Whirlpool CP 6V F8 EE instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
CP 6V F8 EE
Cooker with electric oven and electric hob
Instructions for installation and use
Komfur med ovn og elektrisk kogeflade
Bruger- og installeringsvejledning
Spis med elektrisk ugn och häll
Bruksanvisning för instruktion och användning
Liesi uunilla ja sähköisellä tasolla
Asennus- ja käyttöohjeet
Komfyr med stekeovn og elektrisk toppdel
Instruksjoner for installasjon og bruk
Kuchnia elektyczna z piekarnikiem
elektrycznym
Instrukcja obs³ugi i instalacji
GB
SE
FI
NO
PL
1
PL
Ostrze¿enia
1 Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do zastosowañ
domowych oraz nieprofesjonalnych.
2 Przed przyst¹pieniem do u¿ytkowania urz¹dzenia nale¿y
starannie zapoznaæ siê z podrêcznikiem u¿ytkownika. Zawiera
on wa¿ne zalecenia dotycz¹ce bezpieczeñstwa, instalacji,
obs³ugi oraz konserwacji. Podrêcznik nale¿y zachowaæ do
póniejszego u¿ytku.
3 Po rozpakowaniu nale¿y sprawdziæ czy w trakcie transportu
urz¹dzenie nie uleg³o uszkodzeniu i czy nie brakuje czêci. W
przypadku jakichkolwiek w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady
wykwalifikowanego technika. Wszelkie elementy opakowania
(torby plastykowe, pianka poliestrowa, gwodzie, itp.) nale¿y
przechowywaæ w miejscach, do których dzieci nie maj¹ dostêpu,
poniewa¿ elementy te mog¹ byæ dla nich niebezpieczne.
4 Urz¹dzenie powinno byæ instalowane zgodnie z zaleceniami
producenta przez wykwalifikowanego specjalistê.
Niew³aciwa instalacja mo¿e byæ przyczyn¹ niebezpiecznych
wypadków i innego rodzaju zagro¿eñ zdrowia ludzi, zwierz¹t lub
innych obiektów. Za zagro¿enia tego typu producent urz¹dzenia
nie bierze odpowiedzialnoci.
5 Instalacja elektryczna urz¹dzenia bêdzie bezpieczna wy³¹cznie
wtedy, gdy urz¹dzenie zostanie przy³¹czone do sprawnej instalacji
uziemiaj¹cej, spe³niaj¹cej obowi¹zuj¹ce wymagania
bezpieczeñstwa. Sprawdziæ, czy podstawowe warunki
bezpieczeñstwa przestrzegane. W przypadku jakichkolwiek
w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady wykwalifikowanego
technika. Producent urz¹dzenia nie bierze odpowiedzialnoci za
szkody spowodowane przez urz¹dzenie, które nie zosta³o
w³aciwie uziemione.
6 Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do zasilania nale¿y sprawdziæ,
czy dane podane na tabliczce znamionowej odpowiadaj¹
parametrom sieci zasilaj¹cej.
7 Nale¿y sprawdziæ, czy dopuszczalne obci¹¿enie sieci elektrycznej
oraz gniazdek sieciowych pozwala na przy³¹czenie urz¹dzenia.
Maksymalny pobór mocy podany jest na tabliczce znamionowej.
W przypadku w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady
wykwalifikowanego technika.
8 Do pod³¹czenia urz¹dzenia do sieci elektrycznej nale¿y u¿yæ
wielobiegunowego wy³¹cznika sieciowego o co najmniej 3 mm
odleg³oci styków.
9 Je¿eli gniazdko sieciowe i wtyczka urz¹dzenia nie pasuj¹ do
siebie, nale¿y zlecieæ wykwalifikowanemu elektrykowi wymianê
gniazdka. Zadaniem elektryka jest tak¿e sprawdzenie, czy
przekrój kabli w gniazdku odpowiada maksymalnej mocy
pobieranej przez urz¹dzenie. Stosowanie przejciówek,
rozga³êziaczy ani przed³u¿aczy nie jest zalecane. Jeli musz¹
byæ jednak u¿yte, to nale¿y zawsze pamiêtaæ, aby u¿ywaæ
przed³u¿acze i przejciówki oraz rozga³êziacze zgodne z
obowi¹zuj¹cymi normami w zakresie bezpieczeñstwa i nigdy
nie przekraczaæ maksymalnego, dopuszczalnego natê¿enia na
przed³u¿aczu lub pojedynczej przejciówce oraz maksymalnej
mocy wskazanej na rozga³êziaczu
10 Nie nale¿y pozostawiaæ urz¹dzenia pod³¹czonego do zasilania,
jeli nie jest ono u¿ywane. Je¿eli urz¹dzenie nie jest u¿ywane,
nale¿y wy³¹czyæ je wy³¹cznikiem g³ównym i zakrêciæ dop³yw gazu.
11 Nie wolno zas³aniaæ ani zatykaæ szczelin wylotowych
gor¹cego powietrza ani szczelin wentylacyjnych.
12 Nie wolno samodzielnie wymieniaæ kabla zasilaj¹cego.
Uszkodzony kabel zasilaj¹cy mo¿e byæ wymieniony wy³¹cznie w
autoryzowanym punkcie serwisowym.
13 Niniejsze urz¹dzenie mo¿e byæ stosowane wy³¹cznie do celów,
do jakich zosta³o zaprojektowane.
Wszelkie inne zastosowania (na przyk³ad ogrzewanie
pomieszczeñ) nale¿y uznaæ za niew³aciwe, a tym samym
niebezpieczne.
Producent nie bierze odpowiedzialnoci za szkody i zniszczenia
wynik³e z niew³aciwego lub nieodpowiedniego u¿ytkowania
urz¹dzenia.
14 Podczas korzystania z urz¹dzeñ elektrycznych nale¿y przestrzegaæ
kilku podstawowych zasad. W szczególnoci:
· nie wolno dotykaæ urz¹dzenia mokrymi lub wilgotnymi d³oñmi,
ani maj¹c mokre stopy.
· nie wolno korzystaæ z urz¹dzenia, przebywaj¹c w pobli¿u bez
obuwia
· nie stosowaæ przed³u¿aczy, a jeli bêdzie to konieczne nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ
· w ¿adnym wypadku nie nale¿y ci¹gn¹æ za kabel, aby
wyci¹gn¹æ kabel zasilaj¹cy z gniazdka sieciowego
· nie nara¿aæ urz¹dzenia na dzia³anie czynników
atmosferycznych (deszczu, s³oñca, itp.)
· z urz¹dzania nie powinny korzystaæ bez nadzoru dzieci ani
osoby nie znaj¹ce urz¹dzenia.
15 Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale¿y zawsze, za pomoc¹ g³ównego
wy³¹cznika lub wyjmuj¹c wtyczkê kabla zasilaj¹cego z gniazdka,
od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.
16 Je¿eli zauwa¿y siê pêkniêcia na powierzchni p³yty ceramicznej,
nale¿y natychmiast od³¹czyæ pr¹d. W celu naprawienia
uszkodzenia nale¿y zwróciæ siê wy³¹cznie do autoryzowanego
punktu naprawy i stosowaæ wy³¹cznie oryginalne czêci
zamienne. Nie zastosowanie siê do tej zasady mo¿e
spowodowaæ, ¿e urz¹dzenie nie bêdzie bezpieczne.
17 Je¿eli urz¹dzenie ma pozostawaæ przez jaki czas nie u¿ywane,
radzimy od³¹czyæ przewód zasilaj¹cy po uprzednim wyjêciu wtyczki
z gniazdka. Nale¿y ponadto odpowiednio zabezpieczyæ te czêci
urz¹dzenia, które mog³yby stanowiæ zagro¿enie, zw³aszcza dla
dzieci, które mog³yby w zabawie u¿yæ urz¹dzenia do celów
niezgodnych z jego przeznaczeniem.
18 P³yta ceramiczna jest odporna na wahania temperatury i
uderzenia. Je¿eli jednak zostanie uderzona czym ostrym, jak
nó¿ czy inne narzêdzia, mo¿e pêkn¹æ. W takim wypadku nale¿y
natychmiast od³¹czyæ zasilanie i zwróciæ siê do autoryzowanego
punktu naprawy.
19 Nale¿y pamiêtaæ, ¿e p³ytki grzejne pozostaj¹ ciep³e przez oko³o
pó³ godziny po wy³¹czeniu. W tym czasie nie nale¿y stawiaæ na
nich ¿adnych naczyñ lub przedmiotów.
20 Nie stawiaæ ¿adnych przedmiotów na p³ycie kuchennej.
21 Nie wolno w³¹czaæ powierzchni grzejnych, je¿eli znajduje siê na
nich folia aluminiowa lub tworzywa plastikowe.
22 Nie nale¿y dotykaæ nagrzanych powierzchni.
23 U¿ywaj¹c drobnego sprzêtu AGD nale¿y zwróciæ uwagê, aby
przewody zasilaj¹ce tych urz¹dzeñ nie dotyka³y rozgrzanych
powierzchni.
24 U¿ywaj¹c do gotowania rondli, nale¿y zwróciæ uwagê, by ich r¹czki
by³y skierowane do rodka tak, aby ich przypadkiem nie wywróciæ.
25 Nie wolno pozostawiaæ w³¹czonej powierzchni grzejnej, je¿eli
nic na niej nie gotujemy, poniewa¿ ulegnie ona bardzo szybkiemu
rozgrzaniu, co mo¿e uszkodziæ elementy grzejne.
Zalecenia przed pierwszym u¿yciem. Klej u¿yty do zabezpieczenia
p³yty móg³ pozostawiæ t³uste lady. Radzimy usun¹æ go przed
rozpoczêciem u¿ytkowania urz¹dzenia za pomoc¹ delikatnego
(nie ciernego) rodka czystoci. Przez pierwszych kilka godzin
u¿ytkowania mo¿e unosiæ siê znad kuchni zapach gumy, który
jednak szybko zniknie. Izolacja termiczna kuchenki i pozosta³oci
po smarach wytwarzaj¹ nieprzyjemne opary i zapachy ale tylko
przy pierwszych minutach funkcjonowania. Z tego te¿ powodu
zalecamy, aby przy pierwszym w³¹czeniu rozgrzaæ p³ytê na 30
minut do maksymalnej temperatury.
27 Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji o,
kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane;
28 Jeli kuchenka jest ustawiona na stojaku, to nale¿y podj¹æ
odpowiednie dzia³ania, aby uniemo¿liwiæ jej upadek.
29 Podczas pieczenia w piekarniku lub na grilu, kuchenka silnie
nagrzewa siê w pobli¿u szyby, drzwiczek piekarnika i pobliskich
elementów. Pilnowaæ dzieci, aby nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Chc¹c zagwarantowaæ bezpieczeñstwo w Siedzibie Centrali oraz
w naszych Autoryzowanych Punktach Serwisowych (patrz
za³¹cznik) mo¿na dostaæ dodatkowe zabezpieczenie dla dzieci.
Na zamówieniu wpisaæ nastêpuj¹ce dane: BAB - a nastêpnie
podaæ model urz¹dzenia.
30 Czêci, które mog¹ zetkn¹æ siê z produktami spo¿ywczymi
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹c¹ Dyrektyw¹ UE.
2
PL
Opis i korzystanie z kuchenki.
A Element radiacyjny 1200 W
B Element radiacyjny 1700 W
C Lampki kontrolne temperatury po wy³¹czeniu grzania
M Kontrolki funkcjonowania p³yt elektrycznych
E Pokrêt³o do wyboru p³yty grzejnej
F Termostat
G Prze³¹cznik funkcji
I Kontrola funkcjonowania piekarnika
B
A
B
A
1
8
2 3 4 5 6
7
9
10
A
1 Owietlenie piekarnika
2 Ustawianie minut/zegar
3 Koniec pieczenia
4 Czas trwania pieczenia
5 Zmniejszenie minut
6 Zwiêkszenie minut
7 Wskanik w³¹czonego licznika minut
8 Wskanik wstêpnego nagrzania (m miga) lub pieczenia
w toku (m sta³e)
9 Wskanik programowania czasu/zakoñczenia pieczenia
10 Wskanik blokady drzwiczek
Opis rozgrzewaj¹cych siê elementów
Elementy promieniste sk³adaj¹ siê z okr¹g³ych oporników. Staj¹
siê one czerwone w ci¹gu kilku dzesi¹tkach sekund po
w³¹czeniu.
Pokrêt³a sterowania polami grzejnymi (E):
Ka¿de pole grzejne posiada pokrêt³o do nastawiania, które
pozwala na wybranie 12 ró¿nych temperatur, od wartoci
minimalnej oznaczonej jako 1 do maksymalnej, oznaczonej
jako 12.
Kontrolka w³¹czenia p³ytek (M)
Kontrolka zapala siê po uruchomieniu dowolnej p³yty grzejnej.
Lampki kontrolne temperatury ka¿de p³yty (C):
wskazuj¹, ¿e dane pole ma temperaturê wy¿sz¹ od 60°C,
równie¿ kiedy element grzejny zosta³ wy³¹czony (znajduj¹ siê
w niektórych modelach).
Poz. yta grzejna
0
Wy³¹czona
1
Rozpuszczanie mas³a, czekolady
2
3
Podgrzewanie p³ynów
4
5
Kremy i sosy
6
7
Gotowanie w temperaturze wrzenia
8
9
Pieczenie
10
11
Gotowanie du¿ych kawa³ków miêsa
12
Sma¿enie
3
PL
7 kucharzy ³¹czy w jednym urz¹dzeniu zalety normalnego
piekarnika (statyczny) z zaletami nowoczesnego piekarnika z
wymuszonym termoobiegiem (z wentylacj¹).
Jest urz¹dzeniem wielofunkcyjnym, gdzie mo¿na wybraæ jeden
sposób z 7 mo¿liwych sposobów przygotowania potrawy. Funkcje
wybiera siê przy pomocy pokrêt³a funkcji roboczych Lznajduj¹cych
siê na panelu sterowania.
Uwaga: Przed pierwszym u¿yciem nale¿y urz¹dzenie wygrzaæ.
Zamkn¹æ drzwi i w³¹czyæ wiêc piekarnik na oko³o pó³ godziny a
temperaturê ustawiæ na maksymaln¹. Piekarnik wy³¹czyæ,
otworzyæ drzwi i przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, który
jest odczuwany podczas wygrzewania zwi¹zany jest z
parowaniem substancji wykorzystywanych do zabezpieczenia
piekarnika na czas magazynowania w okresie pomiêdzy jego
wyprodukowaniem a instalowaniem.
Wy³¹czenie Demo Mode
.W przypadku kiedy na wywietlaczu pokazuje siê napis DEMO
ON, ustawcie pokrêt³o L na pozycjê 0 , a nastêpnie wcinijcie
kolejno przyciski od 1 do 6, aby przywróciæ kuchenkê do trybu
dzia³ania.
Ustawiæ zegar cyfrowy
Ustawienie godziny teraz jest mo¿liwe jedynie za pomoc¹ pokrêt³a
L, ustawiaj¹c go na pozycjê 0.
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej lub po chwilowym braku
napiêcia w sieci, nale¿y uaktualniæ godzinê, trzymaj¹c wciniêty
przycisk 2, a¿ do momentu kiedy na wywietlaczu pojawi siê
ponownie godzina, a nastêpnie ustawiæ za pomoc¹
przycisków
s
i/lub
t
.
Funkcja minutnika
Pamiêtajcie, ¿e zegar nie kontroluje w³¹czenia lub wy³¹czenia
piekarnika a jedynie wydaje sygna³ dwiêkowy po up³ywie
ustawionego czasu i mo¿e byæ wy³¹czony po wciniêciu
jakiegokolwiek przycisku.
Aby ustawiæ minutnik wcisn¹æ przycisk 2 i wyregulowaæ
przyciskami
s
i/lub
t
. Ikona (
n
bêdzie przypomina³a, ¿e
minutnik jest w³¹czony.
Po zakoñczeniu odliczania czasu us³yszy siê sygna³ dwiêkowy,
który zakoñczy siê po 1 minucie lub po naciniêciu jakiegokolwiek
przycisku.
Uwaga: Jeli na wywietlaczu jest napis end to nie mo¿na
ustawiaæ minutnika.
Owietlenie piekarnika
Przy wy³¹czonym piekarniku owietlenie mo¿e byæ w³¹czone lub
wy³¹czone w jakimkolwiek momencie wciniêciem przycisku 1
lub po otwarciu drzwiczek. Podczas pieczenia zawsze wieci siê.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
Aby obni¿yæ temperatury zewnêtrzne, niektóre modele wyposa¿one
w ch³odz¹cy nadmuch, który powoduje przep³yw ch³odnego
powietrza pomiêdzy czêci¹ przedni¹ piekarnika a jego
drzwiczkami.
Uwaga: Po zakoñczeniu pieczenia wentylator dzia³a do
momentu, kiedy piekarnik nie bêdzie wystarczaj¹co och³odzony.
Uwaga: Podczas u¿ywania trybu Fast cooking i Ciastkarnia
wentylator ch³odz¹cy w³¹cza siê automatycznie jedynie, kiedy
piekarnik jest ju¿ gor¹cy.
Uwaga: Urz¹dzenie wyposa¿one jest w system diagnostyczny do
wykrywania ewentualnych usterek. U¿ytkownik informowany jest
wywietlanymi informacjami takimi jak Er NO(NO= kod cyfrowy od
01 do 99). O ile urz¹dzenie nie dzia³a niezbêdna jest interwencja
serwisu.
U¿ytkowanie piekarnika
Uwaga: Przy zablokowanych drzwiczkach piekarnika (na przyk³ad
natychmiast po ukoñczeniu FAST CLEAN) nie mo¿na rozpocz¹æ
¿adnej fazy pieczenia ze wzglêdu na zbyt wysok¹ temperaturê w
piekarniku. Wywietlacz zasygnalizuje Wam ten stan napisem HOT.
Dopiero po wy³¹czeniu symbolu klucz mo¿liwe bêdzie rozpoczêcie
nowego pieczenia..
Obracaj¹c pokrêt³o L mo¿na wybraæ dowolny program pieczenia.
Piekarnik ustawi siê natychmiast w fazê wstêpnego nagrzewania,
podczas którego na wywietlaczu bêdzie miga³a ikona
m
i
wywietli siê temperatura pieczenia dostosowana do wybranego
programu: jeli wartoæ nie jest taka jak¹ Wybralicie mo¿ecie
zmieniæ w prosty sposób obracaj¹c pokrêt³em M.
Po zakoñczeniu nagrzewania, us³yszycie trzy kolejne sygna³y
dwiêkowe i zapali siê w sposób ci¹g³y ikona
m
. Teraz mo¿ecie
w³o¿yæ do piekarnika potrawê do pieczenia.
Uwaga: Dla funkcji FAST COOKING i GRILL nie przewiduje siê fazy
wstêpnego nagrzania.
Pamiêtajcie, ¿e podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
zmieniæ program pokrêt³em L;
zmieniæ temperaturê pokrêt³em M;
zaprogramowaæ czas i godzinê zakoñczenia (patrz rozdzia³
Programowanie pieczenia);
przerwaæ pieczenie w jakimkolwiek momencie, ustawiaj¹c
pokrêt³o L na pozycjê 0.
ustawiæ minutnik.
Uwaga: ustawiæ brytfannê do zbierania soków i/lub t³uszczu, jaka
jest w wyposa¿eniu, na pierwszym poziomie, licz¹c od do³u, jedynie
w przypadku grilowania lub podczas u¿ywania ro¿na (znajduje
siê w niektórych modelach). Nie stosowaæ pierwszego poziomu,
licz¹c od do³u, do pieczenia innymi sposobami od wy¿ej
wskazanych i nie ustawiaæ jakichkolwiek przedmiotów na spodzie
piekarnika podczas pieczenia poniewa¿ mo¿na uszkodziæ emaliê.
Uk³adajcie Wasze naczynia do pieczenia (ognioodporne, folia
aluminiowa, itp.) na ruszcie, jaki jest w wyposa¿eniu i odpowiednio
wsuniêtego w prowadnice piekarnika.
Piekarnik tradycyjny
a
Ustawienie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W tej pozycji w³¹czaj¹ siê dwa elementy grzejne: dolny i górny.
Jest to klasyczny piekarnik, jaki u¿ywa³a nasza babcia, ale który
zosta³ jednak tak zbudowany, aby zoptymalizowaæ rozmieszczenie
temperatury i zu¿ycie energii. Tradycyjny piekarnik jest
niezast¹piony w przypadkach, kiedy trzeba przygotowaæ dania
sk³adaj¹ce siê z dwóch lub wiêcej sk³adników do stworzenia
jedynej potrawy, na przyk³ad: kapusta z ¿eberkami, ³oso po
hiszpañsku, sztokfisz alla anconentana, teneroni z cielêciny z
ry¿em, itp... . Bardzo dobre wyniki otrzymuje siê przy przygotowaniu
dañ z miêsa wo³owego lub cielêcego jak: duszona wo³owina,
gulasz, dziczyzna, udziec i comber wieprzowy itd..., które wymagaj¹
wolnego pieczenia i sta³ego dodawania p³ynów. Jest jednak
najlepszym systemem do pieczenie ciast, owoców i zapiekanek
przykrywanych podczas pieczenia w piekarniku. Podczas pieczenia
w tradycyjnym piekarniku wykorzystujcie tylko jeden poziom,
poniewa¿ u¿ywanie wiêcej ni¿ jednego poziomu powoduje
niew³aciwe rozmieszczenie temperatury. U¿ywaj¹c ró¿ne
poziomy, jakie do dyspozycji, mo¿ecie regularnie podzieliæ ciep³o
pomiêdzy górn¹ i doln¹ czêci¹ piekarnika. Jeli pieczenie
wymaga wiêkszej iloci ciep³a od spodu lub z góry wówczas nale¿y
w³aciwie wybraæ poziom.
Piekarnik Multicottura
b
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C e 250°C.
Alternatywnie w³¹cz¹ siê elementy grzejne i zaczynie pracowaæ
wentylator. Jako, ¿e ciep³o jest sta³e i jednolite w ca³ym piekarniku,
to powietrze piecze i rumieni potrawê w jednolity sposób na ca³ej
powierzchni. Mo¿ecie piec jednoczenie ró¿ne potrawy, ale pod
warunkiem, ¿e bêd¹ wymaga³y takiej samej temperatury pieczenia.
JAK GO U¿YW
4
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Mo¿na jednoczenie u¿yæ maksymalnie dwa poziomy i zgodnie z
uwagami podanymi w rozdziale Pieczenie jednoczenie na
wiêcej ni¿ jednym poziomie.
Ta funkcja jest szczególnie przydatna dla potraw, które
wymagaj¹ zapiekania lub dla potraw, które wymagaj¹
dostatecznie d³ugiego pieczenia, na przyk³ad: lasagne, ³azanki,
pieczony kurczak z ziemniakami itp... . Istotne zalety otrzymuje
siê podczas pieczenia miêsa, poniewa¿ lepszy rozdzia³
temperatury pozwala na wykorzystanie ni¿szych temperatur,
które z kolei zmniejszaj¹ parowanie, powoduj¹c, ¿e miêso
bêdzie bardziej miêkkie i mniej straci na wadze. Multicottura
jest szczególnie ceniony przy pieczeniu ryb, które mog¹ byæ
przygotowane z minimaln¹ iloci¹ dodatków, pozostawiaj¹c w
ten sposób nienaruszony wygl¹d i smak. Jeli chodzi o dodatki,
wymienite wyniki otrzymuje siê przy duszeniu jarzyn jak dynia,
bak³a¿an, papryka, pomidory itp...
Desery: dobre wyniki otrzymuje siê przy pieczeniu ciast
dro¿d¿owych
Funkcja Multicottura mo¿e byæ równie¿ stosowana do szybkiego
rozmro¿enia miêsa bia³ego i czerwonego oraz chleba przy
temperaturze 80°C. Aby rozmroziæ bardziej delikatne potrawy ustawiæ
temperaturê na 60°C lub zastosowaæ jedynie funkcjê termoobiegu
z zimnym powietrzem, a pokrêt³o termostatu ustawiæ na 0°C.
Grilowanie
d
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: 50%, 75%, 100%.
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿no (jeli jest w danym
modelu).
Wysoka temperatura skierowana na gril natychmiast opieka
ca³¹ powierzchniê pieczeni czym hamuje wyciekania p³ynu, a
miêso w rodku pozostaje miêkkie. Pieczenie w trybie
grilowania zalecane jest do przygotowywania dañ, które
wymagaj¹ wysokich temperatur na powierzchni: steki z
cielêciny i wo³owe, entrecôte, filety, hamburgery, itp
Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas pieczenia
Niektóre przyk³ady u¿ytkowania podane w rozdziale Praktyczne
rady przy pieczeniu.
Uwaga: obracaj¹c pokrêt³em M, wywietlacz poka¿e 3 ró¿ne
liczby wyra¿one w procentach, które wskazuj¹, odpowiednio,
poziom minimalny (50%), redni (75%) i maksymalny (100%).
Gratin
e
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W³¹cza siê górny element grzejny, wentylator oraz ro¿no (jeli jest
w danym modelu).
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz piekarnika z
jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to
przypaleniu powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c moc penetracji
cieplnej. Wymienite wyniki otrzymuje siê wykorzystuj¹c gril z
wentylacj¹ przy przygotowaniu ró¿nych kawa³ków miêsa i jarzyn
na ro¿nio, kie³basek, ¿eberek, kotlecików jagniêcych, kurczaka
alla diavola , przepiórek z sza³wi¹, filetów wieprzowych, itp...
Wykonaæ pieczenie w trybie gratin przy zamkniêtych
drzwiczkach piekarnika, ustawiaj¹c temperaturê maksymalnie
na 200°C.
Gratin jest najlepszym sposobem do pieczenia plastrów ryby
cernia, tuñczyka, ryby szpady, m¹twy z farszem, itp...
Piekarnik Pizza
w
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W tej pozycji w³¹czone dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. System ten s³u¿y do szybkiego nagrzanie piekarnika
dostarczaj¹c du¿ej mocy (2800 W) z wiêkszym poborem ciep³a z
do³u.
Funkcja pieczenie pizzy jest szczególnie zalecana do potraw
wymagaj¹cych du¿ej iloci ciep³a, na przyk³ad: pizzy i du¿ych
pieczeni. U¿ywajcie jednorazowo tylko jednej brytfanny lub rusztu;
w przypadku kiedy jest ich wiêcej (pe³ny ruszt lub brytfanna) nale¿y
zamieniæ pozycje w po³owie pieczenia.
Wypiek ciasta
u
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz wentylator zapewniaj¹c
delikatne i jednolite ciep³o wewn¹trz piekarnika.
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia delikatnych potraw, w
szczególnoci ciast, które musz¹ wyrosn¹æ i niektóre potrawy
mignon na 3 poziomach jednoczenie. Niektóre przyk³ady:
bigne, biszkopciki s³odkie i s³one, ciasteczka ze s³onego ciasta
francuskiego, biszkopt zawijany i ma³e kawa³ki zapiekanych jarzyn,
itp .
Piekarnik Fast cooking
v
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
Zostaj¹ w³¹czone grza³ki i wentylator zapewniaj¹ce utrzymywanie
sta³ej i jednolitej temperatury w piekarniku.
Ta funkcja jest szczególnie wskazana do szybkiego pieczenia
(niema potrzeby wstêpnego nagrzewania piekarnika), potraw
wstêpnie przygotowanych (na przyk³ad: mro¿onki lub potrawy
gotowe) i niekiedy do przygotowania domowych potraw.
W systemie Fast cooking najlepsze wyniki otrzymuje siê
wykorzystuj¹c tylko jeden poziom (2 poziom od do³u), patrz tabelê
Praktyczne rady przy pieczeniu.
Piekarnik Rozmra¿anie
U
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: jakiekolwiek
Wentylator znajduj¹cy siê na dole piekarnika wytwarza obieg
powietrza w piekarniku dooko³a potrawy. Funkcja ta wskazane jest
do rozmra¿ania ka¿dego rodzaju potrawy, ale w szczególnoci
potrawy delikatnej, które nie lubi ciep³a jak na przyk³ad: Ciasto i
torty mro¿one, ciasta z kremem lub bit¹ mietan¹, ciasta z
owocami. Czas rozmra¿ania skraca siê do po³owy. W przypadku
ryb lub chleba mo¿na rozmra¿anie przyspieszyæ poprzez
zastosowanie funkcji multicottura i ustawiaj¹c temperaturê od
80° do 100°C.
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ fast clean
V
Jest to funkcja do kompletnego wyczyszczenia piekarnika.
Dok³adniejsze informacje umieszczone w rozdziale
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ fast clean.
Gdy temperatura wewn¹trz piekarnika nie obni¿y³a siê pod
wartoæ dopuszczaln¹, wówczas system, w jaki wyposa¿ony
jest piekarnik, podejmie pieczenie/pirolizy od punktu, w jakim
nast¹pi³a przerwa w dostawie pr¹du. Gdy podczas braku napiêcia
pokrêt³o Li Mzostanie przestawione to powy¿sza funkcja
nie zadzia³a. Na zakoñczenie pieczenia/pirolizy nale¿y pamiêtaæ
o uaktualnieniu godziny - jeli uwa¿acie to za konieczne.
UWAGA:
Miejcie na uwadze to, ¿e ze wzglêdów bezpieczeñstwa,
ustawione programy pieczenia /pirolizy w fazie oczekiwania na
start, w wyniku braku zasilania zostan¹ skasowane.
Przywrócenie funkcji po
elektrycznym black-out
5
PL
Programowanie czasu i/lub godziny zakoñczenia pieczenia
wykonuje siê po wybraniu ¿¹danej funkcji.
Programowanie czasu pieczenia.
Wcisn¹æ przycisk 4 i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4, ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura, któr¹ mo¿na zmieniæ pokrêt³em M ,
oraz czas pozostaj¹cy do zakoñczenia pieczenia. Po tym
czasie na wywietlaczu poka¿e siê napis «end» i zostan¹
wydane sygna³y dwiêkowe informuj¹ce o zakoñczeniu
pieczenia.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³
dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L w pozycji 0, aby skasowaæ
napis «end».
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje zaprogramowany czas pieczenia
na 1 godzinê i 15 minut. Pieczenie zatrzyma siê
automatycznie o godzinie 10:15.
Programowanie godziny zakoñczenia pieczenia
Wcisn¹æ przycisk 3 i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 3, ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura oraz czas pozostaj¹cy do zakoñczenia
pieczenia.
Po up³ywie godziny zakoñczenia pieczenia na wywietlaczu
poka¿e siê napis «end» i zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe
informuj¹ce o zakoñczeniu pieczenia.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³
dwiêkowy.
Programowanie pieczenia
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L w pozycji 0, aby skasowaæ
napis «end».
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje ustawiona godzina zakoñczenia
pieczenia na godz. 10:15. Pieczenie bêdzie trwa³o 1 godzinê
i 15 minut.
Programowanie pieczenia przesuniêtego w czasie.
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura, oraz czas uprzednio wybrany.
Wcisn¹æ przycisk 3i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i t
. Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
godzina zakoñczenia pieczenia i ustawiona temperatura.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje zaprogramowany czas pieczenia
na 1 godzinê i 15 minut oraz godzina 12:30 jako godzina
koñcz¹ca pieczenia. Pieczenie rozpocznie siê automatycznie
o godzinie 11:15.
Ikona A przypomni Wam, ¿e zaprogramowany zosta³ czas i/
lub godzina zakoñczenia pieczenia.
Aby anulowaæ programowanie
Aby wykasowaæ jakiekolwiek wykonane programowanie,
nale¿y obróciæ pokrêt³o L na pozycjê 0.
W³¹czaj¹c funkcje Fast clean, temperatura wewn¹trz
piekarnika osi¹ga temperaturê 500°C niezbêdn¹ do zwêglenia
resztek ¿ywnoci. Poprzez szybkê w drzwiczkach mo¿na
zobaczyæ niektóre cz¹stki, które zaczynaj¹ wieciæ
podczas ich zwêglania ze wzglêdu na pirolizê, wchodz¹c w
kontakt z grzejnikami: jest to natychmiastowe spalanie, jest
to absolutnie normalne zjawisko, które nie poci¹ga za
sob¹ ¿adnego niebezpieczeñstwa.
Niektóre uwagi przed automatycznym czyszczeniem
1- Spróbowaæ usun¹æ pozosta³oci substancji spo¿ywczych
, najbardziej twardych , za pomoc¹ zmoczonej g¹bki.
Absolutnie nie u¿ywaæ detergentów lub jakiegokolwiek
produktu przeznaczonego do czyszczenia piekarników.
2- ERROR[Basic syntax error] in:<B Wyj¹ERROR[Basic syntax
error] in:æ wszystkie akcesoria, które nie wytrzymuj¹ tak wysokich
temperatur. Ponadto, niektóre akcesoria mog³yby negatywnie
wp³yn¹æ na wynik automatycznego czyszczenia, przeszkadzaj¹c
w wolnej cyrkulacji ciep³a wewn¹trz piekarnika. Akcesoria mo¿na
wymyæ, tak jak siê myje normalne garnki (równie¿ w zmywarce).
3- Nie pozostawiaæ ciereczek kuchennych na uchwycie
drzwiczek.
Uwaga: podczas automatycznego czyszczenia
powierzchnie urz¹dzenia mog¹ byæ bardzo gor¹ce. Nie
dopuszczaæ dzieci.
Jak w³¹czyæ funkcjê Fast clean
Zamkn¹æ drzwiczki piekarnika.
Ustawiæ pokrêt³o wyboru na V
Aby zaprogramowaæ czas i/lub godzinê zakoñczenia Fast
clean, nale¿y postêpowaæ wed³ug instrukcji, znajduj¹cych
siê w rozdziale Programowanie Fast clean. Mieæ nale¿y
na uwadze, ¿e mo¿na ustawiæ czas w zakresie od 60 do
120 minut zale¿nie od stopnia zabrudzenia waszego
piekarnika.
Urz¹dzenia zabezpieczaj¹ce
Ze wzglêdu na wysok¹ temperaturê, piekarnik wyposa¿ony
zosta³ w niektóre urz¹dzenia zabezpieczaj¹ce:
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ Fast clean
6
PL
Aby zapobiec oparzeniu drzwi piekarnika blokuj¹ siê
automatycznie, jak tylko temperatura podniesie siê;
w przypadku anomalnego zdarzenia elementy grzejne
prewencyjnie nie wiêcej zasilane elektrycznie .
Po zablokowaniu drzwi nie mo¿na zmieniaæ czasu ani
godziny zakoñczenia pieczenia.
W przypadku, kiedy temperatura w strefie elementów
elektrycznych urz¹dzenia osi¹gnie graniczne wartoci
bezpieczeñstwa, nie mo¿na uruchomiæ programu Fast
clean. Wywietlacz poka¿e napis HOT. Przed
powtórnym uruchomieniem programu Fast clean
poczekaæ na zatrzymanie siê wentylatora ch³odz¹cego.
Co siê dzieje po ukoñczeniu automatycznego
czyszczenia?
Po zakoñczeniu automatycznego czyszczenia, na
wywietlaczu pokazuje siê napis end i zostaje wydany
sygna³ dwiêkowy, który mo¿e byæ wy³¹czony, wciskaj¹c
jakikolwiek przycisk. Ustawiæ ponownie pokrêt³o Lna pozycji
0 i napis «end» zniknie.
Aby otworzyæ drzwiczki, nale¿y odczekaæ, a¿ temperatura
piekarnika obni¿y siê do dopuszczalnego poziomu.
Teraz widaæ na dnie i cianach piekarnika bia³y py³; po
ostudzeniu siê piekarnika nale¿y go usun¹æ za pomoc¹
mokrej g¹bki.
Mo¿na wykorzystaæ zmagazynowane ciep³o do pieczenia,
bez usuwania bia³ego py³u bo nie stanowi on ¿adnego
niebezpieczeñstwa dla pieczonych potraw.
Ostrze¿enie: aby zwiêkszyæ efekt czyszczenia i aby
wyd³u¿yæ ¿ywotnoæ kuchenki automatyczne
czyszczenie wykonywaæ, gdy p³yta grzejna kuchenki jest
wy³¹czona.
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ Fast clean
Programowanie czasu trwania i/lub godziny zakoñczenia Fast
clean, wykonuje siê po uprzednim wybraniu funkcji Fast clean
i w przeci¹gu pierwszych 10 minut dzia³ania nale¿y:
zaprogramowaæ czas trwania Fast clean
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas trwania przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu wywietli siê czas brakuj¹cy
do ukoñczenia Fast clean.
Po tym czasie na wywietlaczu poka¿e siê napis «end» i
zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe wskazuj¹ce, ¿e faza
czyszczenia zosta³a zakoñczona.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³ dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L na pozycji 0, aby napis «end»
znikn¹³.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i czas trwania Fast clean zostaje
zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut. Fast clean
zatrzyma siê automatycznie o godzinie 10:15.
Programowanie godziny zakoñczenia Fast clean.
Wcisn¹æ przycisk 3i wyregulowaæ przyciskami
s
i
t
.
Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie zapamiêtane, a
na wywietlaczu wywietli siê czas brakuj¹cy do ukoñczenia
Fast clean.
Po up³ywie godziny zakoñczenia Fast clean na wywietlaczu
poka¿e siê napis «end» i zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe
informuj¹ce o zakoñczeniu fazy.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³ dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L na pozycji 0, aby napis «end»
znikn¹³.
Programowanie Fast clean
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i godzina zakoñczenia Fast clean zostaje
ustawiona na godzinê 10:15. Fast clean bêdzie trwaæ 1
godzinê i 15 minut.
Programowanie opónionego Fast clean.
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas trwania przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane i wywietlone na wywietlaczu.
Wcisn¹æ przycisk 3 i wyregulowaæ godzinê przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie zapamiêtane,
a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie, godzina
zakoñczenia pieczenia i czas trwania.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i czas trwania Fast clean zostaje
ustawiony na 1 godzinê i 15 minut a zakoñczenie na godz.
12:30. Fast clean rozpocznie automatycznie o godzinie
11:15.
Ikona A przypomni Wam, ¿e zaprogramowalicie czas i/lub
godzinê zakoñczenia Fast clean.
Aby anulowaæ programowanie
Aby wykasowaæ jakiekolwiek wykonane programowanie, nale¿y
ustawiæ pokrêt³o L na pozycjê 0.
7
PL
1 na pocz¹tku cyklu Fast clean wentylator ch³odzenia pracuje
bardzo wolno;
2 podczas korzystania z cyklu Fast clean zadzia³a
bezpiecznik urz¹dzenia elektrycznego: wyst¹pi³o zbyt du¿e
obci¹¿enie sieci (w razie jednoczesnej pracy z innymi
urz¹dzeniami elektrycznymi);
3 drzwi piekarnika podczas cyklu Fast clean zablokowane:
jest to zabezpieczenie kuchenki; drzwiczki otworz¹ siê po
ca³kowitym sch³odzeniu siê piekarnika;
4 po cyklu Fast clean pozosta³y plamki na wewnêtrznej
powierzchni piekarnika: dobrze jest usun¹æ pozosta³oci
najbardziej twardych przed czyszczeniem i ustawiæ program
czyszczenia odpowiednio do stopnia zabrudzenia piekarnika;
5 po zakoñczeniu pieczenia nadal wychodzi z piekarnika
powietrze: jest to normalna faza sch³adzania piekarnika;
6 przy grilowaniu górne grzanie nie zawsze jest w³¹czone
(kolor czerwony): Funkcjonowanie jest kontrolowane przez
termostat;
7 otwieraj¹c drzwi piekarnika podczas pieczenie wychodzi
du¿o pary;
8 po pozostawieniu po¿ywienia w piekarniku po upieczeniu
wewn¹trz piekarnika tworz¹ siê krople wody lub pary;
NIE MARTW SIÊ, JELI
Piekarnik daje Wam do dyspozycji szeroki wybór mo¿liwoci
pozwalaj¹cych na pieczenie ka¿dego po¿ywienia w mo¿liwie
najlepszy sposób. Z up³ywem czasu bêdziecie w stanie
wykorzystaæ lepiej piekarnik, dlatego te¿ uwagi podane
poni¿ej jedynie ogólnymi wskazówkami i bêdziecie je mogli
poszerzyæ w³asnym dowiadczeniem.
Pieczenie jednoczenie na wielu poziomach
Jeli musicie piec na wiêcej ni¿ jednym poziomie, to mo¿ecie
wykorzystaæ funkcjê Cukiernia u lub funkcjê b
Multicottura - jedyne, które pozwalaj¹ na takie
pieczenie.
Do pieczenia delikatnego po¿ywienia na wiêcej ni¿
jednym poziomie nale¿y skorzystaæ z funkcji Cukiernia a
u, która pozwala na pieczenie jednoczenie na trzech
poziomach (1°, e 5°). W rozdziale Praktyczne rady przy
pieczeniu podane niektóre przyk³ady. Dla pieczenia na wiêcej
ni¿ jednym poziomie zastosujcie funkcjê b Multicottura,
bior¹c pod uwagê nastêpuj¹ce rady:
Piekarnik ma do dyspozycji 5 poziomów. Podczas pieczenie
z wymuszonym obiegiem u¿ywajcie dwa z trzech poziomów
rodkowych. Pierwszy poziom licz¹c od do³u i najwy¿szy
ogrzewane bezporednio i potrawy mog¹ siê przypaliæ.
Zwykle nale¿y stosowaæ i poziom, licz¹c od do³u,
wk³adaj¹c na poziom potrawy, które wymagaj¹ wiêcej
ciep³a. Na przyk³ad w przypadku pieczenia miêsa
jednoczenie z innymi potrawami, w³ó¿cie pieczeñ na
poziom, a poziom przeznaczyæ na potrawy delikatniejsze;
Przy pieczeniu dwóch potraw jednoczenie, których czas i
temperatura jest inna, ustawiæ temperaturê poredni¹, , w³ó¿cie
delikatniejsz¹ potrawê na 4° poziom i wyjmiecie z piekarnika
najpierw potrawê wymagaj¹c¹ krótszego czasu pieczenia;
U¿ywajcie brytfanny na poziomie dolnym, a rusztu na tym
wy¿szym;
U¿ywanie funkcji Fast cooking
Funkcjonalna, szybka i praktyczna dla wszystkich, kto u¿ywa
produktów gotowych (na przyk³ad: mro¿onki i potrawy wstêpnie
ugotowane) i nie tylko, w ka¿dym razie przydatne podpowiedzi
znajduj¹ siê w tabeli Praktyczne rady do pieczenia.
U¿ywanie grila
Piekarnik 7 kucharzy daje Wam do dyspozycji wiele sposobów
grilowania. Korzystajcie z funkcji d gril, przy zamkniêtych
drzwiczkach, ustawiaj¹c potrawê porodku grila, ustawionego
na lub 4° poziomie licz¹c od do³u. Aby zbieraæ ciekaj¹cy
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
t³uszcz lub sosy ustawiæ brytfannê na 1 poziomie. Kiedy u¿ywa
siê tej funkcji, ustawiæ pokrêt³em termostatu poziomu energii
na maksimum, nawet jeli mo¿na ustawiæ ni¿sze poziomy.
Funkcja eGratin, mo¿e byæ wykonywana jedynie przy
zamkniêtych drzwiczkach i jest bardzo pomocna przy szybkim
grilowaniu, bo rozprowadza ciep³o w taki sposób, ¿e opieka
potrawê na ca³j powierzchni i piecze jej doln¹ czêæ. Mo¿ecie
u¿ywaæ funkcjê równie¿ w koñcowym etapie pieczenie
potraw, które wymagaj¹ charakterystycznej z³otej skórki,
na przyk³ad jest idealna aby poz³ociæ na koniec pieczone
ciasto. Przy korzystaniu z tej funkcji ustawiæ ruszt na lub
poziomie, licz¹c od do³u (patrz tabelê pieczenia), nastêpnie,
aby zebraæ t³uszcz i nie dopuciæ do tworzenia siê dymu ustawiæ
brytfannê na 1° poziomie licz¹c od do³u.
Wa¿ne: wykonanie pieczenia przy funkcji Gratin z
zamkniêtymi drzwiczkami, oznacza otrzymania lepszego
efektu i odczuwaln¹ oszczêdnoæ energii (oko³o 10%).
Kiedy u¿ywa siê takiej funkcji, zaleca siê ustawienie termostatu
na 200 °C, ,poniewa¿ jest to warunek optymalnej wydajnoci, której
podstaw¹ jest promieniowanie podczerwone. To jednak nie oznacza,
¿e nie mo¿na wykorzystywaæ równie¿ ni¿szych temperatur;
temperaturê mo¿na wyregulowaæ termostatem.
Najlepsze wyniki podczas u¿ytkowania funkcji grila
otrzymuje siê gdy ruszt ustawi siê na ostatnich poziomach
licz¹c od do³u (patrz tabela pieczenia), a nastêpnie, aby
zebraæ t³uszcz i nie dopuciæ do tworzenia siê dymu,
ustawiæ brytfannê na 1° poziomie licz¹c od do³u.
Pieczenie ciast
Pamiêtaæ, aby ciasto wk³adaæ do piekarnika ju¿ nagrzanego.
Nie otwierajcie drzwiczek podczas pieczenie, bo ciasto mo¿e
si¹æ. Ogólnie:
Ciasto jest zbyt suche.
Nast
êpnym razem ustawiæ temperaturê wy¿sz¹ o 10°C
I skróciæ czas pieczenia.
Ciasto “siada”.
Masa wsadowa powinna by
æ gêstsza lub nale¿y obni¿yæ
o 10°C temperaturê pieczenia.
Wierzch ciasta jest przypalony.
Umie
ciæ ciasto na ni¿szym poziomie piekarnika,
ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê, wyd³u¿yæ czas pieczenia.
8
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
Pieczenie pizzy
Do pieczenia pizzy zastosowaæ funkcjê wpiekarnik pizza:
Nagrzejcie dobrze piekarnik przez co najmniej 10 minut.
U¿ywajcie tacki z lekkiego aluminium, ustawiaj¹c na
ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki. Korzystanie z brytfanny
wyd³u¿a czas pieczenia i pizza nie bêdzie chrupi¹ca.
Nie otwierajcie czêsto piekarnika podczas pieczenia.
W przypadku pizzy, która ma du¿o dodatków (capricciosa,
quattro stagioni), ser mozzarella ma byæ dodany w po³owie
pieczenia.
W przypadku pieczenia jednoczenie na wielu poziomach
(maksymalnie 2) zastosowaæ tryb pieczenia Multicottura
b, poniewa¿ w trybie pizza w potrawa na 1° poziomie
licz¹c od do³u silniej przypieka siê.
Pieczenie ryb i miêsa.
Dla miês bia³ych, ptaków i ryb u¿ywajcie temperatury od 180
°C do 200 °C.
Jeli siê chce, aby miêso czerwone by³o dobrze upieczone
na zewn¹trz, zachowuj¹c wewnêtrzne soki nale¿y ustawiæ
piekarnik na wysok¹ temperaturê (od 200°C do 220°C) na krótki
okres, a nastêpnie temperaturê stopniowo zmniejszaæ.
Ogólnie, im wiêksza jest pieczeñ, tym ni¿sza bêdzie musia³a
byæ temperatura i d³u¿szy czas pieczenia. Po³ó¿cie miêso
do pieczenia porodku rusztu i w³ó¿cie pod ruszt brytfannê
do zebrania skapuj¹cego t³uszczu.
Ustawcie ruszt tak, aby potrawa znajdowa³a siê porodku
piekarnika. Jeli chcecie wiêcej ciep³a od spodu, ustawcie na
ni¿szym poziomie. Aby otrzymaæ pachn¹c¹ pieczeñ
(szczególnie z kaczki i dziczyzny) nadziejcie miêso s³onin¹
lub boczkiem i ustawcie je w górnej czêci piekarnika.
Konserwacja zwyk³a i czyszczenie kuchenki
Przed ka¿d¹ operacj¹ od³¹czcie kuchenkê od pr¹du. Dla
zapewnienia d³ugiej ¿ywotnoci kuchenki niezbêdne jest
czêste i dok³adne jej czyszczenie, pamiêtaj¹c o:
do czyszczenia nie stosowaæ urz¹dzeñ na parê.
czêci emaliowane i panele samoczyszcz¹ce, jeli s¹,
nale¿y myæ letni¹ wod¹ bez u¿ywania proszków
cieraj¹cych i rodków korozyjnych, poniewa¿ mog¹
zniszczyæ;
wnêtrze piekarnika czyciæ co jaki czas i gdy jest jeszcze
ciep³y; myæ wod¹ i p³ynem, wyp³ukaæ i dok³adnie
wysuszyæ;
talerzyki rozdzielaj¹ce p³omieñ nale¿y czêsto myæ ciep³¹
wod¹ z p³ynem do mycia i usun¹æ ewentualne osady;
W kuchniach wyposa¿onych w automatyczne zapalanie
gazu nale¿y pamiêtaæ o czêstym oczyszczaniu czêci
koñcówek zapalarek elektronicznych i sprawdzaæ, czy
otwory wyjcia gazu z talerzyka rozdzielaj¹cego p³omienie
nie s¹ zatkane;
Stal nierdzewna mo¿e siê poplamiæ, jeli bêdzie przez
d³u¿szy czas w kontakcie z wod¹ zo du¿¹ zawartoci¹
kamienia lub z agresywnymi detergentami (zawieraj¹cymi
fosfor). Wyp³ukaæ du¿¹ iloci¹ wody i dok³adnie wysuszyæ.
Wysuszyæ ewentualne wycieki wody.
w modelach z pokryw¹ ze szk³a piec myæ ciep³¹ wod¹, a
nie stosowaæ szorstkich cierek lub rodków
czyszcz¹cych.
Uwaga: nie zamykaæ pokrywy dopóki palniki gazowe
ciep³e. Usun¹æ ewentualne p³yny na pokrywie
przed jej otwarciem. .
Wa¿ne: sprawdzaæ okresowo stan przewodu gazowego i
natychmiast wymieniæ w wypadku napotkania anomalii; zaleca
siê, aby wymieniaæ przewód co rok.
Wymiana ¿arówki piekarnika
Przed rozpoczêciem jakiejkolwiek czynnoci od³¹czyæ
kuchenkê od zasilania elektrycznego, wyci¹gn¹æ wtyczkê
lub od³¹czyæ zasilenie prze³¹cznikiem znajduj¹cym siê na
lini zasilaj¹cej piekarnik.
Pos³uguj¹c siê p³askim i w¹skim przedmiotem (wkrêtak,
uchwyt ³y¿eczki, itp.) zdj¹æ szklan¹ os³onê.
Wykrêciæ ¿arówkê i zamieniæ na now¹ o nastêpuj¹cych
charakterystykach:
- napiêcie 230/240 W
- moc 15 W
- zaczep E 14
Ponownie za³o¿yæ szklan¹ os³onê, zwracaj¹c uwagê na
w³aciwe ustawienie uszczelki.
wg‡Œbienie
lampka
uszczelka
pokywka
Konserwacja zaworków gazu
Z czasem, mo¿e siê zdarzyæ, pokrêt³o zaworka gazu zablokuje
siê lub jego obrót bêdzie utrudniony. Wówczas zaworek nale¿y
wymieniæ.
Uwaga: Czynnoæ ta ma byæ wykonana przez
autoryzowanego technika producenta.
Ciasto ma zakalec.
Nale
¿y zrobiæ suchsz¹ masê, zmniejszyæ temperaturê i
wyd³u¿yæ czas pieczenia.
Ciasto przywar
³o do formy.
Starannie wysmarowa
æ formê i wysypaæ m¹k¹.
W wyniku r
ównoczesnego pieczenia ciast na dwóch
ró¿nych poziomach uzyskalimy niezadowalaj¹cy
rezultat w przypadku jednego z nich (ró¿nica w
stopniu wypieczenia).
Ustawi
æ ni¿sz¹ temperaturê. Równoczesne w³o¿enie
potrai do piekarnika, wcale nie oznacza, i
¿ musz¹ one
zostaæ wyjête w jednakowym czasie.
9
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
Wybrane
ustawienie
Rodzaj potrawy Ciê¿ar
(Kg)
Pozycja
rusztu w
stosunku
do spodu
pieca
Czas
wstêpnego
podgrzewania
(min.)
Ustawienie
termostatu
Czas
pieczenia
(min.)
1 Tradycyjne
a
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty
(z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Ciastkarnia
u
Kruche ciasta
Tort z owocami
Placek ze liwkami
(Plum-cake)
Biszkopt
Creps nadziewany
(na 2
rusztach)
Ma³e ciastka
(na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z
serem
(na 2 rusztach)
Bignè
(na 3 rusztach)
Sucharki
(na 3 rusztach)
Bezy
(na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mro¿onki
Pizza
Mieszanka kabaczków i
raków w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinaku
Panzerotti
Lasagne
Bu³eczki
Kawa³ki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Wstêpnie sma¿one
Skrzyde³ka z kurczaków
0.4
2
-
200
20-25
3 Szybkie
gotowanie
v
wie¿e potrawy
Biszkopciki
(z kruchego ciasta)
Placek ze liwkami
(Plum-cake)
Ciasto francuskie s³one z
serem
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multicottura
b
Pizza
(na 2 rusztach)
Lasagne
Jagniê
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Placek ze liwkami (Plum-
cake)
Bignè
(na 2 rusztach)
Biszkopt
(na 2 rusztach)
Grzanki
(na 1 ruszcie)
Grzanki
(na 2 rusztach)
Torte salate
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
w
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kura
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Gril
d
Sole i m¹twy
Kawa³ki kalmarów i raki
Filet z dorsza
Jarzyny na ruszcie
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tosty
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
¾
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
5
5
5
5
5
5
5
5
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
7 Gratin
e
Kura z rusztu
M¹twy
1.5
1.5
3
3
10
10
200
200
55-60
30-35
Uwaga: Wskazany czas jest tylko czasem wzorcowym i mo¿e byæ zmieniony wed³ug w³asnych wymagañ. W systemie
gotowania Gril lub Gratin brytfanna nale¿y ustawiæ na 1 poziomie licz
¹
c od do³u.
10
PL
INSTRUKCJA INSTALOWANIA
rys.10
Poni¿sze instrukcje przeznaczone dla wykwalifikowanego
instalatora, do wykonania instalacji, regulacji i konserwacji
technicznej w najw³aciwszy sposób i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Wa¿ne: jakakolwiek regulacja, konserwacja, itp., musi byæ
wykonana przy kuchence od³¹czonej od zasilania
elektrycznego. O ile oka¿e siê, ¿e zasilenie kuchenki jest
konieczne, wówczas czynnoci te wykonaæ z maksymaln¹
ostro¿noci¹.
Kuchenka ma nastêpuj¹ce charakterystyki:
Klasa: 1
Maksymalne wymiary kuchenki podane na rysunku na
stronie 2. Aby kuchenka zabudowana w meblu dzia³a³a
prawid³owo nale¿y przestrzegaæ minimalne odleg³oci podane
na rys. 10. Ponadto, stykaj¹ce siê powierzchnie i ciana tylna
musz¹ byæ odporne na temperatury powy¿ej 65°C. W dolnej
czêci kuchenki znajduj¹ siê 4 nó¿ki regulacyjne s³u¿¹ce do
wyregulowania wysokoci i wypoziomowania kuchenki.
Kuchenka musi byæ wypoziomowana. Deformacje,
spowodowane niew³aciwym wypoziomowaniem mog¹ mieæ
niekorzystny wp³yw na pracê kuchenki i zmieniæ jej
charakterystyki.
POD£¥CZENIE ELEKTRYCZNE
UZIEMIENIE KUCHENKI JEST OBOWI¥ZKOWE
Kuchenka pracuje ze zmiennym pr¹dem o napiêciu i
czêstotliwoci zasilania wskazanych na tabliczce znamionowej
(znajduj¹cej siê pod spodem lub w instrukcji). Nale¿y siê
upewniæ, ¿e wartoæ miejscowa napiêcia zasilania jest taka
sama jak wskazana na tabliczce znamionowej. Kuchenka nie
jest wyposa¿ona w kabel zasilaj¹cy, poniewa¿ musi on byæ
dostosowany do typu miejscowego po³¹czenia elektrycznego
(patrz poni¿szy schemat pod³¹czeñ). Zastosowaæ przewód w
os³onie gumowej typu H05VV-F.
Otworzyæ listwê zaciskow¹ wed³ug wskazówek wskazanych
na rysunku obok:
Zamontowaæ przewód zasilaj¹cy wed³ug nastêpuj¹cych
wskazówek:
Odkrêciæ ruby zacisku V i ruby styków (Rys. 11).
Zamocowaæ przewody pod g³ówkami rub wed³ug
nastêpuj¹cego schematu.
Zamocowaæ przewód zasilania w zacisku przewodu i zamkn¹æ
pokrywê.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê,
odpowiedni¹ dla obci¹¿enia podanego na tabliczce
znamionowej. W przypadku przy³¹czenia bezporedniego do
sieci zamontowaæ pomiêdzy kuchenk¹ a sieci¹ wy³¹cznik z
minimalnym 3 mm otwarciem pomiêdzy stykami, odpowiedni
do obci¹¿enia i zgodny z obowi¹zuj¹cymi przepisami
(przewód uziemiaj¹cy nie mo¿e byæ przerwany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby
nie przechodzi³ w miejscu, gdzie temperatura jest wy¿sza o
50°C o temperatury otoczenia. Przed wykonaniem
pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
- Zawór ograniczaj¹cy oraz sieæ domowa wytrzymaj¹
obci¹¿enie kuchenki (patrz tabliczka znamionowa);
- Siec zasilaj¹ca musi byæ wyposa¿ona w sprawne
uziemienie, zgodnie z normami i przepisami prawa;
- Po zainstalowaniu wtyczka lub wy³¹cznik dwubiegunowy
musz¹ byæ ³atwo dostêpne.
rys.11
Zastosowanie wspó³czynnika równoczesnoci zgodnie z norm¹.
Po³¹czenie
elektryczne
Napiêcie
zasilania
Bezpiecznik
topikowy
Przekrój
230V -1 N ~ 50Hz 32* A 4 mm²
400V -2 N ~ 50Hz 32* A 4 mm²
400V -3 N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2 ~ 50Hz 32* A 4 mm²
230V -3 ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2+2N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
2
1
1
2
3
4
5
V
11
PL
Pojemnoæ u¿yteczna piekarnika ELEKTRYCZNEGO:
56 litrów
Napiêcie i czêstotliwoæ zasilania elektrycznego:
230V/400V~ 50Hz 8650W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii Naturalnej:
funkcja grzania: a Statyczna
Zu¿ycie energii, deklaracja Klasa
konwekcja Wymuszona
funkcja grzania: u Wentylowana
CHARAKTERYSTYKI TECHNICZNE PIEKARNIKA
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68

Whirlpool CP 6V F8 EE instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja