Zanussi ZCV55001XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
ES
Manual de instrucciones 23
Kuchenka
Cocina
ZCV55001XA
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ 4
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ _ 8
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 10
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów _ _ 11
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki _ 12
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 17
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent
nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować in-
strukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające od-
powiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowa-
ne przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
2
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się
podczas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara
ani niezależnego układu zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a na-
stępnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni go-
towania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów
metalowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, po-
niewa
ż mogą one bardzo się rozgrzać.
•Jeśli na powierzchni szkła ceramicznego pojawią się pęknię-
cia, należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć ryzyka poraże-
nia prądem elektrycznym.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
3
www.zanussi.com
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy-
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wy-
łączone.
W przypadku stałej instalacji należy zastosować w niej wyłącz-
nik umożliwiający odłączenie zasilania zgodnie z zasadami
dotyczącymi instalacji elektrycznych.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bez-
pieczeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany ser-
wis lub inna wykwalifikowana osoba.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
•Nie instalować ani nie używać uszkodzo-
nego urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim speł-
niały odpowiednie wymogi bezpieczeń-
stwa.
Boki urządzenia powinny s
ąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
•Nie instalować urządzenia na platformie.
•Nie instalować urządzenia przy drzwiach
ani pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie
należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd elektrycznych z uzie-
mieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłu-
żaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wy-
mianę uszkodzonego przewodu zasilają-
cego należy zlecić przedstawicielowi ser-
wisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdu-
jących się pod napięciem, jak zaizolowa-
nych części zabezpieczenie przed poraże-
niem prądem należy zamocować w taki
4
www.zanussi.com
sposób, aby nie można go było odłączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycz-
nego dopiero po zakończeniu instalacji.
Należy zadbać o to, aby po zakończeniu
instalacji urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego – wyjmo-
wanych z oprawki), wyłączników różnico-
wo-prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urzą
dzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu
musi mieć rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała, oparzeniem, porażeniem
prądem.
•Urządzenie należy używać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne są
drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów lub na-
czyń należy zawsze używać rę
kawic ku-
chennych.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego drzwi.
Może dojść do uwolnienia gorącego po-
wietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręka-
mi lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie używać zewnętrznego zegara ani nie-
zależnego układu zdalnego sterowania do
sterowania urządzeniem.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Pola grzejne mocno
się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
•Jeśli na powierzchni urządzenia pojawią
się pęknięcia, należy natychmiast odłą
czyć
je od zasilania. Pozwoli to uniknąć zagro-
żenia porażeniem prądem elektrycznym.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem lub eksplozją.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłusz-
cze i olej mogą uwalniać łatwopalne opary.
Podczas podgrzewania tłuszczów i oleju
nie wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości pro-
duktów spożywczych ma niższą tempera-
turę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urzą
dzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie-
szanki alkoholu i powietrza.
5
www.zanussi.com
Nie gasić pożaru wodą. Odłączyć urządze-
nie i przykryć płomień pokrywką lub kocem
gaśniczym.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
–Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpł
ywu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
•Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
traw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub in-
nych przedmiotów na powierzchnię urzą-
dzenia. Może to spowodować jej uszko-
dzenie.
•Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani
z pustymi naczyniami.
•Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni-
szczonym spodem mogą spowodować za-
rysowanie szkła ceramicznego. Dlatego
nie należy przesuwać ich po powierzchni
gotowania.
Ostrzeżenie! Aby zapobiec
przewróceniu się urządzenia, należy je
odpowiednio ustabilizować. Patrz rozdzia
ł
„Instalacja”.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elek-
trycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia nale-
ży zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czy
ścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie na-
leży używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła zasi-
lania.
6
www.zanussi.com
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby unie-
możliwić zamknięcie się dziecka lub zwie-
rzęcia w urządzeniu.
Serwis
•Aby zlecić naprawę urządzenia, należy
skontaktować się z serwisem. Zaleca się
stosowanie wyłącznie oryginalnych części
zamiennych.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
2 3 541
9
6
7
4
1
2
3
8
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Wskaźnik temperatury
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5
Wskaźnik płyty grzejnej
6
Grzałka
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator
9
Poziomy umieszczania potraw
Układ powierzchni gotowania
180
mm
180
mm
140
mm
140
mm
5 4
1 2
3
1
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
2
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
3
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
4
Kontrolka ciepła resztkowego
5
Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
7
www.zanussi.com
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką
aluminiową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
Aby uzyskać dostęp do schowka, należy
unieść przednie dolne drzwi, a następnie
pociągnąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksy-
malną.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 45
minut.
3.
Włączyć funkcję
. Maksymalna tem-
peratura dla tej funkcji wynosi 210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający do-
pływ świeżego powietrza.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Ustawienie mocy grzania
Pokrętło ste-
rujące
Funkcja
Położenie wyłączenia
1 - 9
Ustawienie mocy grzania
(1 – najmniejsza moc grzania;
9 – największa moc grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mo-
cy grzania. Włączy się kontrolka płyty
grzejnej.
2. Aby zakończyć proces gotowania, nale-
ży obrócić pokrętło do pozycji
. Gdy
zostaną wyłączone wszystkie pola grzej-
ne, zgaśnie kontrolka płyty grzejnej.
Wykorzystanie ciepła resztkowego po-
zwala ograniczyć zużycie energii. Wyłą-
czyć pole grzejne około 5-10 minut przed za-
kończeniem gotowania.
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się,
gdy pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
poparzenia ciepłem resztkowym!
8
www.zanussi.com
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak najbar-
dziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emalio-
wanej lub z dnem aluminiowym lub
miedzianym mogą pozostawiać prze-
barwienia na płycie ceramicznej;
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykry-
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na
polu grzejnym przed jego włączeniem.
•Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby
wykorzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być
dobrany do wielkości pola grzejnego.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Usta-
wienie
mocy
grza-
nia
Zastosowanie: Czas
(min)
Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa-
nych potraw.
w razie
potrzeby
Przykryć naczynie.
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła, cze-
kolady, żelatyny.
5 - 25 Mieszać od czasu do czasu.
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, smażo-
nych jajek.
10 - 40 Przykryć naczynie.
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw.
25 - 50 Dodać co najmniej dwukrotnie więcej
płynu niż ryżu. Potrawy mleczne mie-
szać od czasu do czasu.
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa. 20 - 45 Dodać kilka łyżek wody.
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze. 20 - 60 Użyć maksymalnie 0,25 litra wody na
750 g ziemniaków.
4-5 Gotowanie większej ilości składników, po-
traw duszonych i zup.
60 - 150 Do 3 litrów wody + składniki.
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cordon
bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli, kiełba-
sek, wątróbki, zasmażek, jajek, naleśni-
ków, pączków.
w razie
potrzeby
Obrócić po upływie połowy czasu.
7-8 Intensywne smażenie np. placków ziem-
niaczanych, polędwicy, steków.
5 - 15 Obrócić po upływie połowy czasu.
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mięso
duszone w sosie własnym), smażenie frytek.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
9
www.zanussi.com
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Ważne! Zagrożenie poparzeniem ciepłem
resztkowym!
Zaczekać, aż urządzenie ostygnie.
Urządzenie należy czyścić po każdym uży-
ciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na płycie
ceramicznej nie mają wpływu na działa-
nie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony plas-
tik, folię oraz potrawy zawierające cu-
kier. W przeciwnym razie zabrudzenia
mogą spowodować uszkodzenie urzą-
dzenia. Użyć specjalnego skrobaka do
szkła. Skrobak należy przyłożyć pod
kątem ostrym do powierzchni szklanej
i przesuwać po niej ostrzem.
Usunąć, gdy urządzenie wystarcza-
jąco ostygnie: ślady osadu kamienia i
wody, plamy tłuszczu, odbarwienia
metaliczne. Używać specjalnego środ-
ka czyszczącego do płyt ceramicznych
lub stali nierdzewnej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do su-
cha czystą ściereczką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury do położe-
nia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Termostat bezpieczeństwa to zabezpie-
czenie termiczne w termostacie urzą-
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu termostatu pie-
karnika na skutek przegrzania, piekarnik wy-
posażono w termostat bezpieczeństwa odci-
nający dopływ zasilania. Po obniżeniu tem-
peratury piekarnik automatycznie włączy się
ponownie.
Ostrzeżenie! Termostat
bezpieczeństwa uruchamia się tylko
wtedy, gdy termostat piekarnika działa
nieprawidłowo. W takiej sytuacji temperatura
w piekarniku jest bardzo wysoka i może
dojść do przypalenia potraw. Należy
natychmiast skontaktować się z serwisem w
celu dokonania wymiany termostatu.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mywać powierzchnie urządzenia w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia
wentylator chłodzący zatrzymuje się.
10
www.zanussi.com
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi jednocześnie z dołu i z góry piekarnika. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do
przyrządzania tostów. Ustawić temperaturę maksymalnie na 210°C.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast z
kruchym spodem.
Pieczenie konwek-
cyjne
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do przygotowywania
domowej roboty syropów owocowych oraz suszenia grzybów lub owo-
ców.
Górna grzałka z ter-
moobiegiem
Do przyrumieniania chleba, ciast i ciastek oraz do wypieków.
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarni-
ka, pomiędzy przednią a tylną ścianką.
Umożliwia to obieg powietrza z przodu i z ty-
łu blachy. Należy upewnić się, że blacha jest
ustawiona zgodnie z rysunkiem, tj. strona ze
spadkiem ma się znajdować z tyłu.
Ostrzeżenie! Nie wsuwać blachy na
sam tył komory piekarnika. Uniemożliwia
to obieg powietrza wokół blachy. Żywność
może się przypalić, szczególnie w tylnej
części blachy.
Wkładanie rusztu
Umieścić ruszt piekarnika pośrodku komory
piekarnika, między przednią a tylną ścianką.
Tylna część rusztu piekarnika jest specjalnie
11
www.zanussi.com
wyprofilowana, tak aby ułatwić jego umie-
szczenie w odpowiednim położeniu.
Upewnić się, że ruszt piekarnika znajduje się
w położeniu przedstawionym na rysunku.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Uwaga! W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw jed-
nocześnie na dwóch poziomach. Umieścić
blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Zawsze należy odsunąć się od
urządzenia otwierając drzwi podczas pie-
czenia. Aby ograniczyć zjawisko konden-
sacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie emalio-
wanej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego cza-
su pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni-
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa po-
woduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wo-
dy do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do
zadymienia, należy uzupełniać wodę.
12
www.zanussi.com
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
piekarnika
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000
g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane ciasto
drożdżowe (1200
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
13
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
piekarnika
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (średni-
ca: 26 cm) na poziomie
1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński biszkopt
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25 cm)
na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński biszkopt
tradycyjny (600 +
600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 140 - 150 25 - 30
14
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Placek (500 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+ 500
+ 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciasteczka
(500 + 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciasteczka
(500 + 500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, alumi-
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 150 - 160 20 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1200 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 40 - 50
Pieczeń wieprzo-
wa (800 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 45 - 50
Nadziewane cias-
to drożdżowe
(1200 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
15
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 190 - 200 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 1
- 160 - 170 40 - 50
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt (600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 150 - 160 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
15 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki (800 +
800 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
15 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 150 - 160 15 - 25
Bezy (400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 110 - 120 30 - 40
Bezy (400 + 400
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 110 - 120 45 - 55
Bezy (400 + 400 +
400 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
- 115 - 125 55 - 65
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 160 - 170 25 - 35
16
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Biszkopt (600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 25 - 35
Babka piaskowa
(600 + 600 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 160 - 170 25 - 35
1) Po upieczeniu ciasta na poziomie 4 należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1.
Piec przez kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Delikatne pieczenie
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarnika
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia (mi-
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
150 - 160 20 - 25
Placek (500 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 35 - 40
Pizza (1000 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
200 - 210 30 - 40
Rolada biszkop-
towa (500 g)
blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 20 - 30
Bezy (400 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
10
1)
110 - 120 50 - 60
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Kurczak cały
(1200 g)
ruszt na poziomie 2
2)
- 220 - 230 45 - 55
1) Ustawić pokrętło regulacji temperatury na 250°C.
2) Umieścić blachę do pieczenia pod rusztem, na poziomie 1.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy-
szczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po-
zwoli zapobiec przypaleniu resztek potraw.
17
www.zanussi.com
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą
z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch-
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spowo-
dować uszkodzenie powłoki zapobiegają-
cej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my-
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie-
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz-
ną.
Ostrzeżenie!
Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi
powodują osłabienie szkła i ryzyko jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szyby. Więcej informacji na ten
temat można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągnąć drzwi
do siebie, wyjmując
je z mocowania.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
18
www.zanussi.com
3
2
2
5
Za pomocą drew-
nianej lub plastiko-
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór-
nej krawędzi.
6
Unieść wew-
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej kolej-
ności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Zawsze należy wyłączyć
urządzenie przed wymianą żarówki
oświetlenia. Występuje zagrożenie porażenia
prądem.
Ostrzeżenie! Do oświetlenia urządzenia
zastosowano specjalne żarówki
przeznaczone wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy ich używać do
oświetlania pokoi ani innych pomieszczeń
domowych. Uszkodzoną żarówkę należy
wymienić na żarówkę o takiej samej mocy
przeznaczoną do urządzeń domowych.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć urządzenie.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wy
łącznik obwo-
du.
•Umieścić szmatkę na dnie piekarnika. Za-
bezpiecza ona lampę i klosz przed uszko-
dzeniem.
Wymiana oświetlenia piekarnika:
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w lewo, aby go
zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokiej temperatury do 300°C.
Należy użyć żarówki tego samego typu,
co wymieniana żarówka. Musi mieć ona
taką samą moc i być przeznaczona do
urządzeń domowych.
4. Zamontować klosz.
19
www.zanussi.com
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Wskaźnik ciepła resztkowego
nie włącza się
Pole grzejne nie jest gorące, po-
nieważ było używane przez krót-
ki czas
Jeżeli pole grzejne powinno było
się nagrzać, należy skontakto-
wać się z serwisem
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarnika Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt długo
w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu pie-
czenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Zanussi ZCV55001XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach