59
polski
Podany czas stanowi jedynie wskazówkĕ orientacyjnć. Naleŧy go
dostosowaþ do wãasnego gustu, stylu gotowania, skãadników, itp.
» Soczewicĕ, groch i fasolĕ dobrze jest namoczyþ przed go-
towaniem.
» Nie trzeba rozmraŧaþ zamroŧonych nasion roŋlin strćczkowych
i maãych ryb przed gotowaniem. Kiedy gotujemy duŧć rybĕ lub
zamroŧone miĕso, naleŧy wydãuŧyþ czas gotowania o kilka mi-
nut.
» Zupy, na powierzchni których podczas gotowania tworzy siĕ
warstwa piany (jak grochowa) naleŧy poczćtkowo gotowaþ bez
pokrywy. Przed zamkniĕciem pokrywki naleŧy zdjćþ z wierzchu
pianĕ.
» Podczas prawidãowego uŧytkowania szybkowaru redukcja po-
ziomu pãynu w naczyniu jest niewielka, wiĕc nie trzeba siĕ tym
przejmowaþ.
» Miĕso naleŧy przyrumieniþ trochĕ bardziej niŧ zwykle, poniewaŧ
para rozjaŋnia kolor. Czas gotowania zaleŧy od gruboŋci i
jakoŋci miĕsa.
» Rybĕ naleŧy oczyŋciþ starannie, pokropiþ odrobinć soku z
cytryny i przyprawiþ zaraz po przyrzćdzeniu.
POTRAWA
ILOŊý
WODY
CZAS GOTOWANIA
W MINUTACH
POZYCJA
PRZEâĆCZNIKA
ZUPY:
Ryŧowa Wg gustu 4-6 2
Czosnkowa Wg gustu 1-2 1
Juliana-style Wg gustu 3-5 2
Jarzynowa Wg gustu 4-5 2
Rybna Wg gustu 3-4 2
Rosóã Wg gustu 3-5 1
MAKARONY:
Kurczak z ryŧem
2 À liŧanki na 1 À liŧ. ryŧu
6-7 2
Paella valencia
2 À liŧanki na 1 À liŧ.
ryŧu 6-8 2
Spaghetti Do zakrycia 4-5 2
Makaron z serem Do zakrycia 5-6 2
WARZYWA:
Karczochy Do zakrycia 6-7 2
Pory Do zakrycia 5-6 2
Marchew Do zakrycia 3-5 2
Kapusta Do zakrycia 5-6 2
KalaÀ or 2 À liŧanki 4-5 2
Szpinak 2 À liŧanki 4-6 2
Bób Do zakrycia 4 2
Zöldbab Do zakrycia 3-4 2
NASIONA ROŊLIN:
Ciecierzyca Do zakrycia 20 2
Soczewica Do zakrycia 15 2
ZIEMNIAKI:
Ziemniaki z czosnkiem
i pietruszkć 1 l. na 1 kg. 5-7 2
Ziemniaki z chorizo
3/4 l. na 1 kg. 5-7 2
RYBA:
Tuĸczyk z ziem. Wg gustu 10 2
Kalmary 2 À liŧanki 30 2
Oŋmiornica Do zakrycia 30 1
Pstrćg 1 À liŧanka 30 1
6.2 Jeŧeli zostanie wybrany poziom ciŋnienia
, wskaťnik poziomu ciŋnienia przemieŋci
siĕ do pierwsza kreski. Gdy jest ona wi-
doczna, naleŧy wyregulowaþ pãomieĸ do
odpowiedniego poziomu, utrzymujćcego
wskaťnik w miejscu i powodujćcego, ŧe
para nie wydobywa siĕ z szybkowaru.
6.3 Jeŧeli zostanie wybrany poziom ciŋnienia
, wskaťnik poziomu ciŋnienia
przemieŋci siĕ do drugiej kreski. Gdy
jest ona widoczna, naleŧy wyregulowaþ
pãomieĸ do odpowiedniego poziomu,
utrzymujćcego wskaťnik w miejscu i
powodujćcego, ŧe para nie wydobywa
siĕ z szybkowaru.
6.4 Nastawiþ czas gotowania. W zaleŧnoŋci
od przepisu, wybraþ czas gotowania i
wcisnćþ START (dla modelu z regulato-
rem czasowym).