Braun FP3010 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
66
Nasze wyroby zosta∏y wyprodukowane
aby spe∏niaç najwy˝sze wymagania
jakoÊciowe, wzornictwa i funkcjonalnoÊci.
Gratulujemy udanego zakupu i ˝yczymy
du˝o zadowolenia przy korzystaniu z
nowego urzàdzenia firmy Braun.
Uwaga
Urządzenie nie powinno być uży-
wane przez dzieci. Urządzenie
wraz z przewodem należy prze-
chowywać w miejscu niedostęp-
nym dla dzieci. Przed wymianą
akcesoriów lub w przypadku kon-
taktu z elementami ruchomymi,
należy wyłączyć urządzenie i
odłączyć je od zasilania.
Urządzenie nie powinno być uży-
wane przez osoby o obniżonej
sprawności fizycznej, senso-
rycznej lub umysłowej oraz osoby
z niewystarczającą wiedzą i
doświadczeniem, jeśli nie znaj-
dują się one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpie-
czeństwo, nie zostały poinstruo-
wane jak bezpiecznie używać
urządzenia oraz nie zrozumiały
związanych z tym zagrożeń.
No˝e
w
/
r
sà bardzo
ostre! Nale˝y dotykaç
tylko uchwytu no˝y. Po u˝yciu
urzàdzenia w pierwszej kolejnoÊci
z pojemnika
7
/
j
wyjàç nó˝ i
dopiero potem poddawanà obróbce
˝ywnoÊç.
Przed uruchomieniem urzàdzenia
sprawdziç, czy napi´cie w sieci
odpowiada napi´ciu podanemu na
spodzie urzàdzenia. Pod∏àczaç
tylko do pràdu zmiennego.
Urzàdzenie jest przeznaczone
wy∏àcznie do u˝ytku w gospodar-
stwie domowym i do obróbki
podanych iloÊci produktu.
Nie u˝ywaç ˝adnych cz´Êci urzà-
dzenia w kuchenkach mikrofalo-
wych.
Nie dotykaç pracujàcych nap´dów
palcami. Wolny nap´d nale˝y
ka˝dorazowo zabezpieczyç spe-
cjalnà os∏onà
e
, poniewa˝ po
w∏àczeniu urzàdzenia jednoczeÊnie
zaczynajà pracowaç oba nap´dy.
Nie pozostawiaç pracujàcego
urzàdzenia bez dozoru.
Urzàdzenia elektryczne Braun
spe∏niajà wymogi odpowiednich
norm bezpieczeƒstwa. Naprawy
mogà byç wykonywane tylko przez
autoryzo wany serwis. Niefachowe
naprawy mogà spowodowaç
zagro˝enie dla u˝ytkownika.
Należy zawsze odłączać urządzenie
od zasilania, jeśli zostawia się go
bez nadzoru, a także przed monta-
żem, demontażem i czyszczeniem.
Dane techniczne
• Napi´cie / moc: podane na tabliczce
znamionowej na spodzie urzàdzenia.
• Czas pracy i maksymalna pojemnoÊç:
patrz dane dotyczàce obróbki.
Opis urzàdzenia
Urzàdzenie Braun Malakser FX 3030 z
systemem 2 pojemników spe∏nia
najwy˝sze wymagania niezb´dne przy
wyrabianiu ciasta, miksowaniu,
rozdrabnianiu, siekaniu, krojeniu, tarciu i
przecieraniu, wszystko ∏atwo i szybko.
Optymalnà obróbk´ produktu zape-
wniajà dwa pojemniki robocze: du˝y
pojemnik uniwersalny 7 i ma∏y pojemnik
do rozdrabniania 0.
A zatem, przy siekaniu, przecieraniu lub
miksowaniu mo˝emy wybieraç pomi´dzy
du˝ym i ma∏ym pojemnikiem. Co wi´cej,
mo˝na u˝yç mniejszego pojemnika do
przygotowania produktu, który b´dzie
poddawany dalszej obróbce w du˝ym
pojemniku (np. posiekaç orzechy do
ciasta). Urzàdzenie mo˝e jednoczeÊnie
pracowaç tylko z jednym pojemnikiem.
1 Silnik
2 Uchwyt na kabel
3 Wy∏àcznik
(w∏àczony = «I», wy∏àczony = «O»)
4 Przycisk pracy pulsacyjnej «»
5 Pokr´t∏o regulacji pr´dkoÊci (1-15)
6 Blokada bezpieczeƒstwa (zapobiega
jednoczesnej pracy obu pojemników)
7 Pojemnik uniwersalny (2 l pojemnoÊci)
8 Pokrywka pojemnika uniwersalnego 7
9 Dociskacz do pokrywki 8
0 Pojemnik do siekania/miksowania
ma∏ych iloÊci (0,75 l pojemnoÊci)
q Pokrywka pojemnika do siekania 0
ß
11a
PierÊcieƒ uszczelniajàcy do pokrywki q
w Nó˝ do pojemnika do siekania 0
e Pokrywa ochronna nap´du po zdj´ciu
pojemnika
Przystawki do pojemnika
uniwersalnego 7
r Nó˝ do pojemnika uniwersalnego 7
z os∏onà ostrza
t NoÊnik tarcz
z Tarcza do drobnego krojenia – a
u Tarcza do grubego krojenia – b
i Tarcza do drobnego przecierania – c
o Tarcza do grubego przecierania – d
p Tarcza do tarcia – e
a System do przygotowywania frytek
s Koƒcówka do wyrabiania ciasta
d Koƒcówka do ubijania
f Wyciskarka do cytrusów
g Wyciskarka do soku/przystawka do
rozdrabniania
Uwaga: Przed pierwszym u˝yciem
robota kuchennego nale˝y umyç
wszystkie cz´Êci w sposób opisany
w rozdziale «Czyszczenie»
Ochrona przed przecià˝eniem
Dla unikni´cia szkód powsta∏ych
w wyniku przecià˝enia, urzàdzenie
wyposa˝one jest w automatyczny
wy∏àcznik bezpieczeƒstwa odcinajàcy,
w razie potrzeby, dop∏yw pràdu. W takim
przypadku nale˝y ustawiç wy∏àcznik 3
w pozycji «O» i przed ponownym
w∏àczeniem odczekaç oko∏o 15 minut,
aby urzàdzenie mog∏o wystygnàç.
Tryb pulsacyjny «»
Ten tryb pracy 4 jest optymalny dla
nast´pujàcych prac:
• Siekanie mi´kkich i delikatnych
produktów, jak np. jajka, cebula czy
pietruszka.
• Ostro˝ne dodawanie màki do ciasta
w celu zachowania jego konsystencji.
• Dodawanie ubitej piany lub Êmietany
do g´stych mas.
Tryb pracy impulsowej «» włącza
się, obracając przełącznik silnika w
lewo. Przełącznik nie blokuje się w
tym położeniu. Naciśnij i przytrzymaj
przełącznik w położeniu pracy impul-
sowej lub naciskaj go kilka razy.
Przed uruchomieniem trybu pulsacyjne-
go nale˝y ustawiç ˝àdanà pr´dkoÊç
pracy urzàdzenia za pomocà regulatora
szybkoÊci pracy 5. Urządzenie wyłącza
się po zwolnieniu przełącznika z położenia
pracy impulsowej.
Zalecane zakresy pr´dkoÊci
do pracy z poszczególnymi
przystawkami
Poszczególne pr´dkoÊci wybiera si´ za
pomocà zmiennego regulatora pr´dkoÊci
5. Zalecane jest wybranie odpowiedniej
szybkoÊci pracy przed w∏àczeniem
urzàdzenia. Daje to mo˝liwoÊç pracy
z odpowiednià szybkoÊcià ju˝ od
momentu uruchomienia urzàdzenia.
Przystawka Pr´dkoÊç
Koƒcówka do wyrabiania ciasta 7
Nó˝ w i r 6-15
Koƒcówka do ubijania:
– piany z bia∏ek 4-5
– Êmietany 2
Tarcze do krojenia, tarcia i
przecierania 1-8
System do przygotowywania
frytek 1-2
(nale˝y równie˝ wziàç pod uwag´
informacje umieszczone na produkcie)
Praca z systemem
2 pojemników
Niemo˝liwa jest jednoczesna praca
z dwoma pojemnikami.
Pojemnik nie u˝ywany musi byç
ustawiony w pozycji podwy˝szonej lub
dodatkowo mo˝e byç przekr´cony w
kierunku strza∏ki «click» i tam zabloko-
wany.
JeÊli pozycje oznaczone strza∏kami
pokrywajà si´ pojemnik mo˝na zdjàç.
Ze wzgl´dów bezpieczeƒstwa nie
u˝ywany nap´d powinien byç zabez-
pieczony specjalnà os∏onà m zaraz po
zdj´ciu pojemnika.
Podwójny system zabezpieczeƒ:
Silnik mo˝na uruchomiç tylko wtedy,
kiedy ˝àdany pojemnik roboczy z
przykrywkà jest prawid∏owo zabloko-
wany. JeÊli w czasie pracy pokrywka
si´ otworzy, urzàdzenie automatycznie
si´ wy∏àczy. W takim przypadku nale˝y
wy∏àcznik 3 znajdujàcy si´ w pozycji
Polski
5722010074_FX3030_S06-140.indd 66 05.02.14 09:14
67
«I» ustawiç w pozycji «O» w celu
zapobie˝enia nieumyÊlnemu urucho-
mieniu urzàdzenia.
Zak∏adanie pojemników
roboczych
Pojemnik uniwersalny 7 pracuje na
du˝ym nap´dzie bloku silnika 1, a
pojemnik j do siekania j na ma∏ym.
1. Ustawiç pojemnik, przy wy∏àczonym
silniku, na odpowiednim nap´dzie w ten
sposób, aby oznaczenia strza∏ek na
bloku silnika i na pojemniku pokrywa∏y
si´ (A).
Nast´pnie przekr´ciç pojemnik w kie-
runku strza∏ki «function» a˝ do oporu.
Pojemnik roboczy opada przy tym na dó∏.
Pojemnik na drugim nap´dzie musi
si´ znajdowaç w pozycji podwy˝szonej.
JeÊli drugi nap´d jest wolny, nale˝y
zabezpieczyç go pokrywà ochronnà e.
2. W∏o˝yç odpowiednià przystawk´
(patrz opis ka˝dej z przystawek) do
pojemnika (B), tak aby trafi∏a na oÊ
nap´dowà i docisnàç mozliwie najg∏´biej.
Przy wk∏adaniu no˝a w do pojemnika do
siekania 0 nale˝y zwróciç specjalnà
uwag´ na to, aby nó˝ zaskoczy∏ na
nap´dzie.
3. UmieÊciç pokrywk´ na pojemniku w
ten sposób, aby oznaczenia strza∏ek na
pokrywce i pojemniku pokrywa∏y si´ (C).
1
2
A
1
2
click
B
pulse
off/0
click
1
1
C
2
Nast´pnie przekr´ciç pokrywk´ w kie-
runku ruchu wskazówek zegara, a˝
nosek na pokrywce wsunie si´ do
otworu zabezpieczajàcego bloku silnika
1 i zatrzaÊnie si´.
Wskazówka: Pokrywka q do pojemnika
do siekania 0 mo˝e byç u˝ywana tylko
z za∏o˝onym pierÊcieniem uszczelniajà-
cym
ß
11a
.
Zdejmowanie pojemników
roboczych
Przy wy∏àczonym silniku zdjàç pokrywk´
przekr´cajàc jà w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara. Przekr´ciç
pojemnik w kierunku strza∏ki «click» a˝
do momentu, kiedy oznaczenia strza∏ek
na silniku i pojemniku si´ pokryjà.
Nast´pnie zdjàç pojemnik.
Wyjmujàc nó˝ z pojemnika nale˝y go
ujàç za uchwyt i pociàgnàç.
Uwaga: Kraw´dzie tnàce no˝a sà
bardzo ostre!
W wyposa˝eniu urzàdzenia znajduje si´
os∏ona ochronna no˝a r. JeÊli nie jest
u˝ywany, powinien byç przechowywany
w os∏onie.
Uwaga: obracajàc pojemnik w kierunku
strza∏ki «click» tak daleko jak si´ da, po
przekroczeniu pozycji stop mo˝na go
ponownie zamocowaç na bloku silnika.
W tej pozycji jednak nie b´dzie mo˝liwe
uruchomienie urzàdzenia.
Czyszczenie
Wy∏àczyç urzàdzenie i wyciàgnàç
wtyczk´ z sieci. Blok silnika 1 nale˝y
czyÊciç tylko przy pomocy wilgotnej
Êciereczki.
Wszystkie przystawki mogà byç myte
w zmywarce. JeÊli to konieczne, przed
myciem nale˝y dok∏adnie oczyÊciç
wszystkie cz´Êci ∏opatkà lub szczo -
teczkà.
Przy obróbce produktów bogatych
w barwniki (np. marchewka) cz´Êci
z tworzywa sztucznego mogà pokryç
si´ nalotem. Przed umyciem nale˝y je
przetrzeç olejem spo˝ywczym.
Przed umyciem pokrywki q, nale˝y
najpierw zdjàç pierÊcieƒ uszczelniajàcy
ß
11a
, a po umyciu ponownie go za∏o˝yç.
PierÊcieƒ ten mo˝e byç u˝ywany po obu
stronach.
Nie u˝ywaç ostrych narz´dzi do
czyszczenia.
Przy czyszczeniu tarczy i no˝y nale˝y
zachowaç szczególnà ostro˝noÊç –
sà bardzo ostre!
Praca z pojemnikiem
uniwersalnym
7
Przy pracy z pojemnikiem uniwersalnym
nale˝y najpierw zainstalowaç odpowie-
dnià przystawk´ i dopiero potem nape∏niç
pojemnik danym produktem.
1. Wyrabianie ciasta
Do wyrabiania ciasta mo˝na zastosowaç
nie tylko specjalnà koƒcówk´ s do
ciasta, ale równie˝ nó˝ r. Najlepsze
wyniki osiàga si´ u˝ywajàc koƒcówki do
wyrabiania ciasta, poniewa˝ jest ona
specjalnie przystosowana do przygoto-
wywania ciasta dro˝d˝owego, ciasta
kruchego i ciasta na makaron.
Ciasto dro˝d˝owe (chleb/ciasto)
Max. 500 g maki plus dodatki. Predkosc
7, czas przygotowania 1 ½ minuty.
Màk´, a nast´pnie inne dodatki,
oprócz p∏ynów, w∏o˝yç do pojemnika
uniwersalnego 7. Za∏o˝yç pokrywk´ 8
i zablokowaç jà. Nastawiç pr´dkoÊç
7 i w∏àczyç urzàdzenie. Nast´pnie wlaç
odpowiednià iloÊç p∏ynu przez otwór w
pokrywie przy pracujàcym urzàdzeniu.
U˝ywajàc no˝a r do wyrabiania
ciasta nie wsypujemy do pojemnika
tych sk∏adników, które nie powinny byç
rozdrobnione (np. rodzynki, skórka
cytryny, migda∏y). Nale˝y je dodaç
r´cznie do wyrobionego i wyj´tego
z pojemnika ciasta.
Ciasto na makaron
Max. 500 g màki plus dodatki.
Predkosc 7, czas przygotowania
1 ½ minuty
Màk´ a nast´pnie inne dodatki, oprócz
p∏ynów, w∏o˝yç do pojemnika uniwer-
salnego 7. Nast´pnie wlaç odpowiednià
iloÊç p∏ynu przez otwór w pokrywie przy
pracujàcym urzàdzeniu.
Po utworzeniu si´ zwartej bry∏y ciasta
nie dodawaç wi´cej p∏ynu, poniewa˝ od
tego momentu ciasto nie b´dzie go
równomiernie poch∏ania∏o.
Kruche ciasto
Max. 500 g màki plus dodatki
Pr´dkoÊç 7, czas przygotowania ok.
1 minuty
Màk´, a nast´pnie inne dodatki wsypaç
do pojemnika. Dla uzyskania najlep-
szego efektu, u˝yte mas∏o nie mo˝e byç
zbyt mi´kkie ani zbyt twarde.
Za∏o˝yç i zablokowaç pokryw´ 8.
Nastawiç pr´dkoÊç 7 i w∏àczyç urzàdze-
nie.
Po utworzeniu si´ zwartej bry∏y ciasta
kontynuowaç wyrabianie przez krótki
czas, poniewa˝ zbyt d∏ugie wyrabianie
sprawia, ˝e ciasto b´dzie zbyt mi´kkie.
5722010074_FX3030_S06-140.indd 67 05.02.14 09:14
68
2. Mieszanie
Do mieszania ciasta mieszanego lub
biszkoptowego nale˝y u˝ywaç no˝a r
Przystawka do wyrabiania ciasta s nie
nadaje si´ do przygotowywania tych
ciast.
Max. 500 g màki plus dodatki
Ciasto mieszane
(na 2 sposoby) SzybkoÊç / Czas
a) cukier, t∏uszcz i jaja
ubiç na puszystà 6 / ok. 1 min
pian´, dodaç mleko 6 / ok. 15 sek
i ostro˝nie dodaç
màk´ w trybie pracy
pulsacyjnej 15 / ok. 10-15 x
«»
b) wszystkie sk∏adniki
oprócz p∏ynów umieÊciç
w pojemniku uniwer-
salnym 15 / ok. 1 min
Odpowiednià iloÊç p∏ynu dodaç przez
otwór w pokrywce przy pracujàcym
silniku. Rodzynki dodaç do ciasta
r´cnie po jego wyj´ciu z pojemnika.
Biszkoptowe SzybkoÊç / Czas
Jaja i wod´
(jeÊli to konieczne)
ubiç na puszystà pian´ 15 / ok. 2 min
Dodaç cukier 15 / ok. 4 min
Dodawaç powoli màk´ w
trybie pracy pulsacyjnej 8 / 5 x «»
Dodaç kakao 8 / 3 x «»
3. Miksowanie
Do miksowania, np. zup, koktajli itp.
Uzywaç no˝a r
Maksymalna pojemnoÊç 2 l
Pr´dkoÊç 10
(w przeciwnym przypadku mo˝e
nastàpiç wyciek)
Do przygotowania koktajli mlecznych
do pojemnika dodaç grubo pokrojone
owoce. Za∏o˝yç pokryw´ 8 i zabloko-
waç jà. Przy pr´dkoÊci 15 wst´pnie
zmiksowaç owoce, nast´pnie przy pr´d-
koÊci 10 dodaç p∏yn i zmiksowaç do
koƒca. Przy zastosowaniu mleka nale˝y
zwróciç uwag´ na fakt, ˝e p∏yn ten przy
miksowaniu pieni si´ i zwi´ksza swojà
obj´toÊç. Dlatego te˝ trzeba u˝ywaç
odpowiednio mniej mleka.
4. Siekanie
Siekanie w pojemniku uniwersalnym
7 przy pomocy no˝a r
Wskazówka: Do przygotowania wi´kszej
iloÊci produktu u˝ywaç pojemnika
uniwersalnego 7 z no˝em. Do obróbki
mniejszych iloÊci rekomendujemy
zastosowanie pojemnika do siekania 0
z no˝em w.
• Za∏o˝yç odpowiednià tarcz´ na noÊnik
tarcz o jak pokazano na rys. (D) i
zablokowaç jà. A˝eby zdjàç za∏o˝onà
tarcz´ nale˝y nacisnàç do góry wysta-
jàcy na dole noÊnika tarcz element
koƒcowy tarczy.
5. Krojenie, przecieranie, tarcie
Produkt Max. iloÊç Przygotowanie Pr´dkoÊç Pozycja Czas
Bu∏eczki 4 çwiartki 15 I 45 sek
Kostki lodu 28 ca∏e 15 I 1 min (Ênieg)
Jab∏ka 700 g çwiartki 8 I 15 sek
Czekolada 400 g po∏amana 15 I grubo 15 sek
twarda drobno 30 sek
Jaja 8 ca∏e 6 8 x
Ser (mi´kki) 400 g kostki - 3 cm 15 I 20 sek
Ser (twardy) 700 g kostki - 3 cm 15 I 60-70 sek
Mi´so 700 g pokrojone na 15 I 40 sek
kostki
Marchewka 700 g w kawa∏kach 15 I 10 sek
Cebula 700 g çwiartki 15 10-13 x
Przyk∏ady obróbki produktów
Podane czasy obróbki sà orientacyjne, efektywny czas zale˝y od jakoÊci produktu,
jego iloÊci i oczekiwanego stopnia rozdrobnienia
D
a
E
F
1
2
• Na∏o˝yç zmontowanà tarcz´ do kroje-
nia/przecierania na nap´d w pojem-
niku (E).
• Za∏o˝yç i zablokowaç pokrywk´ 8,
wybraç szybkoÊç i przy wy∏àczonym
urzàdzeniu wsypaç produkt do
pojemnika przez otwór w pokrywce.
Dodawanie produktu zalecane jest
przy wy∏àczonym urzàdzeniu.
• Przy w∏àczonym urzàdzeniu nigdy
nie nale˝y wk∏adaç palców do otworu
wsypowego w pokrywce. Przy doda-
waniu produktu nale˝y zawsze
u˝ywaç dociskacza 9 (F).
Wskazówka: Przy obróbce produktów
soczystych i mi´kkich najlepsze
rezultaty osiàga si´ przy pracy z ma∏à
pr´dkoÊcià. Do twardych produktów
nale˝y nastawiaç wi´ksze pr´dkoÊci.
Nie nale˝y przepe∏niaç pojemnika.
Tarcza do drobnego krojenia – a z
Pr´dkoÊç 1-2
Przyk∏ady obróbki: ogórki, kapusta,
surowe ziemniaki, marchewka, cebula,
rzodkiewka.
5722010074_FX3030_S06-140.indd 68 05.02.14 09:14
69
Tarcza do grubego krojenia – b u
Pr´dkoÊç 1-2
Przyk∏ady obróbki: ogórki, kalarepa,
surowe ziemniaki, cebula, banany,
pomidory, pieczarki, selery.
Tarcza do drobnego
przecierania – c i
Pr´dkoÊç 3-6
Przyk∏ady obróbki: ser (mi´kki i Êrednio
twardy), ogórki, marchewka, surowe
ziemniaki, jab∏ka.
Tarcza do grubego
przecierania – d o
Pr´dkoÊç 3-6
Przyk∏ady obróbki: ser (mi´kki i Êrednio
twardy), ogórki, kalarepa, czerwone
buraki, marchewka, surowe ziemniaki,
jab∏ka, kapusta.
Tarcza do tarcia – e p
Pr´dkoÊç 8-15
Przyk∏ady obróbki: surowe ziemniaki
(np. na placki ziemniaczane), chrzan,
ser parmezan (twardy).
System do przygotowywania frytek a
UmieÊciç przystawk´ na osi nap´dowej,
na∏o˝yç pokryw´ 8 i zablokowaç.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów,
przy wy∏àczonym silniku, wk∏adaç przez
otwór w pokrywce po 3-4 ziemniaki
(zale˝nie od wielkoÊci).
Ustawiç pr´dkoÊç 1-2 i w∏àczyç
urzàdzenie. Ziemniaki dok∏adaç przy
wy∏àczonym urzàdzeniu. U˝ywaç
dociskacza 9 do lekkiego popychania
ziemniaków przez otwór w pokrywce.
6. Ubijanie za pomocà
koƒcówki do ubijania
d
SzybkoÊç / Czas
Ciasto biszkoptowe
Max. 280-300 g màki
plus dodatki
Jaja i wod´
(jeÊli jest potrzebna)
ubiç na puszystà pian´ 5 / ok. 2 min
Dodaç cukier 5 / ok. 2 min
Dodaç powoli màk´ 1 / ok. 30 sek
Piana z bia∏ek
Min.: 2 bia∏ka 4-5 / ok. 4 min
Max.: 6 bia∏ek 4-5 / ok. 6 min
Bita Êmietana
Min.: 0,15-0,2 l 2 / ok. 1-2 min
Max.: 0,4 l 2 / ok. 3,5-4 min
Przed ubijaniem Êmietanki, nale˝y
jà ch∏odziç przez kilka godzin
(w temperaturze oko∏o 4 °C)
Nó˝ w umo˝liwia rozdrabnianie, sieka-
nie, miksowanie, wyrabianie mniejszych
iloÊci produktu.
Pojemnik do siekania jest idealny do
przygotowywania musów, past i sosów.
Maksymalna pojemnoÊç:
750 ml p∏ynu.
Uwaga:
Nó˝ w jest bardzo ostry!
Wa˝ne: Maksymalny czas obróbki w
pojemniku do siekania wynosi 1 minut´.
P∏yny mo˝na poddawaç d∏u˝szej
obróbce.
Czekolada, twarde przyprawy i ziarna
kawy nie powinny byç siekane.
Przy wy∏àczonym silniku, umieÊciç nó˝ l
w pojemniku do siekania 0, a nast´pnie
w∏o˝yç wszystkie dodatki.
P∏yny mo˝na dodawaç przy pracujàcym
urzàdzeniu przez otwór w pokrywce q.
Za∏o˝yç pokryw´ q z pierÊcieniem
uszczelniajàcym
ß
11a
na pojemnik do
siekania i zamknàç jà w opisany
wczeÊniej sposób. Po zakoƒczeniu
obróbki najpierw wyjàç nó˝ a nast´pnie
rozdrobniony produkt.
Podczas mieszania mleka trzeba wziàç
pod uwag´ to ˝e pieni si´ i zwi´ksza
swojà obj´toÊç. Zaleca si´ stosowanie
mniejszej iloÊci produktu.
Praca z pojemnikiem do siekania 0
Miksowanie
Produkt Przygotowanie Pr´dkoÊç Pozycja Czas
Koktajle Posiekaç owoce. 15 I ok. 30 sek
Dodaç mleko.
Po˝ywienie dla Posiekane 15 10 x
dzieci (owoce, I 10 sek
warzywa)
Majonez 1 jajo, przyprawy, 15 I 30-45 sek
musztard´ wymieszaç
z octem. Powoli dodawaç
olej przez otwór w
pokrywce.
Sos remolada 1 jajo, przyprawy, 15 I 30-45 sek
musztard´ wymieszaç
z octem. Powoli wlewaç
olej przez otwór w
pokrywce. Dodaç jajko
(w çwiartkach) i ocet. 6 3-5 x
Sos awokado 1 zàbek czosnku pokroiç, 15 I 5 sek
2 dojrza∏e awokado
(pokrojone w cwiartki
bez pestek),
1 lyzka soku cytrynowego,
1 lyzka oleju z oliwek,
150 ml jogurtu,
½ ∏y˝eczki cukru,
dodaç sól i pieprz 15 I ok. 45 sek
Siekanie
Produkt Max. iloÊç Przygotowanie Pr´dkoÊç Pozycja Czas/pulsy
Marchewka 150 g pokrojona 6 7 x
Cebula 100 g/ çwiartki 6 6-8 x
1 ½ szt
Pietruszka 30 g/ bez ∏odyg 15 I 5-10 sek
½ p´czka
Czosnek 1 zàbek w ca∏oÊci 15 I 5 sek
Mi´so
(chude) 250 g pokrojone 15 I 15 sek
Przyk∏ady obróbki
Podany czas przygotowania produktów jest orientacyjny i zale˝y od jakoÊci i iloÊci
produktu i oczekiwanego stopnia rozdrobnienia.
5722010074_FX3030_S06-140.indd 69 05.02.14 09:14
70
Pr´dkoÊç Pozycja Czas
Ciasto na naleÊniki
250 g màki Wsypaç màk´, jaja, sól 6 I 45-60 sek
375 ml mleka i wlaç po∏ow´ mleka,
2 jaja reszt´ mleka wlaç przy
Sól w∏àczonym silniku.
Bita Êmietana
200 ml Êmietanki 6 I 30 sek
Mieszanie ma∏ych iloÊci ciasta
Pojemnik do siekania nadaje si´ tylko do przygotowania podanych poni˝ej ciast;
w przepisach uj´to ich maksymalne iloÊci:
Wanilia- Miód- Suszone Êliwki
(jako nadzienie do naleÊników lub krem)
(u˝yj przystawki do siekania 0,
pr´dkoÊç 15)
Do pojemnika wlej 100 g p∏ynnego
miodu i 100 g suszonych Êliwek i siekaj
przez 10 sekund, potem dodaj 50 ml
wody (z dodatkiem wanilii) i wznów
siekanie na 3 sekundy.
Wyciskarka do soku /
przystawka do rozdrabniania
Opis urzàdzenia
1 B´ben sokowirówki
2 Cienka tarcza Êcierajàca
3 Kosz odwirowujàcy
4 Pokrywa pojemnika
5 Otwór s∏u˝àcy nape∏nianiu
6 Popychacz
Przed pierwszym u˝yciem
Po wyj´ciu urzàdzenia z opakowania,
roz∏ó˝ ca∏kowicie urzàdzenia i wyczyÊç
wszystkie cz´Êci. Aby ca∏kowicie roz∏o-
˝yç urzàdzenie post´puj jak poni˝ej:
• Odbezpiecz kosz 3 obracajàc go
zgodnie z ruchem wskazówek zegara
(a) i umyj r´cznie wszystkie cz´Êci.
• Pociàgnij zaczep b´dàcy od spodu
b´bna sokowirówki jak pokazano na
rys (b).
• Obróç b´ben w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, ca∏y
czas ciàgnàc zaczep u spodu b´bna
sokowirówki – do momentu odbloko-
wania cienkiej tarczy Êcierajàcej 2.
• Wyciàgnij tarcz´ 2 za uchwyt z b´bna
sokowirówki 1, jak pokazano na rys
(c).
Monta˝ urzàdzenia
• Za∏ó˝ przystawk´ robota kuchennego
Braun FX 3030 (bez ostrza) na silnik i
zabezpiecz.
Do Êcierania:
• U˝ywaj tylko cienkiej tarczy Êcierajà-
cej 2 jak na rys (e).
Do uzyskiwania soku:
• UmieÊç cienkà tarcz´ Êcierajàcà 2
wewnàtrz b´bna sokowirówki, tak, aby
wy˝∏obienia znajdujàce si´ na brzegu
tarczy Êcierajàcej znalaz∏y si´ nad
wypustkami b´dàcymi na dnie b´bna
sokowirówki – rys (d).
• WciÊnij tarcz´ Êcierajàcà 2 trzymajàc
za uchwyt i obróç jà zgodnie z ruchem
wskazówek zegara, a˝ zaskoczy (d).
• Sprawdê, czy mo˝esz obróciç ràczk´
tarczy Êcierajàcej. Przy prawid∏owym
zamocowaniu tarczy w b´bnie, obrót
nie b´dzie mo˝liwy.
• UmieÊç kosz odwirowujàcy 3 w
b´bnie sokowirówki i upewnij si´,
˝e obie wypustki b´dàce na koszu
odwirowujàcym zostanà wprowadzone
w naci´cia b´dàce na górnej cz´Êci
b´bna sokowirówki – rys (f).
• Je˝eli chcesz uzyskiwaç sok, umieÊç
ca∏kowicie zmontowanà sokowirówk´
na bolcu znajdujàcym si´ w pojemniku
robota kuchennego Braun FX 3030.
Gdy chcesz skorzystaç wy∏àcznie z
funkcji Êcierania, umieÊç tylko tarcz´
Êcierajàcà 2 w pojemniku robota.
W obu przypadkach pojemnik robota
powinien byç zamontowany na cz´Êci
nap´dowej robota.
• Zamontuj pokryw´ pojemnika robota
kuchennego Braun
FX 3030
4, tak,
aby strza∏ka na pokrywie pokry∏a si´ ze
strza∏kà znajdujàcà si´ na pojemniku
robota kuchennego. Nast´pnie obróç
pokryw´ zgodnie z ruchem wskazówek
zegara do momentu, gdy plastikowy
zaczep pokrywy zostanie umieszczony
i zatrzaÊni´ty w bloku silnika robota
kuchennego (g). Aby wyjàç pokryw´
z uchwytu, obróç jà w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Uzyskiwanie soku
Maksymalna pojemnoÊç: 500 g lub,
gdy powierzchnia przeznaczona na
resztki po procesie jest pe∏na. Mo˝esz
uzyskiwaç sok z owoców, podobnie jak
z warzyw.
• Przygotowanie owoców i warzyw:
Umyç lub obraç ze skórki produkty.
Je˝eli pestki znajdujà si´ w owocach,
muszà one byç uprzednio wyj´te.
Owoce cytrusowe, podobnie jak
owoce ze skórkà i warzywa (czerwone
buraki i owoce kiwi) powinny byç
dok∏adnie obrane. Owoce pestkowe
(np. jab∏ka) mogà byç przetworzone
ze skórkà i gniazdami.
• Ustawienie pr´dkoÊci:
Ustaw po∏o˝enie 7-8 na panelu
sterujàcym robota Braun FX 3030.
• Uzyskiwanie soku
Uruchom silnik robota kuchennego
Braun FX 3030. Wprowadê przygo-
towane owoce lub warzywa do otworu
s∏u˝àcego nape∏nianiu 5 i pchnij je za
pomocà popychacza 6 (h).
Uwaga! Zawsze u˝ywaj popychacza.
Nigdy nie wk∏adaj ràk do otworu
s∏u˝àcego nape∏nianiu, gdy silnik jest
uruchomiony!
Nie wprowadzaj zbyt du˝ej iloÊci
produktów jednoczeÊnie.
• Demonta˝ urzàdzenia:
Wy∏àcz silnik. Obróç pokryw´ 4
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i zdejmij jà z
pojemnika robota kuchennego.
Nast´pnie post´puj jak opisano w
cz´Êci «Przed pierwszym u˝yciem».
Usuƒ wszystkie cz´Êci z pojemnika
robota kuchennego. Je˝eli pozosta-
∏oÊç po oddzieleniu soku jest bardzo
g´sta, wyciàgnij kosz odwirowujàcy 3
z b´bna sokowirówki 1, u˝ywajàc
uchwytów jak na rys (f).
Âcieranie
Urzàdzenie jest przystosowane do
Êcierania ro˝norakich produktów, takich
jak twardy ser, chrzan, jab∏ka i marchew
(np. do przygotowania pokarmu dla
dzieci).
Wa˝ne: Cienka tarcza Êcierajàca nie
jest przystosowana do Êcierania
czekolady.
• Przygotowanie produktów do
Êcierania:
Owoce lub warzywa powinny byç
najpierw umyte lub obrane ze skórki.
Nasiona i gniazda powinny zostaç
usuni´te. Zewn´trzna, twarda
pow∏oka sera powinna równie˝ zostaç
usuni´ta. Produkty powinny byç
podzielone na mniejsze kawa∏ki, tak,
aby zmieÊci∏y si´ one do otworu
s∏u˝àcego nape∏nianiu 5.
• Ustawienie pr´dkoÊci:
Ustaw pr´dkoÊç od 7 do 15 na panelu
sterujàcym robota kuchennego.
Twardsze produkty powinny byç
Êcierane na wy˝szych ustawieniach
z zalecanego zakresu
• Âcieranie:
Uruchom silnik robota kuchennego.
UmieÊç produkty w otworze s∏u˝àcym
nape∏nianiu 5 i wciÊnij je do urzàdze-
nia za pomocà popychacza 6 (h).
Uwaga! Zawsze u˝ywaj popychacza.
Nigdy nie wk∏adaj ràk do otworu
s∏u˝àcego nape∏nianiu, gdy silnik jest
uruchomiony!
5722010074_FX3030_S06-140.indd 70 05.02.14 09:14
• Demonta˝ urzàdzenia:
Wy∏àcz silnik robota kuchennego.
Obróç pokryw´ 4 w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara i
zdejmij jà z pojemnika robota kuchen-
nego. Nast´pnie wyjmij cienkà tarcz´
Êcierajàcà 2 z pojemnika robota
kuchennego.
Czyszczenie:
Wszystkie cz´Êci mogà byç czyszczone
w zmywarce w temp. do 65 °C.
Pozosta∏oÊci powinny zostaç usuni´te
zanim wyschnà. Urzàdzenie mo˝e
ulec odbarwieniu, gdy produktami sà
produkty barwiàce (np. marchew); w
takim przypadku u˝yj oleju roÊlinnego
celem usuni´cia odbarwieƒ, przed
w∏aÊciwym czyszczeniem r´cznym lub
w zmywarce.
Ten symbol oznacza, ˝e zu˝ytego
sprz´tu nie mo˝na wyrzucaç
∏àcznie z odpadami socjalnymi.
Zu˝yty produkt nale˝y zostawiç
w jednym z punktów zbiórki zu˝ytego
sprz´tu elektrycznego i elektronicznego.
Odpowiednie przetworzenie zu˝ytego
sprz´tu zapobiega potencjalnym
negatywnym wp∏ywom na Êrodowisko
lub zdrowie ludzi, wynikajàcym z
obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych
w sprz´cie.
Zastrzega si´ prawo do dokonywania
zmian.
71
5722010074_FX3030_S06-140.indd 71 05.02.14 09:14
1 / 1