9 Nie wolno używać pojemników drewnianych i naczyń ceramicznych, które posiadają metaliczne
wykończenia (np. ze złota lub srebra). Zawsze należy usuwać wykręcane metalowe elementy
łączące. Przed użyciem należy sprawdzić, czy naczynia są odpowiednie do wykorzystania w
kuchence mikrofalowej.
•
Mogą one przegrzać się i zwęglić. W szczególności metalowe przedmioty w kuchence mogą wygiąć się,
doprowadzając do poważnych uszkodzeń.
10 Nie wolno używać produktów papierowych z odzysku.
•
Mogą one zawierać zanieczyszczenia, które podczas gotowania mogą doprowadzić do wystąpienia iskier oraz/lub pożaru.
11 Nie wolno spłukiwać tacki oraz rusztu pod wodą bezpośrednio po gotowaniu. Może to
doprowadzić do pęknięć lub uszkodzeń.
•
Niewłaściwe użytkowanie może spowodować uszkodzenie kuchenki.
12 Kuchenkę należy umieścić tak, aby przód drzwi był cofnięty o 8 cm od krawędzi powierzchni na
której stoi kuchenka, tak aby uniknąć przypadkowego zrzucenia urządzenia.
•
Niewłaściwe użytkowanie może doprowadzić do obrażeń ciała oraz uszkodzeń kuchenki.
13 P
rzed gotowaniem nakłuć skórkę ziemniaków, jabłek lub innych podobnych owoców lub warzyw.
•
Może ona ulec rozerwaniu.
14 Nie wolno gotować jajek w skorupkach. Jajka w skorupkach oraz jajka na twardo nie powinny
być podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ może to doprowadzić do wybuchów,
nawet po zakończeniu pogrzewania.
•
Wewnątrz jajka wytworzy się ciśnienie, które doprowadzi do jego rozerwania.
15 Nie próbować smażyć na głębokim oleju w kuchence.
•
Może to doprowadzić do nagłego wrzenia gorącej cieczy.
16
J
eżeli pojawi się dym wyłączyć lub odłączyć kuchenkę od zasilania i nie otwierać
drzwi, aby zdusić płomień.
•
Może to spowodować poważne uszkodzenia, takie jak porażenie elektryczne lub pożar.
17 Gdy żywność podgrzewana jest lub gotowana w jednorazowych pojemnikach, wykonanych z
plastiku, papieru lub innych łatwopalnych materiałów, należy pilnować kuchenkę i od czasu do
czasu ją sprawdzać.
•
Z uwagi na możliwość uszkodzenia pojemnika żywność może wyciekać, co także może spowodować pożar.
18
Gdy urządzenie pracuje, temperatura łatwo dostępnych powierzchni może być wysoka. Nie wolno
dotykać drzwiczek kuchenki, zewnętrznej strony i tyłu obudowy, spodu kuchenki, akcesoriów i naczyń
podczas działania trybu grillowania, trybu konwekcyjnego oraz automatycznego gotowania do momentu
sprawdzenia przed czyszczeniem, że nie są one gorące.
•
Ponieważ mogą być one gorące, o ile założone są grube rękawice, istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
19 Kuchenkę należy czyścić regularnie i usuwać wszystkie pozostałości żywności.
•
Nie utrzymanie czystej kuchenki może doprowadzić do uszkodzenia powierzchni. Może to mieć niekorzystny
wpływ na żywotność urządzenia i wywołać zagrożenie.
20 Używać tylko przyrządu pomiarowego temperatury zalecanego do tej kuchenki.
•
Nie można sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, jeśli używany jest niewłaściwy przyrząd pomiarowy
temperatury.
8 Nie wolno gotować żywności owiniętej w ręcznik papierowy, chyba że w książce kucharskiej
podany jest taki sposób gotowania. Nie należy także podczas gotowania zamiast ręcznika
papierowego używać gazet.
•
Niewłaściwe użytkowanie może spowodować eksplozję lub pożar.
WAŻNE INSTRUKCJE DOT. BEZPIECZEŃSTWA