66
1. Odłącz jednostkę bazową, studź przez kilka minut, a następnie napełnij zbiornik wodą i
zacznij od początku.
2. Przy obliczaniu potrzebnego czasu, uwzględnij dotychczasowy czas gotowania i czas
pomiędzy pracą na sucho i ponownym uruchomieniem, ponieważ pusty zbiornik nie
oznacza natychmiastowego przerwania pracy urządzenia.
Zalecane czasy parowania
Te potrawy najlepiej przygotowywać na zimnym parowarze. Napełnij zbiornik zimną wodą,
dodaj składniki i ustaw regulator czasowy jak w tabeli.
Produkty (świeże) Uwagi Czas (minuty)
Brokuł Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki 13-15
Zielona fasolka Ułóż w koszu na płasko 13-15
Marchew Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm 17-19
Kapusta (włoska) Porwij lub potnij na kawałki 11-13
Szparagi Ułóż w koszu na płasko 11-13
Cukinia Pokrój w plasterki grubości ok. ½ cm 9 -11
Brukselka W całości (ok. 2 cm średnicy) 13-15
Kalafior Potnij na 1-2 cm różyczki/kawałki 15-17
Kukurydza
cukrowa
W całości, w kolbach 17-21
Ziemniaki
Młode ziemniaki lub ziemniaki pokrój na kawałki 1-2
cm
21-23
Następujące produkty powinny być gotowane, gdy w parowarze już jest para. Włóż składniki do
kosza(y) i przykryj pokrywą, ale nie umieszczaj ich na ociekaczu, zanim w parowarze nie
wytworzy się para. Gdy parowar już paruje, ostrożnie ustaw kosz(e) z jedzeniem na środku
ociekacza używając rękawic kuchennych lub podobnego zabezpieczenia i rozpocznij odliczanie.
Produkty (świeże) Uwagi Czas (minuty)
Jajko gotowane Na miękko/średnie/na twardo/mocno ugotowane 5-6/7-8/9-10/11-12
Jajko w koszulce Włóż do kokilki lub małego naczynia 5-6
Piersi z kurczaka Rozbierz na płaty lub pokrój na kawałki 1-2cm 12-14
Łosoś/ryby
dorszokształtne
Dorsz, plamiak, itp. 7-9
Ryby morskie białe Gładzica, sola, bas, itp. 3-4
Ryby na stek Tuńczyk, miecznik, itp. 7-9
Małże Zamieszaj w połowie gotowania 8-10
Krewetki
królewskie
Wyjmij ze skorupek. Gotuj na parze przez 2-3 minuty, aż krewetki będą
całkowicie ugotowane. Zamieszaj w połowie gotowania.
WSKAZÓWKI, PORADY I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
• Nie obawiaj się przegotowania potrawy - gotowanie z parą jest stosunkowo łagodną
metodą gotowania i kilka dodatkowych minut generalnie nie ma znaczenia.
• Aby umożliwić cyrkulację pary:
a) Układaj produkty w koszach luźno.
b) Układaj, gdzie to możliwe, pojedyncze warstwy żywności.
c) Układaj produkty luźno, pozostawiając wolne przestrzenie.
d) Jeżeli jednak w jednym koszu jest układana więcej jak jedna warstwa produktów,
pozostaw w każdej warstwie trochę luzu, aby umożliwić cyrkulację pary.
• Upewnij, że poziom wody znajduje się zawsze powyżej oznaczenia Min wskaźnika
poziomu wody.
• Podczas gotowania na parze pokrywa parowaru musi być zamknięta.