Indesit C 312S P6 (X) U /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja obs∏ugi
Instalacja 2-6
Ustawienie i poziomowanie kuchni
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Dostosowanie kuchni do innych rodzajów gazów.
Parametry dysz i palników
Dane techniczne
Opis kuchni 7
Ogólny widok
Panel sterujàcy
Uruchomienie i obs∏uga kuchni 8-12
Obs∏uga palników
Korzystanie z piekarnika
Programy pieczenia
Praktyczne porady
Elektroniczny programator pieczenia
Tabela-Porady pieczenia
Analogowy programator 13
Ustawienie godziny
Obs∏uga manualna
Planowanie pieczenia
Ârodki ostro˝noÊci i porady 14-15
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ elektrycznych
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
Konserwacja i czyszczenie piekarnika 16
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie
Demonta˝ pokrywy
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia piekarnika
Smarowanie zaworów gazu
Serwis
1
PL
KUCHNIA Z PIEKARNIKIEM
English, 14
PL
C312SP4U/HA
C312SP6U/HA
C34SP4U/HA
C35SP6U/HA
Polski, 1
GB
English 17
Instalacja
PL
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji kuchenki. Podr´cznik nale˝y
zachowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Poni˝sze instrukcje przeznaczone sà dla wykwalifikowane-
go specjalisty instalujàcego urzàdzenie. Instrukcje te majà
na celu zapewnienie mo˝liwie najbardziej profesjonalnego
i doÊwiadczonego wykonania czynnoÊci zwiàzanych z in-
stalacjà i konserwacjà urzàdzenia.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu kuchenki od zasilania.
Kuchnia ma nast´pujàcà technicznà specyfikacj´:
Kat. II2ELs3B/P
Wentylacja pomieszczenia
Wymagania dla pomieszczeƒ kuchennych
Przed przystàpieniem do instalowania kuchni gazowej
w pomieszczeniu kuchennym itp., nale˝y upewniç si´, czy
spe∏nia ono stawiane mu wymagania. Podstawa prawna,
w oparciu, o którà oceniamy przydatnoÊç pomieszczenia
do zainstalowania w nim kuchni gazowej, jest Rozporzà-
dzenie Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa
z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicz-
nych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytu-
owanie, b´dàce aktem wykonawczym do Prawa budow-
lanego (Dz. U. nr 75 z dnia 16-12-2002 poz. 690).
Wa˝ne: niniejsze urzàdzenie mo˝e byç instalowane i wyko-
rzystywane wy∏àcznie w pomieszczeniach z trwa∏à wentyla-
cjà, zgodnie z obowiàzujàcymi przepisami
Pomieszczenie powinno umo˝liwiaç dop∏yw powietrza, któ-
re niezb´dne jest do w∏aÊciwego spalania gazu. Dop∏yw
powietrza powinien byç nie mniejszy ni˝ 2 m
3
/h na jeden kW
mocy palników. Powietrze mo˝e byç dostarczane w wyniku
bezpoÊredniego przep∏ywu z zewnàtrz przez kana∏ o prze-
kroju, co najmniej 100 cm
2
, którego konstrukcja musi unie-
mo˝liwiaç przypadkowe zablokowanie (Rysunek A). Otwór
ten nale˝y powi´kszyç o 100% – minimum do 200 cm
2
, je-
˝eli instalacja kominowa nie zosta∏a wyposa˝ona w urzà-
dzenie bezpieczeƒstwa, wykrywajàce ogieƒ. Ewentualnie
dop∏yw powietrza mo˝e odbywaç si´ poÊrednio z sàsied-
nich pomieszczeƒ, które wyposa˝one sà w kana∏y wentyla-
cyjne wychodzàce na zewnàtrz, spe∏niajàce wymagania dla
kana∏ów opisane powy˝ej. Wszystko to przy za∏o˝eniu, ˝e
sàsiednie pomieszczenia nie sà pomieszczeniami wspólny-
mi, sypialniami ani nie wyst´puje w nich zagro˝enie po˝aro-
we (Rysunek B).
! JeÊli kuchnia jest wykorzystywana intensywnie I d∏ugo, to
mo˝e okazaç si´ konieczne otworzenie okna dla poprawie-
nia wentylacji.
Odprowadzanie spalin
Pomieszczenie, w którym ma byç zainstalowana kuchnia
powinno byç wyposa˝one w system wentylacji odprowa-
dzajàcy na zewnàtrz spaliny powstajàce podczas spalania.
Instalacja ta powinna sk∏adaç si´ z okapu lub wentylatora
elektrycznego, który w∏àcza si´ automatycznie za ka˝dym
razem, gdy uruchamiana jest kuchnia.
! Gaz p∏ynny jest ci´˝szy od powietrza i w zwiàzku z tym
ma tendencje do gromadzenia si´ na dolnych pozio-
mach. Pokoje, w których zainstalowano butle z gazem
p∏ynnym, powinny byç wyposa˝one w kana∏y wentylacyj-
ne wyprowadzone z pomieszczenia na zewnàtrz, umo˝li-
wiajàce wydostawanie si´ gazu w przypadku nieszczel-
noÊci. Z tego samego powodu butle z gazem, zarówno
puste jak i cz´Êciowo nape∏nione, nie powinny byç ani in-
stalowane, ani przechowywane w pomieszczeniach usy-
tuowanych pod powierzchnià ziemi (piwnice, itp.). Dobrà
2
Klasa 1 Klasa 2 podklasa 1
A
Szczegó∏ A
pomieszczenie
sàsiednie
pomieszczenie,
które ma byç
wentylowane
Rysunek A
przyk∏ady otworów wentylacyjnych
Rysunek B
Powi´kszenie szczeliny wentylacyjnej
pomi´dzy oknem i pod∏ogà
komin lub rozga∏´ziony kana∏
dymowy (w przypadku kuchenek)
bezpoÊrednio na zewnàtrz
praktykà jest przechowywanie w pomieszczeniu kuchen-
nym jedynie tego zbiornika, który jest aktualnie wykorzy-
stywany, pod warunkiem, ˝e nie znajduje si´ on zbyt bli-
sko êróde∏ ciep∏a (piecyki, kominki, piekarniki, itp.), które
mog∏yby zwi´kszyç temperatur´ we wn´trzu zbiornika po-
wy˝ej 50°C.
Ustawianie i poziomowanie kuchni
! Kuchnia gazowa pod wzgl´dem ochrony przed przegrza-
niem otaczajàcych powierzchni jest przyrzàdem klasy X i ja-
ko taka mo˝e byç zbudowana w ciàgu meblowym tylko do
wysokoÊci p∏yty roboczej tj. 850 mm od posadzki. Zabudo-
wa powy˝ej tego poziomu jest zabroniona.
! Odleg∏oÊç pomi´dzy palnikami nawierzchniowymi, a oka-
pem nadkuchennym powinna wynosiç min. 650 mm. Okap
nale˝y – w przypadku braku w pomieszczeniu zblokowanej
wentylacji nawiewno-wywiewnej – u˝ywaç jako poch∏a-
niacz.
Uwaga: Kuchnia zabudowana w klasie X nie mo˝e byç
zabudowana wysokim meblem. Jednak w ka˝dym przy-
padku meble do zabudowy muszà mieç ok∏adzin´ oraz
klej do jej przyklejenia odporny na temperatur´ 100°C.
Niespe∏nienie tego warunku mo˝e spowodowaç zdefor-
mowanie powierzchni lub odklejenia ok∏adziny. Je˝eli nie
mamy pewnoÊci, co do odpornoÊci termicznej mebli,
kuchni´ nale˝y zabudowaç meblami zachowujàc odst´p
ok. 2 cm.
! Âciana znajdujàca si´ za kuchnià powinna byç uodpornio-
na na wysokie temperatury. Podczas korzystania z kuchni,
jej tylna Êciana mo˝e rozgrzaç si´ do temperatury oko∏o
90°C.
W∏aÊciwa instalacja kuchni wymaga uwzgl´dnienia poni˝-
szych kwestii:
Kuchni´ mo˝na ustawiç w kuchni, kuchnio-jadalni lub
pokoju spe∏niajàcym warunki techniczne wynikajàce
z przytoczonych przepisów; nie wolno jej instalowaç
w ∏azience ani w pomieszczeniu z prysznicem.
Meble znajdujàce si´ obok kuchni, które wystajà po-
wy˝ej powierzchni kuchni, powinny znajdowaç si´
w odleg∏oÊci, co najmniej 200 mm od kraw´dzi p∏yty
z palnikami.
Szafki sàsiadujàce
z okapem powinny znaj-
dowaç si´ w odleg∏oÊci,
co najmniej 420 mm od
powierzchni kuchni. Mini-
malna odleg∏oÊç nad po-
ziomem palników, w jakiej
mogà byç mocowane ele-
menty umeblowania kuch-
ni wykonane z materia∏ów
niezabezpieczonych ter-
micznie wynosi 700 mm.
Nie stosowaç zas∏on z ty∏u kuchni i w odleg∏oÊci nie
mniejszej ni˝ 200 mm od jej boków.
Okapy nale˝y montowaç zgodnie z instrukcjami poda-
nymi w do∏àczonych do nich instrukcjach obs∏ugi, ale
nie ni˝ej ni˝ 650 mm.
Poziomowanie kuchni
Kuchenka wyposa˝ona jest
w nó˝ki o zmiennej wysokoÊci
umo˝liwiajàce odpowiednie wypo-
ziomowanie urzàdzania. JeÊli jest
to konieczne nale˝y wkr´ciç lub
wykr´ciç nó˝ki znajdujàce si´
w naro˝nikach podstawy kuchen-
ki a˝ do uzyskania w∏aÊciwego
wypoziomowania.
Monta˝ nó˝ek (niektóre modele)
Przyrzàd do montowania nó˝ek
w podstawie kuchni
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Kuchenki, które wyposa˝one sà w trójbiegunowy kabel za-
silajàcy przystosowane sà do zasilania pràdem zmiennym
o parametrach podanych na tabliczce znamionowej
(umieszczonej we wn´ce pod piekarnikiem).
Uwaga: Do zasilania kuchni nie nale˝y stosowaç
transformatorów, przejÊciówek ani boczników, gdy˝
mogà si´ one nadmiernie nagrzewaç lub zapaliç.
Na kablu zasilajàcym nale˝y zamontowaç standardowà
wtyczk´, odpowiadajàcà maksymalnemu obcià˝eniu,
które podano na tabliczce znamionowej. Ewentualnie,
pod∏àczyç urzàdzenie bezpoÊrednio do instalacji elek-
trycznej. W tym przypadku nale˝y dodatkowo zamonto-
waç jednobiegunowy wy∏àcznik sieciowy o odleg∏oÊci
styków, co najmniej 3 mm i odpowiadajàcy obowiàzujà-
cym przepisom bezpieczeƒstwa (przewód uziemiajàcy
nie mo˝e byç roz∏àczany przez wy∏àcznik). Wy∏àcznik ten
b´dzie odcina∏ kuchenk´ od zasilania. Kabel zasilajàcy
powinien byç u∏o˝ony w taki sposób, aby temperatura
w ˝adnym punkcie jego powierzchni nie mog∏a przekro-
czyç temperatury pokojowej powi´kszonej o 50°C.
Przed wykonaniem po∏àczenia nale˝y sprawdziç czy:
Urzàdzenie posiada obwód ochronny i wtyczk´ zgodnà
z obowiàzujàcymi przepisami.
Bezpiecznik oraz instalacja elektryczna wytrzymajà ob-
cià˝enie kuchenki.
Instalacja elektryczna wyposa˝ona jest w skuteczny
system uziemiajàcy spe∏niajàcy wymagania aktualnych
standardów i przepisów.
3
PL
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min.
mm.
420
Min.
mm.
PL
! Wtyczka lub wy∏àcznik sieciowy muszà byç ∏atwo dost´p-
ne po zainstalowaniu kuchenki.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub przygniecio-
ny.
! Przewód zasilajàcy musi byç regularnie sprawdzany i w ra-
zie usterki wymieniony przez autoryzowanego technika.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
ewentualne szkody wynik∏e z niew∏aÊciwego zainsta-
lowania urzàdzenia.
Pod∏àczenie gazu do kuchni
Uwaga:
CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez technika
z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowanego przez pro-
ducenta.
Pod∏àczyç kuchni´ do butli gazowej lub rury instalacji gazo-
wej, przestrzegajàc obowiàzujàcych przepisów, wy∏àcznie po
uprzednim ustaleniu, czy kuchnia mo˝e byç zasilana gazem
wyst´pujàcym w danej instalacji. JeÊli jest inaczej, nale˝y wy-
konaç zalecania podane w cz´Êci „Dostosowywanie kuchen-
ki do ró˝nych rodzajów gazów”. Niektóre modele kuchenki
umo˝liwiajà pod∏àczenie instalacji gazowej z lewej lub prawej
strony kuchenki – aby zmieniç stron´ zasilania nale˝y zamie-
niç po∏o˝enie uchwytu w´˝a i korka zamykajàcego oraz wy-
mieniç uszczelk´ (do∏àczonà do kuchni). W przypadku pod-
∏àczenia do butli z gazem p∏ynnym nale˝y zastosowaç regu-
lator ciÊnienia, spe∏niajàcy obowiàzujàce przepisy.
Wa˝ne: nale˝y sprawdziç czy ciÊnienie gazu w instalacji
zgodne jest z zaleceniami podanymi w tabeli 1 zatytu∏owa-
nej „Parametry dysz i palników”. Zapewni to bezpiecznà
prac´ kuchni, w∏aÊciwe zu˝ycie gazu oraz przed∏u˝y czas
bezawaryjnej pracy kuchni.
Pod∏àczenie w´˝em elastycznym
Kuchni´ gazowà pod∏àczamy w´˝em elastycznym tylko
w przypadku zasilania gazem p∏ynnym z butli gazowej.
W celu po∏àczenia króçca kuchni z w´˝em elastycznym na-
le˝y zastosowaç, co najmniej 0.5 m odcinek rury stalowej
instalacyjnej, która uniemo˝liwi zetkni´cie si´ w´˝a z gorà-
cymi Êcianami kuchni.
Do pod∏àczenia nale˝y zastosowaç wà˝ gazowy odpowiada-
jàcy wymaganiom okreÊlonym przez krajowe normy. JeÊli ku-
chenka zasilana jest gazem p∏ynnym nale˝y zastosowaç re-
gulatory ciÊnienia, które spe∏niajà krajowe przepisy technicz-
ne. Wewn´trzna Êrednica w´˝a powinna wynosiç:
8 mm w przypadku zasilania gazem p∏ynnym
13 mm w przypadku zasilania metanem
Sprawdziç czy wà˝ jest ÊciÊle dopasowany na obu koƒ-
cach. Do zamocowania w´˝a u˝yç standardowych zaci-
sków, G∏ównymi postanowienia obowiàzujàcych norm
technicznych przewidujà, ˝e:
wà˝ nie powinien w ˝adnym punkcie stykaç si´ z „gorà-
cymi” elementami kuchenki;
wà˝ nie powinien byç d∏u˝szy ni˝ 1,5 metra
wà˝ nie powinien byç w ˝adnym miejscu zgi´ty ani na-
ciàgni´ty, na ca∏ej swojej d∏ugoÊci nie powinien równie˝
posiadaç ciasnych zakr´tów ani zw´˝eƒ
na ca∏ej swojej d∏ugoÊci wà˝ powinien byç dost´pny,
tak, aby mo˝liwa by∏a kontrola jego zu˝ycia
w przypadku wykrycia nieszczelnoÊci wà˝ powinien byç
ca∏kowicie wymieniony; naprawianie nieszczelnego w´-
˝a jest zabronione
Pod∏àczenie do elastycznego
przewodu stalowego
W przypadku instalowania kuchni zgodnie z za∏o˝eniami
dla klasy 2, podklasa1, do pod∏àczenia kuchni do instalacji
gazowej nale˝y u˝yç przewodu elastycznego wy∏àcznie
metalowego, odpowiadajàcego obowiàzujàcym przepi-
som.
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchenki to z∏àcze m´skie
z gwintem 1/2” do rur gazowych o przekroju okràg∏ym. Do
pod∏àczenia nale˝y stosowaç wy∏àcznie rury i uszczelki od-
powiadajàce aktualnie obowiàzujàcym normom. Maksy-
malna d∏ugoÊç przewodu elastycznego nie mo˝e przekra-
czaç 2000 mm.
Upewniç si´, czy przy∏àcze nie b´dzie si´ stykaç z ˝adnymi
cz´Êciami ruchomymi, które mog∏yby je uszkodziç.
Pod∏àczenie do sztywnej instalacji rurowej
Z∏àcze doprowadzajàce gaz do kuchni to z∏àcze m´skie
z gwintem 1/2¨, na które nale˝y nakr´ciç nakr´tk´ reduk-
cyjnà. Pod∏àczenie do instalacji gazowej powinno byç wy-
konane w taki sposób, który nie wywo∏uje napr´˝eƒ
w ˝adnym punkcie instalacji, ani na ˝adnej cz´Êci urzà-
dzenia.
Sprawdzanie szczelnoÊci
Wa˝ne: Po zakoƒczeniu instalacji kuchenki nale˝y
sprawdziç szczelnoÊç wszystkich po∏àczeƒ stosujàc
do tego wod´ z myd∏em. Do sprawdzania szczelnoÊci
nie wolno w ˝adnym wypadku stosowaç ognia!
Dostosowywanie kuchni do innych rodzajów
gazów
CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie przez tech-
nika z odpowiednimi uprawnieniami, autoryzowanego
przez producenta.
JeÊli gaz, którym ma byç zasilana kuchenka ró˝ni si´ od ga-
zu przewidzianego dla kuchenki w wersji fabrycznej (G20
(GZ50) – 20 mbar) nale˝y wymieniç dysze palnika i przepro-
wadziç regulacj´ minimalnej wielkoÊci p∏omienia.
4
Dostosowanie palników
Wymiana dysz palników kuchenki
1. zdemontowaç ruszty i wysunàç palniki z kuchni
2. za pomocà specjalnego klucza
nasadowego 7 mm odkr´ciç dy-
sze i wymieniç je na nowe, odpo-
wiednie do gazu nowego typu
(patrz Tabela 1).
3. z∏o˝yç palniki z powrotem i na∏o-
˝yç ruszty
Regulacja minimalnej wielkoÊci p∏omienia
1. Ustawiç zawór gazu w po∏o˝eniu najmniejszego p∏omie-
nia
2. Zdemontowaç pokr´t∏o i przekr´ciç Êrub´ regulacyjnà
(znajdujàcà si´ bàdê po jednej ze stron trzonka lub w jego
Êrodku). Przekr´ciç Êrub´ w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, do po∏o˝enia, w którym p∏omieƒ b´dzie
ma∏y i stabilny.
UWAGA: W przypadku zasilania gazem p∏ynnym, Êruba re-
gulacyjna powinna byç ca∏kowicie wkr´cona do samego
koƒca.
3. Sprawdziç czy p∏omieƒ nie gaÊnie podczas szybkiego
kr´cenia zaworem.
! Zastosowane palniki nie wymagajà regulacji powietrza.
! Po zakoƒczonej regulacji, nale˝y zmieniç nalepk´ z opi-
sem rodzaju gazu, do jakiego kuchnia jest przystosowana.
! JeÊli ciÊnienie gazu w instalacji ró˝ni si´ od wartoÊci, po-
danych w niniejszej instrukcji, nale˝y zastosowaç regulator
ciÊnienia.
5
PL
Dane techniczne
PL
6
Tabela 1 G
G
az
z
naturalny
G20
0
(GZ50)
Gaz
z
Naturalny
y
GZ350
0
(GZ35) Gaz
z
pynny
G30
0
(GPB)
Palnik rednica
(mm)
Moc termiczna
kW (p.c.s.*)
Zredukowana
Moc
termiczna
kW (p.c.s.*)
Dysza
1/100
(mm)
Przepyw*
l/h
Moc
termiczna
kW
(p.c.s.*)
Dysza
1/100
(mm)
Przepyw*
l/h
Moc
termiczna
kW
(p.c.s.*)
Dysza
1/100
(mm)
Przepyw*
g/h
Szybki
(duy) (R)
100 0,70 3,00 116 286 3,00 158 397 3,40 86 247
redniej
prdkoci
(redni)(S)
75 0,40 1,90 106 181 1,90 143 251 2,20 70 160
Pomocniczy
(may)(A)
55 0,40 1,00 79 95 1,00 106 132 1,30 50 95
Potrójna
korona (TC)
130 1,50 3,25 133 309 3,25 197 430 3,60 91 262
Cinienie gazu Minimalne
Nominalne (mbar)
Maksymalne
16
20
25
10
13
16
29
36
44
* przy gazie suchym 15°C 1013 mbar
G20 (GZ 50) p. c. s. 37,78 Mj/m
3
GZ350 (GZ 35) p. c. s. 27,20 Mj/m
3
G30 (GPB) p. c. s. 49,47 Mj/kg
Parametry dysz i palników
Dane techniczne
S
S
R
A
S
S
TC
A
S
S
R
A
C34SP4U/HA
C35SP6U/HA
C312SP4U/HA
C312SP6U/HA
Wymiary
wewn´trzne
piekarnika
szerokoÊç 43,5 cm
g∏´bokoÊç 40 cm
wysokoÊç 32 cm
Obj´toÊç robocza
piekarnika:
54 litry
Wymiary szuflady
do podgrzewania
˝ywnoÊci:
szerokoÊç 42 cm
g∏´bokoÊç 44 cm
wysokoÊç 23 cm
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania:
patrz tabliczka znamionowa
Palniki:
odpowiednie do ka˝dego z typów
gazu, które podano na tabliczce
znamionowej
Niniejsze urzàdzenie spe∏nia poni˝sze
dyrektywy Unii Europejskiej:
2006/95/EEC zdn. 12/12/06 (Niskie na-
pi´cia) wraz z póêniejszymi zmianami
• 89/336/EEC z dn. 03/05/89 (Kompa-
tybilnoÊç elektromagnetyczna) wraz
z póêniejszymi zmianami
• 90/396/EEC z dn. 29/06/90 (Gazowa)
wraz z póêniejszymi zmianami
• 93/68/EEC z dn. 22/07/93 wraz
z póêniejszymi zmianami
• 2002/96/EEC
Uwaga: Tabliczka znamionowa w zale˝-
noÊci od modelu umieszczona jest na:
• wewn´trznej stronie drzwiczek
schowka
• wewn´trznej stronie lewego
boku kuchni widoczna
po wysuni´ciu szuflady
Etykieta
energetyczna
Etykieta energetyczna jest zgodna
z Dyrektywà UE 2002/40/CE (norma
EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana dla trybu
statycznego
– pieczenie statyczne: wybrana funkcja
„tryb tradycyjny”
Deklarowana klasa energoch∏onnoÊci
podana dla trybu dynamicznego
– pieczenie dynamiczne: wybrana
funkcja „Pieczenie ciasta”
K
=
Drying:
Opis kuchni
7
PL
12
3
6
9
Ogólny widok
Panel sterujàcy
Palnik gazowy
Ruszt
Panel sterujàcy
KRATKA piekarnika
TACA na kapiàcy
t∏uszcz lub
do pieczenia
Regulowane nó˝ki
Szklana pokrywa *
Pokr´t∏o TERMOSTATU
piekarnika
Pokr´t∏o OPCJI PRACY
piekarnika
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokr´t∏a
PALNIKÓW
Pokr´t∏o TERMOSTATU
piekarnika
Elektroniczny
programator *
Pokr´t∏o OPCJI PRACY
piekarnika
Kontrolka
TERMOSTATU
Pokr´t∏a
PALNIKÓW
Pokr´t∏o ANALOGOWEGO
PROGRAMATORA
Przycisk ZAKO¡CZENIA
CZASU PIECZENIA
Przycisk CZASU PIECZENIAPrzycisk MINUTNIKA
* Dost´pne w niektórych modelach.
P∏yta podpalnikowa
PROWADNICE
do wsuwania rusztu i tacy
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 3
poziom 1
Regulowane nó˝ki
Uruchomienie i obs∏uga kuchni
PL
Obs∏uga palników
Poszczególne funkcje kuchenki obs∏ugiwane sà za pomo-
cà pokr´te∏ znajdujàcych si´ na panelu sterujàcym.
Zapalenie palników
Przyporzàdkowanie PALNIKÓW do pokr´te∏ przedstawione
jest na rysunkach znajdujàcych si´ przy pokr´t∏ach. Zaczer-
nione pole oznacza aktywny palnik. Palnik zapala si´
za pomocà zapa∏ki lub zapalniczki elektro-
nicznej wciskajàc i przekr´cajàc pokr´t∏o palnika w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara w po∏o˝enie mak-
symalne oznaczone symbolem . Ka˝de pokr´t∏o mo˝e
byç ustawione w po∏o˝eniu odpowiadajàcym p∏omieniowi
maksymalnemu, minimalnemu oraz w po∏o˝eniach poÊred-
nich. Pokr´t∏o mo˝e wskazywaç ró˝ne symbole:
– pozycja wy∏àczona
– po∏o˝enie maksymalne
– po∏o˝enie minimalne
Je˝eli kuchnia wyposa˝ona jest w elek-
tronicznà zapalniczk´ palników blatu
kuchenki (szczegó∏ zaznaczony na ry-
sunku) nale˝y po prostu przekr´ciç od-
powiednie pokr´t∏o w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara
w po∏o˝enie maksymalne, przycisnàç
pokr´t∏o PALNIKA i trzymaç a˝ do zapalenia si´ palnika.
Wa˝ne:
Nie nale˝y przytrzymywaç w∏àczonego generatora iskry
d∏u˝ej ni˝ 15 sekund.
Problem z zapaleniem p∏omienia mo˝e byç spowodo-
wany obecnoÊcià powietrza w przewodach gazowych.
JeÊli p∏omieƒ palnika zgaÊnie przypadkowo nale˝y za-
kr´ciç pokr´t∏em dop∏yw gazu i odczekaç oko∏o 1 minuty
przed podj´ciem próby jego ponownego rozpalenia.
Je˝eli urzàdzenie nie jest u˝ywane nale˝y upewniç si´
czy wszystkie pokr´t∏a ustawione sà w po∏o˝eniu.
! Je˝eli urzàdzenie jest wyposa˝one w urzàdzenie zabezpie-
czajàce nale˝y przytrzymaç pokr´t∏o wciÊni´te przez oko∏o
2-3 sekundy, do momentu a˝ czujnik urzàdzenia zabezpie-
czajàcego nagrzeje si´ i zacznie podtrzymywaç p∏omieƒ.
Praktyczne porady dotyczàce
korzystania z palników
Poni˝sze wskazówki umo˝liwià Paƒstwu uzyskanie najlep-
szych rezultatów w u˝ytkowaniu kuchenki:
Na ka˝dym z palników nale˝y stawiaç garnki i naczynia
o rozmiarach odpowiednich do rozmiaru palnika (patrz ta-
bela). Dzi´ki temu p∏omieƒ podgrzewa∏ b´dzie jedynie dno
naczynia i nie b´dzie opala∏ jego boków;
Nale˝y zawsze stosowaç garnki o p∏askich dnach,
i przykrywaç je pokrywkami;
Gdy zawartoÊç naczynia zacznie si´ gotowaç nale˝y
zmniejszyç p∏omieƒ przekr´cajàc pokr´t∏o w po∏o˝enie „ni-
ski p∏omieƒ”.
Korzystanie z piekarnika
! Przed pierwszym u˝yciem piekarnika i grilla nale˝y urzà-
dzenie wygrzaç. Wygrzewanie powinno trwaç oko∏o pó∏ go-
dziny. W tym czasie piekarnik powinien byç pusty, termostat
powinien byç ustawiony na najwy˝szà temperatur´, drzwi
powinny byç otwarte. Nale˝y równie˝ zapewniç odpowied-
nià wentylacj´ kuchni. Zapach, który odczuwany jest za
zwyczaj podczas wygrzewania kuchenki, zwiàzany jest
z parowaniem substancji wykorzystywanych do zabezpie-
czenia piekarnika na czas magazynowania.
! Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas pieczenia na
ro˝nie. W przypadku innych opcji piekarnika nie nale˝y sto-
sowaç dolnej pó∏ki.
! Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci piekarnika podczas
pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodowaç uszkodzenie ema-
lii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie kratk´ piekarnika
Wa˝ne: ˚eby mo˝na by∏o korzystaç z piekarnika w trybie
r´cznym, bez udzia∏u programatora, w kuchni wyposa˝onej
w analogowy programator, trzeba pokr´t∏o minutnika usta-
wiç w pozycji oznaczonej symbolem .
Wa˝ne: W kuchni wyposa˝onej w elektroniczny programa-
tor przed uruchomieniem piekarnika nale˝ najpierw jedno-
czeÊnie wcisnàç przyciski i (na wyÊwietlaczu po-
jawi si´ symbol )
1. Pokr´t∏em OPCJI PRACY piekarnika wybraç program
pieczenia.
2. Pokr´t∏em TERMOSTATU ustawiç temperatur´ pieczenia.
(zobacz tabel´ z Poradnikiem pieczenia)
W trakcie pieczenia mo˝liwe jest:
Zmiana programu pieczenia przez obrócenie pokr´t∏em
OPCJI PRACY piekarnika.
Zmiana temperatury pieczenia przez obrócenie pokr´-
t∏em TERMOSTATU.
Wy∏àczenie pieczenia przez ustawienie pokr´t∏a OPCJI
PRACY piekarnika w pozycji „0”.
! Pieczenie musi odbywaç si´ na KRATCE.
Kontrolka pracy TERMOSTATU
Sygnalizuje moment, w którym piekarnik grzeje. W momencie
osiàgni´cia zadanej temperatury pokr´t∏em termostatu kon-
trolka zgaÊnie. W∏àczy si´ ponownie, kiedy grza∏ki znowu za-
cznà grzaç a˝ do osiàgni´cia temperatury, kiedy znowu zga-
Ênie. Kontrolka informuje o prawid∏owej pracy termostatu, któ-
ry czuwa nad utrzymaniem sta∏ej temperatury w piekarniku.
OÊwietlenie piekarnika
Po ustawieniu pokr´t∏a OPCJI PRACY piekarnika w dowolnym
po∏o˝eniu, poza po∏o˝eniem „0”, zapali si´ oÊwietlenie piekarni-
ka. Ustawienie pokr´t∏a na symbolu umo˝liwia w∏àczenie
oÊwietlenia piekarnika bez koniecznoÊci w∏àczania ˝adnych ele-
mentów grzejàcych. Podczas pieczenia oÊwietlenie ca∏y czas
jest w∏àczone, ˝eby przypominaç nam o pracy urzàdzenia.
&
m
-
-
-
8
Palnik Êrednica naczyƒ (cm)
pomocniczy (A) 10 – 14
pó∏-szybki (S) 16 – 20
szybki (R) 24 -26
Potrójna korona (TC) 24 -26
Programy pieczenia
9
PL
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka i w∏àcza-
jà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny i górny. Ciep∏o
rozchodzi si´ równomiernie od do∏u i z góry. Jest to funkcja
zalecana do potraw z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych
powolnego przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym i górnym grzejni-
ku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub rusztu, gdy˝ na kil-
ku powierzchniach temperatura rozchodzi si´ w niew∏aÊci-
wy sposób. JeÊli potrawa wymaga silniejszego ogrzewania
od do∏u lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Pieczenie ciasta
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu.
Praktyczne rady:
przed w∏o˝eniem potrawy piekarnik musi byç rozgrzany
nie wolno piec wi´cej ni˝ jednà brytfann´
potrawy nale˝y ustawiaç na kratce piekarnika
kratk´ nale˝y wsunàç w pozycj´ nr 3
nie otwieraç drzwi piekarnika w trakcie pieczenia
Pieczenie pizzy
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
W tej pozycji sà w∏àczone elementy grzejne dolny _i obwo-
dowy oraz termoobieg. Umo˝liwia to szybkie nagrzanie pie-
karnika dzi´ki du˝ej mocy dostarczanej, przy czym ciep∏o
rozchodzi si´ g∏ównie z do∏u. Funkcja „pieczenie pizzy” jest
szczególnie zalecana do potraw wymagajàcych du˝ej iloÊci
ciep∏a, na przyk∏ad: pizzy i du˝ych pieczeni. Zaleca si´ u˝y-
waç tylko jednego poziomu, w przypadku u˝ywania dwóch
poziomów nale˝y zamieniç potrawy miejscami w trakcie ich
przygotowywania.
Wszechstronne pieczenie
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie
zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezultaty uzyskuje
si´ dla daƒ typu au gratin (zapiekanych) lub takich, które
wymagajà przed∏u˝onego czasu pieczenia, jak: lazania,
pieczone makarony, rizotto, vol-au-vent, itp.; Ponadto,
dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest sto-
sowanie ni˝szych temperatur do przygotowywania pie-
czeni. Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysy-
chanie i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobie-
ga si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szcze-
gólnie dobrze do pieczenia ryb z minimalnym dodatkiem
przypraw – pozwala to na zachowanie ich smaku i wyglà-
du. Doskona∏e rezultaty uzyskuje si´ równie˝ przy dusze-
niu warzyw, na przyk∏ad: kapusty, rzepy, marchewki, cuki-
ni, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmienitych
rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych, jak na przy-
k∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty. Tryb z nawie-
wem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania mi´sa, ryb
i chleba – po ustawieniu temperatury na 80C. Aby rozmro-
ziç bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´t∏o ter-
mostatu na 60C bàdê zastosowaç obieg zimnego powie-
trza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Grill
Pozycja pokr´t∏a termostatu: Max.
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Wyjàtkowo wysoka tempera-
tura grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝-
liwia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jedno-
czeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania. Funkcja
ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych i kruchych
daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zalecane jest przede
wszystkim do przygotowywania daƒ, które wymagajà wyso-
kich temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina
lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp....
Podwójny grill
Pozycja pokr´t∏a termostatu: Max.
W trybie tym element grzejny jest znacznie wi´kszy ni˝
w normalnych trybach. Dzi´ki nowemu kszta∏towi, grill ten
ma wydajnoÊç wi´kszà o oko∏o 50% od tradycyjnych. Elimi-
nuje on ponadto obszary nieogrzanego powietrza, które
mogà pojawiaç si´ w naro˝nikach piekarnika.
Ruszt
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i 200°C.
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne
elementów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po-
∏àczenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni po-
traw oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza
daƒ. Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia miesza-
nych – warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, ko-
tletów z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto do-
skonale piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà
màtw´, itp.
! Z funkcji pieczenia: grill i ruszt nale˝y korzystaç przy
zamkni´tych drzwiczkach.
Ro˝en
Z ro˝na korzysta si´ w nast´pujàcy
sposób:
1. Wsunàç tac´ na kapiàcy t∏uszcz
w prowadnic´ nr 1
2. Zamontowaç ro˝en w otworze
znajdujàcym si´ w tylnej Êrodkowej
cz´Êci piekarnika, sprawdzajàcy czy
przednie po∏àczenie ro˝na umieszczone zosta∏o poprawnie
w ramce mocujàcej (prowadnica 4)
3. Zdemontowaç plastikowy uchwyt i uruchomiç silnik obra-
cajàcy ro˝en za pomocà pokr´t∏a OPCJI PRACY piekarnika
ustawiajàc w pozycji
4. Uruchomiç grza∏k´ grilla pokr´t∏em TERMOSTATU, pozy-
cja Max
Wn´ka do sk∏adowania pod
piekarnikiem
Pod piekarnikiem znajduje si´ wn´-
ka, która mo˝e byç wykorzystywana
do przechowywania patelni i akce-
soriów kuchenki. Ponadto, podczas
pracy piekarnika mo˝na jej u˝ywaç
jako miejsce do podgrzewania
i utrzymywania ciep∏a potraw.
Praktyczne porady
! Przy programach z termoobiegiem nie wsuwaç KRATKI
w poziomy 1 i 5. Z powodu wysokiej temperatury potrawy
mogà si´ spaliç.
WSZECHSTRONNE PIECZENIE
Korzystaç z poziomów 2 i 4, poziom 2 stosowaç dla po-
traw wymagajàcych wi´kszej temperatury.
Korzystaç z TACY wsuni´tej na najni˝szy poziom.
GRILL
Korzystajàc z funkcji GRILL i PODWÓJNY GRILL kratk´
nale˝y umieÊciç na poziomie 5, a na poziomie 1 umieÊciç
tac´ na kapiàcy t∏uszcz. W przypadku funkcji RUSZT kratk´
nale˝y umieÊciç na poziomie 2 lub 3.
Pokr´t∏o TERMOSTATU ustawiç w pozycji max.
PIZZA
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝ przez 10 mi-
nut,
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na ruszcie
stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie b´dàcej
na wyposa˝eniu blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby niepo-
trzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby dostatecznie
chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika podczas
pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capriccio-
sa, quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozzarelli w po∏o-
wie pieczenia.
PL
10
Elektroniczny
programator pieczenia
11
PL
Ustawianie zegara
Po pod∏àczeniu urzàdzenia do zasilania lub w przypadku
przerwy w zasilaniu, zegar zostanie automatycznie skaso-
wany (ustawi si´ na godzin´ 0: 00) i zacznie migaç.
przycisnàç jednoczeÊnie przyciski CZASU PIECZENIA
i ZAKO¡CZENIA CZASU PIECZENIA , a nast´pnie
ustawiç czas (w ciàgu 4 sekund) za pomocà przycisków
oraz
przycisk przesuwa czas do przodu
przycisk cofa czas
Za ka˝dym razem, gdy konieczne b´dzie ustawienie zega-
ra nale˝y wykonaç czynnoÊci opisane powy˝ej.
R´czne sterowanie pracà piecyka
Po ustawieniu czasu, programator prze∏àczy si´ automa-
tycznie w tryb r´cznego sterowania piecykiem (zaÊwieci si´
symbol ).
Uwaga: Przestawianie piekarnika na sterowania r´czne
i automatyczne odbywa si´ przez jednoczesne naciskanie
przycisków i .
Programowanie piekarnika
Podczas programowania konieczne jest ustawienie czasu
trwania pieczenia oraz czasu, kiedy pieczenie ma si´ za-
koƒczyç. Za∏ó˝my, ˝e wyÊwietlacz pokazuje godzin´ 10:00.
1. Wybraç odpowiedni tryb pokr´t∏em trybu piekarnika
a pokr´t∏em termostatu odpowiednià temperatur´ (na przy-
k∏ad – piekarnik konwencjonalny, temperatura 200
o
C);
2. Przycisnàç przycisk a nast´pnie (w ciàgu czterech
sekund) rozpoczàç ustawianie czasu pieczenia, za pomo-
cà przycisków i . Za∏ó˝my, ˝e chcemy ustawiç czas
pieczenia na 30 minut. Na wyÊwietlaczu pojawi si´:
Po zwolnieniu przycisku, po oko∏o 4 sekundach, na wyÊwie-
tlaczu pojawi si´ ponownie bie˝àca godzina, wraz z symbo-
lem i napisem A (AUTO).
3. Przycisnàç przycisk a nast´pnie za pomocà przyci-
sków i ustawiç godzin´, o której pieczenie ma si´
zakoƒczyç. Za∏ó˝my, ˝e ma byç to godzina 1:00 po po∏u-
dniu.
4. Po zwolnieniu przycisku, po oko∏o 4 sekundach, na wy-
Êwietlaczu pojawi si´ bie˝àcy czas.
Zapali si´ litera „A” przypominajàcy, ˝e d∏ugoÊç i godzina
zakoƒczenia pieczenia zosta∏y zaprogramowane w trybie
automatycznym. W ten sposób, piekarnik w∏àczy si´ auto-
matycznie o 12:30 by po 30 minutach wy∏àczyç si´. Gdy
piekarnik jest w∏àczony, na wyÊwietlaczu, przez ca∏y czas
pieczenia, wyÊwietlany b´dzie symbol . W dowolnej
chwili procesu pieczenia mo˝na wyÊwietliç ustawiony czas
pieczenia przyciskajàc przycisk oraz godzin´ zakoƒ-
czenia pieczenia – przyciskajàc przycisk .
Zakoƒczenie ustawionego czasu pieczenia, zostanie zasy-
gnalizowane kilkominutowym sygna∏em minutnika; aby go
wy∏àczyç – nale˝y po prostu przycisnàç dowolny przycisk,
poza przyciskami i .
Je˝eli zaprogramowano wy∏àcznie d∏ugoÊç (punkt 2) czasu
pieczenia, piekarnik w∏àczy si´ od natychmiast.
Minutnik
Minutnik umo˝liwia odliczanie ustalonego okresu czasu.
Funkcja ta nie w∏àcza ani nie wy∏àcza piekarnika – jedynie
sygnalizuje up∏yni´cie ustawionego czasu.
Po przyciÊni´ciu przycisku na wyÊwietlaczu pojawi si´:
Nast´pnie, za pomocà przycisków i nale˝y ustawiç
wybrany czas do odliczania.
Po zwolnieniu przycisku, minutnik zacznie odliczanie, a na
wyÊwietlaczu prezentowany b´dzie bie˝àcy czas.
Po osiàgni´ciu ustawionego czasu, rozlegnie si´ sygna∏
akustyczny, który mo˝na wy∏àczyç przyciskajàc dowolny
z przycisków (poza przyciskami i ); wtedy znajdujà-
cy si´ do tej pory na wyÊwietlaczu symbol zgaÊnie
Poprawianie / odwo∏ywanie ustawieƒ
Wprowadzone dane mogà zostaç w dowolnym momencie
zmienione, przez przyciÊni´cie klawisza lub .
Gdy odwo∏uje si´ ustawionà war-
toÊç d∏ugoÊci pieczenia, dane godziny zakoƒczenia piecze-
nia zostanà równie˝ odwo∏ane i vice versa.
W trakcie programowania piekarnika, nie mo˝na wpro-
wadziç godziny zakoƒczenia pieczenia wczeÊniejszej od
godziny rozpocz´cia pieczenia.
Regulacja g∏oÊnoÊci sygna∏u dêwi´kowego
Po ustawieniu I zatwierdzeniu ustawieƒ zegara, przyciskiem
mo˝na dokonaç regulacji poziomu g∏oÊnoÊci sygna∏u
alarmowego (3 poziomy)
Porady pieczenia
PL
12
Pozycja
a
pokrta
piekarnika
Rodzaj
j
potrawy Masa
(kg)
Poziom
od
d
dou
Czas
s
wstpnego
nagrzewania
piekarnika
(min.
)
Pozycja
pokrta
regulatora
temperatury
Czas
pieczenia
(min.)
Tryb
b
konwencjonalny Kaczka
Piecze cielca
Piecze wieprzowa
Herbatniki
Tarta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Pieczenie
e
ciasta Kruche ciasta
Torty z owocami
Placki ze liwkami
Biszkopt
Paszteciki (na 2 poziomach)
Ciasteczka (na 2 poziomach)
Sernik (na 2 poziomach)
Ciasto francuskie (na 3
poziomach)
Herbatniki (na 3 poziomach)
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
20-30
45-50
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
Pieczenie
e
pizzy Pizza
Piecze cielca
Kurczak
0,5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60 - 70
Wszechstronne
e
pieczenie Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni
Pieczony kurczak z ziemniakami
Makrela
Placek ze liwkami
Ciasto francuskie (na 2
poziomach)
Herbatniki (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
3
2-4
15
10
10
15
10
15
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
Grill Sola i mtwa
Kebab z kaamarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielcy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
1
1
1
1
1
1
1
1
4 szt.
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Steki z cielciny
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Tosty
1
1,5
1
1
4 szt.
4
4
3
4
4
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
15-20
20
7
20-25
5
Podwójny
y
grill
Rono
Szaszyki cielce
Szaszyki drobiowe
Szaszyki baranie
1,0
1,5
1,0
-
-
-
5
5
5
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Kurczak pieczony
Mtwa nadziewana
1,5
1,5
2
2
5
5
200
200
55-60
40-45
Rono
Cielcina
Kurczak
1,5
1,5
5
5
200
200
70-80
70-80
Ruszt
Szaszyki
Misne
Warzywne
1
0,8
-
-
5
5
Max
Max
40-45
25-30
Analogowy programator
13
PL
Ustawianie godziny
Piekarnik musi byç pod∏àczony do pràdu. Wcisnàç pokr´-
t∏o i przekr´ciç je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara a˝ do ustawienia dok∏adnej godziny.
! Programator jest elektryczny, tak, wi´c w przypadku braku
pràdu zatrzyma si´ na czas przerwy w dostawie pràdu. Na-
st´pnie nale˝y powtórnie ustawiç godzin´.
Obs∏uga manualna
Uwaga: z funkcji nale˝y korzystaç zawsze, gdy nie ma
koniecznoÊci programowania czasu pieczenia.
1. Przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara a˝ do chwili, gdy w okienku pojawi si´
symbol .
2. Pociàgnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara a˝ do chwili, gdy czerwo-
na wskazówka pokryje si´ z ma∏à wskazówkà minutnika.
O zakoƒczeniu czynnoÊci Êwiadczy stukni´cie.
3. Wybraç ˝àdany program pieczenia przy pomocy pokr´-
t∏a wyboru funkcji roboczych piekarnika.
4. W celu wy∏àczenia piekarnika przekr´ciç pokr´t∏o na po-
zycj´ „0”.
Planowanie pieczenia
Programowania pieczenia rozpoczynajàcego si´
natychmiast
1. Przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara a˝ w okienku pojawi si´ ˝àdany czas
pieczenia.
2. Pociàgnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara tak by czerwona wska-
zówka pokry∏a si´ z ma∏à wskazówkà minutnika. O zakoƒ-
czeniu czynnoÊci Êwiadczy stukni´cie.
3. Wybraç ˝àdany program pieczenia przy pomocy pokr´-
t∏a OPCJI PRACY piekarnika. Piekarnik w∏àcza si´ natych-
miast i pracuje przez ustawiony czas pieczenia.
4. Sygna∏ dêwi´kowy informuje o wy∏àczeniu si´ piekarnika.
W celu wy∏àczenia sygna∏u dêwi´kowego nale˝y przekr´ciç
pokr´t∏o w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek ze-
gara a˝ do chwili, gdy w okienku pojawi si´ symbol .
Przyk∏ad: Mamy godzin´ 9:15. Czas pracy piekarnika
ustawiono na 1 godzin´ i 15 minut. Piekarnik wy∏àczy si´ o
godzinie 10:15.
Programowanie pieczenia z opóênionym
rozpocz´ciem
1. Czas pieczenia:
Przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara a˝ w okienku pojawi si´ ˝àdany czas piecze-
nia.
2. Rozpocz´cie pieczenia:
Pociàgnàç pokr´t∏o i przekr´ciç je w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara a˝ do chwili, gdy ruchoma
wskazówka b´dzie wskazywa∏a ˝àdanà godzin´ rozpocz´-
cia pieczenia.
3. Wybraç ˝àdany program przy pomocy pokr´t∏a funkcji
roboczych piekarnika. Piekarnik w∏àczy si´ o ustawionej go-
dzinie i b´dzie pracowa∏ przez ustawiony czas.
4. Sygna∏ dêwi´kowy poinformuje o zakoƒczeniu pracy pie-
karnika.
Przyk∏ad: Mamy godzin´ 9:00. Czas pracy piekarnika
ustawiono na 1 godzin´ i 15 minut a rozpocz´cie pracy na
godzin´ 11:00. Piekarnik w∏àczy si´ automatycznie o godzi-
nie 11:00 i zakoƒczy prac´ o 12:15.
! W celu przerwania zaprogramowanego czasu pieczenia
nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara a˝ do chwili, gdy w okienku pojawi si´
symbol .
12
3
6
9
! Urzàdzenie zosta∏o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpieczeƒstwa.
Dla bezpieczeƒstwa podano poni˝sze zalecenia, których
trzeba bezwzgl´dnie przestrzegaç.
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
1. Niniejsze urzàdzenie przeznaczone jest do zastosowaƒ
domowych oraz nieprofesjonalnych.
2. Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale-
˝y starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika.
Zawiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa in-
stalacji, obs∏ugi oraz konserwacji kuchenki. Podr´cznik na-
le˝y zachowaç do póêniejszego u˝ytku.
3. Po rozpakowaniu kuchenki nale˝y sprawdziç czy w trak-
cie transportu nie uleg∏o ono uszkodzeniu i czy nie brakuje
˝adnych cz´Êci. W przypadku jakichkolwiek wàtpliwoÊci na-
le˝y zasi´gnàç porady wykwalifikowanego technika. Wszel-
kie elementy opakowania (torby plastykowe, pianka polie-
strowa, gwoêdzie, itp.) nale˝y przechowywaç w miejscach,
do których nie majà dost´pu dzieci, poniewa˝ elementy te
mogà byç dla nich niebezpieczne.
4. Urzàdzenie powinno byç instalowane zgodnie z zalece-
niami producenta, przez wykwalifikowanego specjalist´.
Niew∏aÊciwa instalacja mo˝e byç przyczynà niebezpiecz-
nych wypadków i innego rodzaju zagro˝eƒ zdrowia ludzi,
zwierzàt lub innych obiektów. Za zagro˝enia tego typu pro-
ducent urzàdzenia nie bierze odpowiedzialnoÊci.
5. Instalacja elektryczna urzàdzenia b´dzie bezpieczna wy-
∏àcznie wtedy, gdy kuchenka zostanie przy∏àczona do spraw-
nej instalacji uziemiajàcej, spe∏niajàcej obowiàzujàce wyma-
gania bezpieczeƒstwa. W przypadku wàtpliwoÊci, co do po-
siadanej przez Paƒstwa instalacji uziemiajàcej zalecamy kon-
sultacj´ wykwalifikowanego specjalisty. Producent urzàdze-
nia nie bierze odpowiedzialnoÊci za szkody spowodowane
przez urzàdzenie, które nie zosta∏o w∏aÊciwie uziemione.
6. Przed pod∏àczeniem urzàdzenia do zasilania nale˝y
sprawdziç czy dane podane na tabliczce znamionowej od-
powiadajà parametrom sieci zasilajàcej.
7. Nie nale˝y pozostawiaç urzàdzenia w∏àczonego bez po-
trzeby. Je˝eli urzàdzenie nie jest u˝ywane nale˝y wy∏àczyç
je wy∏àcznikiem g∏ównym i zakr´ciç dop∏yw gazu.
8. Niniejsze urzàdzenie mo˝e byç stosowane wy∏àcznie do
celów, do jakich zosta∏o zaprojektowane. Wszelkie inne za-
stosowania (na przyk∏ad – ogrzewanie pomieszczeƒ) nale-
˝y uznaç za niew∏aÊciwe, a tym samym niebezpieczne. Pro-
ducent nie bierze odpowiedzialnoÊci za szkody i zniszcze-
nia wynik∏e z niew∏aÊciwego i nieodpowiedniego lub nie-
dba∏ego u˝ytkowania urzàdzenia.
9. Nale˝y w instalacji dodatkowo zamontowaç jednobiegu-
nowy wy∏àcznik sieciowy o odleg∏oÊci styków, co najmniej
3 mm i odpowiadajàcy obowiàzujàcym przepisom bezpie-
czeƒstwa.
10. Je˝eli wtyczka nie pasuje do gniazda zasilajàcego,
uprawniony technik powinien wymieniç przewód zasilajàcy
na przewód z w∏aÊciwà wtyczkà. Zastosowany przewód
musi mieç odpowiednie przekroje ˝y∏, dopasowane do mo-
cy urzàdzenia.
11. Wszelkie otwory i szczeliny wentylacyjne i odprowadza-
jàce ciep∏o z ty∏u i pod panelem kontrolnym nigdy nie mo-
gà byç zas∏aniane.
12. Korzystanie z kuchenek elektrycznych wymaga prze-
strzegania kilku podstawowych zasad. W szczególnoÊci:
nie wolno dotykaç urzàdzenia mokrymi lub wilgotnymi
d∏oƒmi ani stopami
nie wolno pracowaç przy urzàdzeniu boso
nie zaleca si´ stosowania przed∏u˝aczy; lecz jeÊli zasto-
sowanie ich jest konieczne nale˝y zachowaç szczególnà
ostro˝noÊç
podczas od∏àczania urzàdzenia od sieci zasilajàcej nie
wolno ciàgnàç za kabel
nie wolno nara˝aç urzàdzenia na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce, itp.)
z urzàdzania nie powinny korzystaç bez nadzoru dzieci
ani osoby niedoÊwiadczone
13. Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale˝y zawsze, za pomocà g∏ównego wy-
∏àcznika lub wyjmujàc wtyczk´ kabla zasilajàcego z gniazd-
ka, od∏àczyç urzàdzenie od zasilania.
14. Je˝eli urzàdzenie uleg∏o awarii lub pracuje niew∏aÊciwie,
nale˝y od∏àczyç je od zasilania, zakr´ciç kurek gazu i pozo-
stawiç je w spokoju do czasu przybycia wezwanego tech-
nika. Wszelkie naprawy powinny byç wykonywane wy∏àcz-
nie przez autoryzowany punkt serwisowy. Nale˝y zawsze
˝àdaç stosowania oryginalnych cz´Êci zamiennych. Nie-
przestrzeganie powy˝szych zasad mo˝e przyczyniç si´ do
zmniejszenia bezpieczeƒstwa urzàdzenia.
15. W przypadku, gdy zrezygnujà Paƒstwo z u˝ywania ku-
chenki lub innych elektrycznych urzàdzeƒ domowego u˝yt-
ku, dobrze b´dzie, po od∏àczeniu od zasilania, zabezpie-
czyç je przez odci´cie kabla zasilajàcego. Wykonanie tych
czynnoÊci zmniejszy mo˝liwoÊç ulegni´cia nieszcz´Êliwym
wypadkom przez dzieci, które mog∏yby u˝ywaç urzàdzenia
jako zabawki.
16. Do wk∏adania i wyjmowania naczyƒ do i z piekarnika
nale˝y stosowaç r´kawice kuchenne, chroniàce skór´ d∏o-
ni, nadgarstków i ràk.
17. Podczas u˝ytkowania urzàdzenie staje si´ goràce. Za-
leca si´ zachowywaç ostro˝noÊç, aby uniknàç dotykania
goràcych elementów wewnàtrz piekarnika.
18. Jednym z najcz´stszych rodzajów nieszcz´Êliwych wy-
padków, które majà miejsce podczas korzystania z kuche-
nek i piekarników sà oparzenia dzieci. Mogà one powstaç
w przypadku:
a) dotkni´cia przez dziecko goràcych elementów kuchenki
b) rozlania goràcych p∏ynów
c) Êciàgni´cia przez dziecko naczynia stojàcego na ku-
chence i oblania si´ goràcym p∏ynem
20. Nie nale˝y stosowaç z niestabilnych naczyƒ i patelni,
gdy˝ mog∏oby to groziç rozlaniem ich goràcej zawartoÊci.
21. Patelnie nale˝y ustawiaç na Êrodku elektrycznych p∏ytek
grzewczych lub palników gazowych. Niecentralne ustawie-
nie patelni mo˝e groziç rozlaniem goràcej zawartoÊci.
22. Szczególnej uwagi nale˝y do∏o˝yç podczas korzystania
z naczyƒ do sma˝enia frytek itp., aby uniknàç mo˝liwoÊci
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
PL
14
15
PL
rozlania goràcego oleju. Naczyƒ takich nie wolno w ˝adnym
wypadku pozostawiaç bez nadzoru, poniewa˝ przegrzany
olej móg∏by zaczàç si´ gotowaç i zapaliç na goràcym ele-
mencie grzewczym lub od p∏omienia palnika.
23. W pobli˝u w∏àczonego urzàdzenia nie wolno u˝ywaç ∏a-
twopalnych p∏ynów, jak na przyk∏ad benzyna lub inne ∏atwo-
palne rozpuszczalniki.
24. Aby zapobiec mo˝liwoÊci przypadkowego rozlania go-
ràcej zawartoÊci do gotowania na palnikach gazowych lub
p∏ytkach elektrycznych nie nale˝y u˝ywaç garnków z nie-
równym lub zdeformowanym dnem.
25. Podczas u˝ywania ma∏ych urzàdzeƒ elektrycznych
AGD w pobli˝u kuchni nale˝y uwa˝aç, aby ich kable zasila-
jàce nie dotyka∏y goràcych cz´Êci kuchni.
26. Je˝eli urzàdzenie nie jest u˝ywane nale˝y upewniç si´
czy wszystkie pokr´t∏a ustawione sà w po∏o˝eniu „
”/„0”.
27. Nie nale˝y pozwalaç dzieciom na zbli˝anie si´ do
kuchenki, zw∏aszcza podczas korzystania z grilla lub
piekarnika, poniewa˝ cz´Êci te podczas pieczenia sta-
jà si´ bardzo goràce.
28. Do poprawnego dzia∏ania kuchenek gazowych ko-
nieczna jest w∏aÊciwa wymiana powietrza w pomiesz-
czeniu, w którym sà one zainstalowane. Nale˝y
sprawdziç czy wymagania przedstawione w rozdziale
„Ustawianie kuchenki” sà spe∏nione.
29. Niektóre modele kuchni wyposa˝one sà w szklanà po-
kryw´ blatu. Nie nale˝y jej zamykaç zanim wszystkie palni-
ki nie ostygnà gdy˝ ciep∏o z palników mog∏oby doprowa-
dziç do p´kni´cia szyby.
30. Do szuflady kuchni nie wolno wk∏adaç goràcych na-
czyƒ.
31. Kuchni´ nale˝y ustawiç na pod∏odze. W przypadku in-
stalowania na cokole nale˝y jà w szczególny sposób za-
bezpieczyç przed przewróceniem.
Pozbywanie si´ odpadów i zu˝ytej kuchni
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie prawo
do stosowania komponentów wytwarzanych z surowców
wtórnych, co obni˝a koszty konsumentom i zmniejsza za-
nieczyszczenia.
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
Pozbywanie si´ starych urzàdzeƒ
elektrycznych
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywà Europejskà 2002/96/WE oraz polskà
Ustawà o zu˝ytym sprz´cie elektrycznym
i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten, po okresie
jego u˝ytkowania nie mo˝e byç umieszczany ∏àcznie
z innymi odpadami pochodzàcymi z gospodarstwa do-
mowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go prowadzàcym
zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzà odpowiedni system umo˝li-
wiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych
oraz niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego
sprz´tu.
Oszcz´dzanie energii i ochrona Êrodowiska
W celu redukcji kosztów zalecamy do korzystania z pie-
karnika w póênych godzinach popo∏udniowych lub ran-
nych.
Z funkcji GRILL, PODWÓJNY GRILL i RUSZT nale˝y ko-
rzystaç przy zamkni´tych drzwiczkach. Dzi´ki temu osiàga-
my lepsze rezultaty pieczenia i oszcz´dzamy energi´ elek-
trycznà (ok. 10%).
Nale˝y regularnie kontrolowaç stan uszczelek, usuwaç
wszelkie zanieczyszczenia, które mogà powodowaç niedo-
k∏adne przyleganie drzwi i utrat´ ciep∏a.
Konserwacja
i czyszczenie piekarnika
Wy∏àczanie urzàdzenia
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale˝y zawsze od∏àczyç urzàdzenie
od zasilania, za pomocà g∏ównego wy∏àcznika lub
wyjmujàc wtyczk´ kabla zasilajàcego z gniazdka.
Czyszczenie
Aby zapewniç d∏ugà ˝ywotnoÊç kuchenki nale˝y jà regular-
nie czyÊciç pami´tajàc, ˝e:
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ stosowa-
nia urzàdzeƒ czyszczàcych parà
powierzchnie emaliowane i samo-czyszczàce powinny
byç przemywane ciep∏à wodà – nie wolno u˝ywaç substan-
cji Êcierajàcych ani ˝ràcych;
wn´trze piekarnika nale˝y czyÊciç mo˝liwie cz´sto; my-
cie takie nale˝y przeprowadzaç, gdy piekarnik jest wcià˝
ciep∏y stosujàc do tego ciep∏à wod´ ze Êrodkiem myjàcym,
na koniec piekarnik dobrze sp∏ukaç i wytrzeç do sucha
korony palników nale˝y myç mo˝liwie cz´sto w goràcej
wodzie, stosujàc Êrodek myjàcy usuwajàcy osad; spraw-
dziç czy otwory wylotowe gazu w koronie nie zatka∏y si´
je˝eli elementy ze stali nierdzewnej poddane zostanà
dzia∏aniu agresywnych detergentów (zawierajàcych fosfor)
lub wody o du˝ym st´˝eniu wapna zostanà one nara˝one
na korozje. Zaleca si´ przemywanie tych cz´Êci oraz osu-
szanie ich zaraz po umyciu. Dobrà praktykà b´dzie równie˝
wycieranie do sucha wszelkich rozlanych p∏ynów, kropli
i plam wody;
Demonta˝ pokrywy
Pokryw´ kuchni mo˝na w ∏atwy
sposób zdjàç. Trzymajàc oburàcz
nale˝y jà tylko lekko unieÊç do
góry.
! Nie wolno zamykaç szklanej po-
krywy kuchenki zanim palniki ku-
chenki wystygnà
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia piekarnika
wy∏àczyç zasilanie kuchenki,
przekr´cajàc przycisk wy∏àcznika sie-
ciowego lub wyjmujàc wtyczk´ z kon-
taktu (o ile jest dost´pna)
odkr´ciç szklanà os∏on´ uchwytu
lampki;
odkr´ciç lampk´ i wymieniç ˝a-
rówk´ – musi to byç ˝arówka wysoko-temperaturowa
(300
o
C) o nast´pujàcych parametrach:
Napi´cie: 230 V
moc: 25 W
gwint: E14
zamontowaç szklanà os∏on´ i przy∏àczyç kuchenk´ do
zasilania
Wa˝ne: nale˝y okresowo sprawdzaç zu˝ycie w´˝a gazowe-
go i w przypadku zauwa˝enia jakichkolwiek usterek wymieniç
go; zalecamy wymian´ w´˝a, co 5 lat.
Smarowanie zaworów gazu
Po pewnym czasie korzystania z kuchenki zawory gazu mo-
gà zabrudziç si´. Przejawem tego b´dà trudnoÊci w ich ob-
racaniu lub ich zaklejanie si´. W takiej sytuacji konieczna
jest wymiana na nowy.
Uwaga: CzynnoÊç ta mo˝e byç wykonana jedynie
przez technika z odpowiednimi uprawnieniami, auto-
ryzowanego przez producenta.
Serwis
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´pujà-
ce informacje:
rodzaj problemu
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamionowej.
PL
16
GB
COOKER AND OVEN
English, 17
GB
C312SP4U/HA
C312SP6U/HA
C34SP4U/HA
C35SP6U/HA
Contents
Installation, 18-21
Positioning and levelling
Electrical connection
Gas connection
Adapting to different types of gas
Table of burner and nozzle specifications
Table of characteristics
Description of the appliance, 22
Overall view
Control panel
Start-up and use, 23-26
Using the hob
Using the oven
Cooking modes
Practical cooking advice
Planning cooking with the programmer
Oven cooking advice table
Analogue programmer, 27
Setting the time
Starting the oven
Planning your cooking
Precautions and tips, 28
General safety
Disposal
Respecting and conserving the environment
Maintenance and care, 29
Switching the appliance off
Cleaning the appliance
Replacing the oven light bulb
Gas tap maintenance
Assistance
Operating Instructions
Polski, 1
PL
18
GB
Before operating your new appliance please read
this instruction booklet carefully. It contains important
information concerning the safe installation and
operation of the appliance.
Please keep these operating instructions for future
reference. Make sure that the instructions are kept
with the appliance if it is sold, given away or moved.
The appliance must be installed by a qualified
professional according to the instructions provided.
Any necessary adjustment or maintenance must be
performed after the cooker has been disconnected
from the electricity supply.
Room ventilation
The appliance may only be installed in permanently-
ventilated rooms, according to current national
legislation. The room in which the appliance is
installed must be ventilated adequately so as to
provide as much air as is needed by the normal gas
combustion process (the flow of air must not be lower
than 2 m
3
/h per kW of installed power).
The air inlets, protected by grilles, should have a duct
with an inner cross section of at least 100 cm
2
and
should be positioned so that they are not liable to
even partial obstruction (see figure A).
These inlets should be enlarged by 100% - with a
minimum of 200 cm
2
- whenever the surface of the hob
is not equipped with a flame failure safety device.
When the flow of air is provided in an indirect manner
from adjacent rooms (see figure B), provided that
these are not communal parts of a building, areas with
increased fire hazards or bedrooms, the inlets should
be fitted with a ventilation duct leading outside as
described above.
After prolonged use of the appliance, it is advisable to
open a window or increase the speed of any fans used.
Disposing of combustion fumes
Disposing of combustion fumes should be guaranteed
using a hood connected to a safe and efficient natural
suction chimney, or using an electric fan that begins
to operate automatically every time the appliance is
switched on (see figure).
The liquefied petroleum gases are heavier than air
and collect by the floor, therefore all rooms containing
LPG cylinders must have openings leading outside so
that any leaked gas can escape easily.
LPG cylinders, therefore, whether partially or
completely full, must not be installed or stored in
rooms or storage areas that are below ground level
(cellars, etc.). Only the cylinder being used should be
stored in the room; this should also be kept well away
from sources of heat (ovens, chimneys, stoves) that
may cause the temperature of the cylinder to rise
above 50°C.
Positioning and levelling
It is possible to install the appliance alongside
cupboards whose height does not exceed that of the
hob surface.
Make sure that the wall in contact with the beck of
the appliance is made from a non-flammable, heat-
resistant material (T 90°C).
To install the appliance correctly:
Place it in the kitchen, dining room or the bed-sit
(not in the bathroom).
If the top of the hob is higher than the cupboards,
the appliance must be installed at least 200 mm
away from them.
Installation
Adjacent room Room requiring
ventilation
A
Ventilation opening for
comburent air
Increase in the gap
between the door and
the flooring
B
A
Fumes channelled
straight outside
Fumes channelled through
a chimney or a branched
flue system (reserved for
cooking appliances)
GB
19
If the cooker is
installed underneath a
wall cabinet, there must
be a minimum distance
of 420 mm between this
cabinet and the top of
the hob.
This distance should be
increased to 700 mm if
the wall cabinets are
flammable (see figure).
Do not position blinds behind the cooker or less
than 200 mm away from its sides.
Any hoods must be installed according to the
instructions listed in the relevant operating manual.
Levelling
If it is necessary to level the
appliance, screw the
adjustable feet into the places
provided on each corner of the
base of the cooker (see figure).
The legs* fit into the slots on
the underside of the base of
the cooker.
Electrical connection
Install a standardised plug corresponding to the load
indicated on the appliance data plate (see Technical
data table).
The appliance must be directly connected to the mains
using an omnipolar circuit-breaker with a minimum
contact opening of 3 mm installed between the appliance
and the mains. The circuit-breaker must be suitable for
the charge indicated and must comply with NFC 15-100
regulations (the earthing wire must not be interrupted by
the circuit-breaker). The supply cable must be positioned
so that it does not come into contact with temperatures
higher than 50°C at any point.
Before connecting the appliance to the power supply,
make sure that:
The appliance is earthed and the plug is compliant with
the law.
The socket can withstand the maximum power of
the appliance, which is indicated by the data plate.
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
The voltage is in the range between the values
indicated on the data plate.
The socket is compatible with the plug of the
appliance. If the socket is incompatible with the
plug, ask an authorised technician to replace it. Do
not use extension cords or multiple sockets.
Once the appliance has been installed, the power
supply cable and the electrical socket must be easily
accessible.
The cable must not be bent or compressed.
The cable must be checked regularly and replaced
by authorised technicians only.
The manufacturer declines any liability should
these safety measures not be observed.
Gas connection
Connection to the gas network or to the gas cylinder
may be carried out using a flexible rubber or steel hose,
in accordance with current national legislation and after
making sure that the appliance is suited to the type of
gas with which it will be supplied (see the rating sticker
on the cover: if this is not the case see below). When
using liquid gas from a cylinder, install a pressure
regulator which complies with current national
regulations. To make connection easier, the gas supply
may be turned sideways*: reverse the position of the
hose holder with that of the cap and replace the gasket
that is supplied with the appliance.
Check that the pressure of the gas supply is consistent
with the values indicated in the Table of burner and nozzle
specifications (see below). This will ensure the safe
operation and durability of your appliance while maintaining
efficient energy consumption.
Gas connection using a flexible rubber hose
Make sure that the hose complies with current national
legislation. The internal diameter of the hose must
measure: 8 mm for liquid gas supply; 13 mm for
methane gas supply.
Once the connection has been performed, make sure
that the hose:
Does not come into contact with any parts that
reach temperatures of over 50°C.
Is not subject to any pulling or twisting forces and
that it is not kinked or bent.
Does not come into contact with blades, sharp
corners or moving parts and that it is not
compressed.
*
Only available in certain models.
20
GB
Its whole length is easy to inspect so that the
condition of the hose may be checked.
Is shorter than 1500 mm.
Fits firmly into place at both ends, where it will be
fixed using clamps that comply with current
regulations.
If one or more of these conditions is not fulfilled or if
the cooker must be installed according to the
conditions listed for class 2 - subclass 1 appliances
(installed between two cupboards), the flexible steel
hose must be used instead (see below).
Connecting a flexible jointless stainless steel pipe
to a threaded attachment
Make sure that the hose and gaskets comply with
current national legislation.
To begin using the hose, remove the hose holder on
the appliance (the gas supply inlet on the appliance is
a cylindrical threaded 1/2 gas male attachment).
Perform the connection in such a way that the hose
length does not exceed a maximum of 2 metres,
making sure that the hose is not compressed and
does not come into contact with moving parts.
Checking the tightness of the connection
When the installation process is complete, check the
hose fittings for leaks using a soapy solution. Never
use a flame.
Adapting to different types of gas
It is possible to adapt the appliance to a type of gas
other than the default type (this is indicated on the
rating label on the cover).
Adapting the hob
Replacing the nozzles for the hob burners:
1. Remove the hob grids and slide the burners off their
seats.
2. Unscrew the nozzles using a
7 mm socket spanner (see
figure), and replace them with
nozzles suited to the new type
of gas (see Burner and nozzle
specifications table).
3. Replace all the components
by following the above
instructions in reverse.
Adjusting the hob burners minimum setting:
1. Turn the tap to the minimum position.
2. Remove the knob and adjust the regulatory screw,
which is positioned inside or next to the tap pin, until
the flame is small but steady.
If the appliance is connected to a liquid gas supply,
the regulatory screw must be fastened as tightly as
possible.
3. While the burner is alight, quickly change the position of
the knob from minimum to maximum and vice versa
several times, checking that the flame is not extinguished.
The hob burners do not require primary air adjustment.
After adjusting the appliance so it may be used with a
different type of gas, replace the old rating label with a new
one that corresponds to the new type of gas (these labels
are available from Authorised Technical Assistance
Centres).
Should the gas pressure used be different (or vary
slightly) from the recommended pressure, a suitable
pressure regulator must be fitted to the inlet hose in
accordance with current national regulations relating to
regulators for channelled gas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Indesit C 312S P6 (X) U /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

w innych językach