprzedawcy. W przypadku niezgod-
nego z przeznaczeniem lub niew³a-
œciwego u¿ytkowania urz¹dzenia
producent nie udziela gwarancji, ani
nie ponosi odpowiedzialnoœci za
ewentualne szkody.
To urz¹dzenie nie jest przeznaczone
dla osób (w tym dzieci), które
z powodu braku doœwiadczenia lub
stosownej wiedzy nie s¹ w stanie
zapewniæ bezpiecznego u¿ytkowania,
jak równie¿ dla osób (w tym dzieci)
niepe³nosprawnych fizycznie,
sensorycznie lub umys³owo, chyba,
¿e osoby te zosta³y odpowiednio
poinstruowane jak nale¿y poprawnie
obchodziæ siê z urz¹dzeniem i by³y
na pocz¹tku nadzorowane przez inne
osoby sprawuj¹ce nad nimi opiekê.
Nie wolno dopuœciæ do tego, aby
urz¹dzeniem bawi³y siê dzieci.
Schowek na kabel (rysunek 2)
Przelewowy ekspres do kawy jest
wyposa¿ony w schowek na przewód
zasilania. Jeœli przewód zasilaj¹cy
jest zbyt d³ugi, jego nadmiar mo¿na
zwin¹æ i umieœciæ w schowku znajdu-
j¹cym siê w tylnej czêœci urz¹dzenia.
Przed pierwszym
uruchomieniem
Przed pierwszym przygotowaniem
kawy nale¿y przeprowadziæ jedno lub
dwa zaparzenia u¿ywaj¹c do tego
celu wy³¹cznie wody.
Zbiornik na œwie¿¹ wodê nale¿y
nape³niæ zimn¹ wod¹ do oznaczenia
„maks.”, a nastêpnie bez
nasypywania kawy i wk³adania
papierowego filtra, przy w³¹czonym
urz¹dzeniu, odczekaæ na przelanie
siê ca³ej wody do dzbanka na kawê.
W tym celu nale¿y ustawiæ pokrêt³o
(rys. 1/M) w pozycji . Nastêpnie
nale¿y w³¹czyæ urz¹dzenie przy
pomocy przycisku Za³./Wy³. (rys.
1/K) i wcisn¹æ przycisk Start
(rys. 1/L).
Proces przygotowania
Nalewanie wody (rys. 3)
0 Podnieœæ pokrywê zbiornika na
œwie¿¹ wodê (rysunek 1/J).
0 Do pojemnika nalaæ zimn¹ wodê z
kranu. W celu dok³adnego odmierze-
nia iloœci potrzebnej wody mo¿na
skorzystaæ z oznakowania poziomu
wed³ug liczby fili¿anek na dzbanku
na kawê. Oznakowanie dotyczy objê-
toœci œwie¿ej wody. Objêtoœæ zapa-
rzonej kawy jest mniejsza ze wzglêdu
na wch³anianie wody przez zmielon¹
kawê.
0 Zamkn¹æ pokrywê zbiornika na
œwie¿¹ wodê.
1
Do zbiornika nigdy nie nalewaæ gor¹-
cej wody. Nie mo¿na nalewaæ tak¿e
mleka, gotowej kawy, herbaty itp.
Zak³adanie papierowego filtra
(rysunek 4)
0 Odchyliæ filtr wychylny (rysunek 1/B).
0 W³o¿yæ wk³ad papierowy o
rozmiarze 4. Przed w³o¿eniem
wk³adu nale¿y zagi¹æ jego krawêdzie
boczne i krawêdŸ doln¹.
0 Filtr wychylny dosun¹æ w pierwotne
po³o¿enie.
Ustawienie dzbanka na kawê
razem z pokryw¹ na p³ytce
podgrzewaj¹cej (rys. 5)
822_949_386 KAM80.book Seite 59 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
o
60
M³ynek
Nasypywanie ziaren kawy do
zasobnika (rysunek 6)
M³ynek posiada zasobnik
(rysunek 1/E), który utrzymuje przez
ca³y czas œwie¿oœæ aromatu
znajduj¹cych siê w nim ziaren kawy.
0 Do ca³ego zasobnika nasypaæ ziarna
kawy i zamkn¹æ pokrywê. Zasobnik
mieœci oko³o 125 g ziaren kawy.
Ustawianie mia³koœci mielenia
(rysunek 7)
W urz¹dzeniu mo¿na zmieniæ
mia³koœæ mielenia i dopasowaæ do
stopnia upalenia ziaren kawy.
0 Zasobnik (rysunek 1/E) obróciæ w
wybrane po³o¿enie.
Po³o¿enie
(rysunek 7/a) jest prze-
znaczone do jasnych ziaren, nato-
miast po³o¿enie
(rysunek 7/b) do
ciemnych ziaren. Zalecamy mielenie
kawy przy ustawieniu w po³o¿eniu
œrodkowym, poniewa¿ jest one
optymalne do najczêœciej
dostêpnych na rynku gatunków kawy.
3
Podczas mielenia ziaren kawy kana³
m³ynka mo¿e ulec zatkaniu. W takim
przypadku nale¿y przeczyœciæ kana³
m³ynka, a nastêpnie ustawiæ inn¹
liczbê fili¿anek.
Pod³¹czenie do zasilanie
elektrycznego
0 Wtyczkê pod³¹czyæ do gniazdka
elektrycznego.
Przygotowanie kawy ze
zmielonych ziaren
3
Kawê mo¿na przygotowaæ z ju¿
zmielonych ziaren.
0 Nalaæ wodê.
0 Odchyliæ filtr wychylny (rysunek 1/B).
0 Za³o¿yæ wk³ad papierowy.
0
Nasypaæ zmielon¹ kawê (rysunek 8).
0 Filtr wychylny dosun¹æ w pierwotne
po³o¿enie.
0 Dzbanek na kawê postawiæ na p³ytce
podgrzewaj¹cej.
0 Pokrêt³o (rys. 1/M) ustawiæ w pozycji
.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie wciskaj¹c
przycisk Za³./Wy³. (rys. 1/K).
Zapala siê czerwona lampka
kontrolna.
0 Wcisn¹æ przycisk Start (rys. 1/L).
Zielona lampka kontrolna miga.
Rozpoczyna siê parzenie kawy.
Przygotowanie kawy ze
zmieleniem w m³ynku
3
Mo¿na przyrz¹dziæ kawê z ziaren. W
tym celu nale¿y przy pomocy
pokrêt³a (rys. 1/M) nastawiæ iloœæ
fili¿anek. Odpowiednio do tej iloœci
m³ynek zmieli okreœlon¹ iloœæ ziaren
kawy.
Mo¿na ustawiæ 2, 4, 6, 8 lub
10 fili¿anek.
0 Nalaæ wodê.
0 Odchyliæ filtr wychylny (rysunek 1/B).
0 Za³o¿yæ wk³ad papierowy.
0 Filtr wychylny dosun¹æ w pierwotne
po³o¿enie.
0 Dzbanek na kawê postawiæ na p³ytce
podgrzewaj¹cej.
0 Przy pomocy dŸwigni wychylnej
(rysunek 1/H) odchyliæ
doprowadzenie wody (rysunek 1/D)
a¿ do zatrzaœniêcia (rysunek 9).
0 Przy pomocy pokrêt³a (rys. 1/M)
ustawiæ wybran¹ iloœæ fili¿anek.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie wciskaj¹c
przycisk Za³./Wy³. (rys. 1/E).
Zapala siê czerwona lampka
kontrolna.
0 Wcisn¹æ przycisk Start (rys. 1/L).
Natychmiast rozpoczyna siê proces
mielenia, zielona lampka kontrolna
miga szybko.
822_949_386 KAM80.book Seite 60 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
o
61
Po zakoñczeniu mielenia,
doprowadzenie wody odchyla siê
automatycznie do pozycji parzenia i
rozpoczyna siê proces parzenia,
zielona lampka kontrolna miga
wolniej.
Wy³¹czenie
Wy³¹czyæ urz¹dzenie przy pomocy
przycisku Za³./Wy³. (rys. 1/K).
Czerwona lampka kontrolna gaœnie.
P³ytka podgrzewaj¹ca
(rysunek 1/N)
Po zakoñczeniu procesu parzenia
p³ytka podgrzewaj¹c¹ podtrzymuje
temperaturê kawy w szklanym
dzbanku. 2 godziny po zakoñczeniu
procesu parzenia p³ytka
podgrzewaj¹ca automatycznie siê
wy³¹cza, gaœnie zielona lampka
kontrolna.
Zdejmowanie dzbanka
(rysunek 11)
Po wyjêciu dzbanka specjalny zawór
uniemo¿liwia skapywanie kawy na
p³ytkê podgrzewaj¹c¹.
Czyszczenie (nale¿y
bezwzglêdnie przestrzegaæ!)
Elementy do parzenia kawy
Wk³ad filtracyjny mo¿na wyj¹æ w celu
opró¿nienia i wyczyszczenia urz¹dze-
nia z pozosta³oœci po przygotowaniu
kawy.
0 Odchyliæ filtr wychylny w bok.
0 Chwyciæ palcami za tylne zag³êbienie
(rysunek 12) i podnieœæ do góry
uchwyt wk³adu. Spowoduje to
odblokowanie wk³adu filtracyjnego,
który w tym momencie mo¿na wyj¹æ.
0 Podczas czyszczenia kilka razy
nacisn¹æ na zawór chroni¹cy przed
kapaniem.
0 Po zakoñczeniu czyszczenia, wk³ad
filtracyjny osadziæ ponownie w filtrze.
Z³o¿yæ uchwyt (rysunek 13).
Spowoduje to ponowne zabloko-
wanie wk³adu filtracyjnego. Nale¿y
zwracaæ uwagê na prawid³owe
osadzenie i zablokowanie!
0 Urz¹dzenie czyœciæ wy³¹cznie
wilgotn¹ szmatk¹, ale nigdy nie
zanurzaæ w wodzie. Tylko dzbanek
na kawê i pokrywa s¹ przeznaczone
do mycia w zmywarkach.
M³ynek do kawy
Od czasu do czasu (najpóŸniej jeœli
dojdzie do zatkania) nale¿y oczyœciæ
kana³ m³ynka z gromadz¹cych siê w
nim oleistych resztek kawy. Nale¿y
przy tym post¹piæ w nastêpuj¹cy
sposób:
0 Wyci¹gn¹æ wtyczkê z gniazdka
sieciowego.
0 Przy u¿yciu przedmiotu ze spiczast¹
koñcówk¹ (np. d³ugopisu) odbloko-
waæ pokrywê kana³u m³ynka (rysunek
1/G i rysunek 14), a nastêpnie zdj¹æ
pokrywê wyci¹gaj¹c j¹ do przodu.
0 Przy pomocy dŸwigni wychylnej
(rysunek 1/H) odchyliæ doprowa-
dzenie wody (rysunek 1/D) a¿ do
zatrzaœniêcia (rysunek 9).
0 W filtrze umieœciæ wk³ad papierowy.
0 Przy pomocy odpowiedniego
przedmiotu (np. pêdzelka) "strzepaæ"
resztki kawy (równie¿ z tylnej czêœci
kana³u) do wk³adu papierowego
(rysunek 15). Resztki kawy mo¿na
równie skutecznie usun¹æ przy u¿yciu
odkurzacza.
0 Po usuniêciu resztek kawy kana³
m³ynka wytrzeæ such¹ szmatk¹.
0 Wyrzuciæ wk³ad papierowy.
0 Wcisn¹æ dŸwigniê spustow¹ (rysunek
1/C), aby ustawiæ ponownie dopro-
wadzenie wody w po³o¿eniu parzenia
kawy (rysunek 10).
822_949_386 KAM80.book Seite 61 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
o
62
0 Nasun¹æ ponownie pokrywê kana³u
m³ynka (rysunek 1/G i rysunek 14)
a¿ do zatrzaœniêcia. Odblokowanie
nale¿y przy tym przytrzymaæ palcem
w dole. Sprawdziæ prawid³owe
osadzenie pokrywy.
W tym momencie przelewowy ekspres
do kawy jest znów w pe³ni sprawny.
3
Podczas u¿ywania ciemnych,
oleistych ziaren kawy kana³ m³ynka
nale¿y czyœciæ czêœciej, ni¿ podczas
u¿ywania jasnych ziaren.
Aby nie dopuœciæ do zatkania kana³u
m³ynka:
Nie wolno u¿ywaæ zamro¿onych
ziaren kawy, poniewa¿ w czasie
rozmra¿ania uwalniaj¹ siê z nich
skropliny, mog¹ce doprowadziæ do
zatkania kana³u m³ynka.
Urz¹dzenie stawiaæ w odpowiedniej
odleg³oœci od kuchenki i frytkownicy,
poniewa¿ tryskaj¹cy t³uszcz mo¿e
doprowadziæ do zatkania kana³u.
Zasobnik z ziarnami kawy musi byæ
zawsze zamkniêty.
0 Zasobnik m³ynka do mielenia kawy
(rysunek 1/E) od czasu do czasu
czyœciæ such¹ szmatk¹ z oleistych
resztek.
Odwapnianie –
Pomo¿e d³u¿ej utrzymaæ
urz¹dzenie w dobrym stanie
Zaleca siê przeprowadzanie odwap-
niania raz na kwarta³. W wypadku
u¿ywania filtra poz³acanego, nale¿y
go wymontowaæ przed przyst¹pie-
niem do odwapnienia. W celu odwap-
nienia stosowaæ polecane przez
producenta przyjazne dla œrodowiska
œrodki usuwaj¹ce osad z kamienia.
W ¿adnym wypadku nie wolno
u¿ywaæ œrodków do odwapniania na
bazie kwasu mrówkowego. Do od-
wapniania nie zaleca siê równie¿
stosowania œrodków w postaci
proszku.
1
Zbiornik na œwie¿¹ wodê nape³niæ
wod¹ i dodaæ œrodek do
odwapniania. Nigdy nie zmieniaæ
podanej kolejnoœci.
0 Dzbanek na kawê razem z pokryw¹
postawiæ na p³ytce podgrzewaj¹cej.
0 Roztwór do odwapniania pozostawiæ
do zadzia³ania na oko³o 15 minut, a
nastêpnie w³¹czyæ urz¹dzenie.
0 Po przes¹czeniu siê przez uk³ad
roztworu do odwapniania, urz¹dzenie
wy³¹czyæ.
3
Jeœli jest to wymagane, powtórzyæ
proces odwapnienia.
0 Na koniec powtórzyæ co najmniej
dwukrotnie proces parzenia u¿ywaj¹c
do tego czystej wody.
0 Dzbanek do kawy, pokrywê dzbanka
i wk³ad filtracyjny dok³adnie prze-
p³ukaæ pod bie¿¹c¹ wod¹. Podczas
p³ukania kilka razy nacisn¹æ na
zawór chroni¹cy przed kapaniem.
Wskazówka
Jeœli przez przypadek dojdzie do
odchylenia odp³ywu wody, nale¿y go
ponownie ustawiæ (rysunek 10)
w prawid³owym po³o¿eniu przy
pomocy dŸwigni spustowej
(rysunek 1/C).
Co zrobiæ, gdy…
filtr wychylny nie daje siê cofn¹æ z
powrotem do prawid³owego
po³o¿enia?
Zwróciæ uwagê na prawid³owe
osadzenie wk³adu filtracyjnego!
kawa kapie za wolno do dzbanka?
Wyczyœciæ zawór chroni¹cy przed
kapaniem!
Wykonaæ odwapnienie urz¹dzenia
(patrz wskazówki dotycz¹ce
odwapnienia).
Zastosowaæ wk³ad papierowy
lepszej jakoœci.
822_949_386 KAM80.book Seite 62 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
o
63
Dzbanek na kawê
W przypadku rozbicia dzbanka na
kawê mo¿na za dop³at¹ wymieniæ go
na nowy u wykwalifikowanego sprze-
dawcy lub w punkcie serwisowym,
podaj¹c nr kat. 407138479/8.
Dane techniczne
Napiêcie sieciowe: 220 – 240 V
Pobór mocy: 900 - 1000 W
;
Urz¹dzenie spe³nia wymagania
Dyrektyw Unii Europejskiej:
Dyrektywa 2006/95/EC – niskie
napiêcie
Dyrektywa 89/336/EEC ze
zmianami 92/31/EEC oraz
93/68/EEC – kompatybilnoœæ
elektromagnetyczna
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez
ograniczeñ zostaæ powtórnie prze-
tworzone. Elementy z tworzyw
sztucznych s¹ oznakowane, np.
>PE<, >PS<, itd. Usuwaæ materia³y
opakowañ zgodnie z ich oznacze-
niem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w
tym celu pojemników zbiorczych.
2
Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W
na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, ze tego pro-
duktu nie wolno traktowaæ tak, jak
innych odpadów domowych. Nalezy
oddaæ go do w³asciwego punktu
skupu surowców wtórnych zajmuj¹-
cego siê z³omowanym sprzêtem
elektrycznym i elektronicznym.
W³asciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego
wp³ywu z³omowanych produktów na
srodowisko naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskaæ szczegó³owe dane doty-
cz¹ce mozliwosci recyklingu niniej-
szego urz¹dzenia, nalezy skontakto-
waæ siê z lokalnym urzêdem miasta,
s³uzbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt zosta³
zakupiony.
822_949_386 KAM80.book Seite 63 Donnerstag, 17. Januar 2008 11:42 11
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Aeg-Electrolux KAM 80 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla