Czajnik elektryczny
SWK 1785BK
PL
PL-7
2016
08/2016
OBSŁUGA CZAJNIKA
1. Ustaw wymaganą długość przewodu zasilania. Wciśnij przewód zasilający do wgłębień w
podstawie. Podstawę postaw na stabilnej, równej i czystej powierzchni.
2. Wlej do czajnika wymaganą ilość wody. Poziom wody musi osiągać co najmniej kreski minimum
(0,5 I) i nie może przekraczać kreski maksimum (1,7 l). Wodę możesz wlewać do czajnika przez
wylewkę lub po otwarciu pokrywy przez otwór służący do napełniania. Pokrywę można otworzyć
dopiero po odbezpieczeniu bezpiecznika, który umieszczony jest w środku pokrywy. Po napełnieniu
czajnika zamknij pokrywę i wciśnij ją w dół, by doszło do jej zabezpieczenia w zamkniętej pozycji.
Ostrzeżenie!
Nie wlewaj wody do czajnika, jeżeli jest umieszczony na podstawie.
Jeżeli czajnik jest przepełniony, może dojść do wytryśnięcia wrzątku.
3. Umieść czajnik na podstawie. Wtyczkę przewodu zasilającego włącz do gniazdka instalacji
elektrycznej. Przed włączeniem należy sprawdzić, czy pokrywa czajnika jest zamknięta.
4. Włącz czajnik poprzez ustawienie włącznika w pozycji I (włączone). Przestrzeń wewnętrzna
czajnika się oświetli.
Ostrzeżenie:
Nie włączaj pustego czajnika. Niepoprawne korzystanie z czajnika może w negatywny sposób
wpływać na jego trwałość. Jeśli przez przypadek włączysz czajnik bez wody, po osiągnięciu
określonej temperatury termostat automatycznie przerwie obwód el., a przestrzeń wewnętrzna
czajnika zgaśnie. Czajnik można ponownie włączyć po kilku minutach, kiedy dojdzie do
wystygnięcia nierdzewnego dna.
5. Po ugotowaniu wody dojdzie do automatycznego wyłączenia czajnika, a przestrzeń wewnętrzna
czajnika zgaśnie. Przed zdjęciem czajnika z podstawy sprawdź, czy nastąpiło automatycznie
wyłączenie czajnika. Jeśli nie doszło do automatycznego wyłączenia, wyłącz czajnik ręcznie poprzez
przestawienie wyłącznika do pozycji 0 (wyłączone).
Notatka:
Praca czajnika może zostać w dowolnym momencie przerwana poprzez przestawienie włącznika
do pozycji 0 (wyłączone).
6. Wlej ugotowaną wodę do przygotowanego naczynia, kubka czy filiżanki. Zadbaj o to, aby podczas
przenoszenia czajnik znajdował się w pozycji pionowej, w szczególności wówczas, jeśli jest
napełniony aż do kreski maksimum.
Jeśli chcesz otworzyć pokrywę w celu ponownego napełnienia czajnika, najpierw wylej całą jego
zawartość, aby nie doszło do oparzenia wydobywającą się parą.
7. Po zakończeniu używania czajnika wyjmij wtyczkę z gniazdka zasilającego. Opróżnij czajnik
i pozostaw go do wystudzenia.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
• Kamień wodny osadzony we wnętrzu czajnika należy regularnie usuwać w zależności od
częstotliwości używania czajnika. Przy standardowym używaniu czajnika (3 do 5 razy dziennie)
zalecamy usuwanie kamienia wodnego:
– 1 raz na miesiąc w obszarach z twardą i bardzo twardą wodą;
– 1 raz na 2 lub 3 miesiące w obszarach z miękką i średnio twardą wodą.
• Do usuwania kamienia wodnego można używać:
– 8% ocet biały, ogólnie dostępny w sieci handlowej. Wlej do czajnika ½ l octu i pozostaw
do ustania przez okres 2 godzin. Po czym zawartość czajnika wylej i przed następnym
zastosowaniem przegotuj w nim od 4 do 5 razy czystą wodę.