Bartscher 150524 Instrukcja obsługi

Kategoria
Urządzenia do gotowania ryżu
Typ
Instrukcja obsługi
150524
150525
Bedienungsanleitung
Reiskocher für 2-10 Personen
Seite 1 bis 16
Instruction manual
Rice cooker for 2-10 people
from page 17 to 3
2
Mode
d’emploi
Cuiseur à riz pour 2-10 personnes
de page 33 à page 48
Gebruiksaanwijzing
Rijstkoker voor 2-10 personen
blz. 97 t/m 112
Instrukcja
obsługi
Urządzenie do gotowania ryżu
dla 2-10 osób
strony od 161 do 176
V2/0314
D/A/CH
GB/UK
F/B/CH
NL/B
PL
- 161 -
POLSKI
Tłumaczenie
oryginalnej instrukcji obsługi
Przed rozpoczęciem użytkowania należy przeczytać instrukcję
obsługi, a następnie przechowywać ją w dostępnym miejscu!
1. Informacje ogólne ................................................................................................. 162
1.1 Informacje dotyczące instrukcji obsługi ............................................................. 162
1.2 Wyjaśnienie symboli .......................................................................................... 162
1.3 Odpowiedzialność i gwarancja .......................................................................... 163
1.4 Ochrona praw autorskich .................................................................................. 163
1.5 Deklaracja zgodności ........................................................................................ 163
2. Bezpieczeństwo .................................................................................................... 164
2.1 Informacje ogólne .............................................................................................. 164
2.2 Wskazówki bezpieczeństwa dla użytkowania urządzenia ................................. 164
2.3 Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem ........................................................... 165
3. Transport, opakowanie i magazynowanie ........................................................... 166
3.1 Kontrola dostawy ............................................................................................... 166
3.2 Opakowanie ...................................................................................................... 166
3.3 Magazynowanie ................................................................................................ 166
4. Parametry techniczne ........................................................................................... 167
4.1 Zestawienie podzespołów urządzenia ............................................................... 167
4.2 Dane techniczne................................................................................................ 168
5. Instalacja i obsługa ............................................................................................... 168
5.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ............................................................. 168
5.2 Ustawienie i podłączenie ................................................................................... 169
5.3 Obsługa ............................................................................................................. 170
6. Czyszczenie i konserwacja ................................................................................... 174
6.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ............................................................. 174
6.2 Czyszczenie ...................................................................................................... 174
6.3 Wskazówki bezpieczeństwa dotyczące konserwacji ......................................... 175
7. Utylizacja ................................................................................................................ 176
Bartscher GmbH
Franz-Kleine-Straße 28
D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0
Niemcy Faks: +49 (0) 5258 971-120
PL
- 162 -
1. Informacje ogólne
1.1 Informacje dotyczące instrukcji obsługi
Niniejsza instrukcja obsługi zawiera opis instalacji urządzenia, jego obsługi oraz
konserwacji i służy jako ważne źródło informacji oraz poradnik. Znajomość i
przestrzeganie wszystkich zawartych w niej wskazówek dotyczących bezpieczeństwa i
obsługi stanowi warunek bezpiecznej i prawidłowej pracy z urządzeniem.
Ponadto należy przestrzegać lokalnych przepisów dotyczących zapobiegania
wypadkom oraz zasad BHP.
Instrukcja obsługi stanowi integralny element urządzenia i należy ją przechowywać w
pobliżu urządzenia, aby osoby instalujące urządzenie, prowadzące prace
konserwacyjne i obsługujące lub czyszczące urządzenie miały do niej stały dostęp.
1.2 Wyjaśnienie symboli
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa oraz kwestii technicznych oznaczono w
niniejszej instrukcji obsługi odpowiednimi symbolami. Wskazówek tych należy
bezwzględnie przestrzegać, aby uniknąć ewentualnych wypadków, uszczerbku na życiu
i zdrowiu osób oraz szkód rzeczowych.
UWAGA!
Symbol ten oznacza zagrożenia mogące prowadzić do powstania obrażeń ciała.
Należy bezwzględnie i skrupulatnie przestrzegać niniejszych wskazówek BHP,
a w odpowiednich sytuacjach zachować szczególną ostrożność.
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
Symbol ten zwraca uwagę na zagrożenia prądem elektrycznym. Ignorowanie
wskazówek dotyczących bezpieczeństwa stwarza niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała lub utraty życia.
OSTRZEŻENIE!
Tym symbolem oznaczono wskazówki, których ignorowanie może, w
konsekwencji, doprowadzić do uszkodzenia urządzenia, jego nieprawidłowego
działania lub / i awarii.
WSKAZÓWKA!
Ten symbol wskazuje na porady oraz informacje istotne dla efektywnej i
bezawaryjnej pracy urządzenia.
UWAGA! Gorąca powierzchnia!
Symbol ostrzega przed gorącą powierzchnią urządzenia podczas jego pracy.
Lekceważenie ostrzeżenia grosie poparzeniem!
- 163 -
1.3 Odpowiedzialność i gwarancja
Wszystkie informacje zawarte w niniejszej instrukcji obsługi zostały zestawione przy
uwzględnieniu obowiązujących przepisów, aktualnej wiedzy konstruktorskiej i
inżynierskiej oraz naszej wiedzy, a także naszych wieloletnich doświadczeń.
Również tłumaczenia instrukcji obsługi zostały wykonane jak najbardziej rzetelnie.
Nie możemy jednak przejąć odpowiedzialności za ewentualne błędy w tłumaczeniu.
Wersją rozstrzygającą jest załączona instrukcja obsługi w języku niemieckim.
W przypadku zamówienia modeli specjalnych lub opcji dodatkowych, oraz w sytuacji
zastosowania najnowszych zdobyczy wiedzy technicznej, dostarczone urządzenie może
żnić się od objaśnień
oraz rysunków zawartych w niniejszej instrukcji obsługi.
WSKAZÓWKA!
Przed rozpoczęciem wszelkich czynności związanych z urządzeniem, zwłaszcza
przed jego uruchomieniem, należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi!
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody i usterki wynikające z:
- nieprzestrzegania wskazówek dotyczących obsługi i czyszczenia;
- użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem;
- wprowadzania zmian przez użytkownika;
- zastosowania niedopuszczonych części zamiennych.
Zastrzegamy sobie prawo do wprowadzania zmian technicznych w produkcie,
służących poprawie właściwości użytkowych urządzenia oraz jego ulepszaniu.
1.4 Ochrona praw autorskich
Niniejsza instrukcja obsługi oraz zawarte w niej teksty, rysunki, zdjęcia i inne elementy
podlegają ochronie prawem autorskim. Bez uzyskania pisemnej zgody producenta,
zabrania się powielania treści instrukcji obsługi w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek
sposób (także fragmentów), oraz wykorzystywania lub / i przekazywania jej zawartości
osobom trzecim. Naruszenia powyższego skutkują obowiązkiem wypłaty
odszkodowania. Zastrzegamy sobie prawo do dochodzenia dalszych roszczeń.
WSKAZÓWKA!
Dane, teksty, rysunki, zdjęcia i inne opisy zawarte w niniejszej instrukcji,
podlegają ochronie prawem autorskim oraz prawem ochrony własności
przemysłowej. Każde nadużycie w jej wykorzystaniu jest karalne.
1.5 Deklaracja zgodności
Urządzenie spełnia aktualnie obowiązujące normy oraz wytyczne Unii
Europejskiej. Powyższe potwierdzamy w Deklaracji Zgodności WE.
W razie potrzeby chętnie prześlemy Państwu odpowiednią Deklarację
Zgodności.
- 164 -
2. Bezpieczeństwo
Niniejszy rozdział zawiera zarys informacji, dotyczących wszystkich istotnych aspektów
związanych z bezpieczeństwem.
Ponadto poszczególne rozdziały zawierają konkretne wskazówki (oznaczone symbolami),
dotyczące bezpieczeństwa i mające zapobiegać powstawaniu zagrożeń. Należy także
przestrzegać informacji z piktogramów, tabliczek oraz napisów umieszczonych na
urządzeniu i zadbać o to, aby były one czytelne. Przestrzeganie wszystkich wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa gwarantuje optymalną ochronę oraz bezpieczną i
bezawaryjną pracę urządzenia.
2.1 Informacje ogólne
Urządzenie zostało wykonane wg aktualnie uznanych zasad techniki. Jednakże
urządzenie może stanowić źródło zagrożeń, jeśli będzie używane niewłaściwie lub
niezgodnie z jego przeznaczeniem.
Znajomość treści zawartych w instrukcji obsługi jest jednym z warunków koniecznych do
unikania zagrożeń oraz błędów, a tym samym pozwala na bezpieczne i bezawaryjne
użytkowanie urządzenia.
O ile nie uzyskano wyraźniej zgody producenta, zabrania się dokonywać jakichkolwiek
zmian lub modyfikacji urządzenia, aby uniknąć ewentualnych zagrożeń i zapewnić
optymalne działanie.
Urządzenie wolno używać tylko wtedy, gdy jego stan techniczny nie budzi zastrzeżeń i
pozwala na bezpieczną pracę.
2.2 Wskazówki bezpieczeństwa dla użytkowania urządzenia
Dane dotyczące bezpieczeństwa pracy odnoszą się do obowiązujących w momencie
wyprodukowania urządzenia zarządzeń Unii Europejskiej.
Jeżeli urządzenie użytkowane jest komercyjnie, użytkownik jest zobowiązany podczas
całego okresu użytkowania urządzenia do ustalania zgodności podanych środków
bezpieczeństwa pracy z aktualnym stanem regulacji i do przestrzegania nowych
przepisów. Poza Unią Europejską przestrzegać należy obowiązujących w miejscu
użytkowania przepisów miejscowych i przepisów dotyczących bezpieczeństwa pracy.
Obok przepisów bezpieczeństwa pracy w tej instrukcji obsługi przestrzegać też należy
ogólnie obowiązujących przepisów BHP oraz obowiązujących przepisów ochrony
środowiska w miejscu użytkowania urządzenia.
OSTRZEŻENIE!
o Urządzenie może być użytkowane przez dzieci od 8 roku życia, jak również przez
osoby z ograniczonymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi, umysłowymi oraz
o niewielkim doświadczeniu i/lub wiedzy, jeśli pozostają pod nadzorem lub zostały
poinstruowane odnośnie bezpiecznego użytkowania urządzenia i zrozumiały
wynikające z tego zagrożenia.
- 165 -
o Dzieci nie powinny się bawić urządzeniem.
o Czyszczenia i konserwacji użytkowej nie mogą przeprowadzać dzieci, chyba, że
ukończyły one 8 lat i pozostają pod nadzorem.
o Dzieci poniżej 8 roku życia nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia i przewodu
przyłączeniowego.
o Prosimy o zachowanie niniejszej instrukcji obsługi. Gdy urządzenie zostanie przeka-
zane osobie trzeciej, wówczas należy jej przekazać także niniejszą instrukcję obsługi.
o Wszystkie osoby, które użytkują urządzenie, muszą uwzględniać zalecenia
i wskazówki zawarte w niniejszej instrukcji obsługi.
o Urządzenie należy użytkować wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych.
2.3 Użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem
Urządzenie pracuje bezpiecznie tylko wtedy, kiedy jest używane zgodnie ze swoim
przeznaczeniem.
Wszelka ingerencja w urządzenie, jego montaż oraz prace konserwacyjne, musi
wykonywać odpowiedni serwis specjalistyczny.
Urządzenie nie przewiduje współpracy z zewnętrznym włącznikiem czasowym lub
zdalnym sterowaniem.
Urządzenie jest przeznaczone do użytkowania w gospodarstwie domowym i tym
podobnych miejscach, jak na przykład:
w kuchniach dla pracowników w sklepach, biurach lub innych miejscach
działalności usługowej;
w nieruchomościach poza miejskich;
przez klientów w hotelach, motelach i tym podobnych lokalach mieszkalnych;
w lokalach Bed & Breakfast.
Urządzenie do gotowania ryżu przeznaczone jest tylko do gotowania i utrzymywania
w cieple ryżu oraz do gotowania na parze i utrzymywania w cieple mięsa, ryb i
warzyw.
OSTRZEŻENIE!
Stosowanie urządzenia w celu różnym lub odbiegającym od jego normalnego
przeznaczenia jest zabronione i uznawane za użytkowanie niezgodne z
przeznaczeniem.
Wyklucza się jakiekolwiek roszczenia wobec producenta lub / i jego pełnomo-
cników z tytułu szkód powstałych wskutek użytkowania urządzenia niezgodnie z
jego przeznaczeniem.
Odpowiedzialność za szkody powstałe w czasie użytkowania urządzenia w
sposób niezgodny z jego przeznaczeniem ponosi tylko i wyłącznie użytkownik.
- 166 -
3. Transport, opakowanie i magazynowanie
3.1 Kontrola dostawy
Po dotarciu dostawy należy niezwłocznie sprawdzić, czy urządzenie jest kompletne i czy
nie zostało uszkodzone podczas transportu. W przypadku stwierdzenia widocznych
uszkodzeń transportowych, należy odmówić przyjęcia urządzenia lub dokonać przyjęcia
warunkowego.
Zakres szkody należy wpisać do dokumentów przewozowych / listu przewozowego
spedytora. Następnie należy zgłosić reklamację.
Ukryte szkody należy zgłosić bezpośrednio po ich stwierdzeniu, gdyż roszczenia
odszkodowawcze można zgłaszać tylko w ramach obowiązujących terminów reklamacji.
3.2 Opakowanie
Prosimy nie wyrzucać kartonu od urządzenia. Może on być potrzebny do przechowywania
urządzenia, przy przeprowadzce lub podczas wysyłki urządzenia do naszego punktu
serwisowego w razie wystąpienia ewentualnych uszkodzeń. Przed uruchomieniem
urządzenia należy całkowicie usunąć z niego zewnętrzny i wewnętrzny materiał
opakowaniowy.
WSKAZÓWKA!
Przy utylizacji opakowania należy przestrzegać przepisów obowiązujących w
danym kraju. Materiały opakowaniowe nadające się do powtórnego użytku, należy
wprowadzić do recyklingu.
Prosimy sprawdzić, czy urządzenie oraz akcesoria są w komplecie. Jeżeli brakowałoby
jakiś części, prosimy skontaktować się z naszym Działem Obsługi Klienta.
3.3 Magazynowanie
Opakowanie należy pozostawić zamknięte do momentu instalacji urządzenia, a podczas
przechowywania należy stosować się do oznaczeń dotyczących sposobu ustawienia i
magazynowania opakowania.
Opakowane urządzenia należy przechowywać zawsze zgodnie z poniższymi warunkami:
- nie składować na wolnym powietrzu,
- przechowywać w suchym pomieszczeniu, chroniąc przed kurzem,
- nie wystawiać na działanie agresywnych środków,
- chronić przed działaniem promieni słonecznych,
- unikać wstrząsów mechanicznych,
- w przypadku dłuższego magazynowania (powyżej trzech miesięcy),
regularnie kontrolować stan wszystkich części oraz opakowania,
w razie konieczności urządzenie odświeżyć i odnowić.
- 167 -
4. Parametry techniczne
4.1 Zestawienie podzespołów urządzenia
Pojemnik zewnętrzny
Wskaźnik czerwony „GOTOWANIE
Uchwyt na łyżkę do ryżu
ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK
Pojemnik wewnętrzny
Wskaźnik
zielony „UTRZYMYWANIE
CIEPŁA
Przycisk blokujący
Miarka
Otwór ujścia pary
Łyżka do ryżu
Pokrywa
Sito
Zbiornik na skropliny
- 168 -
4.2 Dane techniczne
Nazwa
Urządzenie do gotowania ryżu
dla 2-10 osób
Nr art.:
150524 15.525
Wykonanie obudowy: stal nierdzewna
blacha stalowa, powlekana
proszkowo, biała
Wykonanie pokrywy i podstawy: tworzywo sztuczne
Wykonanie pojemnika
wewnętrznego:
powłoka nieprzywierająca
Moc przyłączeniowa: 700 W / 230 V~ 50 Hz
Pojemność pojemnika
wewnętrznego:
1,8 litra
Wymiary: Ø 285 mm, wysokość 280 mm
Waga: 2,6 kg
Akcesoria: 1 miarka, 1 łyżka do ryżu, 1 sito
Zastrzegamy sobie prawo dokonywania zmian technicznych!
5. Instalacja i obsługa
5.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
Urządzenie może pracować tylko podłączone do prawidłowo zainstalowanego
gniazda pojedynczego z uziemieniem.
Przewodu zasilającego nie należy odłączać ciągnąc za kabel, zawsze należy
chwytać za obudowę wtyczki.
Nie dopuszczać do kontaktu przewodu zasilającego ze źródłami ciepła i ostrymi
krawędziami. Przewód zasilający nie powinien zwisać ze stołu lub innego blatu.
Należy uważać, aby nikt nie mógł nadepnąć na kabel lub potknąć się o niego.
Kabel zasilający nie może być zagięty, zagnieciony, splątany, zawsze musi być
całkowicie rozwinięty.
Nigdy nie stawiać urządzenia lub innych przedmiotów na kablu zasilającym.
Przewodu nie wolno układać na wykładzinie dywanowej ani na innych materiałach
termoizolacyjnych. Przewodu nie wolno zakrywać. Przewód należy trzymać z dala
od obszaru roboczego i nie wolno zanurzać go w wodzie.
Nie należy używać urządzenia, jeśli jest ono niesprawne lub uszkodzone, albo
spadło na podłogę.
- 169 -
Nie należy używać akcesoriów ani części zamiennych, które nie są zalecane przez
producenta. Może to prowadzić do powstania sytuacji niebezpiecznych dla
użytkownika, urządzenie może ulec uszkodzeniu lub spowodować uszczerbek na
zdrowiu i życiu osób, a ponadto skutkuje to utratą gwarancji.
Nie przesuwać i nie przechylać urządzenia podczas pracy.
Podczas eksploatacji urządzenia, nigdy nie pozostawiać go bez nadzoru.
5.2 Ustawienie i podłączenie
Rozpakować urządzenie i usunąć materiał opakowaniowy.
Ustawić urządzenie w bezpiecznym miejscu o nośności wystarczającej dla ciężaru
urządzenia i niewrażliwym na ciepło.
Absolutnie nie wolno ustawiać urządzenia na palnym podłożu.
Nigdy nie ustawiać urządzenia przy krawędzi stołu, aby nie dopuścić do przechylenia
lub upadku.
Nigdy nie należy ustawiać urządzenia w wilgotnym lub mokrym otoczeniu.
Nie ustawiać urządzenia w pobliżu stanowisk z otwartym ogniem, pieców
elektrycznych, pieców grzewczych lub innych źródeł ciepła.
NIEBEZPIECZEŃSTWO! Zagrożenie prądem elektrycznym!
W przypadku niewłaściwej instalacji, urządzenie może spowodować obrażenia ciała.
Przed instalacją urządzenia, należy porównać parametry prądu miejscowej sieci z
parametrami zasilania urządzenia (patrz tabliczka znamionowa).
Urządzenie podłączyć tylko, jeżeli powyższe dane są ze sobą zgodne!
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących bezpieczeństwa!
Obwód prądowy gniazdka elektrycznego musi mieć zabezpieczenie co najmniej 16A.
Podłączanie wyłacznie bezpośrednio do gniazdka ściennego, zabrania się stosowania
rozgałęźników lub gniazdek wielowejściowych.
Urządzenie należy ustawić tak, aby wtyczka była dostępna w celu szybkiego
odłączenia urządzenia, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Przewód zasilający należy umieścić zawsze najpierw w urządzeniu do gotowania
ryżu, a następnie włożyć wtyczkę do gniazda zasilającego. Zwrócić uwagę, aby
nikt nie potknął się o przewód zasilający.
- 170 -
5.3 Obsługa
Przed pierwszym użyciem
1. Wcisnąć przycisk blokujący i unieść pokrywę do góry.
2. Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria (łyżkę do ryżu, sito, miarkę, pojemnik
wewnętrzny) i wyczyścić je ciepłą wodą i łagodnym środkiem myjącym.
3. Pojemnik zewnętrzny przetrzeć od wewnątrz i z zewnątrz miękką, wilgotną
ściereczką, aby usunąć kurz, który zebrał się podczas pakowania i transportu.
OSTRZEŻENIE!
Nigdy nie zanurzać pojemnika zewnętrznego w wodzie ani żadnych innych
płynach! Nie nalewać do pojemnika zewnętrznego wody!
4. Akcesoria i urządzenie do gotowania ryżu osuszyć miękką ściereczką.
5. Przewód zasilający umieścić w tulei, przy dnie urządzenia do gotowania ryżu.
6. W razie potrzeby włożyć łyżkę do ryżu do uchwytu na łyżkę.
7. Ponownie umieścić wyjmowany pojemnik wewnętrzny w pojemniku zewnętrznym.
Upewnić się, że pojemnik wewnętrzny jest całkowicie suchy.
Tryb gotowania
W celu gotowania należy przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK na dół – zapala się
czerwony wskaźnik „GOTOWANIE“.
Urządzenie do gotowania ryżu wyposażone jest w regulator temperatury, który
automatycznie przełącza urządzenie na tryb utrzymywania ciepła, jeżeli:
* w urządzeniu nie znajduje się pojemnik wewnętrzny,
* pojemnik wewnętrzny nie jest umieszczony właściwie,
* woda w pojemniku wewnętrznym kompletnie wyparowała.
Tryb utrzymywania ciepła
Aby włączyć tryb utrzymywania ciepła, przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK do góry –
zapala się zielony wskaźnik „UTRZYMYWANIE CIEPŁA.
- 171 -
Przygotowanie ryżu
Optymalny rezultat gotowania podczas przygotowywania ryżu zależy od właściwych
proporcji ryżu i wody. Podczas przygotowywania ryżu postępować zgodnie ze
wskazówkami na opakowaniu ryżu i sprawdzić, czy:
* chodzi o zwykły, surowy ryż?
* ryż był wstępnie gotowany lub duszony?
Ryż poddany wstępnej obróbce dostępny jest w handlu pod nazwą ryż do szybkiego
gotowania i in.
Wszystkie inne informacje o ryżu (biały lub brązowy, długoziarnisty lub okrągły, ryż
dziki, basmati itd.) odnoszą się do jakości i smaku. Nie ma to zbyt wielkiego znaczenia
w przypadku przygotowywania ryżu.
Do smaku można ewentualnie dodać do wody szczyptę soli.
Przygotowanie ryżu zwykłego (surowego)
Jeśli przed gotowaniem ryż zostanie umyty, będzie się mniej przyklejał do garnka, straci
jednak trochę na wartości odżywczej.
Jeśli niegotowany ryż przed gotowaniem odstawimy na 5-10 minut do napęcznienia,
ugotowany ryż będzie bardziej miękki.
1. Odmierzyć miarką odpowiednią ilość ryżu i wsypać ryż do urządzenia do gotowania
ryżu.
2. Nalać do pojemnika wewnętrznego odpowiednią ilość wody. Potrzebna ilość wody
zależy od ilości ryżu, jaka została wsypana i jest określona przy pomocy skali w
pojemniku wewnętrznym. Jeśli przykładowo chcemy ugotować 4 miarki ryżu,
pojemnik wewnętrzny musi zostać napełniony wodą do poziomu 4 CUP.
3. Napełniony pojemnik wewnętrzny umieścić w pojemniku zewnętrznym i zamknąć
pokrywę, aż zaskoczy i słychać będzie „kliknięcie”.
OSTRZEŻENIE!
Należy zwrócić uwagę, aby na powierzchni zewnętrznej pojemnika wewnętrznego
lub powierzchni płyty grzewczej nie znajdowały się żadne okruchy.
4. Włożyć wtyczkę do gniazda zasilającego.
5. Przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK na dół. Zapali się czerwony wskaźnik
„GOTOWANIE“. Podczas gotowania pokrywa musi być zamknięta.
6. Po jakimś czasie urządzenie do gotowania ryżu przełączy się automatycznie na
utrzymywanie ciepła i zapala się zielony wskaźnik „UTRZYMYWANIE CIEPŁA.
- 172 -
7. Pozostawić ryż jeszcze 5 minut przy zamkniętej pokrywie, zanim zostanie wyjęty z
pojemnika.
8. Wcisnąć przycisk blokujący i otworzyć pokrywę.
10. Wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
Przygotowanie ryżu wstępnie gotowanego (ryż do szybkiego gotowania)
Przy odmierzaniu wody dla ryżu do szybkiego gotowania najlepiej kierować się
zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu ryżu.
1. Nalać odmierzoną ilość wody do pojemnika wewnętrznego.
2. Umieścić pojemnik wewnętrzny w urządzeniu do gotowania ryżu i zamknąć
pokrywę.
3. Włożyć wtyczkę urządzenia do gniazda zasilającego.
4. Przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK na dół. Zapala się czerwony wskaźnik
„GOTOWANIE“.
5. Kiedy woda będzie się gotować, nasypać odmierzoną ilość ryżu do szybkiego
gotowania do pojemnika wewnętrznego.
6. Zamknąć pokrywę i gotować ryż tak długo, jak zaleca producent ryżu na
opakowaniu.
7. Wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
8. Dalej postępować tak, jak opisano na opakowaniu ryżu do szybkiego gotowania.
9. Niektóre rodzaje ryżu muszą pęcznieć po gotowaniu jeszcze 15 minut przy
zamkniętej pokrywie.
Gotowanie na parze
Urządzenie do gotowania ryżu można wykorzystać także do gotowania na parze. W tym
celu należy użyć sita. Do gotowania na parze szczególnie dobrze nadają się warzywa,
ponieważ tracą podczas gotowania na parze znacznie mniej wartości odżywczych niż
przy innym sposobie ich przygotowywania.
Warzywa Ilość wody Czas gotowania na parze
Kapusta, marchew, 1 miarka 15 minut
zielony groszek
Szparagi, szpinak, 1 miarka 15 minut
brązowa i czerwona fasola
Cukinia 1 miarka 10 minut
- 173 -
Nalać odmierzoną ilość wody do pojemnika wewnętrznego i umieścić go w
urządzeniu do gotowania ryżu.
Na sicie ułożyć produkty spożywcze, umieścić sito w pojemniku wewnętrznym i
zamknąć pokrywę.
OSTRZEŻENIE!
Podczas napełniania sita produktami do gotowania nigdy nie przekraczać
wysokości sita.
Włożyć wtyczkę urządzenia do gotowania ryżu do gniazda zasilającego i przełączyć
ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK na dół.
O ile to możliwe, podczas gotowania na parze pozostawić pokrywę zamkniętą. Przy
otwieraniu urządzenie traci potrzebną do gotowania produktów spożywczych parę.
Stratę pary można jednak wyrównać dolewając wody.
UWAGA! Zagrożenie poparzeniem!
Podczas pracy urządzenia nie dotykać go ani go nie otwierać. Może bowiem dojść
do poparzeń ulatniającą się parą.
Po upływie czasu gotowania przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK do góry.
Wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
Nie zostawiać zbyt długo po gotowaniu na parze jedzenia w pojemniku
wewnętrznym.
Aby nie uszkodzić powłoki nieprzywierającej pojemnika wewnętrznego, nigdy nie
używać łyżki lub nabierki metalowej. Zawsze używać łyżki do ryżu, która wchodzi w
zakres dostawy.
Zbiornik na skropliny
Po każdym użyciu należy opróżniać zbiornik na
skropliny. W tym celu należy go ścisnąć z obydwu
stron i odciągnąć.
Aby ponownie założyć zbiornik na skropliny, należy
ponownie przyłożyć go do szczeliny w urządzeniu do
gotowania ryżu i lekko docisnąć.
- 174 -
6. Czyszczenie i konserwacja
6.1 Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
o Przed czyszczeniem urządzenia lub rozpoczęciem prac naprawczych, odłączyć
dopływ prądu do urządzenia i odczekać, aż ostygnie.
o Nie wolno stosować żadnych żrących detergentów i należy uważać, aby do
urządzenia nie przedostała się woda.
o Aby uniknąć porażenia prądem nie wolno nigdy zanurzać urządzenia, kabla ani
wtyczki w wodzie lub innej cieczy.
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie nie jest przystosowane do bezpośredniego spryskiwania strumieniem
wody. Dlatego nie wolno używać do czyszczenia urządzenia strumienia wody pod
ciśnieniem!
6.2 Czyszczenie
o Urządzenie czyścić po każdym użyciu.
o Wszystkie akcesoria (pojemnik wewnętrzny, łyżkę do ryżu, miarkę, sito) umyć ciepłą
wodą i łagodnym środkiem do mycia.
o Przetrzeć pojemnik zewnętrzny od wewnątrz i na zewnątrz miękką, wilgotną ściereczką.
OSTRZEŻENIE!
Aby uniknąć uszkodzeń powierzchni nieprzywierającej pojemnika wewnętrznego i
powierzchni zewnętrznej pojemnika zewnętrznego nigdy nie używać do czyszczenia
środków czyszczących, szorujących ani żrących, wełny stalowej ani metalowych
narzędzi.
o Zbiornik na skropliny opróżniać i myć po każdym użyciu.
o Dokładnie osuszyć umyte elementy.
OSTRZEŻENIE!
Nigdy nie myć pojemnika wewnętrznego, pokrywy i zbiornika na skropliny w
zmywarce do naczyń.
- 175 -
Wskazówki dotyczące łatwiejszego czyszczenia
1. Przed czyszczeniem nalać do pojemnika wewnętrznego filiżankę wody z odrobiną
płynu do mycia naczyń.
2. Umieścić pojemnik wewnętrzny w urządzeniu do gotowania ryżu.
3. Przełączyć ĄCZNIK / WYŁĄCZNIK w dół. Zapali się czerwony wskaźnik
„GOTOWANIE“ . Poczekać, aż woda się zagotuje.
4. Wączyć urządzenie do gotowania ryżu i wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
Pozostawić pojemnik wewnętrzny do ostygnięcia.
5. Teraz znacznie łatwiej można umyć pojemnik wewnętrzny.
6.3 Wskazówki bezpieczeństwa dotyczące konserwacji
o Okresowo kontrolować przewód zasilający pod kątem uszkodzeń. Nigdy nie
użytkować urządzenia z uszkodzonym przewodem zasilającym. Jeśli przewód jest
uszkodzony, wówczas w celu uniknięcia zagrożeń należy zlecić jego wymianę
zakładowi serwisowemu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
o W razie wystąpienia uszkodzeń lub usterek należy zwrócić się do sklepu
specjalistycznego lub do naszego serwisu.
o Prace konserwacyjne i naprawcze mogą prowadzić wyłącznie osoby
wykwalifikowane, stosując przy tym oryginalne części zamienne oraz akcesoria.
Nie należy podejmować prób naprawy urządzenia na własną rękę.
- 176 -
7. Utylizacja
Stare urządzenia
Po zakończeniu okresu eksploatacji, stare urządzenie należy poddać utylizacji, zgodnie
z obowiązującymi w danym kraju regulacjami. Zalecamy skontaktować się ze
specjalistyczną firmą lub nawiązać kontakt z komórką ds. utylizacji we władzach gminy.
UWAGA!
Aby wykluczyć ewentualne nadużycia i związane z tym zagrożenia, należy przed
oddaniem urządzenia do utylizacji zadbać o to, by nie dało się go ponownie
uruchomić. W tym celu należy odłączyć urządzenie od zasilania i odciąć kabel
zasilający.
WSKAZÓWKA!
Podczas utylizacji urządzenia należy postępować
zgodnie z właściwymi przepisami państwowymi lub
regionalnymi.
Bartscher GmbH
Franz-Kleine-Straße 28
D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0
Niemcy Faks: +49 (0) 5258 971-120
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81

Bartscher 150524 Instrukcja obsługi

Kategoria
Urządzenia do gotowania ryżu
Typ
Instrukcja obsługi