Whirlpool AKT 108/NE Program Chart

Typ
Program Chart
AKT 108 INSTRUKCJE PŁYTY
PL
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
5019 319 01780
Obsługa pól grzejnych
Pokrętła regulacyjne płyty kuchennej znajdują się
na panelu sterowania piekarnika.
Ustawić pokrętło w jedno z położeń 1-6;
położeniom tym odpowiadają różne temperatury.
Aby wyłączyć pola grzejne, należy ustawić
pokrętło(a) na “0”.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie
- metalowych garnków z emaliowanym spodem.
Jakiekolwiek wady estetyczne urządzenia
(zarysowania, plamy itp.) należy zgłaszać podczas
instalowania.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
1
2
4
3
1. Promiennikowe pole grzejne Ø 145
2. Promiennikowe pole grzejne Ø 210
3. Promiennikowe pole grzejne Ø 145
4. Promiennikowe pole grzejne Ø 180
Obramowanie płyty należy czyścić tylko ciepłą wodą i neutralnym detergentem.
Odradza się używania substancji korozyjnych i /lub ściernych, które mogłyby uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
PODłĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Liczba
przewodów x wymiary
230 V ~
H05 RR-F 3 x 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
H05 RR-F 4 x 1,5 mm
2
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podane są na
tabliczce znamionowej na krawędzi płyty grzewczej oraz
poniżej:
Typ PFEVS 230 V ~ 50 Hz 6,2 kW
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
Materiały z opakowania nadają się do recyklingu, o czym
świadczy symbol .
Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać do
punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Utylizacja starych urządzeń AGD
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Właściwa
utylizacja urządzenia pomoże zapobiec ewentualnym
negatywnym skutkom dla środowiska oraz zdrowia
ludzkiego.
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych
do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie
może być traktowany jako odpady z gospodarstwa
domowego. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i
przetwarzania takiego sprzętu. Urządzenie należy
złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi
usuwania odpadów.
W celu uzyskania dodatkowych informacji dotyczących
przetwarzania, odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu należy skontaktować się z odpowiednimi
urzędami, punktami zbiórki odpadów komunalnych lub ze
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Porady dotyczące oszczędzania energii
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy palników lub minimalnie większa.
stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć pobór
mocy oraz długość gotowania.
NALEŻY UWAŻAĆ, ABY
Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
mentalnych, ani przez osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
obsługują one urządzenie pod nadzorem lub po
uprzednim przeszkoleniu na temat prawidłowej obsługi
przez osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z zewnętrznym
zegarem ani oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Jeśli płyta jest pęknięta lub uszkodzona, przerwać pracę i
bezzwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
Jeśli w płycie zamontowane są halogenowe elementy
grzewcze, nie wpatrywać się w nie.
Płyta jest przeznaczona wyłącznie do użytku domowego,
do przygotowywania potraw. Wykorzystywanie do innych
celów jest niedozwolone. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za nieprawidłowe lub
niewłaściwe ustawienie elementów sterujących.
Nie narażać płyty na działanie czynników atmosferycznych.
Wszelkie naprawy i regulacje powinny być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
Nie dotykać płyty grzewczej mokrymi rękami. Nie
obsługiwać płyty będąc boso.
Nie pozwalać, aby dzieci miały kontakt z:
- płytą, aby nie dopuścić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu, płyta
może rozgrzewać się do bardzo wysokich temperatur;
- materiałami z opakowania (worki, styropian, części
metalowe, itp.);
- płytą, ponieważ mogą ją zarysować.
Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń elektrycznych znajdujących się blisko płyty
grzewczej nie stykały się z jej gorącymi częściami.
Należy zwracać szczególną uwagę na piekarnik w czasie
gotowania potraw z dużą ilością tłuszczu lub oleju. Olej i
tłuszcz mogą osiągnąć wysoką temperaturę i zapalić się.
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej
lub wsporczej.
Nie zostawiać włączonych pól grzejnych ani włączonej
kuchenki, jeśli nie ma na nich żadnych naczyń.
Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek, papieru,
itp. na gorące pola grzejne.
Płyta posiada pola grzejne różnych wielkości.
Należy używać takich garnków, których średnica dna jest
taka sama lub nieco większa niż średnica płyty grzejnej.
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
YTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy usunąć:
- naklejki z płyty;
- kartonowe zabezpieczenia oraz zabezpieczającą
warstwę folii;
- Sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza nie
uległa uszkodzeniu.
W przypadku wątpliwości należy skontaktować się z
zakładem serwisowym.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Można zamówić w zakładzie serwisowym,
podając numer katalogowy części 4819
310 18436, lub u dealera, podając numer
referencyjny 017124.
Obsługa i konserwacja
Ważne: nie wolno stosować środków czyszczących pod
ciśnieniem na bazie wody lub produktów czyszczących parą.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym
użyciu, po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to
gromadzeniu się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy skrobaka
(jeśli jest w zestawie) i odpowiedniego środka czyszczącego.
Rozlane resztki potraw należy wytrzeć przed wyschnięciem.
Do czyszczenia płyt nie należy używać środków
ściernych, na bazie chloru, w aerozolu (przeznaczonych
do piekarników) ani drucianych myjek do garnków.
Płyta powinna być okresowo impregnowana za pomocą
markowych środków ochronnych zgodnie z zaleceniami
podanymi przez ich producentów.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy jest podłączona do zasilania.
- Wyłączyć, a następnie włączyć płytę, aby sprawdzić, czy
problem nie został rozwiązany.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji “0”.
Ustawić wyłącznik wielobiegunowy na “WYŁ. na kilka
minut, a następnie z powrotem na “ZAŁ..
SERWIS TECHNICZNY
Przez skontaktowaniem się z zakładem serwisowym:
Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać
problemu postępując zgodnie z zaleceniami podanymi w
rozdziale “Instrukcja wyszukiwania usterek”.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się
powtarza, należy skontaktować się z najbliższym
zakładem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model płyty;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą). Numer serwisowy jest
także podany w karcie gwarancyjnej;
Pstwa dokładny adres;
numer telefonu.
Jeżeli konieczne jest dokonanie naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym (zapewnia to użycie
oryginalnych części zamiennych oraz prawidłowe wykonanie
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa użytkowania
oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALACJA
Zalecenia
WAŻNE: Przed przystąpieniem do instalacji lub
konserwacji urządzenia, należy odłączyć płytę od
zasilania.
Przed podłączeniem płyty do źródła zasilania należy
wykonać podłączenia elektryczne.
Instalacja powinna zostać wykonana przez
wykwalifikowanego montera zgodnie z zaleceniami
producenta i wymaganiami lokalnych przepisów.
Rozpakować płytę i sprawdzić, czy nie została
uszkodzona podczas transportu. W razie wątpliwości
należy skontaktować się z dealerem lub najbliższym
zakładem serwisowym.
Przygotowanie zabudowy
Wyciąć otwór w blacie przed rozpoczęciem instalacji
urządzenia. Należy ostrożnie usunąć wszelkie wióry i
opiłki, które mogą mieć negatywny wpływ na pracę
urządzenia.
Uwaga: W razie instalacji płyty na powierzchniach innych niż
drewniane (marmur, tworzywo, ceramika, kamień, itp.) należy
zamówić w zakładzie serwisowym specjalne płytki mocujące
(Rys. 6).
Płytę należy montować w blacie roboczym o grubości
min. 20 mm, a maksimum 50 mm.
W przestrzeni między płytą a piekarnikiem nie mogą
znajdować się żadne elementy
(np. przewody, materiały izolacyjne, itp.).
Sąsiedni mebel należy zamontować w odległości co
najmniej 100 mm od krawędzi płyty.
W blacie roboczym należy wykonać otwór o podanych
wymiarach.
Zalecamy uszczelnienie wewnętrznych krawędzi blatu
roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Dokładnie oczyścić powierzchnię wewnętrzną płyty,
a następnie nałożyć dostarczoną w komplecie uszczelkę
na płytę (jeśli nie została wcześniej nałożona).
Płyta witroceramiczna
Ważne: Przed zamontowaniem płyty należy zdjąć folię
zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie został wykonany zgodnie z
wymiarami podanymi na rysunki. Zwrócić uwagę na zakres
tolerancji.
Nie wolno wkładać płyty do wyciętego otworu w blacie
roboczym na siłę. Może to spowodować pęknięcie płyty
witroceramicznej (nawet później)!
Jeśli blat jest drewniany, zastosować odpowiednie
wsporniki, zaciski i wkręty będące na wyposażeniu.
Ustawić 4 zaciski (A), jeśli nie zostały jeszcze
zamontowane, wokół ramy płyty, w odpowiednich
gniazdach, patrz Rys. 1.
Wymierzyć środek boków pionowych wycięcia jak na
Rys. 2.
Ustawić środek wsporników (C) na wymierzonym
uprzednio środku boku.
Górna krawędź wsporników musi być w jednej linii z
powierzchnią blatu.
Przymocować zaciski używając 4 śrub (B) załączonych w
komplecie, które należy włożyć do uprzednio
przygotowanych otworów.
Włożyć płytę kuchenną w przygotowany otwór tak, by
zaciski (A) zostały zablokowane w odpowiednich
elementach wsporników ustalających (C Rys. 4 i 5).
Podłączenie elektryczne
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z
przepisami prawa.
Instalacja powinna zostać wykonana przez
wykwalifikowanego montera zgodnie z zaleceniami
producenta i wymaganiami lokalnych przepisów.
Monter jest odpowiedzialny za właściwe podłączenie
elektryczne urządzenia i przestrzeganie wszelkich
instrukcji dotyczących bezpieczeństwa.
Po zakończeniu instalacji piekarnika, wszystkie
komponenty elektryczne musza być niedostępne.
Ważne: Nie podłączać piekarnika do zasilania, jeśli nie
zakończono podłączania piekarnika i płyty.
Przed podłączeniem piekarnika (lub skrzynki) do
zasilania, Należy sprawdzić, czy płyta jest wymieniona na
załączonej liście współpracujących płyt i piekarników.
Podłączyć złącza płyty (G) do złączy piekarnika (F)
dobierając je kolorami oraz rodzajem prowadnic
widocznych w górnej części złączy.
Następnie całkowicie wcisnąć złącza i sprawdzić, czy
wpust zaskoczył.
Odkręcić nakrętkę śruby uziemiającej (H) (Rys. 8)
w górnej części piekarnika i włożyć żółto-zielony przewód
uziemiający, pozostawiając podkładkę na miejscu.
Dokręcić nakrętkę na śrubie.
Ważne: Jeśli złącza i kody kolorów na zaciskach płyty nie
odpowiadają danym podanym na liście współpracujących płyt i
piekarników, w górnej części piekarnika, należy zamówić w
zakładzie serwisowym zestaw przejściowy o kodzie AMC 873.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z Rozporządzeniem (WE)
nr 1935/2004.
Płyta (klasa Y) jest przeznaczona wyłącznie do
gotowania. Jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie
pomieszczeń) jest niewłaściwe i niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana
i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie
“Niskie napięcie” 2006/95/WE (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami);
- wymogami odnośnie zabezpieczeń Dyrektywy “EMC”
(Kompatybilność Elektromagnetyczna) 2004/108/WU;
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
Producent zastrzega sobie prawo do zmiany specyfikacji
produktu bez uprzedzenia.
Rys. 1
Rys. 3
Rys. 2
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 6
Rys. 7
Rys. 8
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKT 108/NE Program Chart

Typ
Program Chart