AKM 902 INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01514
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
RO ARRU BGHUCZ SKFI PLDKSE NOIT GRPTNL ESGB FRDE
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę, należy ustawić pokrętło(a) na “0”.
• Płyta jest wyposażona w 4 kontrolki, które wskazują,
że pola grzewcze są gorące.
Kontrolki te włączają się, gdy pola grzewcze osiągną
wysoką temperaturę.
Kontrolki świecą nadal, nawet po wyłączeniu
odpowiedniego pola grzewczego, i gasną dopiero
wtedy, gdy temperatura danego pola grzewczego
przestaje być niebezpieczna.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ze szła
ceramicznego, nie należy używać:
- Garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY
KUCHENNEJ I BLATU ROBOCZEGO (mm)
2
1
3
6
7
8
9
5 4
1. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
2. Promiennikowe pole grzewcze Ø 210
3. Promiennikowe pole grzewcze Ø 145
4. Promiennikowe pole grzewcze Ø 180
5. Kontrolki wskaźnika ciepła resztkowego
6. Pokrętło regulacyjne tylnego prawego
pola grzewczego
7. Pokrętło regulacyjne tylnego lewego
pola grzewczego
8. Pokrętło regulacyjne przedniego lewego
pola grzewczego
9. Pokrętło regulacyjne przedniego prawego
pola grzewczego
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie domowej
instalacji elektrycznej. Dane techniczne podano na
tabliczce znamionowej na wewnętrznej stronie płyty
grzewczej. Do podłączenia elektrycznego należy
użyć przewodu typu H05 RR-F o parametrach
podanych w tabeli poniżej:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Typ PLEVP 230 V~/400 V 3 N~ 50 Hz 6,2 kW
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja opakowania
• Materiały z opakowania nadają się do recyklingu, o
czym świadczy symbol .
• Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz oddać
do punktu zbiórki surowców wtórnych zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Utylizacja starych urządzeń AGD
• Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Właściwe
postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Oszczędność energii
• Używać garnków i patelni, których średnica dna jest
równa średnicy palników lub minimalnie większa.
• Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, przykrywać naczynia.
• Warzywa, ziemniaki, itp. należy gotować z niewielką
ilością wody tak, aby skrócić czas gotowania.
• Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
UWAGA
• Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub mentalnych, ani przez osoby
niedoświadczone lub nieposiadające
wystarczającej wiedzy, chyba że obsługują one
urządzenie pod nadzorem lub po uprzednim
przeszkoleniu na temat prawidłowej obsługi przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
• Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z
zewnętrznym zegarem ani oddzielnym systemem
zdalnego sterowania.
• Jeśli płyta jest pęknięta lub uszkodzona, przerwać
pracę i bezzwłocznie skontaktować się z zakładem
serwisowym.
• Jeśli w płycie zamontowane są halogenowe elementy
grzewcze, nie wpatrywać się w nie.
• Płyta jest przeznaczona wyłącznie do użytku
domowego, do przygotowywania potraw.
Wykorzystywanie do innych celów jest niedozwolone.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za nieprawidłowe lub niewłaściwe
ustawienie elementów sterujących.
• Nie narażać płyty na działanie czynników
atmosferycznych.
• Wszelkie naprawy i regulacje powinny być wykonywane
wyłącznie przez autoryzowanego technika.
• Nie dotykać płyty grzewczej mokrymi rękami. Nie
obsługiwać płyty będąc boso.
• Nie pozwalać, aby dzieci miały kontakt z:
- płytą ogólnie, aby nie dopuścić do oparzeń.
W czasie gotowania i tuż po jego zakończeniu płyta
może mieć bardzo wysoką temperaturę.
- elementami opakowania (worki, styropian, części
metalowe, itp.);
- płytą przeznaczoną do złomowania.
• Należy zadbać o to, aby przewody elektryczne innych
urządzeń elektrycznych znajdujących się blisko płyty
grzewczej nie stykały się z jej gorącymi częściami.
• Uważać na patelnie lub inne naczynia, w których
przygotowywane są potrawy z dużą ilością tłuszczu
lub oleju. Olej i tłuszcz mogą osiągnąć wysoką
temperaturę i zapalić się!
• Nie należy używać płyty kuchennej jako podparcia ani
jako blatu roboczego.
• Nie zostawiać włączonych pól grzewczych (kuchenki),
jeśli nie ma na nich żadnych naczyń.
• Nie kłaść plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp. na gorące pola grzewcze/kuchenkę.
• Płyta posiada pola grzewcze o różnych wielkości.
Należy używać takich garnków, których średnica dna
jest taka sama lub nieco większa niż średnica płyty
grzewczej.
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy:
- usunąć naklejki z płyty;
- wyjąć kartonowe zabezpieczenia oraz zdjąć
zabezpieczającą warstwę folii;
- sprawdzić, czy podczas transportu płyta grzewcza
nie uległa uszkodzeniu. W razie wątpliwości należy
skontaktować się z zakładem serwisowym.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed dziećmi
AMH 122
Można zamówić w zakładzie
serwisowym, podając numer
katalogowy części 4819 310 18436,
lub u dealera, podając numer
referencyjny 017124.
Czyszczenie i konserwacja
Ważne: do czyszczenia urządzenia nie wolno stosować
urządzeń czyszczących.
• Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym
użyciu. Przed przystąpieniem do czyszczenia
odczekać, aż płyta ostygnie. Ten sposób
postępowania zapobiegnie gromadzeniu się brudu i
sprawi, że czyszczenie będzie łatwiejsze.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
ściereczki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
ze szkła ceramicznego.
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy
skrobaka (jeśli jest w zestawie) i odpowiedniego
środka czyszczącego.
• Rozlane resztki potraw należy wytrzeć zanim zaschną.
• Do czyszczenia płyt nie stosować środków ściernych,
środków w aerozolu na bazie chloru przeznaczonych
do piekarników ani drucianych myjek do garnków.
• Płyta powinna być okresowo impregnowana za
pomocą markowych środków ochronnych. Środki
nakładać zgodnie z zaleceniami podanymi przez
producentów.
Pokrętła teleskopowe (w zależności od modelu)
• Pokrętła można unieść o ok. 1 cm do czyszczenia.
• Po oczyszczeniu ustawić pokrętła ponownie w
oryginalnej pozycji.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta grzewcza nie działa:
- Sprawdzić, czy jest podłączona do zasilania.
- Wyłączyć, a następnie włączyć płytę, aby sprawdzić,
czy problem nie został rozwiązany.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na “0”.
Ustawić wyłącznik wielobiegunowy na “Wył.” na
kilka minut, a następnie włączyć go z powrotem,
ustawiając na “Wł.”.
Płyta kuchenna nie wyłącza się:
- Natychmiast odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.