AKP 209 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 01093
RU
PLGR
ITGB
Uwaga: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
PRZEPIS FUNKCJA
NA
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany makaron/
Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20 ociekacz lub blacha do pieczenia
Tosty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki ryb X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1, obrócić w połowie
pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane
(pomidory, papryki, cukinie,
bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 170 - 180 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Ciasteczka - 1 i 3 180 35 - 45
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 ociekacz
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1
Udziec jagnięcy/golonka - 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
AKCESORIA
Tacka do ociekania - Ruszt
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka Grill
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Grzałka dolna (niewidoczna)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić żądaną funkcję obracając pokrętłem wyboru, a następnie obrócić pokrętło termostatu
zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ustawić żądaną temperaturę i nacisnąć przycisk “ok”.
Teraz piekarnik działa.
Po osiągnięciu wybranej temperatury zniknie wskaźnik “ ” w pobliżu na wyświetlaczu
piekarnika. Po zakończeniu pieczenia należy obrócić pokrętła do pozycji “0”.
Zalecamy użycie rusztu przy termostacie piekarnika ustawionym na 250 °C. Jednakże ustawienie to
można zmniejszyć, jeżeli wymagane jest mniej intensywne grzanie.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GRZANIE KONWENC.
• Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej
kontrolki termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do tacki na pierwszej półce. W
ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do tacki na ociekanie na
pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.