Russell Hobbs COOK@HOME 19720-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

64
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
` Nie wkładaj jednostki bazowej do żadnej cieczy.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia me spowodować obrażenia ciała.
h Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się. Resztkowe ciepło powoduje,
że powierzchnie jeszcze pozostają gorące po użyciu.
Nie wkładaj zamrożonego mięsa lub drobiu w parowar – przed użyciem trzeba je
całkowicie rozmrozić.
Nie dotykaj gorących powierzchni jednostki bazowej, pokrywy, kosza, miski na ryż, ani
ociekacza. Zakładaj rękawice kuchenne lub użyj ścierki i podnoś tylko za uchwyty.
Nie trzymaj rąk nad urządzeniem, chroń ręce, ramiona, twarz itp. przed wydobywającą się
parą.
Będzie wydobywać się para. Nie należy umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod
łkami lub szafkami ani w pobliżu czegokolwiek, co mooby zostać uszkodzone przez
uciekającą parę.
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
A. Pokrywa
B. Miska na ryż
C. Kosz
D. Ociekacz
E. Rurka pary
F. Grzałka
G. Zbiornik
H. Jednostka bazowa
I. Lampka
J. Regulator czasowy
` Można myć w zmywarce
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
NAPEŁNIANIE
1. Napełnij zbiornik do znaku max (1.2l). To zapewni około 60 minut parowania, tyle czasu
wystarcza dla większości produktów spywczych.
65
2. Niczego nie dodawaj do wody. Przyprawy, marynaty itp. należy dodawać do produktów, a
nie do wody.Przyprawy nie będą krążyć z parą, po prostu skoncentrują się w zbiorniku,z
prawdopodobieństwem uszkodzenia powierzchni zbiornika i grzałki.
MONTAŻ
1. Ustaw rurki pary wokół grzki, aby grzałka była pośrodku.
2. Ustaw ociekacz na jednostce bazowej. Ociekacz można wpasować tylko w jednym
położeniu, aby umożliwić dostęp do panelu sterowania. Takie ustawienie zapobiega
przedostawaniu się soków z jedzenia do grzałki i zbiornika.
3. Uchwyty kosza oznaczone są 1, 2 i 3. Możesz zastosować na raz 1, 2 lub 3 kosze.
a) Załóż kosz 1 na ociekacz. Włóż produkty w kosz.
b) Załóż kosz 2 na wierzch kosza 1. Włóż produkty w kosz.
c) Załóż kosz 3 na wierzch kosza 2. Włóż produkty w kosz.
d) Umocuj pokrywę.
GOTOWANIE
1. óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
2. Przekręć regulator czasowy w prawo i ustaw wymagany czas. Nie wolno przekręcać w
kierunku przeciwnym ruchowi wskazówek zegara, regulator czasowy ulegnie zniszczeniu.
3. Zaświeci się lampka.
4. Para zacznie się wypełniać kosze.
5. Kiedy regulator czasowy powróci na 0, zabrzmi sygnał dźwiękowy i parowar się wyłączy.
6. Jeśli chcesz, możesz urządzenie zatrzymać wcześniej, wyłączając je z sieci.
DOLEWANIE
1. Wlewaj wodę powoli przez jeden z otworów na bokach ociekacza.
2. Zwróć uwagę na poziom wody - nie przelej powyżej oznaczenia max.
GOTOWANIE RYŻU
1. Do miski wsyp suchy ryż i wlej wodę w proporcji wskazanej na opakowaniu.
2. Miskę na ryż wstaw w dolny kosz parowaru.
3. Kosz parowaru przykryj pokrywą.
4. Ryż powinien się gotować 15 do 20 minut, w zależności od rodzaju, ilości i upodobania.
5. Sprawdź, czy ryż jest ugotowany według Twojego smaku. Jeśli nie, skoryguj czas parowania.
Jeśli umieścisz ryż pod innymi produktami, soki z tych produktów zmienią smak ryżu, a
dodatkowy płyn sprawi, że ryż będzie papkowaty.
SKOŃCZONE?
1. Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2. Połóż pokrywę na talerzu lub na tacy.
3. Wyjmij kosze i połóż na talerzach lub na tacy.
4. Ostrożnie wyjmuj ociekacz - soki są gorące i mogą plamić, jeśli się rozprysną.
5. Opróżnij zbiornik poprzez jedną z wylewek na bokach.
UWAGA
Przy wyjmowaniu koszy należy postępować bardzo ostrożnie. Nigdy nie wyjmuj
wszystkich koszy równocześnie. Wyjmuj kosze pojedynczo, rozpoczynając od
najwyższego kosza. Używaj rękawic kuchennych lub podobnego środka ochrony przed
poparzeniem gorącą parą.
GDY WODA WYPARUJE
Jeśli cała woda wyparuje, termostat odetnie zasilanie grzałki. Lampka gaśnie, ale regulator
czasowy nadal tyka. Termostat będzie pracować w przerywanym cyklu, aż przypomnisz sobie o
potrzebie uzupełnienia wody, lub do chwili powrotu regulatora czasowego w pozycję 0 i
wyłączenia.
instrukcja
66
1. Odłącz jednostkę bazową, studź przez kilka minut, a następnie napełnij zbiornik wodą i
zacznij od początku.
2. Przy obliczaniu potrzebnego czasu, uwzględnij dotychczasowy czas gotowania i czas
pomiędzy pracą na sucho i ponownym uruchomieniem, ponieważ pusty zbiornik nie
oznacza natychmiastowego przerwania pracy urządzenia.
Zalecane czasy parowania
Te potrawy najlepiej przygotowywać na zimnym parowarze. Napełnij zbiornik zimną wodą,
dodaj składniki i ustaw regulator czasowy jak w tabeli.
Produkty (świeże) Uwagi Czas (minuty)
Brokuł Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki 13-15
Zielona fasolka óż w koszu na płasko 13-15
Marchew Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm 17-19
Kapusta (włoska) Porwij lub potnij na kawałki 11-13
Szparagi Ułóż w koszu na płasko 11-13
Cukinia Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm 9 -11
Brukselka W całości (ok. 2 cm średnicy) 13-15
Kalafior Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki 15-17
Kukurydza
cukrowa
W całości, w kolbach 17-21
Ziemniaki
Młode ziemniaki lub ziemniaki pokrój na kawałki 1-2
cm
21-23
Następujące produkty powinny być gotowane, gdy w parowarze już jest para. Włóż składniki do
kosza(y) i przykryj pokry, ale nie umieszczaj ich na ociekaczu, zanim w parowarze nie
wytworzy się para. Gdy parowar już paruje, ostrożnie ustaw kosz(e) z jedzeniem na środku
ociekacza używając rękawic kuchennych lub podobnego zabezpieczenia i rozpocznij odliczanie.
Produkty (świeże) Uwagi Czas (minuty)
Jajko gotowane Na miękko/średnie/na twardo/mocno ugotowane 5-6/7-8/9-10/11-12
Jajko w koszulce Włóż do kokilki lub małego naczynia 5-6
Piersi z kurczaka Rozbierz na płaty lub pokrój na kawałki 1-2cm 12-14
Łosoś/ryby
dorszokształtne
Dorsz, plamiak, itp. 7-9
Ryby morskie białe adzica, sola, bas, itp. 3-4
Ryby na stek Tuńczyk, miecznik, itp. 7-9
Małże Zamieszaj w połowie gotowania 8-10
Krewetki
królewskie
Wyjmij ze skorupek. Gotuj na parze przez 2-3 minuty, aż krewetki będą
całkowicie ugotowane. Zamieszaj w połowie gotowania.
WSKAZÓWKI, PORADY I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Nie obawiaj się przegotowania potrawy - gotowanie z parą jest stosunkowo łagodną
metodą gotowania i kilka dodatkowych minut generalnie nie ma znaczenia.
Aby umożliwić cyrkulację pary:
a) Układaj produkty w koszach luźno.
b) Układaj, gdzie to możliwe, pojedyncze warstwy żywności.
c) Układaj produkty luźno, pozostawiając wolne przestrzenie.
d) Jeżeli jednak w jednym koszu jest układana więcej jak jedna warstwa produktów,
pozostaw w każdej warstwie trochę luzu, aby umożliwić cyrkulację pary.
Upewnij, że poziom wody znajduje się zawsze powyżej oznaczenia Min wskaźnika
poziomu wody.
Podczas gotowania na parze pokrywa parowaru musi być zamknięta.
67
Układaj jedzenie w jednej warstwie.
Jedzenie wyadane jednolicie ugotuje się bardziej równomiernie.
Jedzenie ugotuje się bardziej równomiernie, jeśli zamieszasz je w połowie cyklu parowania.
Produkty potrzebujące dłuższego czasu przygotowania naly układać w dolnych koszach.
Produkty, które mogą być gotowane krócej lub delikatniej, naly układać w górnych
koszach.
Aby znaleźć optymalne czasy dla ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę
poeksperymentować.
Do przygotowania potraw w sosie lub w płynie, stosuj miskę na ryż.
Soki z drobiu lub ryb mogą skapywać i przenosić smaki. Aby temu zapobiec, owijaj
produkty folią.
Nie bierz mży, które przed gotowaniem były otwarte. Gotuj na parze dopóki nie otwor
się i odrzucić takie, które po ugotowaniu nadal się nie otworzy.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty
sos. Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spycia.
Warzywa liściaste powinny być gotowane możliwie najkrócej, aby pozostały zielone i
chrupiące. Zmoczenie lodowatą wodą wodzie zatrzyma proces gotowania.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
2. Czystą, wilgotną szmatką przetrzyj jednostkę bazową, wewnątrz i na zewnątrz.
3. Inne części należy myć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
ODKAMIENIANIE PAROWARU
Z biegiem czasu, osady mineralne mogą wpłynąć na wydajność parowaru. Zaleca się usuwać
osady (odkamieniać) co 3 miesiące.
1. Zrób 1 litr roztworu odkamieniającego według instrukcji producenta. Wlej roztwór do
zbiornika.
2. Załóż prowadnicę pary, ociekacz, któryś z koszy oraz pokrywę.
3. Paruj przez 25 minut.
4. Wyciągnij wtyczkę zasilania z gniazdka i pozwól urządzeniu całkowicie ostygnąć.
5. Wylej roztwór odkamieniający.
6. Powtórz kroki 1 – 4 przy użyciu samej wody. Powtarzaj procedurę, aż znikną wszystkie ślady
odkamieniacza.
7. Wszystkie ruchome części umyj w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki
do naczyń.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100

Russell Hobbs COOK@HOME 19720-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Akcesoria do miksera / robota kuchennego
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla