SEVERIN FW 3782 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FIN
RUS
Fleischwolf
Mincer
Hachoir
Vleesmolen
Picadora de carne
Tritatutto
Kødhakkemaskine
Köttkvarn
Lihamylly
Elektryczna maszynka do mielenia
Συσκευ τεµαισµ
Мясорубка
Manuale d’uso
Instrucciones de uso
Gebruiksaanwijzing
Mode d'emploi
Instructions for use
Gebrauchsanweisung
Brugsanvisning
Bruksanvisning
Käyttöohje
Instrukcja obsługi
Руководство по эксплуатации
δηγες ρσεως
Szanowni Klienci
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
niniejszą instrukcją.
Podłączenie do sieci zasilającej
Należy sprawdzić, czy napięcie sieciowe
zgadza się z napięciem podanym na tabliczce
znamionowej urządzenia. Niniejszy wyrób
zgodny jest z obowiązującymi w UE
przepisami dotyczącymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Korpus urządzenia
2. Popychacz
3. Przycisk zmiany kierunku
4. Włącznik
5. Włącznik wysokich obrotów
6. Tabliczka znamionowa (na spodzie
urządzenia)
7. Nożyk o czterech ostrzach
8. Komora ślimaka
9. Ślimak
10. Przejściówka
11. Nakładka do ciasta
12. Nasadka masarska
13. Pierścień zamykający
14. Pasek do ciasta z czterema otworami o
różnych kształtach
15. Sitko z małymi otworami
16. Sitko ze średnimi otworami
17. Sitko z dużymi otworami
18. Komora na przewód zasilający
19. Przewód zasilający z wtyczką
20. Przycisk blokady
21. Lejek
22. Miska
Akcesoria nr 10 i 12 schowane są w
popychaczu.
Instrukcja bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia należy
dokładnie sprawdzić, czy jego główny
korpus i elementy czynnościowe są
sprawne i nie noszą śladów uszkodzenia.
Jeżeli urządzenie spadło na twardą
powierzchnię, nie nadaje się do dalszego
użytku, gdyż nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstała z tego
powodu, może mieć ujemny wpływ na
jego działanie i bezpieczeństwo
użytkownika.
Uwaga: nożyk jest bardzo ostry. Aby
zapobiec ewentualnym skaleczeniom,
należy zachować szczególną ostrożność
posługując się nożykiem lub innymi
elementami czynnościowymi, również w
trakcie ich czyszczenia.
Podczas pracy maszynka musi być
ustawiona na suchej i równej
powierzchni.
Uwaga: sprawdzić, czy maszynka nie
styka się z żadnymi innymi
przedmiotami.
Należy uważać, aby przewód zasilający i
korpus urządzenia nie były narażone na
działanie otwartego ognia lub gorących
elementów, np. płyty kuchennej lub
grzejnej.
Nie należy pozostawiać przewodu
zasilającego swobodnie zwisającego.
Nie zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Wtyczkę należy wyjmować
z gniazdka nawet przerywając pracę
jedynie na chwilę.
Urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (także dzieci) o
ograniczonych zdolnościach
motorycznych, sensorycznych lub
umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
W przypadku zablokowania się lejka, nie
przepychać go mielonym produktem. W
48
Elektryczna maszynka
do mielenia
żadnym wypadku nie wolno wkładać
palców!
Ze względów bezpieczeństwa, wkładając
żywności do lejka zawsze używać
popychacza. W żadnym wypadku nie
wkładać palców, ani przedmiotów innych
niż popychacz.
Nie pozostawiać maszynki pracującej na
pusto.
Nie dotykać ruchomych części maszynki
w trakcie pracy, ponieważ grozi to
poważnym obrażeniem ciała.
Urządzenie można używać wyłącznie w
połączeniu z elementami
czynnościowymi producenta, zgodnie z
ich przeznaczeniem, o którym mowa
poniżej.
Urządzenie należy wyłączyć i wyjąć jego
wtyczkę z gniazdka w następujących
sytuacjach:
- w przypadku awarii urządzenia;
- po zakończeniu pracy;
- przed przystąpieniem do czyszczenia
urządzenia;
- i przed zmianą akcesoriów.
Wyjmując wtyczkę z gniazdka nigdy nie
należy szarpać za przewód.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy
Rozpakować całkowicie urządzenie.
Przed pierwszym użyciem maszynki należy
wyczyścić wszystkie elementy czynnościowe
i akcesoria zgodnie z opisem w punkcie
Konserwacja i czyszczenie.
Przyciski sterujące
Włącznik główny
Służy do włączania i wyłączania urządzenia.
Przycisk zmiany kierunku
Przycisk ten (R) pozwala na chwilę zmienić
kierunek obracania się ślimaka. Wyłączyć
urządzenie i nacisnąć przycisk zmiany
kierunku.
Jeżeli przycisk zostanie naciśnięty podczas
normalnej pracy urządzenia, spowoduje to
zatrzymanie się ślimaka.
Włącznik wysokich obrotów
Włącznik pozwala ustawić obroty na
wysokim lub niskim poziomie.
Można go nacisnąć przed rozpoczęciem
pracy lub w jej trakcie.
Obsługa
Informacje ogólne
Żądany element czynnościowy należy
założyć przed włączeniem urządzenia.
Po zakończeniu pracy wyłączyć
urządzenie z sieci i odczekać, aż silnik się
zatrzyma. Przed nakładaniem lub
zdejmowaniem elementów
czynnościowych, jak również przed
przystąpieniem do czyszczenia, zawsze
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę z gniazdka.
Komora ślimaka
Komorę ślimaka zakłada się w sposób
następujący:
Wsunąć komorę ślimaka do otworu w
korpusie urządzenia, zwracając uwagę na
odpowiednie wpasowanie rowka. Lejek,
który będzie początkowo przechylony w
prawo, przekręcić do pozycji pionowej w
lewo.
Komora ślimaka jest prawidłowo nałożona,
jeśli lejek ustawiony jest pionowo w górę a
49
blokada zatrzaśnięta.
Aby zdjąć komorę ślimaka, przekręcić ją w
prawo, trzymając jednocześnie wciśnięty
przycisk blokady.
A. Mielenie mięsa
-
Wsunąć ślimak do przeznaczonej dla
niego komory.
-
Zakładając nóż na kwadratową
końcówkę ślimaka, sprawdzić czy nie jest
on zbyt głęboko wciśnięty.
-
Założyć odpowiednie sitko na przedniej
części elementu z nożykiem, tak aby
wystające ucho w komorze wpasowało
się w odpowiednie nacięcie na sitku.
- Do mielenia mięsa na drobne kawałki,
przygotowywania pasztecików, małych
kiełbasek, cienkich parówek lub
kiełbasek typu chipolata, należy użyć
sitka z małymi otworami.
- Sitko ze średnimi otworami jest
odpowiednie do przyrządzania dań
typu tatar.
- Sitka z dużymi otworami używa się do
mielenia mięsa na grubsze kawałki, np.
do robienia większych kiełbasek lub
kotleta mielonego.
-
Nałożyć i zakręcić pierścień zamykający
przekręcając w lewo.
-
Zainstalować komorę ślimaka na
korpusie urządzenia.
-
Założyć miskę na lejek.
-
Pokroić dobrze schłodzone (ale nie
zamrożone) surowe mięso na
trzycentymetrowe kostki, aby bez trudu
wchodziły do lejka.
-
Na tyle, na ile to możliwe usunąć z mięsa
kości, chrząstki i ścięgna.
-
Włożyć kawałek mięsa do lejka.
-
Ustawić pod sitkiem odpowiednie
naczynie na mielone mięso.
-
Włożyć wtyczkę do najbliższego
kontaktu i włączyć urządzenie,
wybierając wyższe obroty.
-
W celu dociśnięcia kawałków mięsa w
lejku używać popychacza. W żadnym
wypadku nie robić tego rękoma: grozi to
poważnym obrażeniem ciała.
-
Podczas mielenia nie przyciskać zbyt
mocno mięsa w lejku; zapobiega to
podwyższaniu temperatury mięsa, co z
kolei zmniejsza ryzyko gromadzenia się
bakterii.
-
Aby unikać niepotrzebnego stępiania się
noża, należy wyłączać maszynkę
wystarczająco wcześnie, by nie pracowała
na pusto.
-
Po zakończeniu pracy wyłączyć
maszynkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
-
Bezpośrednio po zakończeniu pracy,
należy wyczyścić wszystkie elementy
czynnościowe i akcesoria zgodnie z
opisem w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
B. Kiełbaski
Formowanie kiełbasek
-
Do przyrządzania kiełbasek należy
stosować naturalne materiały (np. jelito
świńskie), które są jadalne. Przed
przygotowaniem kiełbasy należy moczyć
jelito przez 3 godziny w ciepłej wodzie.
-
Sztuczne tzn. niejadalne osłonki,
stosowane w wędlinach, wystarczy
moczyć przez 30 minut. Do dużej nasadki
masarskiej potrzebne są sztuczne osłonki
o średnicy ok. 35 mm.
-
Przy wyborze odpowiedniej osłonki
zaleca się zasięgnąć informacji w sklepie
rzeźniczym lub innym specjalizującym się
w wyrobach masarskich.
Mielenie
-
Wsunąć ślimak do przeznaczonej dla
niego komory.
-
Nałożyć przejściówkę na ślimak, tak aby
wystające ucho w komorze wpasowało
się w odpowiednie nacięcie na
przejściówce.
-
Nałożyć nasadkę masarską z przodu
przejściówki.
-
Nałożyć i zakręcić pierścień zamykający
przekręcając w lewo.
-
Zainstalować komorę ślimaka na
50
korpusie urządzenia.
-
Założyć miskę na lejek.
-
Do przygotowania małych kiełbasek
potrzebne jest ok. 1 metra dobrze
namoczonego jelita naturalnego.
-
Wodę pozostałą w jelicie można
wycisnąć rozwałkowując jelito na twardej
powierzchni.
-
Do przygotowania małych kiełbasek
nałożyć małe jelito na małą nasadkę
masarską zostawiając około 5 cm pustego
jelita na końcu.
Do grubych kiełbasek potrzebne jest
sztuczne jelito, nałożone w całości na
dużą nasadkę masarską, tak aby
zawiązany koniec znajdował się jak
najbliżej końcówki nasadki, z której
wychodzi mięso.
-
Włożyć dobrze schłodzone mięso do
lejka.
-
Włożyć wtyczkę do najbliższego
kontaktu i włączyć urządzenie,
wybierając wyższe obroty.
-
W celu dociśnięcia kawałków mięsa w
lejku używać popychacza.
-
Przygotowanie małych kiełbasek:
- Wkładać delikatnie mięso do gardzieli
starając się, aby nie tworzyły się
pęcherzyki powietrza. Powstałe
pęcherzyki powietrza można łatwo
usunąć przebijając jelito cienką igłą.
- Po uzyskaniu żądanej długości kiełbasy,
przytrzymać jelito kciukiem i palcem
wskazującym przy otworze nasadki
masarskiej. Sprawdzić, czy pozostała
długość jelita jest wystarczająca na
zawiązanie końca kiełbasy.
- Przekręć pierwszą kiełbaskę 2 lub 3
razy w prawo. Po napełnieniu następnej
kiełbaski powtórzyć czynność, tym
razem przekręcając kiełbaskę w lewo.
Po napełnieniu większej ilości kiełbasek
utworzą się pęta.
-
Przygotowanie grubych kiełbas:
- Aby upewnić się, czy osłonka jest w
pełni wypełniona, sprawdzić jej
wypełnienie ręką.
-
Zostawić przynajmniej 5 cm osłonki, aby
zrobić supeł.
-
Po zakończeniu pracy wyłączyć
maszynkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka
elektrycznego.
-
Bezpośrednio po zakończeniu pracy,
należy wyczyścić wszystkie elementy
czynnościowe i akcesoria zgodnie z
opisem w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Wskazówka:
Aby wydostać całość mielonego mięsa z
komory ślimaka, można na sam koniec
zmielić kawałek chleba.
C. Wypieki (kruche ciasteczka, herbatniki
itp.)
-
Wsunąć ślimak do przeznaczonej dla
niego komory.
-
Nałożyć przejściówkę na ślimak, tak aby
wystające ucho w komorze wpasowało
się w odpowiednie nacięcie na
przejściówce.
-
Nasunąć nakładkę do ciasta na
przejściówkę, ponownie tak aby
wystające ucho i nacięcie były zgodne.
-
Nałożyć i zakręcić pierścień zamykający
przekręcając w lewo.
-
Zainstalować komorę ślimaka na
korpusie urządzenia.
-
Założyć miskę na lejek.
-
Wsunąć pasek do ciasta z czterema
otworami o różnych kształtach do
nakładki do ciasta i nastawić na
odpowiedni kształt.
-
Podzielić wcześniej przygotowane,
dobrze schłodzone ciasto na wałeczki o
średnicy 2 cm i włożyć do lejka.
-
Włożyć wtyczkę do najbliższego
kontaktu i włączyć urządzenie,
wybierając wyższe obroty.
-
Dociskając ciasto w lejku, używać
wyłącznie popychacza.
-
Wychodzący z maszynki wałeczek ciasta
należy pokroić na odpowiednie plasterki
i umieścić je na blasze do pieczenia.
51
-
Po zakończeniu pracy wyłączyć
maszynkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
-
Bezpośrednio po zakończeniu pracy,
należy wyczyścić wszystkie elementy
czynnościowe i akcesoria zgodnie z
opisem w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do czyszczenia
wyłączyć maszynkę, wyjąć wtyczkę z
gniazdka i odczekać aż silnik zupełnie się
zatrzyma.
Maszynki nie wolno myć ani zanurzać w
wodzie, ponieważ grozi to porażeniem
prądem elektrycznym.
Do czyszczenia nie należy stosować
żrących roztworów, ani środków
ścierających.
Korpus urządzenia można czyścić
delikatną, wilgotną, nie pozostawiającą
strzępków ściereczką.
Elementy czynnościowe i akcesoria
należy myć w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń,
natychmiast po użyciu.
-
Nie myć w zmywarce.
Utylizacja
Nie należy wyrzucać starych lub
zepsutych urządzeń do domowego
kosza na śmieci, lecz oddawać je
do specjalnych punktów zbiórki.
Gwarancja
Na sprzęt SEVERIN udzielana jest 2-letnia
gwarancja, na podstawie i według warunków
karty gwarancyjnej wydanej przez
wyłącznego przedstawiciela SEVERIN w
Polsce, GAMMA Kluczbork.
Obsługę gwarancyjną i pogwarancyjną
zapewnia autoryzowana sieć serwisowa na
terenie całej Polski.
52
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70

SEVERIN FW 3782 - Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla