Solac AR6290 Instrukcja obsługi

Kategoria
Urządzenia do gotowania ryżu
Typ
Instrukcja obsługi
WAŻNE 35
pl
POLSKI pl
1WAŻNE
Przed uruchomieniem urządzenia należy przeczytać niniejszą instrukcję
obsługi.
•Urządzenie nie powinno być używane w jakichkolwiek innych celach niż
określone w niniejszej instrukcji.
Nie należy włączać go przed upewnieniem się, że napięcie na tabliczce
znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w gniazdku.
Upewnić się, że urządzenie zostało podłączone do gniazdka
wyposażonego we właściwe uziemienie.
Nie zanurzać obudowy zewnętrznej urządzenia w wodzie.
•Po zakończeniu pracy wyłączyć urządzenie z prądu.
•Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez dzieci lub osoby,
których stan fizyczny bądź umysłowy uniemożliwia im bezpieczne
użytkowanie urządzenia bez nadzoru.
Nie pozostawiać pracującego urządzenia bez nadzoru.
•Urządzenie wyposażone jest w termiczny wyłącznik bezpieczeństwa. W
przypadku uszkodzenia termostatu, zasilanie jest odłączane
automatycznie zapobiega to możliwości przegrzania oraz innym
zagrożeniom.
Nie przesuwać lub przenosić pracującego urządzenia.
Nie uderzać w dno zbiornika (2), ponieważ może to spowodować jego
odkształcenie i nieprawidłową pracę urządzenia.
Nie należy używać urządzenia do gotowania potraw kwaśnych lub
zasadowych. Nie przechowywać urządzenia w miejscu, w którym
występują gazy korozyjne lub wilgoć.
Nie umieszczać jakichkolwiek materiałów łatwopalnych na lub w pobliżu
pracującego urządzenia.
Nie używać urządzenia, którego przewód zasilaj
ący lub wtyczka są
uszkodzone. W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego musi on
zostać wymieniony na nowy, dostarczony przez autoryzowany punkt
serwisowy.
Maksymalna pojemność urządzenia wynosi 1,8 l. Nie należy
przekraczać poziomu oznaczonego ostatnią kreską na zbiorniku w
AR6290.book Page 35 Thursday, February 7, 2008 2:35 PM
36 GŁÓWNE ELEMENTY
przeciwnym wypadku może nastąpić przelanie i przypalenie
gotowanych potraw.
q
UWAGA!! Chcąc pozbyć się urządzenia, NIGDY nie należy wyrzucać
go do kosza na śmieci. Należy oddać je do najbliższego PUNKTU
WTÓRNEGO PRZETWARZANIA lub składowania odpadów. W ten
sposób chronimy środowisko naturalne.
2GŁÓWNE ELEMENTY
1 Przykrywka
2 Zbiornik
3Płyta grzewcza
4Uchwyty
5 Obudowa zewnętrzna
6 Gniazdo zasilania
7 Przewód zasilający
8 Podstawa
9 Lampka kontrolna funkcji gotowania
10 Lampka kontrolna podgrzewania
11 Przełącznik gotowanie / podgrzewanie
12 Przyrząd do gotowania na parze
13 Uchwyt przyrządu do gotowania na parze
14 Miarka
3OBSŁUGA
GOTOWANIE RYŻU
1Przepłukać ryż i umieścić w zbiorniku (2). Można użyć miarki (14), aby
określić odpowiednią ilość.
2Nalać wody w zależności od rodzaju oraz ilości gotowanego ryżu. W
przypadku używania miarki, zaznaczone wewnątrz zbiornika kreski
określają odpowiednią ilość wody. Na przykład: w przypadku 5 szklanek
ryżu, należy dolać wody do poziomu kreski oznaczonej liczbą 5
wewnątrz zbiornika (2). (rys. 1)
3Włożyć zbiornik (2) do obudowy i delikatnie przesunąć, upewniając się,
że dotyka płyty grzewczej (3). (rys. 2).
4Włożyć przewód zasilający (7) do gniazda (6), a drugą końcówkę
przewodu do ś
ciennego gniazdka zasilania. Ustawić przełącznik w
pozycji odpowiadającej gotowaniu. Zapali się lampka kontrolna (9), co
wskazuje, że ryż jest gotowany (rys. 3).
AR6290.book Page 36 Thursday, February 7, 2008 2:35 PM
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 37
pl
5Około 20 minut po zakończeniu gotowania przełącznik (11) włączy
automatycznie funkcję podgrzewania zaświeci się pomarańczowa
lampka kontrolna (10).
6 Przed podaniem pozostawić ryż pod przykrywką (1) na ok. 10 minut.
7 Kiedy wybrana została funkcja podgrzewania ryż jest utrzymywany w
temperaturze wynoszącej od 60
o
C do 70
o
C.
8 Kiedy ryż nie musi już być podgrzewany, należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka sieciowego. Należy zawsze robić to przed wyjęciem zbiornika
(2).
GOTOWANIE NA PARZE
1Nalać wody do zbiornika (2) aż do poziomu oznaczonego liczbą 5.
Włożyć produkt, który ma zostać ugotowany do przyrządu (12) (rys. 4).
Ustawić przełącznik w pozycji gotowania i pozostawić na czas potrzebny
do ugotowania, w zależności od rodzaju (warzywa, ryby itp.) oraz ilości
produktów. Urządzenie nie przełączy się automatycznie w tryb
podgrzewania, ale będzie kontynuować gotowanie tak długo, dopóki
wewnątrz zbiornika znajduje się woda.
2Jeżeli przyrząd do gotowania na parze jest używany do gotowania ryżu,
ilość ryżu nie powinna przekraczać 4 miarek, czyli 560 gramów.
3Gorący przyrząd do gotowania na parze (12) powinien być przenoszony
wyłącznie za pomocą
uchwytu (13) (rys. 5)
4 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone z gniazdka zasilania.
Zbiornik i obudowa powinny być umyte zaraz po użyciu, aby zapobiec
przywieraniu jakichkolwiek pozostałości pokarmu, ryżu bądź innych
zabrudzeń. Zabrudzenia i resztki pokarmu między zbiornikiem (2) a
płytą grzewczą (3) mogą spowodować uszkodzenie, a nawet
przepalenie elementów urządzenia, dlatego należy je usuwać.
Nie należy w żadnym przypadku zanurzać obudowy urządzenia lub
przewodu zasilającego w wodzie. Wytrzeć obudowę suchą
ściereczką. Należy odczekać, aż wnętrze obudowy (5) wyschnie i
wyczyścić je suchą ściereczką. Zbiornik powinien być czyszczony wodą
ze środkiem czyszczącym nie powodującym korozji.
AR6290.book Page 37 Thursday, February 7, 2008 2:35 PM
38 SYSTEM ZABEZPIECZAJĄCY
5 SYSTEM ZABEZPIECZAJĄCY
Kiedy urządzenie jest włączone do gniazdka zasilania, aby ustawić
przełącznik (11) w pozycji gotowania, umieszczony wewnątrz obudowy
zbiornik (5) musi być co najmniej częściowo wypełniony - w przypadku
pustego zbiornika ustawienie przełącznika w pozycji gotowania nie
będzie możliwe. Nie należy jednak włączać urządzenia jeśli zbiornik nie
znajduje się wewnątrz obudowy lub jest pusty, ponieważ spowoduje to
uruchomienie funkcji podgrzewania.
AR6290.book Page 38 Thursday, February 7, 2008 2:35 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58

Solac AR6290 Instrukcja obsługi

Kategoria
Urządzenia do gotowania ryżu
Typ
Instrukcja obsługi