Zanussi ZCK55201XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCK55201XA
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ 4
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ 9
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 11
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów _ _ 12
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 18
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 25
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent
nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować in-
strukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzo-
rowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Dzieci poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobli-
żu urządzenia.
2
www.zanussi.com
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się
podczas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych.
•Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara
ani niezależnego układu zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a na-
stępnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni go-
towania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów
metalowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, po-
niewa
ż mogą one bardzo się rozgrzać.
•Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej
otwarciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż po-
wierzchnia płyty grzejnej ostygnie.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
3
www.zanussi.com
•Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy-
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wy-
łączone.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bez-
pieczeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany ser-
wis lub inna wykwalifikowana osoba.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzo-
nego urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia, ponieważ jest ono
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochron-
nych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim speł-
niały odpowiednie wymogi bezpieczeń-
stwa.
Boki urzą
dzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach
ani pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametrami
instalacji zasilającej. W przeciwnym razie
należy skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd elektrycznych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłu-
żaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wy-
mianę uszkodzonego przewodu zasilają-
cego należy zlecić przedstawicielowi ser-
wisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdu-
jących się pod napięciem, jak zaizolowa-
nych częś
ci zabezpieczenie przed poraże-
niem prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było odłączyć
bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycz-
nego dopiero po zakończeniu instalacji.
Należy zadbać o to, aby po zakończeniu
instalacji urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
4
www.zanussi.com
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łączników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego – wy-
jmowanych z oprawki), wyłączników różni-
cowo-prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu
musi mieć rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej
powinna wykonać wykwalifikowana osoba.
Przed przystąpieniem do instalacji należy
upewnić się, że urządzenie zostało dosto-
sowane do miejscowych warunków zasila-
nia (typu gazu oraz jego ciśnienia).
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
Informacje dotyczące dopł
ywu gazu znaj-
dują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych. Urządze-
nie należy podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
instalacji. Zwrócić uwagę na wymagania
dotyczące odpowiedniej wentylacji.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia lub porażenia
prądem.
•Urządzenia należy używać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie
są zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym uż
yciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów piekarni-
ka lub naczyń należy zawsze używać rę-
kawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręko-
ma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Pola grzejne mocno
się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć
pole grzejne.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w po-
mieszczeniu, w którym zainstalowane jest
urządzenie.
•Stosować wyłącznie stabilne naczynia o
prawidłowym kształcie i średnicy większej
od średnicy palników.
•Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła z
położenia płomienia maksymalnego do
minimalnego.
Upewnić się, że naczynia umieszczono
centralnie nad palnikami; naczynia nie po-
winny wystawać poza krawędź powierzch-
ni gotowania.
•Używać wyłącznie akcesoriów dostarczo-
nych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora pło-
mienia.
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
u
żywać do innych celów, takich jak np. og-
rzewanie pomieszczeń.
5
www.zanussi.com
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem lub wybuchem.
Pod wpływem wysokiej temperatury tłusz-
cze i olej mogą uwalniać łatwopalne opa-
ry. Podczas podgrzewania tłuszczów i ole-
ju nie wolno zbliżać do nich źródeł ognia
ani rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości pro-
duktów spożywczych ma niższą tempera-
turę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
•Należ
y ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie
mieszanki alkoholu i powietrza.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bez-
pośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
–Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast
należy stosować głęboką blachę do pie-
czenia. Sok z owoców może trwale zapla-
mić emalię.
•Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
traw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub in-
nych przedmiotów na powierzchnię urzą-
dzenia. Może to spowodować jej uszko-
dzenie.
•Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani
z pustymi naczyniami.
•Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni-
szczonym spodem mogą spowodować za-
rysowanie szkła ceramicznego. Dlatego
nie należy przesuwać ich po powierzchni
gotowania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej powierz-
chni rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy wyłą-
czy
ć wszystkie palniki.
•Nie zamykać pokrywy do czasu całkowite-
go ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
Ostrzeżenie! Aby zapobiec
przewróceniu się urządzenia, należy je
odpowiednio ustabilizować. Patrz rozdział
„Instalacja”.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
6
www.zanussi.com
Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elek-
trycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia nale-
ży zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać
się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
•Nie myć palników w zmywarce.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie
należy używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła za-
silania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilają
cy i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby unie-
możliwić zamknięcie się dziecka lub zwie-
rzęcia w urządzeniu.
Serwis
Aby zlecić naprawę urządzenia, należy
skontaktować się z serwisem. Zaleca się
stosowanie wyłącznie oryginalnych części
zamiennych.
7
www.zanussi.com
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
11
2 3 4
6
5
7
8
9
1
2
3
4
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętła płyty grzejnej
3
Pokrętło minutnika
4
Pokrętło regulacji temperatury piekarni-
ka
5
Wskaźnik temperatury
6
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7
Grzałka
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator
10
Tabliczka znamionowa
11
Poziomy umieszczania potraw
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką
aluminiową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
Aby uzyskać dostęp do schowka, należy
unieść przednie dolne drzwi, a następnie
pociągnąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
8
www.zanussi.com
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie
w celu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję
i temperaturę maksy-
malną.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 45
minut.
3.
Włączyć funkcję
. Maksymalna tem-
peratura dla tej funkcji wynosi 210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normal-
ne zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
otwartego płomienia w kuchni należy
zachować szczególną ostrożność.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Wcisnąć pokrętło odpowiadające dane-
mu palnikowi do oporu i obrócić je do
położenia maksymalnego płomienia
.
Naciśnięcie pokrętła powoduje automa-
tyczne włączenie zapalarki.
2. Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez
około 10 sekund. Umożliwi to rozgrzanie
się termopary. W przeciwnym razie na-
stąpi przerwanie dopływu gazu.
3. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy głowica i pokrywka palnika znajdują się
we właściwym położeniu.
1
2
3
4
1
Pokrywka palnika
2
Głowica palnika
3
Elektroda zapłonowa
4
Termopara
Ostrzeżenie! Nie należy wciskać
pokrętła sterującego dłużej niż 15
sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i odczekać co najmniej
1 minutę przed ponowną próbą zapalenia.
9
www.zanussi.com
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia pal-
nika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może uruchomić się
samoczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto-
wania.
Ostrzeżenie! Należy używać garnków i
patelni z dnem o średnicy pasującej do
wielkości palnika.
Nie należy ustawiać na płytce grzejnej
naczyń, które wystają poza jej obrys.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
•Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierz-
chni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
10
www.zanussi.com
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Termostat bezpieczeństwa to zabezpie-
czenie termiczne w termostacie urzą-
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu termostatu pie-
karnika na skutek przegrzania, piekarnik wy-
posażono w termostat bezpieczeństwa odci-
nający dopływ zasilania. Po obniżeniu tem-
peratury piekarnik automatycznie włączy się
ponownie.
Ostrzeżenie! Termostat
bezpieczeństwa uruchamia się tylko
wtedy, gdy termostat piekarnika działa
nieprawidłowo. W takiej sytuacji temperatura
w piekarniku jest bardzo wysoka i może
dojść do przypalenia potraw. Należy
natychmiast skontaktować się z serwisem w
celu dokonania wymiany termostatu.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mywać powierzchnie urządzenia w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia
wentylator chłodzący zatrzymuje się.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie WYŁĄ-
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi jednocześnie z dołu i z góry piekarnika. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku rusztu. Do
przyrządzania tostów. Ustawić temperaturę maksymalnie na 210°C.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast z
kruchym spodem.
Pieczenie konwek-
cyjne
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do przygotowywa-
nia domowej roboty syropów owocowych oraz suszenia grzybów lub
owoców.
Delikatne pieczenie Do przyrumieniania chleba, ciast i ciastek oraz do wypieków.
Zegar – minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw obrócić pokrętło zegara do oporu
(patrz „Opis urządzenia”), zgodnie z ruchem
wskazówek zegara. Następnie obrócić je w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, aby ustawić czas. Po upływie usta-
wionego czasu włączy się sygnał dźwięko-
wy.
11
www.zanussi.com
Funkcja ta nie ma wpływu na działanie
piekarnika.
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Wkładanie blachy do pieczenia
Umieścić blachę pośrodku komory piekarni-
ka, pomiędzy przednią a tylną ścianką.
Umożliwia to obieg powietrza z przodu i z ty-
łu blachy. Należy upewnić się, że blacha jest
ustawiona zgodnie z rysunkiem, tj. strona ze
spadkiem ma się znajdować z tyłu.
Ostrzeżenie! Nie wsuwać blachy na
sam tył komory piekarnika.
Uniemożliwia to obieg powietrza wokół
blachy. Żywność może się przypalić,
szczególnie w tylnej części blachy.
Wkładanie rusztu
Umieścić ruszt piekarnika pośrodku komory
piekarnika, między przednią a tylną ścianką.
Tylna część rusztu piekarnika jest specjalnie
wyprofilowana, tak aby ułatwić jego umie-
szczenie w odpowiednim położeniu.
Upewnić się, że ruszt piekarnika znajduje się
w położeniu przedstawionym na rysunku.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Uwaga! W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
12
www.zanussi.com
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie emalio-
wanej powłoki.
Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawione-
go czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocześnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni-
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1
kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa po-
woduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wo-
dy do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić
do zadymienia, należy uzupełniać wodę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po-
ziom piekarnika
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000
g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26
cm) na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
13
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i po-
ziom piekarnika
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia na po-
ziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane cias-
to drożdżowe
(1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (śred-
nica: 26 cm) na pozio-
mie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński bisz-
kopt (600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25 cm)
na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
14
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i po-
ziom piekarnika
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi-
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Placek (500 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+ 500
+ 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciasteczka
(500 + 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciasteczka
(500 + 500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
15
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi-
nuty)
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, alumi-
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 150 - 160 20 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1200 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 40 - 50
Pieczeń wieprzo-
wa (800 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 45 - 50
Nadziewane cias-
to drożdżowe
(1200 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 190 - 200 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 1
- 160 - 170 40 - 50
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt (600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumuński bisz-
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 150 - 160 30 - 40
16
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi-
nuty)
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
15 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki (800
+ 800 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
15 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 150 - 160 15 - 25
Bezy (400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 110 - 120 30 - 40
Bezy (400 + 400
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 110 - 120 45 - 55
Bezy (400 + 400 +
400 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
- 115 - 125 55 - 65
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 160 - 170 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 25 - 35
Babka piaskowa
(600 + 600 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 160 - 170 25 - 35
1) Po upieczeniu ciasta na poziomie 4 należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1.
Piec przez kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Delikatne pieczenie
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarnika
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia (mi-
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
150 - 160 20 - 25
Placek (500 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 35 - 40
Pizza (1000 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
200 - 210 30 - 40
Rolada biszkop-
towa (500 g)
blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 20 - 30
Bezy (400 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
10
1)
110 - 120 50 - 60
17
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarnika
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia (mi-
nuty)
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana
na poziomie 2
20
1)
160 - 170 25 - 30
Kurczak cały
(1200 g)
ruszt na poziomie 2
2)
- 220 - 230 45 - 55
1) Ustawić pokrętło regulacji temperatury na 250°C.
2) Umieścić blachę do pieczenia pod rusztem, na poziomie 1.
W przypadku przyrządzania pizzy najle-
piej jest ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika oraz temperaturę piekarnika w
położeniu Pizza.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić
je, aż wysch-
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spo-
wodować uszkodzenie powłoki zapobiega-
jącej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia należy wymontować drzwi piekarni-
ka.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia drzwi należy upewnić się,
że szyby ostygły. Istnieje zagrożenie
pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zadrapania szyb drzwi powodują
osłabienie szkła grożące jego pęknięciem.
Aby tego uniknąć, konieczna jest ich
wymiana. Więcej informacji na ten temat
można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
18
www.zanussi.com
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na-
stępnie pociągnąć
drzwi do siebie, wy-
jmując je z mocowa-
nia.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką tkaniną.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
3
2
2
5
Za pomocą
drewnianej lub plas-
tikowej łopatki pod-
ważyć wewnętrzne
drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie popchnąć
wewnętrzne drzwi w
stronę górnej krawę-
dzi.
6
Unieść wew-
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Zawsze należy wyłączyć
urządzenie przed wymianą żarówki
oświetlenia. Występuje zagrożenie
porażenia prądem.
19
www.zanussi.com
Ostrzeżenie! Do oświetlenia
urządzenia zastosowano specjalne
żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie należy ich używać
do oświetlania pokoi ani innych
pomieszczeń domowych. Uszkodzoną
żarówkę należy wymienić na żarówkę o
takiej samej mocy przeznaczoną do
urządzeń domowych.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć urządzenie.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
•Umieścić szmatkę na dnie piekarnika. Za-
bezpiecza ona lampę i klosz przed uszko-
dzeniem.
Wymiana oświetlenia piekarnika:
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w lewo, aby go
zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokiej temperatury do 300°C.
Należy użyć żarówki tego samego typu,
co wymieniana żarówka. Musi mieć ona
taką samą moc i być przeznaczona do
urządzeń domowych.
4. Zamontować klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektryczne-
go
Sprawdzić, czy urządzenie jest podłączo-
ne do zasilania i czy zasilanie jest włą-
czone.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Brak zasilania elektryczne-
go
Sprawdzić bezpiecznik w domowej insta-
lacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie
pojawia się iskra
Pokrywka i korona palnika
nie są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i korona palnika
są prawidłowo ułożone.
Płomień gaśnie natychmiast
po zapaleniu
Termopara nie została wy-
starczająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzymać wciś-
nięte pokrętło przez około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku
gazowym
Korona palnika jest zatka-
na resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest zablokowa-
na i czy w koronie palnika nie nagroma-
dziły się resztki żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli bezpiecz-
nik zadziała więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwalifikowanym
elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik.
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd-
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia.
Nie działa oświetlenie pie-
karnika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę.
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiada skroplona
para wodna
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw w piekar-
niku na dłużej niż 15-20 minut po zakoń-
czeniu pieczenia.
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZCK55201XA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi