58
Wylęg słonaczków
Aby nastąpił wylęg słonaczków, konieczne jest najpierw wykonanie roztworu soli, odpowiedniego do
warunków życia słonaczka. W tym celu wlej pół litra wody deszczowej albo wodociągowej do naczynia.
Odstaw tę wodę na ok. 30 godzin. Ponieważ z biegiem czasu woda wyparowuje, zaleca się napełnić wodą
również drugie naczynie i odstawić na 36 godzin. Po odstaniu wody przez ten czas wsyp połowę dołączonej
do kompletu soli morskiej do naczynia i mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia się. Teraz umieść w
naczyniu kilka jaj i przykryj płytką. Ustaw szklankę w jasnym miejscu, ale unikaj wystawiania pojemnika
na bezpośrednie światło słoneczne. Ponieważ masz zbiornik wylęgowy, możesz też wlać roztwór soli z
kilkoma jajami do jednej z czterech komór zbiornika. Temperatura powinna wynosić ok. 25°C.
W temperaturze tej wylęg słonaczków następuje po ok. 2–3 dniach. Jeżeli w tym czasie woda z naczynia
wyparuje, uzupełnij ją z drugiego naczynia.
Słonaczki pod mikroskopem
Zwierzę, które się wylęga z jaja, jest znane pod nazwą „Pływik”. Za pomocą pipety możesz nałożyć kilka
tych larw na szkiełko przedmiotowe i obserwować je.
Larwa porusza się w słonej wodzie za pomocą włoskowatych odnóży. Wyjmij codziennie kilka larw z
naczynia i obserwuj je pod mikroskopem. Jeżeli hodowla larw miała miejsce w zbiorniku wylęgowym,
zdejmij po prostu górną pokrywę zbiornika i ustaw zbiornik na stoliku przedmiotowym.
Zależnie od temperatury panującej w pomieszczeniu, larwy dojrzeją w ciągu 6–10 tygodni. Niedługo
wyhodujesz całe pokolenie słonaczków, które się ciągle rozmnaża.
Żywienie słonaczków
Aby utrzymać słonaczki przy życiu, należy je, oczywiście, od czasu do czasu karmić. Karmienie należy
wykonywać starannie, gdyż przekarmienie powoduje gnicie wody i zatrucie populacji słonaczków. Najlepiej
karmić suchymi drożdżami w postaci proszku. Trochę drożdży co drugi dzień wystarczy. Gdy woda
w komórce zbiornika wylęgowego albo w Twoim naczyniu jest ciemna, jest to oznaką gnicia. W takim
przypadku wyjmij natychmiast słonaczki z wody i umieść je w świeżym roztworze soli.
UWAGA!
Jaja słonaczków i słonaczki nie nadają się do spożycia!
7.2. Włókna tekstylne
Przedmioty i akcesoria:
1. Nitki z różnych materiałów: bawełny, lnu, wełny, jedwabiu, jedwabiu sztucznego, nylonu itd.
2. Dwie igły
Każdą nitkę u łóż na szkiełku przedmiotowym i rozdziel na włókna za pomocą dwóch igieł. Zwilż nitki i przykryj
szkiełkiem przykrywkowym. Ustaw mikroskop na małe powiększenie. Włókna bawełniane są pochodzenia
roślinnego i wyglądają pod mikroskopem jak płaska, skręcona taśma. Włókna są na krawędziach grubsze
i bardziej okrągłe niż pośrodku. Włókna bawełniane są to w zasadzie długie, zbiegające się rurki. Włókna
lniane są również pochodzenia roślinnego, są okrągłe i przebiegają prostoliniowo. Włókna błyszczą jak
jedwab i wykazują liczne spęcznienia rurki włókna. Jedwab jest pochodzenia zwierzęcego i składa się, w
przeciwieństwie do pustych w środku włókien roślinnych, z masywnych włókien o małej średnicy. Każde
włókno jest gładkie, o jednakowych wymiarach i wygląda jak cienka pałeczka szklana. Włókna wełny są