CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 37
pl
5Około 20 minut po zakończeniu gotowania przełącznik (11) włączy
automatycznie funkcję podgrzewania zaświeci się pomarańczowa
lampka kontrolna (10).
6 Przed podaniem pozostawić ryż pod przykrywką (1) na ok. 10 minut.
7 Kiedy wybrana została funkcja podgrzewania ryż jest utrzymywany w
temperaturze wynoszącej od 60
o
C do 70
o
C.
8 Kiedy ryż nie musi już być podgrzewany, należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka sieciowego. Należy zawsze robić to przed wyjęciem zbiornika
(2).
GOTOWANIE NA PARZE
1Nalać wody do zbiornika (2) aż do poziomu oznaczonego liczbą 5.
Włożyć produkt, który ma zostać ugotowany do przyrządu (12) (rys. 4).
Ustawić przełącznik w pozycji gotowania i pozostawić na czas potrzebny
do ugotowania, w zależności od rodzaju (warzywa, ryby itp.) oraz ilości
produktów. Urządzenie nie przełączy się automatycznie w tryb
podgrzewania, ale będzie kontynuować gotowanie tak długo, dopóki
wewnątrz zbiornika znajduje się woda.
2Jeżeli przyrząd do gotowania na parze jest używany do gotowania ryżu,
ilość ryżu nie powinna przekraczać 4 miarek, czyli 560 gramów.
3Gorący przyrząd do gotowania na parze (12) powinien być przenoszony
wyłącznie za pomocą
uchwytu (13) (rys. 5)
4 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone z gniazdka zasilania.
Zbiornik i obudowa powinny być umyte zaraz po użyciu, aby zapobiec
przywieraniu jakichkolwiek pozostałości pokarmu, ryżu bądź innych
zabrudzeń. Zabrudzenia i resztki pokarmu między zbiornikiem (2) a
płytą grzewczą (3) mogą spowodować uszkodzenie, a nawet
przepalenie elementów urządzenia, dlatego należy je usuwać.
Nie należy w żadnym przypadku zanurzać obudowy urządzenia lub
przewodu zasilającego w wodzie. Wytrzeć obudowę suchą
ściereczką. Należy odczekać, aż wnętrze obudowy (5) wyschnie i
wyczyścić je suchą ściereczką. Zbiornik powinien być czyszczony wodą
ze środkiem czyszczącym nie powodującym korozji.
AR6290.book Page 37 Thursday, February 7, 2008 2:35 PM