Whirlpool AKP 209/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 209 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 01093
RU
PLGR
ITGB
Uwaga: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
PRZEPIS FUNKCJA
NA
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany makaron/
Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50 ociekacz lub blacha do pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20 ociekacz lub blacha do pieczenia
Tosty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki ryb X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1, obrócić w połowie
pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane
(pomidory, papryki, cukinie,
bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 170 - 180 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Ciasteczka - 1 i 3 180 35 - 45
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Paszteciki / Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40
blacha do pieczenia+ociekacz
Zmienić poziomy w połowie
pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 ociekacz
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+ociekacz z wodą na
poziomie 1
Udziec jagnięcy/golonka - 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
AKCESORIA
Tacka do ociekania - Ruszt
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka Grill
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Grzałka dolna (niewidoczna)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić żądaną funkcję obracając pokrętłem wyboru, a następnie obrócić pokrętło termostatu
zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby ustawić żądaną temperaturę i nacisnąć przycisk “ok”.
Teraz piekarnik działa.
Po osiągnięciu wybranej temperatury zniknie wskaźnik “ ” w pobliżu na wyświetlaczu
piekarnika. Po zakończeniu pieczenia należy obrócić pokrętła do pozycji “0”.
Zalecamy użycie rusztu przy termostacie piekarnika ustawionym na 250 °C. Jednakże ustawienie to
można zmniejszyć, jeżeli wymagane jest mniej intensywne grzanie.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
GRZANIE KONWENC.
Do pieczenia mięsa, ryb i drobiu na półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej
kontrolki termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
Do pieczenia na maks. 2 półkach.
W razie potrzeby zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do tacki na pierwszej półce. W
ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do tacki na ociekanie na
pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej wyschnięciu.
INSTRUKCJA OBSŁUGI ELEKTRONICZNEGO TIMERA
Timer elektroniczny
Włączenie piekarnika
Po podłączeniu piekarnika do zasilania po raz pierwszy lub po awarii zasilania elektrycznego na wyświetlaczu pojawia się “12:00”.
Ustawienie oraz zmiana ustawień zegara:
1. Nacisnąć przycisk “ok”. Na wyświetlaczu miga godzina.
2. Nacisnąć przycisk “-” lub “+”, aby ustawić godzinę.
3. Nacisnąć “ok” oraz “-” lub “+”, aby ustawić minuty.
4. Aby potwierdzić, nacisnąć przycisk “ok”.
Aby zmienić ustawienie godziny:
Wcisnąć przycisk “ok” i przytrzymać go przez 2 sekund tak. aby na wyświetlaczu zaczęła migać godzina. Powtórzyć wyżej
opisane czynności.
Wybór funkcji pieczenia:
1. Ustawić pokrętło na wybranej funkcji.
2. Przy pomocy pokrętła ustawić temperaturę.
3. Potwierdzić przyciskiem “ok”. Piekarnik rozpocznie pracę. Po osiągnięciu wybranej temperatury zgaśnie wskaźnik
odpowiadający .
Aby zmienić temperaturę:
1. Przy pomocy pokrętła wybrać ponownie żądaną temperaturę.
Ostrzeżenia:
Aby anulować jakikolwiek dokonany wybór, należy ustawić pokrętło
na “0”. Lub nacisnąć przycisk “ok”, aby wyłączyć
piekarnik zachowując uprzednio wybrane funkcje.
Wyświetlacz
Pokrętło przełącznika funkcji
Przycisk programowania: (“zestaw”)
Przycisk potwierdzenia (“ok”)
Przyciski zmiany wartości czasu (“-” “+”)
Pokrętło termostatu
Wskaźnik
temperatury
Długość czasu
pieczenia
Czas zakończenia
pieczenia
Zabezpieczenie
przed dziećmi
Minutnik
Wybór czasu trwania pieczenia:
Wybór czasu trwania pieczenia pozwala na uruchomienie pieca (w każdej funkcji, z wyjątkiem funkcji specjalnych) na
określony czas, po upływie którego piec automatycznie wyłączy się. Maksymalna długość czasu pieczenia, jaką można
ustawić 6 godzin.
1. Ustawienie funkcji oraz temperatury (patrz rozdział: “Wybór funkcji pieczenia”), aż do punktu 2 bez potwierdzania przy
pomocy przycisku “ok”.
2. Wcisnąć przycisk “set” (na wyświetlaczu zaświeci się wskaźnik wskazujący na symbol czasu trwania pieczenia) i
w ciągu 8 minut dokonać ustawienia. żądaną długość czasu pieczenia przy pomocy przycisków “-” o “+.
3. Potwierdzić przyciskiem “ok”. Piekarnik rozpoczyna pracę, a na wyświetlaczu pojawia się czas pozostały do zakończenia
pieczenia.
4. Aby zmienić uprzednio wybraną temperaturę, obrócić pokrętłem .
Po 5 sekundach na wyświetlaczu ponownie pojawi się wskazanie czasu pozostałego do zakończenia pieczenia.
Na wyświetlaczu pojawia się:
Po upływie ustawionego czasu, na ekranie pojawia się i rozlega się sygnał dźwiękowy.
Piec automatycznie wyłączy się.
Czas trwania pieczenia można modyfikować za pomocą przycisków “-” “+”. Wrócić do punktu 3 w rozdziale “Wybór czasu
trwania pieczenia”.
1. Ustawić pokrętło na “0”.
Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Aby przedłużyć czas pieczenia, należy skorzystać z przycisków “-” lub “+”.
Wybór czasu zakończenia pieczenia
Czynność ta pozwala na wcześniejsze ustawienie czasu zakończenia pieczenia. Czas zakończenia pieczenia można
zaprogramować maksymalnie z wyprzedzeniem 23 godzin i 59 minut.
1. Postępować zgodnie z opisami zawartymi w punktach 1 i 2 rozdziału “Wybór czasu trwania pieczenia”.
2. Aby ustawić godzinę zakończenia pieczenia, nacisnąć przycisk “set”: zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
3. Ustawić godzinę zakończenia pieczenia za pomocą przycisków “-” “+”.
4. Aby potwierdzić godzinę zakończenia pieczenia, nacisnąć przycisk “ok”.
Piekarnik automatycznie rozpocznie pracę tak, aby zakończyć pieczenie o określonej godzinie przy zachowaniu ustawionej
długości czasu pieczenia: na wyświetlaczu zapalą się wskaźniki nad symbolami .
Minutnik
Z minutnika można korzystać jedynie wtedy, gdy piekarnik nie pracuje. Minutnik umożliwia ustawienie czasu maksymalnie w
zakresie 6 godzin.
Aby zaprogramować minutnik:
1. Przytrzymać pokrętło w pozycji “0”. Na wyświetlaczu pojawia się bieżąca godzina.
2. Nacisnąć przycisk “set”. Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
Przy pomocy przycisków “-” lub “+” ustawić żądany czas.
3. Aby potwierdzić wybór, nacisnąć przycisk “ok”.
Po upływie ustawionego czasu:
Rozlega się sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu miga .
Nacisnąć przycisk “ok”: wyłącza się sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu ponownie pojawia się bieżąca godzina.
Zabezpieczenie przed dziećmi :
1. Ustawić pokrętła i na “0”, a następnie jednocześnie wcisnąć i przytrzymać przez 5 sekund przyciski “ok” oraz “-”.
Zapala się wskaźnik odpowiadający symbolowi .
2. Po włączeniu zabezpieczenia korzystanie z funkcji pieca zostanie uniemożliwione.
3. Aby wyłączyć, należy powtórzyć czynności opisane w punkcie 1.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 209/IX Program Chart

Typ
Program Chart