Philips HR2651/90 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja obsługi
HR2621, HR2650
HR2651, HR2652
HR2653, HR2655
HR2656, HR2657
2 POLSKI
SPIS TREŚCI
Ważne 3
Wstęp 6
Opis ogólny 6
Przed pierwszym użyciem 8
Przygotowanie do użycia 8
Zasady używania urządzenia 8
Przycisk włączania 8
Blender ręczny 9
Rozdrabniacz XL (tylko modele HR2621, HR2652,
HR2653, HR2655, HR2657) 12
Trzepaczka (tylko modele HR2621, HR2652, HR2655,
HR2657) /
Akcesorium do miksowania (tylko model HR2653) 15
Krajalnica spiralna (tylko modele HR2656, HR2657) 18
Pojemnik na zupę (tylko modele HR2651, HR2655) 23
Pojemnik podróżny (tylko modele HR2650, HR2651,
HR2652, HR2653, HR2655, HR2656, HR2657) 26
Czyszczenie 29
Przechowywanie 32
Recykling 32
Gwarancja i pomoc techniczna 33
Rozwiązywanie problemów 33
3POLSKI
Ważne
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia zapoznaj
się dokładnie z jego instrukcją obsługi. Instrukcję warto też
zachować na przyszłość.
Niebezpieczeństwo
- Nigdy nie zanurzaj części silnikowej
urządzenia w wodzie ani innym płynie.
Nie opłukuj jej pod bieżącą wodą. Część
silnikoczyść wyłącznie wilgotną szmatką.
Ostrzeżenie
- Przed podłączeniem urządzenia upewnij
się, że napięcie podane na urządzeniu jest
zgodne z napięciem w sieci elektrycznej.
- Nie korzystaj z urządzenia, jeśli jego
wtyczka, przewód sieciowy bądź inne części
są uszkodzone lub są na nich widoczne
pęknięcia.
- Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony,
jego wymiany musi dokonać rma Philips,
pracownik serwisu lub odpowiednio
wykwalikowana osoba, tak aby uniknąć
ewentualnego niebezpieczeństwa.
- Pod żadnym pozorem nie dotykaj ostrzy
części tnących, zwłaszcza wtedy, gdy
urządzenie jest podłączone do gniazdka
elektrycznego. Krawędzie tnące są bardzo
ostre.
- Nigdy nie używaj części tnącej bez
pojemnika rozdrabniacza.
- Aby uniknąć rozpryskiwania, zawsze
zanurzaj końcówkę blendera, trzepaczkę
(tylko wybrane modele) lub podwójną
trzepaczkę (tylko wybrane modele) w
składnikach przed włączeniem urządzenia,
zwłaszcza podczas miksowania gorących
składników.
- W przypadku zablokowania jednej z części
tnących przed usunięciem składników, które
ją blokują, wyjmij wtyczkę urządzenia z
gniazdka elektrycznego.
4 POLSKI
- Zachowaj ostrożność podczas wlewania
gorącego płynu do dzbanka, ponieważ
gorący płyn i para mogą spowodować
oparzenia.
- To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do normalnego użytku domowego. Nie
jest ono przeznaczone do użytku w takich
miejscach, jak kuchnie w sklepach, biurach,
na farmach i w innych miejscach pracy.
Nie jest również przeznaczone do użytku
w hotelach, motelach, pensjonatach typu
„bed and breakfast” oraz innych miejscach
mieszkalnych.
- Nigdy nie używaj urządzenia do
rozdrabniania bardzo twardych składników,
takich jak kostki lodu.
- Urządzenie nie może być używane przez
dzieci. Przechowuj urządzenie i przewód
poza zasięgiem dzieci.
- Urządzenia mogą być używane przez osoby
z ograniczonymi zdolnościami zycznymi,
sensorycznymi lub umysłowymi, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, pod
warunkiem, że będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane na temat
korzystania z urządzeń w bezpieczny
sposób oraz zostaną poinformowane o
potencjalnych zagrożeniach.
- Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Uwaga
- Przed rozpoczęciem montażu, demontażu
lub czyszczenia urządzenia, a także wtedy,
gdy chcesz je odstawić lub pozostawić bez
nadzoru, odłącz je od sieci elektrycznej.
- Przed wymianą akcesoriów lub dotykaniem
ruchomych części wyłącz urządzenie i
odłącz je od zasilania.
5POLSKI
- Nie korzystaj z urządzenia z akcesoriami
dłużej niż przez 3 minuty bez przerwy. Przed
ponownym użyciem odczekaj 15 minut, aż
urządzenie ostygnie.
- Żadne akcesoria (oprócz pojemnika na
zupę) nie są odpowiednie do użytku w
kuchence mikrofalowej.
- Nie korzystaj z akcesoriów ani części
innych producentów, ani takich, których
nie zaleca w wyraźny sposób rma Philips.
Wykorzystanie tego typu akcesoriów lub
części spowoduje unieważnienie gwarancji.
- Część silnikową trzymaj z dala od źródeł
ciepła, ognia i wilgoci. Nie dopuszczaj do jej
zabrudzenia.
- Tego urządzenia należy używać zgodnie z
przeznaczeniem, w sposób przedstawiony
w instrukcji obsługi.
- Nigdy nie napełniaj dzbanka ani pojemnika
rozdrabniacza XL (tylko niektóre modele)
składnikami o temperaturze wyższej niż
80°C.
- Nie przekraczaj ilości składników ani czasów
przygotowania podanych w tabeli.
- Czyść część tnącą końcówki blendera pod
bieżącą wodą. Nigdy nie zanurzaj w wodzie.
- Po zakończeniu czyszczenia wysusz
końcówkę blendera. Przechowuj
w pozycji poziomej lub z ostrzem
skierowanym ku górze. Przed schowaniem
końcówki blendera upewnij się, że część
tnąca jest całkowicie sucha.
- Poziom hałasu: Lc = 85 dB (A)
Pola elektromagnetyczne (EMF)
To urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy i jest
zgodne z wszystkimi przepisami dotyczącymi narażenia na
działanie pól elektromagnetycznych.
6 POLSKI
Wstęp
Gratulujemy zakupu i witamy w rmie Philips! Aby w pełni
skorzystać z obsługi świadczonej przez rmę Philips, należy
zarejestrować zakupiony produkt na stronie
www.philips.com/welcome.
Opis ogólny
Blender ręczny
1 Przewód zasilający
2 Przycisk włączania
3 Część silnikowa
4 Przycisk zwalniający
5 Końcówka blendera ze zintegrowaną częścią tnącą
6 Osłona ostrza
Rozdrabniacz XL(tylko modele HR2621, HR2652,
HR2653, HR2655, HR2657)
7 Przekładnia do rozdrabniacza XL
8 Ostrze rozdrabniacza XL
9 Pojemnik rozdrabniacza XL (do rozdrabniacza XL i krajalnicy
spiralnej HR2656, HR2657)
Krajalnica spiralna (tylko modele HR2656, HR2657)
10 3 końcówki do krajalnicy spiralnej (spaghetti, linguine,
wstążki)
11 Otwór na produkty
12 Płytka napędowa krajalnicy spiralnej
13 Przekładnia krajalnicy spiralnej
Pojemnik podróżny (tylko modele HR2650, HR2651,
HR2652, HR2653, HR2655, HR2656, HR2657)
14 Pojemnik
15 Pokrywka
Pojemnik na zupę (tylko modele HR2651, HR2655)
16 Pokrywka
17 Pojemnik na grzanki
18 Pojemnik na zupę
Trzepaczka
(tylko modele HR2621, HR2652, HR2655, HR2657)
19 Przekładnia trzepaczki
20 Trzepaczka
Akcesorium do miksowania (tylko model HR2653)
21 Przekładnia akcesorium do miksowania
22 Akcesorium do miksowania
7POLSKI
e
b
a
c
d
f
n
o
r
g
h
i
u
v
s
t
j
m
l
k
q
p
8 POLSKI
Przed pierwszym użyciem
1 Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj wszystkie części
urządzenia, które będą się stykały z żywnością (patrz
rozdział „Czyszczenie”).
Uwaga
Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia należy sprawdzić,
czy wszystkie jego części są suche.
Przygotowanie do użycia
1
Przed miksowaniem lub umieszczeniem gorących
składników w pojemniku podróżnym lub pojemniku na zupę
odczekaj, aż ostygną (maksymalna temperatura to 80°C).
2 Przed zmiksowaniem większe składniki pokrój na kawałki
o wielkości 2 x 2 x 2 cm.
3 Przed podłączeniem do gniazdka elektrycznego
prawidłowo złóż elementy urządzenia.
Uwaga
Przed włączeniem urządzenia zawsze całkowicie rozwiń przewód
sieciowy.
Przed użyciem urządzenia należy usunąć wszystkie elementy
opakowania oraz etykiety.
Zasady używania urządzenia
To urządzenie jest przeznaczone do normalnego użytku
domowego w sposób przedstawiony w instrukcji obsługi.
Uwaga
Unikaj kontaktu z ruchomymi częściami urządzenia. Gdy
urządzenie jest włączone, trzymaj ręce i palce z dala od ostrzy
i poza pojemnikiem, aby uniknąć poważnych obrażeń i/lub
uszkodzenia urządzenia.
Przycisk włączania
Urządzenie jest wyposażone w przycisk włączania oraz w
wizualny wskaźnik prędkości na górze urządzenia.
» Im głębiej zostanie naciśnięty przycisk, tym większa
będzie prędkość. Wskaźnik prędkości na górze wskazuje
„zakres małych prędkości”, „zakres średnich prędkości” i
„zakres dużych prędkości” oznaczony literą „T” (Turbo).
9POLSKI
Blender ręczny
Blender jest przeznaczony do:
- Mieszania płynów, np. produktów mlecznych, sosów, soków
owocowych, zup, koktajli i drinków.
- Mieszania miękkich składników, np. składników na ciasto na
naleśniki lub majonez.
- Ucierania gotowanych składników, np. do potraw dla
niemowląt.
- Rozdrabniania orzechów, owoców i warzyw.
Uwaga
Nie miksuj składników takich jak kostki lodu, mrożonki czy
owoce z pestkami (rys. 1)
Ilości i czasy przygotowania (miksowanie)
Składniki Ilość (miksowanie) Czas Prędkość
Warzywa i owoce 100–200 g 30 s
Potrawy dla niemowląt, zupy i
sosy
100–400 ml 60 s
Rzadkie ciasto 100–500 ml 60 s
Koktajle i napoje miksowane 100–1000 ml 60 s
1 Końcówkę blendera zamocuj do części silnikowej
(usłyszysz „kliknięcie”).
2 Włóż składniki do dzbanka.
10 POLSKI
3 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
4 Zanurz całą osłonę ostrza w dzbanku ze składnikami, aby
uniknąć ich rozchlapania.
5 Włącz urządzenie, naciskając przycisk włączania. Prędkość
można zwiększyć przez mocniejsze naciśnięcie przycisku.
Po naciśnięciu przycisku w celu uzyskania maksymalnej
prędkości blender będzie działać z prędkością Turbo.
6 Wykonuj urządzeniem powolne ruchy w górę i w dół oraz
ruchy okrężne, aby zmiksować składniki.
7 Po zakończeniu miksowania zwolnij przycisk włączania,
aby wyłączyć urządzenie. Następnie wyjmij wtyczkę
urządzenia z gniazdka elektrycznego.
11POLSKI
8 Wyjmij końcówkę blendera, naciskając przycisk
zwalniający.
Uwaga
Ostrza są ostre. Należy się z nimi obchodzić ostrożnie. Zawsze
wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego. Nigdy
nie dotykaj ostrzy podczas ich czyszczenia lub usuwania
przyczepionych do nich składników.
9 Aby w prosty sposób wyczyścić końcówkę blendera, po
użyciu natychmiast opłucz ją pod gorącą wodą. Nie wolno
zanurzać całej końcówki w wodzie.
10 Postaw końcówkę blendera w pozycji pionowej z osłoną
ostrza skierowaną ku górze i pozostaw do wyschnięcia na
co najmniej 10 minut przed schowaniem.
12 POLSKI
Rozdrabniacz XL (tylko modele HR2621, HR2652, HR2653,
HR2655, HR2657)
Rozdrabniacz XL służy do siekania składników, takich jak
orzechy, surowe mięso, cebula, twardy ser, gotowane jaja,
czosnek, zioła, suchy chleb itp.
Uwaga
Zawsze wyjmij wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego.
Zachowaj ostrożność podczas dotykania części tnącej
rozdrabniacza. Krawędzie tnące są bardzo ostre. Zawsze trzymaj
rozdrabniacz za środkową część uchwytu. Nigdy nie dotykaj
ostrzy. Zachowaj szczególną ostrożność podczas wkładania
lub wyjmowania części tnącej z pojemnika rozdrabniacza,
opróżniania pojemnika oraz czyszczenia.
Nie miksuj składników takich jak kostki lodu, mrożonki czy
owoce z pestkami.
Ilości i czasy przygotowania (siekanie)
Składniki Ilość (siekanie) Czas Prędkość
Cebula 200 g 5 x 1 s
Jajka 200 g 5 s
Mięso 200 g 10 s
Zioła 30 g 10 s
Ser parmezan 200 g 15 s
Orzechy i migdały 200 g 30 s
Twarda czekolada 100 g 20 s
Grzanki w kształcie kostek 80 g 30 s
1 Włóż część tnącą do pojemnika rozdrabniacza XL.
13POLSKI
2 Włóż składniki do pojemnika rozdrabniacza XL.
3 Nałóż przekładnię rozdrabniacza XL na pojemnik
rozdrabniacza.
4 Zamocuj część silnikową na przekładni rozdrabniacza XL
(usłyszysz „kliknięcie”).
5 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
6 Naciśnij przycisk włączania i miksuj, aż wszystkie składniki
zostaną pocięte.
14 POLSKI
7 Po zakończeniu rozdrabniania zwolnij przycisk włączania,
aby wyłączyć urządzenie. Następnie wyjmij wtyczkę
urządzenia z gniazdka elektrycznego.
8 Aby odłączyć część silnikową od przekładni, naciśnij
przycisk zwalniający.
9 Ostrożnie wyjmij przekładnię i część tnącą (rys. 18).
10 Przelej rozdrobnione składniki (rys. 19).
15POLSKI
Trzepaczka (tylko modele HR2621, HR2652, HR2655, HR2657) /
Akcesorium do miksowania (tylko model HR2653)
Trzepaczka służy do ubijania śmietany, białek jaj oraz
przygotowywania deserów itp.
Akcesorium do miksowania jest przeznaczone do mieszania
wszystkich rodzajów lekkich ciast, takich jak ciasta biszkoptowe
i rzadkie ciasta, a także do rozdrabniania ziemniaków, ubijania
śmietany, białek jaj i przygotowywania deserów.
Wskazówka
W przypadku niewielkiej ilości składników można lekko przechylić
pojemnik, aby przyspieszyć ubijanie.
Do ubijania białka jajek użyj dużej miski. Aby uzysk
dobre rezultaty, pojemnik i narzędzie muszą być całkowicie
odtłuszczone, a w białku jajek nie może być żółtka.
Aby zapobiec rozchlapaniu składników, rozpocznij pracę na małej
prędkości, a następnie kontynuuj na większej prędkości przez ok.
1 minutę.
Jeśli chcesz ubijać śmietanę, użyj dzbanka, aby uniknąć
rozchlapania składników.
Uwaga
Nie używaj trzepaczki do przygotowywania ciasta.
Ilości i czas przygotowania (ubijanie)
Składniki Ilość (ubijanie) Czas Prędkość
Śmietana 250 g 70–90 s
Piana z białek 4 120 s
16 POLSKI
Ilości i czas przygotowania (miksowanie)
Składniki Ilość Czas Prędkość
Śmietana 200–250 ml 70–90 s
Jajka 1–6 2–4 min
Rzadkie ciasto 750 g 3-6 min
Gotowane
ziemniaki
750 g 30 s
1 Zamocuj trzepaczkę do przekładni trzepaczki lub zamocuj
akcesorium do miksowania do przekładni akcesorium do
miksowania (usłyszysz „kliknięcie”).
2 Zamocuj przekładnię trzepaczki lub przekładnię
akcesorium do miksowania do części silnikowej (usłyszysz
„kliknięcie”).
3 Włóż składniki do pojemnika.
17POLSKI
4 Włóż wtyczkę do gniazdka elektrycznego.
5 Zanurz trzepaczkę lub akcesorium do miksowania w
składnikach.
6 Naciśnij przycisk włączania.
7 Wykonuj urządzeniem powolne okrężne ruchy.
8 Po zakończeniu ubijania/miksowania zwolnij przycisk
włączania, aby wyłączyć urządzenie. Następnie wyjmij
wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego.
18 POLSKI
9 Aby odłączyć część silnikową od przekładni, naciśnij
przycisk zwalniający.
10 Aby odłączyć trzepaczkę/akcesorium do miksowania od
przekładni, należy pociągnąć w dół trzepaczkę/akcesorium
do miksowania.
Krajalnica spiralna (tylko modele HR2656, HR2657)
Krajalnica spiralna jest przeznaczona do tworzenia spirali z
różnych warzyw, np. ziemniaków, marchwi, ogórków, cukinii,
białej rzodkwi, korzeni buraków, brukwi itd.
3 końcówki:
Krajalnica spiralna jest wyposażona w trzy różne końcówki,
które umożliwiają wykrajanie spirali o różnych szerokościach.
Końcówki „Spaghetti” i „Linguine” mają dwa różne noże: prosty
nóż wykrawa spiralne wstążki, a drugi nóż z małymi ząbkami
dzieli je na drobne (Spaghetti) lub grubsze (Linguine) paski.
Akcesorium do szerokich wstążek ma tylko jeden prosty nóż.
Uwaga
Zachowaj ostrożność podczas zakładania lub zdejmowania
końcówek. Ostrza są bardzo ostre. Zawsze trzymaj końcówki
za zewnętrzne krawędzie. Nigdy nie dotykaj ostrzy. Należy
zachować szczególną ostrożność podczas zakładania lub
zdejmowania końcówek z pojemnika rozdrabniacza. Chwyć
końcówki dwoma palcami, wykorzystując otwory w końcówce.
Zachowaj szczególną ostrożność podczas usuwania składników
przyczepionych do końcówki i podczas czyszczenia końcówki.
19POLSKI
Prędkość
Cukinia
Batat
Marchew (grubsza
niż 3 cm)
Rzodkiewka
Ogórek
Ziemniaki
Wskazówki dotyczące przygotowywania warzyw
- Aby zrobić ładne i długie spirale, pokrój warzywa na proste
słupki o tej samej wysokości, co otwór na produkty.
- Odetnij końcówki np. ogórka/ziemniaka, aby warzywa miały
dobry kontakt z płytką napędową i końcówką tnącą.
20 POLSKI
- Tylko prosty słupek pozostanie na środku od początku do
końca krojenia.
- Ustaw na środku przygotowane warzywo, przyciskając je do
małej metalowej rurki na środku końcówki tnącej.
- Nigdy nie ustawiaj więcej niż jednego kawałka warzywa w
tym samym czasie na końcówce tnącej.
Korzystanie z krajalnicy spiralnej
1 Wyjmij ostrze rozdrabniające z pojemnika rozdrabniacza
XL i umieść jedną z końcówek w pojemniku rozdrabniacza
XL.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Philips HR2651/90 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla