104
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
•
Używać garnków i patelni, których średnica dna jest równa
średnicy obszaru gotowania lub minimalnie większa.
•
Do gotowania na dwóch indukcyjnych strefach
gotowania należy używać tylko metalowych garnków i
patelni z płaskim dnem.
•
Jeśli to możliwe, należy używać pokrywki. Pozwala to na
ustawienie niższej temperatury oraz na zmniejszenie
zużycia energii.
•
Gotowanie warzyw i ziemniaków w małej ilości wody
pozwala na zmniejszenie zużycia energii.
•
Korzystanie z szybkowaru pozwala uzyskać lepszą niż w
przypadku tradycyjnych garnków oszczędność energii i
skrócenie czasu gotowania.
Bezpieczeństwo
1.
Po użyciu, gdy obszar gotowania lub cała płyta jest
wyłączona, wskaźnik ciepła resztkowego zapala się,
wyświetlając symbol
H
(gorący) dla każdego używanego
obszaru gotowania który nadal pozostaje niebezpiecznie
gorący. Symbol
H
świeci się tak długo, aż temperatura
obszaru spadnie do bezpiecznego poziomu (około 60°C).
2.
Automatyczny wyłącznik zapala się, gdy płyta zostanie
przypadkowo włączona na długi okres czasu. W razie
konieczności płytę można natychmiast włączyć przy
pomocy elementów sterujących.
3.
Aby zapobiec uszkodzeniu obwodów elektronicznych,
płyta jest wyposażona w czujnik stale monitorujący
temperaturę obwodów. W przypadku przegrzania się,
płyta wyłącza się automatycznie i pozostaje wyłączona aż
do momentu osiągnięcia bezpiecznej temperatury.
4.
Aby zapobiec nieprawidłowemu użyciu płyty przez dzieci i
niepowołane osoby, a także aby uniknąć ryzyka
przypadkowego włączenia płyty podczas czyszczenia,
płyta jest wyposażona w blokadę bezpieczeństwa
(przycisk). Przycisk ten służy do zablokowania przycisków
płytę – po jego naciśnięciu zapala się czerwona dioda.
5.
Uwaga!
jeśli dojdzie do pęknięcia płyty należy wyłączyć
urządzenie, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia
prądem elektrycznym i skontaktować się z serwisem
posprzedażnym.
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym użyciu,
po uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu
się brudu i ułatwi czyszczenie.
•
Zabrania się mycia kuchenki przy pomocy
wysokociśnieniowych urządzeń do mycia wodnego
lub parowego.
•
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
serwetki kuchennej do wycierania oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
witroceramicznych.
•
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego w
komplecie skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
•
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw na płycie.
•
Przy pomocy skrobaka usunąć resztki potraw o dużej
zawartości cukru (takie jak cukierki toffee, soki owocowe,
dżemy, itp.), które kipią lub rozpryskują się w czasie
gotowania.
•
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą przeznaczonej do płyt witroceramicznych markowej
parafiny ochronnej.
NIE!