IKEA 700 947 31 Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

5019 610 56246
OBI S 00 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Programator elektroniczny
1.3. Pokrętło termostatu
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (regulowany)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętła w pozycji “0”.
Pokrętła ukryte
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło
na swoje miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do
pieczenia:
Grill:
2 Boczne panele
katalityczne:
Tacka do
ociekania:
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY -
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja do przyrządzania dowolnej potrawy na danym poziomie.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy
pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej temperatury. Zaleca się
stosowanie drugiego lub trzeciego poziomu do pieczenia. Funkcja ta
nadaje się również do podgrzewania mrożonek; Należy przestrzegać
wskazówek dot. przygotowania podanych na opakowaniu mrożonek.
WENTYLATOR
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
pojedynczym lub podwójnym poziomie. W razie potrzeby, zaleca się
zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie. Nie
trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
FUNKCJA GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Nagrzewać
piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Przy pieczeniu mięsa zaleca się wlać nieco wody do
tacki umieszczonej na pierwszym poziomie Pozwoli to zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w
czasie gotowania.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas
pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Podczas pieczenia
mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten
sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać
mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Funkcji tej można używać do przyspieszenia rozmrażania żywności w
temperaturze pokojowej. Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby
uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa,
pizza, drób).
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub
więcej półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego
przenikania zapachów.
FUNKCJE SPECJALNE
Pizza: funkcja pieczenia pizzy domowej. Piekarnik nagrzewa się
automatycznie do właściwej temperatury
Włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia właściwej
temperatury.
Utrzymanie ciepła: funkcja idealna do utrzymywania ciepła i świeżości
przyrządzonych potraw (np:mięsa;zapiekanek;potraw z formy)
EKO
Funkcja oszczędzająca energię, do podgrzewania potraw oraz
kończenia pieczenia.
PRZEPIS ZATRZYM ROZGRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160-180 35 - 55 ruszt + forma
Herbatniki/Ciasteczka X 3 170 - 180 15 - 40 taca do pieczenia
Bezy X 3 180 30 - 40 taca do pieczenia
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
X 3 180 - 200 20 - 30 taca do pieczenia
Bezy X 3 90 120 - 130 taca do pieczenia
Baranina/cielęcina/
wołowina/wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Indyk/gęś X 2 190 - 200 140 - 180
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X 2 180 - 200 50 - 60
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Lasagna/Zapiekany
makaron/Cannelloni/
Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55
ruszt + naczynie
żaroodporne
Chleb / Focaccia X 2 190 - 230 15 - 50
ociekacz lub blacha do
pieczenia
Pizza X 2 autom 10-15
ociekacz lub blacha do
pieczenia
Tosty X 4 200 2-5 ruszt
Zapiekane warzywa X 3 200 15-20
ruszt + naczynie
żaroodporne
Grillowane filety i
kawałki ryb
X 3 200 30 - 40
ruszt + naczynie
żaroodporne
Kiełbaski/Szaszłyki/
Kotlety/Hamburgery
X 4 200 30-50
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1,
obrócić w połowie
pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
X 1 180 - 200 50 -60
ociekacz lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa
faszerowane
(pomidory, papryki,
cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60
ruszt + naczynie
żaroodporne
Słone tarty (tarty
warzywne, quiche)
X 1 & 3 180 - 190 45 - 55
ruszt + naczynie
żaroodporne
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Pizza/Focacce X 1 & 3 230 - 250 12 - 30
taca do pieczenia+taca do
ociekania
Zmienić poziomy w
połowie pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1
Pieczone ziemniaki - 3 200 45 - 55 taca do ociekania
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40
ruszt+taca do ociekania z
wodą na poziomie 1
Udziec jagnięcy/
Golonka
- 3 200 55 - 70 ruszt + ociekacz
Herbatniki/Ciasteczka - 1 & 3 160 - 170 20 -40
poziom 3 blacha do
pieczenia
poziom 1 ociekacz
Bezy - 1 & 3 180 35 - 45
poziom 3 blacha do
pieczenia
poziom 1 ociekacz
Nadziewane ciasto
francuskie/Słone
paluszki
- 1 & 3 180 - 200 20 - 40
poziom 3 blacha do
pieczenia
poziom 1 ociekacz
Lasagne & Mięsa - 1 & 3 200 50 - 100
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Mięsa & Ziemniaki - 1 & 3 200 45 - 100
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Ryby & Warzywa - 1 & 3 180 30 - 50
poziom 3 ruszt + naczynie
żaroodporne
poziom 1 ociekacz
Bezy - 1 & 3 90 120 - 150
poziom 3 blacha do
pieczenia
poziom 1 ociekacz
  • Page 1 1
  • Page 2 2

IKEA 700 947 31 Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla