Whirlpool AKZ 471 NB Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKZ 471
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56026
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po
wyłączeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (może być obniżony)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator piekarnika
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło Włączanie / Wyłączanie - Wybór funkcji.
2. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
3. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych “Extra
przypieczenie” oraz “Podgrzewanie potraw”.
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Nr
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
- - - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - -
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
UTRZYMANIE
CIEPLA
2 35C - 60C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
35°: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
60°: do utrzymania ciepła posiłków ostatnio
przygotowanych.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
3 200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na środkowym poziomie.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i wprowadzić
potrawę, gdy wszystkie wskaźniki termometru
zapalone.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
4 175C 50°C - 250°C
Do pieczenia słodyczy na 2 poziomach. Nie ma
konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika. W
czasie pieczenia, zaleca się zmieniać pozycję potrawy.
TERMOWENTYLATOR
5 160C 50°C - 250°C
Do równoczesnego pieczenia na wielu półkach potraw
różniących się między sobą (np.: ryb, warzyw, słodyczy),
bez wzajemnego przenikania zapachów. Wybierać zawsze
potrawy, które należy piec w takiej samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR
6 160C 50°C - 250°C
Do pieczenia na 2 półkach (np.: duże ciasta, nadziewane
warzywa, drób o wadze powyżej 3 kg.). Nie ma
konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA GRILL
7 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) na
rożnie oraz do przyrumieniania chleba. Funkcja może być
wykorzystywana z różnym natężeniem mocy (1 min.-5
max.). Podgrzewać piekarnik przez 3/5 min. Podczas
pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w
czasie pieczenia.
Funkcja ta aktywuje działanie rożna (w zależności od
modelu).
TURBOGRILL
8 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie). Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min.-5 max.). Podgrzewać piekarnik
przez 3/5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika
muszą być zamknięte. Piecząc mięso, dolać nieco wody do
tacki, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
PIZZA/CHLEB
9 -
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek. Do każdego
programu dołączono jeden przepis, który znajduje się w
załączonej książce kucharskiej.
BOOSTER
10 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika. W czasie
nagrzewania, zapalają się po kolei wskaźniki
termometru. Do osiągnięciu ustawionej temperatury,
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje
automatyczne przejście piekarnika na funkcję
STATYCZNĄ
. Idealnie nadaje się do pieczenia mięsa, ryb
i drobiu.
TABELE GRILLOWANIA
TABELE PIECZENIA
Uwaga:
W przypadku pieczenia mięs w funkcji Wentylowana i Statyczna, zaleca się dodanie funkcji Extra przypiekanie na
poziomie od 1 do 3.
Czasy i temperatury pieczenia są podane orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie wstępne
(5 minut)
łka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot 7 X 4 5 35 - 45
Kotlety 7 X 4 5 30 - 40
Kiełbaski 7 X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na
żarze
7 X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) 7 X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka 7 X 3 - 4 5 40 - 50
Rożen 7 X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka 7 X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka 7 X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka 8 X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości 8 X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
8 X 2 5 60 - 70
Kaczka 8 X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy 8 X 3 5 70 - 80
Rostbef 8 X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki 8 X 3 5 50 - 60
Ryby (dorada, pstrąg) 8 X 3 5 50 - 60
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
(10 minut)
Półka
od dołu
Poziom
Extra podpieczenie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnię, koźlę, baranina
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 2 200 100 - 110
4 X 2 - 200 100 - 110
Piecz
(cielęcina, wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
3 X 2 2 200 95 - 110
5 X 3 3 200 100 - 110
4 X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
3 X 2 3 200 80 - 90
5 X 2 3 190 80 - 90
4 X 2 - 200 85 - 95
Indyk (kg. 4-6) + poziom 3
przypieczenia
3 X 1 3 200 160 - 180
5 X 1 3 200 160 - 180
4 X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2kg)
3 X 2 3 210 100 - 130
5 X 1 3 200 100 - 130
4 X 2 - 200 100 - 130
RYBY
(W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
3 X 2 1 200 45 - 55
5 X 3 1 190 45 - 55
4 X 2 - 200 50 - 60
RYBY
(W KAWAŁKACH)
(1 kg.)
Siodłak, tuńczyk
3 X 2 2 200 40 - 50
5 X 3 2 190 40 - 50
4 X 3 - 200 40 - 50
POTRAWY Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
(10 minut)
łka
od dołu
Poziom
Extra przypieczenie
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
WARZYWA
Nadziewane papryki i
pomidory
3 X 2 - 220 50 - 60
5 X 2 - 200 50 - 60
4 X 2 - 200 50 - 60
Pieczone ziemniaki
3 X 2 3 220 50 - 60
5 X 2 3 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 1 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
3 X 2 - 190 80 - 90
5 X 2 - 180 70 - 80
4 X 2 - 180 80 - 90
Ta r ta
3 X 2 - 190 40 - 50
5 X 2 - 180 40 - 50
4 X 2 - 180 40 - 50
Strudel
3 X 2 - 200 50 - 55
5 X 1 - 3 - 200 50 - 55
4 X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
3 X 2 - 170 20 - 30
5 X 1 - 3 - 200 20 - 30
4 X 2 - 200 20 - 30
Bezy
3 X 2 - 180 35 - 45
5 X 1 - 3 - 180 35 - 45
4 X 2 - 180 40 - 50
Słone ciasta
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
3 X 2 1 200 45 - 60
5 X 2 1 200 45 - 60
6 X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem
owocowym
np. ananasem, brzoskwinią
3 X 2 - 190 50 - 60
5 X 2 - 190 40 - 50
4 X 2 - 190 40 - 50
Bezy
3 X 2 - 120 120 - 150
5 - 1 - 3 - 120 120 - 150
4 - 2 - 120 120 - 150
Vol-au-vent
3 X 2 - 200 35 - 45
5 X 1 - 3 - 190 35 - 45
4 X 2 - 190 35 - 45
Suflet
3 X 2 - 200 40 - 50
5 X 2 - 190 45 - 55
4 X 2 - 190 45 - 55
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 471 NB Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla