01/2017
- 5 -
Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Wielofunkcyjny grill
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy odokładne zapoznanie się z niniejszą instrukcją, nawet
jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać zurządzenia tylko tak, jak jest
to opisane winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego zastosowania
wprzyszłości.
■ Minimalnie wczasie trwania roszczeń zwadliwej realizacji, ewent. ustawowej gwarancji zalecamy
przechowywać oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu
ipotwierdzenie zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie transportu
zalecamy zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS GRILLA KONTAKTOWEGO
A1 Przycisk do zluzowania górnej płyty grillowej
A2 Górna zdejmowana płaska płyta grillowa
A3 Dolna zdejmowana ryflowana płyta grillowa
A4 Przycisk do zluzowania dolnej płyty grillowej
A5 Wyjmowana miska na odprowadzany tłuszcz isos
A6 Timer 30-minutowy
A7 Uchwyt do przenoszenia iuchylenia płyty górnej
A8 Pokrywa górnej płyty grillowej
A9 Przesuwny zamek do zamknięcia iodemknięcia płyt grillowych iustawienia wysokości górnej
płyty grillowej
A10 Przycisk do zluzowania unieruchomienia zawiasu płyty górnej
A11 Wskaźnik ustawienia timera
A12 Wskaźnik zagrzewania płyt grillowych
A13 Termostat do ustawienia temperatury wzakresie 80–240 °C
A14 Podstawa
A15 Przestrzeń do zwinięcia przewodu zasilającego
A16 Szpachelka czyszcząca
WYJMOWANIE IMOCOWANIE PŁYT GRILLOWYCH
■ Przed wyjmowaniem albo mocowaniem płyt grillowych upewnij się, że grill jest wyłączony,
odłączony od gniazdka sieciowego iostygnięty.
■ Do przymocowania albo włożenia płyty grillowej trzeba zamek A9 przesunąć do pozycji „OPEN“
iprzy zastosowaniu uchwytu A7 uchylić płytę górną A2 do pozycji pionowej.
■ Do wyjęcia płyty górnej A2 jedną ręką wciśnij iprzytrzymaj przycisk A1 idrugą ręką wyjmij płytę
A2. Po jej opróżnieniu zluzuj przycisk A1. Do wyjęcia dolnej płyty grillowej A3 jedną ręką wciśnij
iprzytrzymaj przycisk A4 idrugą ręką wyjmij płytę A3. Po jej opróżnieniu zluzuj przycisk A4.
■ Do przymocowania włóż płytę górną A2 do pokrywy górnej A8 tak, by wycięcia wtylnej części płyty
A2 wpadły do zapadek wtylnej części pokrywy A8. Następnie dociśnij płytę A2 do osłony A8, by
zapadka na dole płyty grillowej A2 wpadła do otworu wpokrywie A8. Płytę dolną A3 przymocuj do
podstawy A14 widentyczny sposób.
ZAMKNIĘCIE IODEMKNIĘCIE PŁYT GRILLOWYCH IUSTAWIENIA
WYSOKOŚCI GÓRNEJ PŁYTY GRILLOWEJ
■ Jeżeli płyta górna A2 opuszczona jest do płyty dolnej A3 i zamek A9 ustawiony w pozycji
„LOCK“ (zamknąć), płyty grillowe zamknięte są do siebie. Takie ustawienie przeznaczone jest do
przenoszenia grilla wpozycji pionowej oraz do przechowywania grilla wpozycji pionowej.
■ Do zluzowania górnej płyty grillowej A2 przesuń zamek A9 do pozycji „OPEN“ (odemknąć). Teraz
można płytę górną A2 uchylić nawet do pozycji pionowej.
■ Ustawieniem przesuwnego zamka A9 do pozycji od 1 do 5 regulujesz wysokość płyty górnej A2,
tj. odległość płyty górnej A2 od płyty dolnej A3. Ustawienie wysokości przydatne jest podczas
grillowania ryb, hamburgerów, warzyw, zapiekania tostów i przygotowania innych kruchych
surowców, dla których jest niepożądane, by płyta górna A2 spoczęła na surowcach całą swą masą.
Podczas ustawiania wysokości trzeba podnieść iprzytrzymać płytę górną A2 nad płytą dolną A3.
Do podniesienia iprzytrzymania płyty A2 zastosuj uchwyt A7.
■ Do uchylenia płyty górnej A2 do jednej płaszczyzny zpłytą dolną A3 wciśnij iprzytrzymaj przycisk
A10 ijednocześnie uchyl płytę górną A2 tak, by uchwyt A7 opierał się opłytę roboczą stołu albo
zestawu kuchennego. Wten sposób powstanie podwójna płyta grillowa. Po uchyleniu płyty A2
zluzuj przycisk A10.
POWŁOKA NIEPRZYWIERAJĄCA PŁYT GRILLOWYCH
■ Płyty grillowe Twojego grilla kontaktowego są wyposażone wspecjalną nieprzywierającą warstwę
powierzchniową. Umożliwia ona przygotowanie potraw zdrowo przy użyciu minimalnej ilości
tłuszczu lub oleju.
■ Do wkładania albo wyjmowania surowców zgrilla stosuj wyłącznie drewnianych, plastikowych albo
silikonowych narzędzi kuchennych odpornych na ciepło.
■ Nie używaj ostrych, metalowych narzędzi kuchennych ani nie krój potraw bezpośrednio na płycie
grillowej. Producent nie odpowiada za uszkodzenia warstwy nieprzywierającej powstałe wwyniku
używania ostrych lub metalowych narzędzi kuchennych.
■ Jakakolwiek zmiana kolorystyki powierzchni płyt grillowych ma wpływ wyłącznie na wygląd, nie
na funkcjonowanie
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem wyjmij grill z opakowania i usuń wszystkie materiały propagacyjne
włącznie etykietki, która jest umieszczona na płycie grillowej. Przetrzyj płyty grillowe A2 iA3 czystą
nawilżoną szmatką inastępnie wytrzyj do sucha. Wyjmowaną miskę A5 wyjmij iumyj w ciepłej
wodzie ze zastosowaniem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłucz ją pod czystą
cieknącą wodą, wytrzyj do sucha iumieść zpowrotem wswoim miejscu.
■ Szpachelkę czyszczącą A16 umyj wciepłej wodzie ze zastosowaniem neutralnego środka do mycia
naczyń. Następnie opłucz ją pod czystą bieżącą wodą iwytrzyj do sucha.
■ Płyty grillowe A2 iA3, wyjmowaną miskę A5 iszpachelkę czyszczącą A16 można umyć również
wzmywarce do mycia naczyń (wkoszu górnym).
■ Grilla ani jego przewodu zasilającego nie płucz pod wodą ani nie zanurzaj wwodzie ani innej cieczy.
■ Przed pierwszym użyciem uruchom grill bez obciążenia przez 10 minut przy ustawieniu termostatu
A13 na maksymalnym poziomie temperatury grillowania. Następnie wyłącz grill, odłącz od
gniazdka sieciowego ipozostaw go ostygnąć.
Uwaga:
Po pierwszym uruchomieniu może pojawić się lekki dym. Chodzi onormalne zjawisko.
OBSŁUGA GRILLA KONTAKTOWEGO
■ Przed każdym zastosowaniem zalecamy pokryć płyty grillowe A2 i A3 cienką warstwą oleju
jadalnego, który nadaje się do przetwarzania cieplnego.
■ Sprawdź, czy wyjmowana miska A5 je poprawnie wsunięta wpodstawie A14 aż do oporu, iże
obydwie płyty grillowe A2 iA3 zainstalowane są wswoim miejscu. Upewnij się, że timer itermostat
ustawione są wpozycji wyłączone, igrill podłącz do gniazdka sieciowego.
■ Jeżeli płyty grillowe są zamknięte do siebie, odemknij je poprzez ustawienia zamka A9 wpozycji
„OPEN“ (otwórz). Grill pozostaw ogrzać wstępnie poprzez ustawienie timera A6 na 5 minut
i ustawienie termostatu A13 do pozycji 4 – „SUPER HIGH“ (temperatura maksymalna). Do
szybszego ogrzania wstępnego pozostaw płytę grillową A2 zamkniętą. Po ustawieniu timera A6
zapali się wskaźnik A11. Ogrzewanie płyt grillowych na ustawioną temperaturę sygnalizowane
jest wskaźnikiem A12. Po upływie ustawionego czasu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa igrill się
wyłączy. Wskaźnik świetlny A11 zgaśnie, awskaźnik A12 zgaśnie zupełnie.
■ Po wstępnym ogrzaniu płyt grillowych ustaw timerem A6 wymagany czas przygotowania
surowców, austawienie termostatu A13 dostosuj do typu surowców, które będziesz grillował. Timer
A6 ustawić można w5cio minutowych odstępach czasu wzakresie od 0 do 30 min. Termostat A13
pozwala na ustawienie czterech różnych poziomów temperatury.
USTAWIENIA TERMOSTATU TEMPERATURA
0 wyłączone
1 – „LOW“ (niska temperatura) 80–120 °C
2 – „MED“ (średnia temperatura) 120–160 °C
3 – „HIGH“ (wysoka temperatura) 160–200 °C
4 – „SUPER HIGH“ (maksymalna temperatura) 200–240 °C
■ Timer A6 odlicza ustawiony czas itermostat A13 wyświetla wybrany poziom temperatury. Podczas
grillowania można temperaturę dowolnie zmieniać.
Grillowanie zprzymkniętą płytą górną
■ Płytę górną A2 otwórz do pozycji pionowej. Do odchylenia płyty użyj uchwytu A7. Na płycie
dolnej A3 połóż mięso, warzywa, sandwicz lub inne produkty, które chcesz grillować lub zapiec.
Przy pomocy uchwytu A7 przymknij płytę górną A2. Podczas grillowania regularnie sprawdzaj
stan jedzenia. Jeżeli nie chcesz, by płyta górna A2 spoczywała na surowcach, ustaw jej wysokość,
jak podane zostało wrozdziale Zamknięcie iodemknięcie płyt grillowych iustawienia wysokości
górnej płyty grillowej.
Grillowanie na otwartym grillu
■ Unikatowa konstrukcja grilla kontaktowego umożliwia używanie obu powierzchni grillowych
jednocześnie. Górną płytę grillową A2 uchyl tak, by była wjednej płaszczyźnie zdolną płytą grillową
A3, jak podano wrozdziale Zamknięcie iodemknięcie płyt grillowych iustawienia wysokości górnej
płyty grillowej.
■ Na płytach grillowych połóż mięso, warzywa lub inne surowce nadające się do grillowania. Podczas
grillowania odwracaj żywność według potrzeb.
Uwaga:
Wskaźnik podgrzewania płyt grillowych A12 na przemian włącza się igaśnie podczas
pracy. Wskazuje to na utrzymywanie ustawionej temperatury.
■ Po upływie ustawionego czasu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa igrill się wyłączy. Wskaźnik świetlny
A11 zgaśnie, awskaźnik A12 zgaśnie zupełnie. Termostat A13 ustaw wpozycji 0 (wyłączone).
■ Gotowy pokarm odbierz zpłyty grillowej. Do tego zastosuj drewniane, silikonowe albo plastikowe
narzędzia robocze, które odporne są na ciepło. Nie używaj metalowych szczypiec, łopatek, noża
ani innych ostrych narzędzi kuchennych. Mogłoby dojść do uszkodzenia powłoki nieprzywierającej
płyt grillowych.
■ Po zakończeniu używania upewnij się, że timer itermostat jest ustawiony wpozycji 0 (wyłączone)
iprzewód zasilający odłączony jest od gniazdka. Przed jakąkolwiek inną manipulacją pozostaw grill
ostygnąć.
RADY DOTYCZĄCE GRILLOWANIA MIĘSA
■ Do osiągnięcia optymalnych wyników pokrój mięso na plasterki tak grube, by na nich spoczęła
płyta górna, kiedy jest przymknięta.
■ Nie zaleca się używania grilla kontaktowego do grillowania mięsa zgrubymi kośćmi, jak na przykład
schab zkością.
■ Nie należy solić mięsa przed grillowaniem. Wprzeciwnym razie będzie twarde iwysuszone.
■ Zanim zaczniesz grillować marynowane mięso, najpierw wysusz nadmiar marynaty papierem
kuchennym. Niektóre marynaty zawierają dużą ilość cukru, który przypaliłby się podczas
grillowania do płyty grillowej.
■ Podczas grillowania nie nakłuwaj mięsa widelcem ani nożem, aby nie doszło do wyciekania soku.
Wprzeciwnym razie będzie mięso twarde iwysuszone.
■ Nie wysuszaj mięsa przez zbyt długie grillowanie.
■ Mięso zkurczaka zawsze dobrze przypiecz.
■ Kiedy mięso jest gotowe, dopraw je solą lub innymi przyprawami.
■ Gotowanych parówek nie trzeba przed grillowaniem nakłuwać.