Whirlpool HOB V01 S instrukcja

Typ
instrukcja
100
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
PORADY ODNOŚNIE GOTOWANIA
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA I USUWANIA
USTEREK
SERWIS POSPRZEDAŻNY
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
101
PRZED UŻYTKOWANIEM
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne
zagrożenie i należy trzymać je poza zasięgiem
dzieci.
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE oraz
polską Ustawą o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ze sprzęt ten, po
okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszy produkt nie może być traktowany
jako odpad z gospodarstwa domowego.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się
do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i
środowiska naturalnego konsekwencji
wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Jednostki odpowiedzialne za zbieranie
odpadów, w tym lokalne punkty skupu, sklepy
oraz gminne jednostki tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się
do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i
środowiska naturalnego konsekwencji
wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Należy upewnić się, że płyta nie jest
uszkodzona, złamana, pęknięta lub zadrapana.
Należy dopilnować, aby urządzenie zostało
zainstalowane i podłączone do zasilania przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z
instrukcjami producenta oraz lokalnymi
przepisami.
102
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Należy uważać, aby:
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji należy
odłączyć płytę od zasilania elektrycznego.
Na płycie nie wolno kłaść metalowych obiektów, jak np.
noży, widelcy, łyżeczek lub pokrywek, ponieważ mogą stać
się gorące.
Płyta witroceramiczna jest odporna na uszkodzenia
mechaniczne oraz niewłaściwe użytkowanie; jeśli jednak
doszłoby do jej uszkodzenia w wyniku uderzenia nie wolno
używać płyty. W przypadku uszkodzenia należy odłączyć
płytę od zasilania elektrycznego i skontaktować się z
najbliższym serwisem posprzedażnym.
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni roboczej.
Gdy płyta jest używana, powierzchnie obszarów gotowania
mogą się nagrzewać w wyniku przenoszenia ciepła z
gotowanej żywności do garnka, a następnie do szkła płyty.
Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania, zaleca się
stosowanie metalowych garnków i patelni z płaskim dnem,
których średnica dna odpowiada średnicy obszaru
gotowania, a czujnik magnetyczny może je wykryć. Do
sprawdzenia, czy garnki i patelnie są wykonane z materiału
zawierającego żelazo należy użyć magnesu. Średnica
garnka i patelni musi odpowiadać średnicy obszaru
gotowania.
Przy używaniu garnków lub patelni z nieprzywierają
powierzchnią (jak np. Teflon) bez tłuszczu lub oleju, należy
dokonać wstępnego podgrzewania poprzez wybranie trybu
pracy
7
lub
8
.
Nie wolno podgrzewać zamkniętych puszek z
produktami żywnościowymi: puszki mogą
eksplodować! Ostrzeżenie to stosuje się także do
wszystkich innych sprzętów do gotowania.
Nie wolno używać folii aluminiowej do gotowania oraz nie
wolno umieszczać żywności zawiniętej w folię aluminiową
na płycie witroceramicznej. Nie wolno kłaść na płycie
elementów metalowych.
Podczas pracy płyty lub zaraz po jej wyłączeniu należy
dopilnować, aby nie zbliżały się do niej dzieci.
Regulacji lub naprawy urządzenia może dokonać tylko
wykwalifikowany technik.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody elektryczne
innych urządzeń znajdujących się blisko płyty kuchennej
nie stykały się z jej gorącymi elementami.
Nie włączać płyt grzewczych/stref gotowania, jeżeli nie
są ustawione na nich garnki.
103
PORADY ODNOŚNIE GOTOWANIA
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez nadzoru podczas
smażenia, ponieważ istnieje ryzyko powstania pożaru.
Nie upuszczać garnków na płytę witroceramiczną, gdyż
istnieje ryzyko porysowania płyty.
Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę kuchenną
cukru lub podobnych substancji. W razie konieczności
ostrożnie wyczyścić płytę kuchenną, przestrzegając
zaleceń odnośnie czyszczenia i konserwacji zawartych w
niniejszej instrukcji obsługi.
Jeśli płyta kuchenna została wyposażona w halogenowe
strefy gotowania, nie należy patrzeć na lampy.
Aby nie spowodować trwałego uszkodzenia płyty
witroceramicznej, nie należy używać:
-naczyn o nierównym dnie;
-garnków metalowych z dnem emaliowanym.
-po zakończeniu gotowania, nacisnąć przycisk
.
Uwaga
: indukcyjne strefy gotowania nie włączą się jeśli
garnki lub patelnie są nieprawidłowych rozmiarów lub jeśli nie
mogą one być wykryte przez czujnik magnetyczny.
Jeśli usunie się garnek lub patelnię z obszaru gotowania,
obszar zostanie automatycznie wyłączony i wyświetli się
symbol
U
.
Obszar gotowania będzie wyłączony aż do ponownego
ustawienia na nim garnka lub patelni.
ABY UZYSKAĆ NAJLEPSZE REZULTATY:
Należy sprawdzić, czy garnek lub patelnia są umieszczone
na środku obszaru gotowania oznaczonego na płycie
witroceramicznej.
Położenie Odpowiednie do następującego typu gotowania
5-9 W przypadku gotowania wody, makaronu, ryżu i zup.
7-8 W przypadku smażenia ziemniaków i mięsa (np. gulaszu).
7-8 W przypadku smażenia krokietów, filetów, polędwicy, cielęciny.
6-8 W przypadku steków wołowych, kotletów, omletów, zrazów, krokietów
rybnych oraz cebuli.
6-8 W przypadku grilowanej wątróbki, jajek i naleśników.
5-7 Do gotowania ziemniaków i przygotowywania potraw duszonych.
4-7 Do gotowania warzyw i mięsa.
4-7 Aby przygotować pudding ryżowy.
3-7 W przypadku gotowania małych ilości ziemniaków i warzyw, odgrzewania
poprzednio ugotowanych potraw.
2-4 W przypadku omletów, jajek, sosów, utrzymywania żywności w stałej
temperaturze, topienia masła, czekolady lub galaretki.
H Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się automatycznie po wyłączeniu obszaru
gotowania (w zależności od ilości ciepła).
104
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa
średnicy obszaru gotowania lub minimalnie większa.
Do gotowania na dwóch indukcyjnych strefach
gotowania należy używać tylko metalowych garnków i
patelni z płaskim dnem.
Jeśli to możliwe, należy używać pokrywki. Pozwala to na
ustawienie niższej temperatury oraz na zmniejszenie
zużycia energii.
Gotowanie warzyw i ziemniaków w małej ilości wody
pozwala na zmniejszenie zużycia energii.
Korzystanie z szybkowaru pozwala uzyskać lepszą niż w
przypadku tradycyjnych garnków oszczędność energii i
skrócenie czasu gotowania.
Bezpieczeństwo
1.
Po użyciu, gdy obszar gotowania lub cała płyta jest
wyłączona, wskaźnik ciepła resztkowego zapala się,
wyświetlając symbol
H
(gorący) dla każdego używanego
obszaru gotowania który nadal pozostaje niebezpiecznie
gorący. Symbol
H
świeci się tak długo, aż temperatura
obszaru spadnie do bezpiecznego poziomu (około 60°C).
2.
Automatyczny wyłącznik zapala się, gdy płyta zostanie
przypadkowo włączona na długi okres czasu. W razie
konieczności płytę można natychmiast włączyć przy
pomocy elementów sterujących.
3.
Aby zapobiec uszkodzeniu obwodów elektronicznych,
płyta jest wyposażona w czujnik stale monitorujący
temperaturę obwodów. W przypadku przegrzania się,
płyta wyłącza się automatycznie i pozostaje wyłączona aż
do momentu osiągnięcia bezpiecznej temperatury.
4.
Aby zapobiec nieprawidłowemu użyciu płyty przez dzieci i
niepowołane osoby, a także aby uniknąć ryzyka
przypadkowego włączenia płyty podczas czyszczenia,
płyta jest wyposażona w blokadę bezpieczeństwa
(przycisk). Przycisk ten służy do zablokowania przycisków
płytę – po jego naciśnięciu zapala się czerwona dioda.
5.
Uwaga!
jeśli dojdzie do pęknięcia płyty należy wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia
prądem elektrycznym i skontaktować się z serwisem
posprzedażnym.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym użyciu,
po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu
się brudu i ułatwi czyszczenie.
Zabrania się mycia kuchenki przy pomocy
wysokociśnieniowych urządzeń do mycia wodnego
lub parowego.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego w
komplecie skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw na płycie.
Przy pomocy skrobaka usunąć resztki potraw o dużej
zawartości cukru (takie jak cukierki toffee, soki owocowe,
dżemy, itp.), które kipią lub rozpryskują się w czasie
gotowania.
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą przeznaczonej do płyt witroceramicznych markowej
parafiny ochronnej.
NIE!
105
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA I USUWANIA
USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
Czy naciśnięto przyciski sterujące zgodnie z
instrukcjami w rozdziale “Korzystanie z płyty”?
Czy zasilanie jest włączone?
Czy płyta została dokładnie wysuszona po
umyciu?
1.
Jeśli przyspieszacz nie działa, temperatura
wewnątrz płyty jest zbyt wysoka.
Należy odczekać klika minut, aż obszar
gotowania ochłodzi się i kontynuować
gotowanie bez przyspieszacza (maks.
poziom 9).
Wentylator chłodzenia
Płyta jest wyposażona w wentylator chłodzący,
który pracuje z dwoma prędkościami w
zależności od temperatury w płycie. Jeśli płyta
osiągnie poziom, który przekracza moc
wszystkich obszarów gotowania, moc jest
automatycznie redukowana lub, w razie takiej
konieczności, wyłączana jest cała płyta. Po
pewnym okresie czasu płyta automatycznie
wraca do wybranej temperatury.
Ważne
!
Jeśli płyty nie można wyłączyć przyciskiem po
zakończeniu gotowania, należy ją natychmiast
odłączyć od zasilania.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu
1.
Należy sprawdzić, czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu
(patrz "Instrukcja wyszukiwania usterek").
2.
Wyłączyć i włączyć urządzenie, aby
sprawdzić czy usterka nadal występuje.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych
kontroli usterka jest nadal obecna, należy
skontaktować się z najbliższym Serwisem.
Należy podać:
Krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE
na tabliczce znamionowej umieszczonej na
spodniej stronie urządzenia lub podany w
karcie urządzenia). Numer serwisowy jest
także podany w karcie gwarancyjnej,
swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem
technicznym
, zgodnie z informacjami podanymi
w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika należy
zawsze
prosić o certyfikat na wykonaną pracę i naleg
na użycie
oryginalnych części zapasowych
.
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może prowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu
.
106
INSTALACJA
Montaż
Płyta kuchenna
Płyta kuchenna musi być włożona w blat roboczy o
grubości od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
powinna być pozbawiona jakichkolwiek innych
elementów (poprzeczek, podpórek itp.).
Odległość pomiędzy dolną stroną płyty
witroceramicznej a szafką lub panelem oddzielającym
musi wynosić co najmniej 20 mm.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zainstalowana obok
meblościanki, to pomiędzy krawędzią płyty kuchennej
a meblościanką należy pozostawić odstęp co
najmniej 100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o wymiarach
podanych w dostarczonej osobno karcie opisu
urządzenia.
Założyć dostarczoną w komplecie uszczelkę na krawędź
płyty kuchennej (jeśli nie została wcześniej założona) po
uprzednim wyczyszczeniu powierzchni styku.
Ważne
Aby zapobiec przegrzewaniu się obwodów elektronicznych i
ich uszkodzeniu, zaleca się:
Nie instalować płyty kuchennej w pobliżu zmywarki
bądź pralki, aby zapobiec przedostawaniu się pary lub
wilgoci do obwodów elektronicznych, gdyż mogą one
ulec uszkodzeniu.
Należy sprawdzić czy, jeśli płyta kuchenna jest
instalowana ponad piekarnikiem, piekarnik
(wyprodukowany przez nas) ma wentylator
dla
maksymalnej ochrony obwodów elektronicznych
.
A.
Jeśli blat jest drewniany do zamocowania należy
zastosować odpowiednie zaciski.
Należy umiejscowić cztery zaciski (
A
) w odpowiednim
miejscu (jak pokazano na rysunku).
Przymocować zaciski używając 4 śrub (
B
).
Zamocować płytę kuchenną w blacie (patrz rysunek).
B.
Jeżeli blat roboczy jest marmurowy lub z innych
materiałów (plastik, ceramika, kamień itp.), płytę
kuchenną należy przymocować za pomocą odpowiednich
wsporników.
Zamontować płytę kuchenną w blacie.
Umieścić cztery wsporniki (
C
) jak pokazano na rysunku, w
zależności od grubości blatu.
Wkręcić cztery śruby (
E
) w otwory (
D
).
Ważne uwagi - chłodzenie obwodu elektronicznego.
Aby uniknąć przegrzania obwodu elektronicznego, co może
pogorszyć wydajność pracy płyty, nową płytę należy
zamontować zgodnie z poniższymi instrukcjami.
Jeśli pod płytą znajduje się szuflada, odległość “F” musi
wynosić co najmniej 5 mm.
Jeśli ma zostać zainstalowany piekarnik (piekarnik powinien
być naszej produkcji i być wyposażony w system chłodzenia),
odległość “
F
” musi wynosić 20 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną zainstalowano piekarnik, płyty nie
należy używać, gdy piekarnik pracuje w trybie
automatycznego czyszczenia pirolitycznego.
SZAFA
PIEKARNIK
107
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu
z żywnością i jest zgodna z wymaganiami
dyrektywy EWG 89/109.
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania.
Jakiekolwiek inne użycie (jak np. ogrzewanie
pomieszczeń) należy uznać za niewłaściwe, a
w konsekwencji niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
- warunkami bezpieczeństwa UE podanymi w
Dyrektywie
dotyczącej niskiego napięcia 73/23;
- wymogami ochrony podanymi w dyrektywie
89/336/EWG dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej;
- wymogami dyrektywy EWG 93/68.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Czynności do wykonania przed podłączeniem zasilania.
Urządzenie powinno być zainstalowane przez
wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące
przepisy w zakresie bezpieczeństwa i właściwego
instalowania.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi odpowiadać
napięciu w Państwa mieszkaniu.
Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe i należy je wykonać
zgodnie z przepisami; z tego powodu wszystkie przewody
oraz przewód uziemienia powinny mieć odpowiedni przekrój.
Należy upewnić się, że uziemienie jest wykonane prawidłowo.
Producent zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za
obrażenia osób lub zwierząt, bądź uszkodzenie przedmiotów
wynikające z nieprzestrzegania powyższych wymagań.
Do podłączenia elektrycznego należy użyć kabla typu
HO5V2V2-F, jak pokazano w poniższej tabeli:
Urządzenie musi być podłączone do zasilania przy użyciu
wyłącznika wielobiegunowego o odstępie styków (w
stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Należy uważać, aby
: Kabel zasilający miał taką długość, aby
można było wyjąć urządzenie z blatu oraz powinien być tak
ustawiony, aby zapobiec zniszczeniu lub przegrzaniu
spowodowanym stykiem z podstawą.
Podłączenie do listwy zaciskowej
Uwaga
: Przewód uziemiający (żółto/zielony) musi być
podłączony do zacisku z symbolem i nie może być dłuższy niż
inne przewody.
-Podłączyć przewody do skrzynki przyłączeniowej według
schematu wydrukowanego na spodzie płyty.
-Zamocować kabel zasilający (
B
) za pomocą zacisku.
Zamknąć pokrywę skrzynki (
A
).
Po wstępnym podłączeniu zasilania lub po włączeniu/
wyłączeniu płyty przez klika sekund zostanie wyświetlony
symbol (np. E-00, E-01, E-02).
L2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool HOB V01 S instrukcja

Typ
instrukcja