IKEA OV A01 S Program Chart

Typ
Program Chart
FRAMTID OV3 KARTA URZĄDZENIA
PL
OV A01
RUHUSKCZPL FIDKNOSEITPTESNLFRGBDE GR
5019 610 01068
Uwaga: Temperatury i czas pieczenia podane zostały jedynie orientacyjnie i dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
Włączenie żarówki wewnątrz piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
Funkcja odpowiednia do pieczenia każdego rodzaju potrawy na jednym poziomie. Nagrzać
piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia
ustawionej temperatury. Zaleca się piec na drugim lub trzecim poziomie. Funkcja ta nadaje się
również do podgrzewania mrożonek. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek.
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek, warzyw oraz przyrumieniania chleba.
Nagrzewać piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą b
zamknięte. Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W
ten sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę
w czasie pieczenia.
GRZAŁKA DOLNA
Z funkcji można korzystać do kończenia pieczenia nadziewanych ciast oraz do większego
zagęszczania zup. Włączać na ostatnie 10/15 minut pieczenia.
PRZEPIS FUNKCJA
NA-
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Ciasteczka X 3 180 30 - 40 blacha do pieczenia
Paszteciki/Ciasto
francuskie
X 3 180 - 200 20 - 30 blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/
wołowina/wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Lasagna/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb/Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50
ociekacz lub blacha do
pieczenia
Pizza X 2 230 - 250 7 - 20
ociekacz lub blacha do
pieczenia
To s ty X 4 200 2 - 5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15 - 20 ruszt + naczynie żaroodporne
Grillowane filety i kawałki
ryb
X 3 200 30 - 40 ruszt + naczynie żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30 - 50
ruszt + ociekacz z wodą na
poziomie 1, obrócić w połowie
pieczenia
1. Panel sterowania
1.1. Minutnik
1.2. Pokrętło termostatu
1.3. Pokrętło przełącznika funkcji
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na ustawienia w zakresie od 1 do 60 minut. Aby ustawić minutnik, należy najpierw
wykonać pełny obrót pokrętłem w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie
ustawić żądany czas. Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
1 Ruszt: 1 Tacka do
pieczenia:
1 Tacka do
ociekania:
  • Page 1 1

IKEA OV A01 S Program Chart

Typ
Program Chart