5019 310 01092
AKP 223 KARTA PRODUKTU
PL
ES NOSEGRPTFRGB
CZPL SK
FIDK
RUHU RO
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy Grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Panele katalityczne - Blacha do ciast - Tacka do ociekania - Ruszt - Prowadnice półek
OBSŁUGA PIEKARNIKA
Ustawić żądaną funkcję obracając pokrętłem wyboru, a następnie obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek
zegara, aby ustawić żądaną temperaturę i nacisnąć przycisk “ok”. Teraz piekarnik działa.
Po osiągnięciu wybranej temperatury wskaźnik “ ” w pobliżu na wyświetlaczu piekarnika zniknie. Po zakończeniu
gotowania należy obrócić pokrętła do pozycji “0”
Zalecamy użycie grila przy termostacie piekarnika ustawionym na 250 °C, jednakże ustawienie to można zmniejszyć, jeżeli
wymagane jest mniej intensywne grzanie.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne
pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
FUNKCJA ROZMRAŻANIA
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TERMOWENTYLATOR
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej półkach -
artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
DOLNY ELEMENT
GRZEWCZY
• Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
• Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
Uwaga: temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
PRZEPIS FUNKCJA
NA
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany makaron/
Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20 ociekacz lub blacha do pieczenia
Tos ty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki ryb X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1, obrócić w połowie pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane (pomidory,
papryki, cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 ociekacz
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+ociekacz z wodą na poziomie
1
Udziec jagnięcy/golonka - 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 160 - 170 20 - 40
poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Ciasteczka - 1 i 3 180 35 - 45
poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Paszteciki / Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40
poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Lasagne i mięso - 1 i 3 200 50 - 100
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Mięso i ziemniaki - 1 i 3 200 45 - 100
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Ryba i warzywa - 1 i 3 180 30 - 50
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Bezy - 1 i 3 90 120 - 150
poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz