88
Przechowywanie i mrożenie żywności
Temperatura wewntrz komory lodówki i zamraarki zaley w
duej mierze od temperatury otoczenia, ustawienia regulatora
temperatury oraz iloci przechowywanej ywnoci. Ponadto
temperatura wewntrz moe wzrasta za kadym razem, kiedy
otwierane s drzwi.
Komora lodówki
∙ Efekt chodzenia w czci lodówkowej nie jest taki sam we
wszystkich miejscach. Stosunkowo najcieplej jest w strefi e
w pobliu drzwi u góry, a najchodniej jest w pobliu tylnej
cianki na dole komory.
∙ Dlatego zaleca si przechowywanie ywnoci wedle
nastpujcego systemu:
∙ Na półkach w komorze (od dou w gór): pieczywo, dania
gotowe, nabia, miso, ryba oraz wdliny/kiebasa.
∙ W komorach na warzywa: warzywa, saatki i owoce.
∙ Na półkach w drzwiach (od do
u w gór): maso, ser, jaja,
soiki (np. z musztard), niewielkie butelki, due butelki,
mleko i kartony z sokami.
∙ W strefi e zero: produkty krótkoterminowe, warzywa, miso,
ryby oraz nabia.
∙ P yny oraz ywno o intensywnym zapachu lub tak,
która atwo pochania zapachy (np. ser, ryba, maso) naley
przechowywa w osobnych, hermetycznie zamknitych
pojemnikach.
∙ Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia do
temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki.
∙ Naley dba o to, by drzwi byy dokadnie zamknite i by
pomidzy ich uszczelk a ram lodówki nie dostawaa si
ywno przechowywana w lodówce.
Komora zamrażarki:
∙ Komora zamraarki przeznaczona jest do zamraania i
dugoterminowego przechowywania zamroonej ywnoci
oraz do wytwarzania lodu.
∙ Aby ywno nie utracia swoich wartoci odywczych i
witamin, naley j zamrozi jak najszybciej. W tym celu
naley umieci przygotowan ywno w komorze
szybkiego zamraania, ukadajc j w odpowiednich
odstpach, w jednym lub dwóch rzdach. Komora szybkiego
zamraania w zamraarce oznaczona jest napisem Fast
Freeze. Zaleca si wkadanie ywnoci przeznaczonej
do zamroenia najpierw do tej komory w celu szybkiego
zamroenia, a nastpnie przeoenie zamroonego produktu
do innej (odpowiedniej) czci po 24 godzinach.
∙ Nie dopuszcza do kontaktu wieej ywnoci z ju
zamroon.
∙ Ostrzeżenie! Nie przekracza maksymalnej, dopuszczalnej
masy do zamroenia na dzie. W tabeli danych
technicznych, na kocu niniejszej instrukcji, znajduje si
informacja o maksymalnej, dziennej masie do zamroenia.
∙ Chcc szybko zamrozi produkt, naley ustawi regulator
temperatury w pozycji Max. Po 24 godzinach, kiedy
ywno bdzie ju odpowiednio zamroona, regulator
temperatury mona ustawi z powrotem na poprzedni
pozycj.
∙ Czas zamraania mona skróci dzielc ywno na
mniejsze porcje.
∙ Odpowiednim materiaem pakunkowym na mroon
ywno s
przeroczyste (nie kolorowe) woreczki
plastikowe lub folia aluminiowa. Przed uyciem
naley dobrze przewietrzy materia opakunkowy, a
przed woeniem do zamraarki naley sprawdzi czy
zamknicie jest szczelne. Zaleca si opisywanie kadego
pakunku przechowywanego w zamraarce odpowiednimi
informacjami, jak rodzaj ywnoci, data zamroenia i data
przydatnoci do spoycia.
∙ Nie zamraa napojów gazowanych, ciepej ywnoci ani
napojów w butelkach.
∙ Zamroon ywno mona rozmraa w lodówce. Dziki
temu ywno rozmraa si wolniej i zachowuje swój
smak. Poza tym zamroona ywno uatwia utrzymanie w
lodówce wymaganej temperatury.
W poniż
szej tabeli podano okresy przydatności do
spożycia (w miesiącach) mrożonej żywności.
∙ Nie naley przekracza podanych tu okresów
przechowywania.
∙ Ponadto naley zawsze przestrzega daty wanoci
mroonki podanej przez producenta.
∙ W przypadku odczenia urzdzenia od zasilania na duy
czas (np. w wyniku przerwy w dostawie prdu), nie otwiera
drzwi – dziki temu w komorze utrzyma si stosunkowo
najnisza temperatura. W tabeli danych technicznych
znajduje si szczegóowa informacja o maksymalnym,
bezpiecznym okresie przechowywania w przypadku
awarii. Nawet nieznaczne podwyszenie si temperatury
wewntrz spowoduje skrócenie dopuszczalnego okresu
przechowywania ywnoci.
Przygotowanie lodu
Do przygotowywania lodu zaczono specjaln tack. Napeni
tack w ¾ pitn wod i wstawi na kilka godzin do zamraarki.
Kostki lodu bdzie mona atwiej wyj, kiedy pozostawi si
najpierw tack w temperaturze pokojowej na 5 minut.
Odmrażanie i czyszczenie
∙ Przed przystąpieniem do czyszczenia zawsze należy
wyjąć wtyczkę z gniazdka.
∙ Nie polewa urzdzenia wod z zewntrz, ani wewntrz.
∙ Do czstego mycia zaleca si stosowanie ciepej wody z
delikatnym detergentem. Aby zapobiec gromadzeniu si
nieprzyjemnych zapachów w lodówce, naley j czyci
mniej wicej raz na miesic.
∙ Akcesoria naley my osobno w wodzie z pynem. Nie my
ich w zmywarce.