o
45
Przygotowanie kawy
0 Otworzyæ pokrywkê (rys. 1/B).
0 Nape³niæ wod¹ (rysunek 2).
1
Zbiornik na œwie¿¹ wodê nape³niaæ
tylko zimn¹, czyst¹ wod¹. Zbiornika
na œwie¿¹ wodê nigdy nie nape³niaæ
wod¹ mineraln¹, destylowan¹, mle-
kiem, zaparzon¹ kaw¹, herbat¹ itp.
3
Do nalewania ¿¹danej iloœci wody
pos³u¿yæ siê dzbankiem na kawê.
Oznakowanie poziomu wed³ug liczby
fili¿anek – od 2 do 10, znajduje siê
na zbiorniku na œwie¿¹ wodê i
dzbanku na kawê.
Oznakowanie obowi¹zuje dla
objêtoœci œwie¿ej wody.
Objêtoœæ zaparzonej kawy jest
mniejsza ze wzglêdu na wch³anianie
wody przez zmielon¹ kawê.
0 W³o¿yæ filtr papierowy.
W³o¿yæ filtr papierowy rozmiaru
1x4 do wk³adu filtracyjnego
(rys. 1/C). Wczeœniej zagi¹æ
perforowan¹ stronê.
0 Wsypywanie zmielonej kawy.
Nale¿y stosowaæ zmielon¹ kawê
o mia³koœci zmielenia w stopniu
„œrednim”. Iloœæ zmielonej kawy
dobieraæ wed³ug w³asnego gustu.
W przypadku œrednio mocnej kawy
wystarczy jedna miarka kawy
(ok. 6-7 g) na fili¿ankê.
0 Zamkn¹æ pokrywê (rys. 1/B).
0 Dzbanek na kawê razem z pokryw¹
postawiæ na p³ytce podgrzewaj¹cej.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie wy³¹cznikiem
(rys. 1/E).
Œwieci siê lampka kontrolna. Po kilku
sekundach gor¹ca woda zaczyna
przep³ywaæ przez filtr. Po zakoñcze-
niu procesu parzenia urz¹dzenie
prze³¹cza siê automatycznie w stan
podgrzewania.
0 Wyjmowanie dzbanka.
1
Podczas parzenia, dzbanka nie
wolno wyjmowaæ na d³u¿ej, ni¿
30 sekund, poniewa¿ nast¹pi wtedy
przepe³nienie filtra.
Po wyjêciu dzbanka, zawór filtru
zapobiega kapaniu na p³ytê podgrze-
waj¹c¹. P³yta podgrzewaj¹ca utrzy-
muje odpowiedni¹ do picia tempera-
turê kawy w dzbanku. Temperatura
podtrzymywana jest do momentu
wy³¹czenia urz¹dzenia za pomoc¹
wy³¹cznika (rys. 1/E) i zgaœniêcia
lampki kontrolnej.
3
Je¿eli urz¹dzenie nie zostanie wy³¹-
czone rêcznie, to po 2 godzinach od
zakoñczenia parzenia wy³¹czy siê
ono automatycznie.
3
Aby kawa by³a jednakowo mocna, po
przyrz¹dzeniu nale¿y j¹ przemieszaæ
w dzbanku.
1
Po zakoñczeniu procesu parzenia,
przed nalaniem nowej porcji wody do
dalszego przygotowania, urz¹dzenie
nale¿y wy³¹czyæ i odczekaæ kilka
minut, a¿ ostygnie.
Stopieñ intensywnoœci aromatu
Ustawienie stopnia intensywnoœci
aromatu zapewnia wspania³y aromat
kawy równie¿ przy przygotowaniu
ma³ych iloœci (od 2 do 4 fili¿anek).
0 W³¹czyæ urz¹dzenie wy³¹cznikiem
(rys. 1/E). Zaœwieci siê lampka
kontrolna.
0 W³¹czyæ stopieñ aromatu za pomoc¹
przycisku (rys. 1/D).
Zaœwieci siê lampka kontrolna
przycisku , a zgaœnie lampka
kontrolna przycisku . Stopieñ
aromatu jest w³¹czony.
3
11 minut po zaparzaniu stopieñ
aromatu wy³¹czy siê automatycznie,
a lampka kontrolna wy³¹cznika
zapali siê ponownie.
0 Aby w³¹czyæ ponownie stopieñ
aromatu, nale¿y jeszcze raz
nacisn¹æ przycisk (rys. 1/D).