AKT 108
INSTRUKCJE PŁYTY
PL
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
5019 319 01082
Obsługa pól grzejnych
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej znajdują się
na panelu sterowania piekarnika.
• Ustawić pokrętło w jedno z położeń 1-6;
położeniom tym odpowiadają różne temperatury.
• Aby wyłączyć pola grzejne, należy ustawić
pokrętło(a) na “
0
”.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie
- metalowych garnków z emaliowanym spodem.
Jakiekolwiek wady estetyczne urządzenia
(zarysowania, plamy itp.) należy zgłaszać podczas
instalowania.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1
2
4
3
1.
Promiennikowe pole grzejne
Ø
145
2.
Promiennikowe pole grzejne
Ø
210
3.
Promiennikowe pole grzejne
Ø
145
4.
Promiennikowe pole grzejne
Ø
180
Obramowanie płyty należy czyścić tylko ciepłą wodą i neutralnym detergentem.
Odradza się używania substancji korozyjnych i /lub ściernych, które mogłyby uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Liczba
przewodów x wymiary
230 V ~
HO5 RR-F 3 x 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
HO5 RR-F 4 x 1,5 mm
2
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podane są na
tabliczce znamionowej na krawędzi płyty grzewczej oraz
poniżej:
Typ PFEVS 230 V - 50 Hz 6,2 kW
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do recyklingu, o czym
świadczy symbol .
• Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać do
punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Utylizacja starych urządzeń AGD
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Właściwa
utylizacja urządzenia pomoże zapobiec ewentualnym
negatywnym skutkom dla środowiska oraz zdrowia
ludzkiego.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
może być traktowany jako odpady z gospodarstwa
domowego. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu. Urządzenie należy
złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi
usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących
przetwarzania, odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu należy skontaktować się z odpowiednimi
urzędami, punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
• Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy palników lub minimalnie większa.
• stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć pobór
mocy oraz długość gotowania.
NALEŻY UWAŻAĆ, ABY
• Jeśli płyta jest pęknięta lub uszkodzona, przerwać pracę i
bezzwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
• Jeśli w płycie zamontowane są halogenowe elementy
grzewcze, nie wpatrywać się w nie.
• Płyta jest przeznaczona wyłącznie do użytku domowego,
do przygotowywania potraw. Wykorzystywanie do innych
celów jest niedozwolone. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za nieprawidłowe lub
niewłaściwe ustawienie elementów sterujących.
• Nie narażać płyty na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy i regulacje powinny być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
• Nie dotykać płyty grzewczej mokrymi rękami. Nie
obsługiwać płyty będąc boso.
•
Nie pozwalać, aby dzieci miały kontakt z
:
- płytą, aby nie dopuścić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur;
- materiałami z opakowania (worki, styropian, części
metalowe, itp.);
- płytą, ponieważ mogą ją zarysować.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń elektrycznych znajdujących się blisko płyty
grzewczej nie stykały się z jej gorącymi częściami.
• Należy zwracać szczególną uwagę na piekarnik w czasie
gotowania potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju. Olej i
tłuszcz mogą osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się.
• Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej
lub wsporczej.
• Nie zostawiać włączonych pól grzejnych ani włączonej
kuchenki, jeśli nie ma na nich żadnych naczyń.
• Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek, papieru,
itp. na gorące pola grzejne.
• Płyta posiada pola grzejne różnych wielkości.
Należy używać takich garnków, których średnica dna jest
taka sama lub nieco większa niż średnica płyty grzejnej.
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki z płyty;
- kartonowe zabezpieczenia oraz zabezpieczającą
warstwę folii;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu.
W przypadku wątpliwości należy skontaktować się z
zakładem serwisowym.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Można zamówić w zakładzie
serwisowym, podając numer katalogowy
części 4819 310 18436, lub u dealera,
podając numer referencyjny 017124.
ObsŁuga i konserwacja
Ważne:
nie wolno stosować środków
czyszczących pod ciśnieniem na
bazie wody lub produktów czyszczących parą.
• Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym
użyciu, po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to
gromadzeniu się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy skrobaka
(jeśli jest w zestawie) i odpowiedniego środka czyszczącego.
• Rozlane resztki potraw należy wytrzeć przed wyschnięciem.
• Do czyszczenia płyt nie należy używać środków
ściernych, na bazie chloru, w aerozolu (przeznaczonych
do piekarników) ani drucianych myjek do garnków.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za pomocą
markowych środków ochronnych zgodnie z zaleceniami
podanymi przez ich producentów.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy jest podłączona do zasilania.
- Wyłączyć, a następnie włączyć płytę, aby sprawdzić, czy
problem nie został rozwiązany.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji
“0”
.
Ustawić wyłącznik wielobiegunowy na
“WYŁ.”
na kilka
minut, a następnie z powrotem na
“ZAŁ.”
.
SERWIS TECHNICZNY
Przez skontaktowaniem się z zakładem serwisowym:
• Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
problemu postępując zgodnie z zaleceniami podanymi w
rozdziale “Instrukcja wyszukiwania usterek”.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się
powtarza, należy skontaktować się z najbliższym
zakładem serwisowym.
Należy podać:
• krótki opis usterki;
• dokładny typ i model płyty;
• numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą). Numer serwisowy jest
także podany w karcie gwarancyjnej;
• Państwa dokładny adres;
• numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym
(zapewnia to użycie
oryginalnych części zamiennych oraz prawidłowe wykonanie
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa użytkowania
oraz obniżyć jakość produktu.