Bauknecht BLZH 5900 AL-ST Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

BLZH 5900
KARTA OPISU PRODUKTU
PL
5019 410 56025
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po
wyłączeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3.
Górny element grzewczy (może być obniżony)
4.
Oświetlenie tylne piekarnika
5.
Oświetlenie boczne
6.
Okrągły element grzewczy
7.
Wentylator
8.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło Włączanie / Wyłączanie - Wybór funkcji.
2. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych (temperatura, czas, poziomy).
3. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych “Extra przypieczenie” oraz “Podgrzewanie potraw”.
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Dokonać żądanego wyboru.
Po zakończeniu gotowania, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania
:
Filtr przeciwtłuszczowy:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Nr
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
- - - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPLA
2 35C - 60C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz
piekarnika.
35°: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°: do utrzymania ciepła posiłków ostatnio
przygotowanych.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
3 200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na środkowym
poziomie. Podgrzać piekarnik do żądanej
temperatury i wprowadzić potrawę, gdy wszystkie
wskaźniki termometru zapalone.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
4 175C 50°C - 250°C
Do pieczenia słodyczy na 2 poziomach. Nie ma
konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika. W
czasie pieczenia, zaleca się zmieniać pozycję potrawy.
TERMOWENTYLATOR
5
160C 50°C - 250°C
Do równoczesnego pieczenia na wielu półkach
potraw różniących się między sobą (np.: ryb,
warzyw, słodyczy), bez wzajemnego przenikania
zapachów. Wybierać zawsze potrawy, które należy
piec w takiej samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR
6160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na 2 półkach (np.: duże ciasta,
nadziewane warzywa, drób o wadze powyżej 3
kg.). Nie ma konieczności wstępnego
podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA GRILL
7 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek)
na rożnie oraz do przyrumieniania chleba. Funkcja
może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min.-5 max.). Podgrzewać piekarnik przez 3/
5 min. Podczas p ieczenia, drzwiczki piekarnika muszą
być zamknięte. Piecząc mięso, dolać nieco wody do
tacki, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
Funkcja ta aktywuje działanie rożna (w zależności od
modelu).
TURBOGRILL
8 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie). Funkcja może być wykorzystywana z
różnym natężeniem mocy (1 min.-5 max.).
Podgrzewać piekarnik przez 3/5 min. Podczas
pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte. Piecząc mięso, dolać nieco wody do
tacki, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
PIZZA/CHLEB
9 -
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
Do każdego programu dołączono jeden przepis,
który znajduje się w załączonej książce kucharskiej.
BOOSTER
10 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika. W czasie
nagrzewania, zapalają się po kolei wskaźniki
termometru. Do osiągnięciu ustawionej
temperatury, rozlega się sygnał dźwiękowy, który
wskazuje automatyczne przejście piekarnika na
funkcję
STATYCZNĄ
. Idealnie nadaje się do
pieczenia mięsa, ryb i drobiu.
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
(10 minut)
Półka
od dołu
Poziom
Extra
podpieczenie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 2 200 100 - 110
4 X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 3 200 100 - 110
4 X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
3 X 2 3 200 80 - 90
5 X 2 3 190 80 - 90
4 X 2 - 200 85 - 95
Indyk (kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
3 X 1 3 200 160 - 180
5 X 1 3 200 160 - 180
4 X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
3 X 2 3 210 100 - 130
5 X 1 3 200 100 - 130
4 X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
3 X 2 1 200 45 - 55
5 X 3 1 190 45 - 55
4 X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
3 X 2 2 200 40 - 50
5 X 3 2 190 40 - 50
4 X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i pomidory
3 X 2 - 220 50 - 60
5 X 2 - 200 50 - 60
4 X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
3 X 2 3 220 50 - 60
5 X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 1 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
3 X 2 - 190 80 - 90
5 X 2 - 180 70 - 80
4 X 2 - 180 80 - 90
Tar ta
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 2 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Strudel
3 X 2 - 200 50 - 55
5 X 1 - 3 - 200 50 - 55
4 X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
3 X 2 - 170 20 - 30
5 X 1 - 3 - 200 20 - 30
4 X 2 - 200 20 - 30
Bezy
3 X 2 - 180 35 - 45
5 X 1 - 3 - 180 35 - 45
4 X 2 - 180 40 - 50
TABELE GRILLOWANIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowana i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Extra przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia są podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
(10 minut)
Półka
od dołu
Poziom
Extra
podpieczenie
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Słone ciasta
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
3 X 2 1 200 45 - 60
5 X 2 1 200 45 - 60
6 X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem
owocowym
np. ananasem,
brzoskwin
3 X 2 - 190 50 - 60
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Bezy
3 X 2 - 120 120 - 150
5 - 1 - 3 - 120 120 - 150
4 - 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
3 X 2 - 200 35 - 45
5 X 1 - 3 - 190 35 - 45
4 X 2 - 190 35 - 45
Suflet
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 45 - 55
4 X 2 - 190 45 - 55
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie wstępne
(5 minut)
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot 7 X 4 5 35 - 45
Kotlety 7 X 4 5 30 - 40
Kiełbaski 7 X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na
żarze
7 X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) 7 X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka 7 X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen 7 X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka 7 X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka 7 X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka 8 X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości 8 X 3 5 60 - 70
Piecz
wieprzowa, wołowa
8 X 2 5 60 - 70
Kaczka 8 X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy 8 X 3 5 70 - 80
Rostbef 8 X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki 8 X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) 8 X 3 5 50 - 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Bauknecht BLZH 5900 AL-ST Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla