31
PL
Dodanie składników
• Podczas wyrobu lodów możesz dodać składniki
zgodnie z upodobaniami, np. owoce, kawałki cze-
kolady, rodzynki, orzechy, migdały itd.
• W tym celu otwórz przezroczystą pokrywę (1) i
ostrożnie dodaj składniki.
• Po dodaniu składników zamknij pokrywę (2).
Utrzymywanie niskiej temperatury
Funkcja ta umożliwia późniejsze serwowanie lo-
dów.
• Po upływie ustawionego czasu mieszadło zatrzy-
ma się, a silnik przestanie pracować.
• Na wyświetlaczu będzie przez 10 minut migać na
przemian 00:00 / COOL (chłodzenie), a wskaź-
nik temperatury (7d) będzie widoczny przez cały
czas.
• Oznacza to, przejście urządzenia do trybu utrzy-
mywania niskiej temperatury. Funkcja utrzymy-
wania niskiej temperatury działa przez około 2
godziny.
• Po tym czasie urządzenie się automatycznie wy-
łączy i wyświetlacz zgaśnie.
Zabezpieczenie silnika
• Jeśli lody będą za twarde, silnik zostanie zabloko-
wany i wyrób lodów zostanie przerwany.
• Urządzenie wyłączy się automatycznie, aby zapo-
biec przegrzaniu silnika.
• Przed ponownym uruchomieniem należy odłą-
czyć urządzenie od prądu i zaczekać, aż całko-
wicie ostygnie.
• Należy wyrzucić lody i ponownie skorzystać z
przepisu.
Wyjmowanie i serwowanie lodów
• Otwórz pokrywę (1) urządzenia i wyjmij pojemnik
na lody (2). Przełóż lody do innego pojemnika lub
do pucharków na lody.
Uwaga: Należy używać wyłącznie plastikowej lub
drewnianej łyżki (w zestawie), aby nie uszkodzić
pojemnika.
• Lody należy przechowywać w odpowiednio zabez-
pieczonym pojemniku w maksymalnej tempera-
turze ok. -12°C nie dłużej niż tydzień. Na pojem-
niku warto odnotować datę produkcji i smak.
• Ostrzeżenie! Lody stanowią dobre środowisko do
rozwoju bakterii. Miejsce przechowywania lodów,
urządzenia i pojemników powinno być całkowicie
czyste i suche. Nigdy nie należy ponownie zam-
rażać roztopionych lub częściowo rozmrożonych
lodów.
Przepisy
1. Lody waniliowe
- Mleko: 250 ml
- Śmietana: 500 ml
- Cukier 110 g
- 1–2 łyżki stołowe ekstraktu z wanilii
2. Lody czekoladowe
- Mleko: 250 ml
- Śmietana: 500 ml
- Cukier 50 g
- 100 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
Uwaga: Są to jedynie przykładowe przepisy.