AKM 607/02
INSTRUKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
PL
5019 319 01066
Aby w pełni korzystać z możliwości płyty kuchennej, należy uważnie zapoznać się ze wszystkimi instrukcjami i zachować je na przyszłość.
DKSEGRITPTESNLFRDEGB HUSKPLFINO ARRU
• Aby włączyć płytę, należy obrócić pokrętło(a) w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i
ustawić na żądaną moc.
• Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić
pokrętło (pokrętła) z powrotem w pozycji
“0”
.
• Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła
resztkowego. Zaświeca się on wówczas, gdy strefa
gotowania osiąga temperaturę mogącą
spowodować oparzenia. Wskaźniki te pozostają
zaświecone także po wyłączeniu płyty kuchennej;
gasną jedynie wówczas, gdy strefy gotowania nie
są już na tyle gorące, aby mogły być groźne.
Ważne:
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty ceramicznej,
nie należy używać:
- garnków z dnami, które nie są idealnie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU (mm)
2
6
3
7
8
9
4
5
1
1.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
2.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
210
3.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
4.
Promiennikowa strefa gotowania
Ø
180
5.
Lampki wskaźnikowe ciepła resztkowego
6.
Pokrętło regulacyjne tylnej prawej strefy
gotowania
7.
Pokrętło regulacyjne tylnej lewej strefy
gotowania
8.
Pokrętło regulacyjne przedniej lewej strefy
gotowania
9.
Pokrętło regulacyjne przedniej prawej strefy
gotowania
Upewnić się, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest takie samo, jak napięcie
domowej instalacji elektrycznej. Dane techniczne
podane są na tabliczce znamionowej na krawędzi
płyty grzewczej oraz poniżej:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Type PLEVS 230 V~/400 V 3 N~ 50 Hz 6,2 kW
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Usuwanie opakowania
• Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i
jest oznaczony symbolem .
• Nie należy dowolnie wyrzucać części opakowania, lecz
utylizować je zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony
środowiska.
Utylizacja starych urządzeń
• To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym symbolem
przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie
jego użytkowania nie może być umieszczany łącznie
z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa
domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska
naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Oszczędzanie energii
• Należy stosować garnki i patelnie o średnicy dna równej
lub nieznacznie większej od średnicy strefy grzewczej.
• Stosować jedynie naczynia i garnki o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, w trakcie gotowania garnki powinny być
nakryte.
• Warzywa, ziemniaki itp. należy gotować w niewielkiej
ilości wody, co skróci czas gotowania.
• Stosując naczynia ciśnieniowe można zmniejszyć pobór
mocy oraz czas gotowania.
OSTRZEŻENIA
• Jeśli płyta uległa uszkodzeniu lub pojawiły się pęknięcia,
nie wolno jej używać i niezwłocznie należy wezwać
Serwis Techniczny.
• Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy
unikać intensywnego patrzenia na lampy.
• Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do
gotowania żywności w warunkach domowych. Wszelkie
inne zastosowania są zabronione. Producent nie będzie
ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia oraz
straty spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub
niezastosowaniem się do poleceń.
• Nie wolno narażać płyty kuchennej na działanie
warunków atmosferycznych.
• Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą być
przeprowadzane jedynie przez autoryzowanego
technika.
• Unikać dotykania płyty kuchennej wilgotnymi częściami
ciała i nie obsługiwać jej boso.
•
Nie pozwalać dzieciom na kontakt z
:
- płyta kuchenną, co zapobiegnie odniesieniu przez nie
obrażeń ciała.
Podczas pracy oraz bezpośrednio po jej zakończeniu,
płyta kuchenna osiąga bardzo wysoką temperaturę;
- opakowaniem (worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- płytą kuchenną przeznaczoną na złomowanie.
• Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych
urządzeń wykorzystywanych w pobliżu płyty kuchennej
nie stykają się z gorącymi częściami płyty.
• Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej
ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec
przegrzaniu i zapalić się!
• Nie należy stosować płyty kuchennej jako podpory, ani
jako blatu roboczego.
• Nie uruchamiać pustych pól grzewczych.
• Nie opierać plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp. na gorących polach/strefach grzewczych.
• Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych
wymiarach. Należy stosować naczynia o średnicy dna
równej lub lekko większej od średnicy pola/strefy
grzewczej.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PŁYTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki obecne na płycie;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę
plastykową;
- sprawdzić, czy płyta kuchenna nie została uszkodzona
w czasie transportu. W razie wątpliwości, zwrócić się do
punktu serwisowego.
AKCESORIA
Element chroniący dzieci AMH 122
Można go zamówić w serwisie
technicznym, kod 4819 310 18436 lub
u sprzedawcy, kod 017124.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Ważne:
do czyszczenia nie należy
stosować sprzętu wykorzystującego strumień wody pod
wysokim ciśnieniem lub parę.
• Płytę należy czyścić po każdym użyciu, upewniwszy się
przedtem, że ostygła. Dzięki temu nie dopuści się do
akumulacji brudu i czyszczenie jest łatwiejsze.
• Stosować czystą ściereczkę, papierowe ręczniki
kuchenne, delikatny płyn do mycia naczyń lub produkty
przeznaczone specjalnie do mycia płyt
witroceramicznych.
• Uporczywe zabrudzenia usuwać specjalnym zbierakiem
(jeśli dołączono) oraz za pomocą specjalnych produktów.
• Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
• Nie stosować produktów ściernych, antykorozyjnych na
bazie chloru, sprayów do czyszczenia piekarników ani
metalowych myjek.
• Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami
dostępnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
Pokrętła teleskopowe (w zależności od
modelu)
• Specjalne urządzenie umożliwia uniesienie pokręteł o 1
cm, co umożliwia oczyszczenie przestrzeni poniżej.
• Po zakończeniu czyszczenia, ustawić pokrętło w
pierwotnej pozycji.
USUWANIE USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy jest zasilanie.
- Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy
usterka ustąpiła.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji
“0”
.
. Przekręcić i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w
pozycji
“Off”
, a następnie ponownie ustawić na pozycję
“On”
.
Nie można wyłączyć płyty:
- natychmiast wyjąć przewód zasilający płyty z gniazda.