•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
• Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego – wy-
jmowanych z oprawki), wyłączników różni-
cowo-prądowych (RCD) oraz styczników.
• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu
musi mieć rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
• Wszystkie połączenia instalacji gazowej
powinna wykonać wykwalifikowana osoba.
• Przed przystąpieniem do instalacji należy
upewnić się, że urządzenie zostało dosto-
sowane do miejscowych warunków zasila-
nia (typu gazu oraz jego ciśnienia).
• Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
• Informacje dotyczące dopł
ywu gazu znaj-
dują się na tabliczce znamionowej.
• Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych. Urządze-
nie należy podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
instalacji. Zwrócić uwagę na wymagania
dotyczące odpowiedniej wentylacji.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia lub porażenia
prądem.
•Urządzenia należy używać w warunkach
domowych.
• Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
• Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie
są zablokowane.
• Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym uż
yciu.
• Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów piekarni-
ka lub naczyń należy zawsze używać rę-
kawic kuchennych.
• Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
• Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręko-
ma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
• Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Pola grzejne mocno
się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć
pole grzejne.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
• Zapewnić odpowiednią wentylację w po-
mieszczeniu, w którym zainstalowane jest
urządzenie.
•Stosować wyłącznie stabilne naczynia o
prawidłowym kształcie i średnicy większej
od średnicy palników.
•Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła z
położenia płomienia maksymalnego do
minimalnego.
• Upewnić się, że naczynia umieszczono
centralnie nad palnikami; naczynia nie po-
winny wystawać poza krawędź powierzch-
ni gotowania.
•Używać wyłącznie akcesoriów dostarczo-
nych z urządzeniem.
• Nie instalować na palniku dyfuzora pło-
mienia.
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
u
żywać do innych celów, takich jak np. og-
rzewanie pomieszczeń.
5
www.zanussi.com