korpusie urządzenia.
-
Założyć miskę na lejek.
-
Do przygotowania małych kiełbasek
potrzebne jest ok. 1 metra dobrze
namoczonego jelita naturalnego.
-
Wodę pozostałą w jelicie można
wycisnąć rozwałkowując jelito na twardej
powierzchni.
-
Do przygotowania małych kiełbasek
nałożyć małe jelito na małą nasadkę
masarską zostawiając około 5 cm pustego
jelita na końcu.
Do grubych kiełbasek potrzebne jest
sztuczne jelito, nałożone w całości na
dużą nasadkę masarską, tak aby
zawiązany koniec znajdował się jak
najbliżej końcówki nasadki, z której
wychodzi mięso.
-
Włożyć dobrze schłodzone mięso do
lejka.
-
Włożyć wtyczkę do najbliższego
kontaktu i włączyć urządzenie,
wybierając wyższe obroty.
-
W celu dociśnięcia kawałków mięsa w
lejku używać popychacza.
-
Przygotowanie małych kiełbasek:
- Wkładać delikatnie mięso do gardzieli
starając się, aby nie tworzyły się
pęcherzyki powietrza. Powstałe
pęcherzyki powietrza można łatwo
usunąć przebijając jelito cienką igłą.
- Po uzyskaniu żądanej długości kiełbasy,
przytrzymać jelito kciukiem i palcem
wskazującym przy otworze nasadki
masarskiej. Sprawdzić, czy pozostała
długość jelita jest wystarczająca na
zawiązanie końca kiełbasy.
- Przekręć pierwszą kiełbaskę 2 lub 3
razy w prawo. Po napełnieniu następnej
kiełbaski powtórzyć czynność, tym
razem przekręcając kiełbaskę w lewo.
Po napełnieniu większej ilości kiełbasek
utworzą się pęta.
-
Przygotowanie grubych kiełbas:
- Aby upewnić się, czy osłonka jest w
pełni wypełniona, sprawdzić jej
wypełnienie ręką.
-
Zostawić przynajmniej 5 cm osłonki, aby
zrobić supeł.
-
Po zakończeniu pracy wyłączyć
maszynkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka
elektrycznego.
-
Bezpośrednio po zakończeniu pracy,
należy wyczyścić wszystkie elementy
czynnościowe i akcesoria zgodnie z
opisem w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Wskazówka:
Aby wydostać całość mielonego mięsa z
komory ślimaka, można na sam koniec
zmielić kawałek chleba.
C. Wypieki (kruche ciasteczka, herbatniki
itp.)
-
Wsunąć ślimak do przeznaczonej dla
niego komory.
-
Nałożyć przejściówkę na ślimak, tak aby
wystające ucho w komorze wpasowało
się w odpowiednie nacięcie na
przejściówce.
-
Nasunąć nakładkę do ciasta na
przejściówkę, ponownie tak aby
wystające ucho i nacięcie były zgodne.
-
Nałożyć i zakręcić pierścień zamykający
przekręcając w lewo.
-
Zainstalować komorę ślimaka na
korpusie urządzenia.
-
Założyć miskę na lejek.
-
Wsunąć pasek do ciasta z czterema
otworami o różnych kształtach do
nakładki do ciasta i nastawić na
odpowiedni kształt.
-
Podzielić wcześniej przygotowane,
dobrze schłodzone ciasto na wałeczki o
średnicy 2 cm i włożyć do lejka.
-
Włożyć wtyczkę do najbliższego
kontaktu i włączyć urządzenie,
wybierając wyższe obroty.
-
Dociskając ciasto w lejku, używać
wyłącznie popychacza.
-
Wychodzący z maszynki wałeczek ciasta
należy pokroić na odpowiednie plasterki
i umieścić je na blasze do pieczenia.
51