7
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
•
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa
średnicy pola grzewczego lub minimalnie większa.
•
Na obu indukcyjnych polach grzewczych gotowania
używać jedynie naczyń i patelni magnetycznych o
płaskim dnie.
•
Jeśli to możliwe, należy używać pokrywki. Pozwala to na
ustawienie niższej temperatury oraz na oszczędności energii.
•
Gotowanie warzyw i ziemniaków w małej ilości wody
pozwala na oszczędności energii.
•
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania niż w przypadku
tradycyjnych garnków.
Bezpieczeństwo
1.
Po użyciu, gdy pole grzewcze lub cała płyta jest
wyłączona, wskaźnik ciepła szczątkowego zaświeca się,
wyświetlając symbol
H
(gorący) dla każdego używanego
pola grzewczego, wskazując, że odpowiednie pole
grzewcze jest nadal niebezpiecznie gorące. Symbol
H
świeci się dotąd, aż temperatura pola spadnie do
bezpiecznego poziomu (około 60 °C).
2.
Płyta wyłącza się automatycznie jeżeli jakieś pole
grzewcze zostanie pozostawione włączone na długi okres
czasu. W razie konieczności płytę można natychmiast
włączyć przy pomocy elementów sterujących.
3.
Aby zapobiec uszkodzeniu obwodów elektronicznych, płyta
jest wyposażona w czujnik, monitorujący w sposób ciągły
temperaturę tych obwodów. W przypadku przegrzania płyta
wyłącza się automatycznie i pozostaje wyłączona aż do
momentu osiągnięcia bezpiecznej temperatury.
4.
Aby zapobiec nieprawidłowemu użyciu płyty przez dzieci i
niepowołane osoby, a także zabezpieczyć siebie przed
przypadkowym włączeniem płyty podczas czyszczenia,
płyta jest wyposażona w blokadę bezpieczeństwa
(przycisk). Naciskając ten przycisk blokuje się płytę;
czerwona dioda LED świeci się.
5.
Uwaga!
jeśli powierzchnia jest pęknięta, należy wyłączyć
urządzenie, aby zapobiec wystąpieniu porażenia
elektrycznego, i skontaktować się z serwisem
posprzedażnym.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym użyciu,
po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu
się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
•
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do zmywania lub
specjalnego środka do czyszczenia płyt witroceramicznych.
•
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
•
Resztki jedzenia powinny być wyczyszczone zanim
przypieką się na płycie ceramicznej.
•
Usunąć wszelkie resztki jedzenia zawierające cukier
(np. toffi, soki owocowe, dżemy, itp.), które rozleją się w
czasie gotowania lub rozsypany cukier.
•
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu konserwowana
(pokrywana) za pomocą markowej parafiny ochronnej,
przeznaczonej do płyt ceramicznych
NIE!
3pl66055.fm Page 7 Friday, February 6, 2004 11:50 AM