AKZ 489
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56079/A
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i może trwać, po
wyłączeniu piekarnika, jeszcze przez kilka minut.
3. Górny element grzewczy (może być obniżony)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
6. Wentylator piekarnika
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło Włączanie / Wyłączanie - Wybór funkcji.
2. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy).
3. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu.
4. Przycisk wyboru funkcji specjalnych “Extra
przypieczenie” oraz “Podgrzewanie potraw”.
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Grill:
Tacka do ociekania:
Tacka aluminowa do pieczenia:
Boczne panele katalityczne:
Prowadnice półek:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Nr
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony
- - - -
OSWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - - • Włączenie wewnętrznego światła piekarnika.
UTRZYMANIE CIEPLA
2 35C - 60C -
Aby utrzymać stałą temperaturę wewnątrz piekarnika.
• 35°: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°: do utrzymania ciepła posiłków ostatnio
przygotowanych.
Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA STATYCZNA
3 200C 50°C - 250°C
Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na środkowym
poziomie. Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i
wprowadzić potrawę, gdy wszystkie wskaźniki
termometru są zapalone.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
4 175C 50°C - 250°C
Do pieczenia słodyczy na 2 poziomach. Nie ma
konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika. W
czasie pieczenia, zaleca się zmieniać pozycję potrawy.
TERMOWENTYLATOR
5
160C 50°C - 250°C
Do równoczesnego pieczenia na wielu poziomach
potraw różniących się między sobą (np.: ryb, warzyw,
słodyczy), bez wzajemnego przenikania zapachów.
Wybierać zawsze potrawy, które należy piec w takiej
samej temperaturze.
TURBOWENTYLATOR
6160C
50°C - 250°C
Do pieczenia na 2 poziomach (np.: duże ciasta,
nadziewane warzywa, drób o wadze powyżej 3 kg.). Nie
ma konieczności wstępnego podgrzewania piekarnika.
FUNKCJA GRILL
7 3 -
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) na
rożnie oraz do przyrumieniania chleba. Funkcja może
być wykorzystywana z różnym natężeniem mocy
(1 min.-5 max.). Podgrzewać piekarnik przez 3/5 min.
Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte. Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
Funkcja ta aktywuje działanie rożna (w zależności od
modelu).
TURBOGRILL
8 3 -
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min.-5 max.). Podgrzewać
piekarnik przez 3/5 min. Podczas pieczenia, drzwiczki
piekarnika muszą być zamknięte. Piecząc mięso, dolać
nieco wody do tacki, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie
pieczenia.
PIZZA/CHLEB
9 -
P1- 300°C
P2- 220°C
P3- 220°C
Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BOOSTER
10 200C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika. W czasie
nagrzewania, zapalają się po kolei wskaźniki
termometru. Do osiągnięciu ustawionej temperatury,
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje
automatyczne przejście piekarnika na funkcję
STATYCZNĄ
. Idealnie nadaje się do pieczenia mięsa,
ryb i drobiu.