FRAMTID OV5 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 01050
OV B02
HUSKCZPLITPTESNLFRDE BEAT
RU
FIDKNOSE
Uwaga: temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
PRZEPIS FUNKCJA
NA
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii (filet, w
całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany makaron/
Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20 ociekacz lub blacha do pieczenia
Tos ty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki ryb X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1, obrócić w połowie pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane (pomidory,
papryki, cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 170 - 180 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Ciasteczka - 1 i 3 180 35 - 45
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 ociekacz
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Udziec jagnięcy/golonka - 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Programator długości czasu pieczenia
1.3. Pokrętło termostatu
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (regulowany)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej
temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”.
PROGRAMATOR DłUGOŚCI CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować długość czasu pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać
pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić
na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia, piekarnik się wyłącza, a programator znajduje
się w pozycji “0”. Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania długości czasu
pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w pozycji .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować długość czasu pieczenia.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
Włączenie żarówki wewnątrz piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja odpowiednia do pieczenia każdego rodzaju potrawy na jednym poziomie. Nagrzać piekarnik
do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej
temperatury. Zaleca się piec na drugim lub trzecim poziomie. Funkcja ta nadaje się również do
podgrzewania mrożonek. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na
opakowaniu mrożonek.
WENTYLATOR
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) oraz pizz na jednym lub dwóch
poziomach. W razie potrzeby zaleca się odwrócić potrawę, aby zapewnić jej równomierne upieczenie.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek, warzyw oraz przyrumieniania chleba. Nagrzewać
piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Podczas
pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten
sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Z funkcji tej można korzystać do przyspieszenia rozmrażania żywności w temperaturze pokojowej.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
1 Ruszt: 1 Blacha do ciast: 1 Tacka do ociekania: