CP 6V F8 EE

Whirlpool CP 6V F8 EE instrukcja

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Whirlpool CP 6V F8 EE instrukcja. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
CP 6V F8 EE
Cooker with electric oven and electric hob
Instructions for installation and use
Komfur med ovn og elektrisk kogeflade
Bruger- og installeringsvejledning
Spis med elektrisk ugn och häll
Bruksanvisning för instruktion och användning
Liesi uunilla ja sähköisellä tasolla
Asennus- ja käyttöohjeet
Komfyr med stekeovn og elektrisk toppdel
Instruksjoner for installasjon og bruk
Kuchnia elektyczna z piekarnikiem
elektrycznym
Instrukcja obs³ugi i instalacji
GB
SE
FI
NO
PL
1
PL
Ostrze¿enia
1 Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do zastosowañ
domowych oraz nieprofesjonalnych.
2 Przed przyst¹pieniem do u¿ytkowania urz¹dzenia nale¿y
starannie zapoznaæ siê z podrêcznikiem u¿ytkownika. Zawiera
on wa¿ne zalecenia dotycz¹ce bezpieczeñstwa, instalacji,
obs³ugi oraz konserwacji. Podrêcznik nale¿y zachowaæ do
póniejszego u¿ytku.
3 Po rozpakowaniu nale¿y sprawdziæ czy w trakcie transportu
urz¹dzenie nie uleg³o uszkodzeniu i czy nie brakuje czêci. W
przypadku jakichkolwiek w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady
wykwalifikowanego technika. Wszelkie elementy opakowania
(torby plastykowe, pianka poliestrowa, gwodzie, itp.) nale¿y
przechowywaæ w miejscach, do których dzieci nie maj¹ dostêpu,
poniewa¿ elementy te mog¹ byæ dla nich niebezpieczne.
4 Urz¹dzenie powinno byæ instalowane zgodnie z zaleceniami
producenta przez wykwalifikowanego specjalistê.
Niew³aciwa instalacja mo¿e byæ przyczyn¹ niebezpiecznych
wypadków i innego rodzaju zagro¿eñ zdrowia ludzi, zwierz¹t lub
innych obiektów. Za zagro¿enia tego typu producent urz¹dzenia
nie bierze odpowiedzialnoci.
5 Instalacja elektryczna urz¹dzenia bêdzie bezpieczna wy³¹cznie
wtedy, gdy urz¹dzenie zostanie przy³¹czone do sprawnej instalacji
uziemiaj¹cej, spe³niaj¹cej obowi¹zuj¹ce wymagania
bezpieczeñstwa. Sprawdziæ, czy podstawowe warunki
bezpieczeñstwa przestrzegane. W przypadku jakichkolwiek
w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady wykwalifikowanego
technika. Producent urz¹dzenia nie bierze odpowiedzialnoci za
szkody spowodowane przez urz¹dzenie, które nie zosta³o
w³aciwie uziemione.
6 Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do zasilania nale¿y sprawdziæ,
czy dane podane na tabliczce znamionowej odpowiadaj¹
parametrom sieci zasilaj¹cej.
7 Nale¿y sprawdziæ, czy dopuszczalne obci¹¿enie sieci elektrycznej
oraz gniazdek sieciowych pozwala na przy³¹czenie urz¹dzenia.
Maksymalny pobór mocy podany jest na tabliczce znamionowej.
W przypadku w¹tpliwoci nale¿y zasiêgn¹æ porady
wykwalifikowanego technika.
8 Do pod³¹czenia urz¹dzenia do sieci elektrycznej nale¿y u¿yæ
wielobiegunowego wy³¹cznika sieciowego o co najmniej 3 mm
odleg³oci styków.
9 Je¿eli gniazdko sieciowe i wtyczka urz¹dzenia nie pasuj¹ do
siebie, nale¿y zlecieæ wykwalifikowanemu elektrykowi wymianê
gniazdka. Zadaniem elektryka jest tak¿e sprawdzenie, czy
przekrój kabli w gniazdku odpowiada maksymalnej mocy
pobieranej przez urz¹dzenie. Stosowanie przejciówek,
rozga³êziaczy ani przed³u¿aczy nie jest zalecane. Jeli musz¹
byæ jednak u¿yte, to nale¿y zawsze pamiêtaæ, aby u¿ywaæ
przed³u¿acze i przejciówki oraz rozga³êziacze zgodne z
obowi¹zuj¹cymi normami w zakresie bezpieczeñstwa i nigdy
nie przekraczaæ maksymalnego, dopuszczalnego natê¿enia na
przed³u¿aczu lub pojedynczej przejciówce oraz maksymalnej
mocy wskazanej na rozga³êziaczu
10 Nie nale¿y pozostawiaæ urz¹dzenia pod³¹czonego do zasilania,
jeli nie jest ono u¿ywane. Je¿eli urz¹dzenie nie jest u¿ywane,
nale¿y wy³¹czyæ je wy³¹cznikiem g³ównym i zakrêciæ dop³yw gazu.
11 Nie wolno zas³aniaæ ani zatykaæ szczelin wylotowych
gor¹cego powietrza ani szczelin wentylacyjnych.
12 Nie wolno samodzielnie wymieniaæ kabla zasilaj¹cego.
Uszkodzony kabel zasilaj¹cy mo¿e byæ wymieniony wy³¹cznie w
autoryzowanym punkcie serwisowym.
13 Niniejsze urz¹dzenie mo¿e byæ stosowane wy³¹cznie do celów,
do jakich zosta³o zaprojektowane.
Wszelkie inne zastosowania (na przyk³ad ogrzewanie
pomieszczeñ) nale¿y uznaæ za niew³aciwe, a tym samym
niebezpieczne.
Producent nie bierze odpowiedzialnoci za szkody i zniszczenia
wynik³e z niew³aciwego lub nieodpowiedniego u¿ytkowania
urz¹dzenia.
14 Podczas korzystania z urz¹dzeñ elektrycznych nale¿y przestrzegaæ
kilku podstawowych zasad. W szczególnoci:
· nie wolno dotykaæ urz¹dzenia mokrymi lub wilgotnymi d³oñmi,
ani maj¹c mokre stopy.
· nie wolno korzystaæ z urz¹dzenia, przebywaj¹c w pobli¿u bez
obuwia
· nie stosowaæ przed³u¿aczy, a jeli bêdzie to konieczne nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ
· w ¿adnym wypadku nie nale¿y ci¹gn¹æ za kabel, aby
wyci¹gn¹æ kabel zasilaj¹cy z gniazdka sieciowego
· nie nara¿aæ urz¹dzenia na dzia³anie czynników
atmosferycznych (deszczu, s³oñca, itp.)
· z urz¹dzania nie powinny korzystaæ bez nadzoru dzieci ani
osoby nie znaj¹ce urz¹dzenia.
15 Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale¿y zawsze, za pomoc¹ g³ównego
wy³¹cznika lub wyjmuj¹c wtyczkê kabla zasilaj¹cego z gniazdka,
od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania.
16 Je¿eli zauwa¿y siê pêkniêcia na powierzchni p³yty ceramicznej,
nale¿y natychmiast od³¹czyæ pr¹d. W celu naprawienia
uszkodzenia nale¿y zwróciæ siê wy³¹cznie do autoryzowanego
punktu naprawy i stosowaæ wy³¹cznie oryginalne czêci
zamienne. Nie zastosowanie siê do tej zasady mo¿e
spowodowaæ, ¿e urz¹dzenie nie bêdzie bezpieczne.
17 Je¿eli urz¹dzenie ma pozostawaæ przez jaki czas nie u¿ywane,
radzimy od³¹czyæ przewód zasilaj¹cy po uprzednim wyjêciu wtyczki
z gniazdka. Nale¿y ponadto odpowiednio zabezpieczyæ te czêci
urz¹dzenia, które mog³yby stanowiæ zagro¿enie, zw³aszcza dla
dzieci, które mog³yby w zabawie u¿yæ urz¹dzenia do celów
niezgodnych z jego przeznaczeniem.
18 P³yta ceramiczna jest odporna na wahania temperatury i
uderzenia. Je¿eli jednak zostanie uderzona czym ostrym, jak
nó¿ czy inne narzêdzia, mo¿e pêkn¹æ. W takim wypadku nale¿y
natychmiast od³¹czyæ zasilanie i zwróciæ siê do autoryzowanego
punktu naprawy.
19 Nale¿y pamiêtaæ, ¿e p³ytki grzejne pozostaj¹ ciep³e przez oko³o
pó³ godziny po wy³¹czeniu. W tym czasie nie nale¿y stawiaæ na
nich ¿adnych naczyñ lub przedmiotów.
20 Nie stawiaæ ¿adnych przedmiotów na p³ycie kuchennej.
21 Nie wolno w³¹czaæ powierzchni grzejnych, je¿eli znajduje siê na
nich folia aluminiowa lub tworzywa plastikowe.
22 Nie nale¿y dotykaæ nagrzanych powierzchni.
23 U¿ywaj¹c drobnego sprzêtu AGD nale¿y zwróciæ uwagê, aby
przewody zasilaj¹ce tych urz¹dzeñ nie dotyka³y rozgrzanych
powierzchni.
24 U¿ywaj¹c do gotowania rondli, nale¿y zwróciæ uwagê, by ich r¹czki
by³y skierowane do rodka tak, aby ich przypadkiem nie wywróciæ.
25 Nie wolno pozostawiaæ w³¹czonej powierzchni grzejnej, je¿eli
nic na niej nie gotujemy, poniewa¿ ulegnie ona bardzo szybkiemu
rozgrzaniu, co mo¿e uszkodziæ elementy grzejne.
Zalecenia przed pierwszym u¿yciem. Klej u¿yty do zabezpieczenia
p³yty móg³ pozostawiæ t³uste lady. Radzimy usun¹æ go przed
rozpoczêciem u¿ytkowania urz¹dzenia za pomoc¹ delikatnego
(nie ciernego) rodka czystoci. Przez pierwszych kilka godzin
u¿ytkowania mo¿e unosiæ siê znad kuchni zapach gumy, który
jednak szybko zniknie. Izolacja termiczna kuchenki i pozosta³oci
po smarach wytwarzaj¹ nieprzyjemne opary i zapachy ale tylko
przy pierwszych minutach funkcjonowania. Z tego te¿ powodu
zalecamy, aby przy pierwszym w³¹czeniu rozgrzaæ p³ytê na 30
minut do maksymalnej temperatury.
27 Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji o,
kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane;
28 Jeli kuchenka jest ustawiona na stojaku, to nale¿y podj¹æ
odpowiednie dzia³ania, aby uniemo¿liwiæ jej upadek.
29 Podczas pieczenia w piekarniku lub na grilu, kuchenka silnie
nagrzewa siê w pobli¿u szyby, drzwiczek piekarnika i pobliskich
elementów. Pilnowaæ dzieci, aby nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Chc¹c zagwarantowaæ bezpieczeñstwo w Siedzibie Centrali oraz
w naszych Autoryzowanych Punktach Serwisowych (patrz
za³¹cznik) mo¿na dostaæ dodatkowe zabezpieczenie dla dzieci.
Na zamówieniu wpisaæ nastêpuj¹ce dane: BAB - a nastêpnie
podaæ model urz¹dzenia.
30 Czêci, które mog¹ zetkn¹æ siê z produktami spo¿ywczymi
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹c¹ Dyrektyw¹ UE.
2
PL
Opis i korzystanie z kuchenki.
A Element radiacyjny 1200 W
B Element radiacyjny 1700 W
C Lampki kontrolne temperatury po wy³¹czeniu grzania
M Kontrolki funkcjonowania p³yt elektrycznych
E Pokrêt³o do wyboru p³yty grzejnej
F Termostat
G Prze³¹cznik funkcji
I Kontrola funkcjonowania piekarnika
B
A
B
A
1
8
2 3 4 5 6
7
9
10
A
1 Owietlenie piekarnika
2 Ustawianie minut/zegar
3 Koniec pieczenia
4 Czas trwania pieczenia
5 Zmniejszenie minut
6 Zwiêkszenie minut
7 Wskanik w³¹czonego licznika minut
8 Wskanik wstêpnego nagrzania (m miga) lub pieczenia
w toku (m sta³e)
9 Wskanik programowania czasu/zakoñczenia pieczenia
10 Wskanik blokady drzwiczek
Opis rozgrzewaj¹cych siê elementów
Elementy promieniste sk³adaj¹ siê z okr¹g³ych oporników. Staj¹
siê one czerwone w ci¹gu kilku dzesi¹tkach sekund po
w³¹czeniu.
Pokrêt³a sterowania polami grzejnymi (E):
Ka¿de pole grzejne posiada pokrêt³o do nastawiania, które
pozwala na wybranie 12 ró¿nych temperatur, od wartoci
minimalnej oznaczonej jako 1 do maksymalnej, oznaczonej
jako 12.
Kontrolka w³¹czenia p³ytek (M)
Kontrolka zapala siê po uruchomieniu dowolnej p³yty grzejnej.
Lampki kontrolne temperatury ka¿de p³yty (C):
wskazuj¹, ¿e dane pole ma temperaturê wy¿sz¹ od 60°C,
równie¿ kiedy element grzejny zosta³ wy³¹czony (znajduj¹ siê
w niektórych modelach).
Poz. yta grzejna
0
Wy³¹czona
1
Rozpuszczanie mas³a, czekolady
2
3
Podgrzewanie p³ynów
4
5
Kremy i sosy
6
7
Gotowanie w temperaturze wrzenia
8
9
Pieczenie
10
11
Gotowanie du¿ych kawa³ków miêsa
12
Sma¿enie
3
PL
7 kucharzy ³¹czy w jednym urz¹dzeniu zalety normalnego
piekarnika (statyczny) z zaletami nowoczesnego piekarnika z
wymuszonym termoobiegiem (z wentylacj¹).
Jest urz¹dzeniem wielofunkcyjnym, gdzie mo¿na wybraæ jeden
sposób z 7 mo¿liwych sposobów przygotowania potrawy. Funkcje
wybiera siê przy pomocy pokrêt³a funkcji roboczych Lznajduj¹cych
siê na panelu sterowania.
Uwaga: Przed pierwszym u¿yciem nale¿y urz¹dzenie wygrzaæ.
Zamkn¹æ drzwi i w³¹czyæ wiêc piekarnik na oko³o pó³ godziny a
temperaturê ustawiæ na maksymaln¹. Piekarnik wy³¹czyæ,
otworzyæ drzwi i przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, który
jest odczuwany podczas wygrzewania zwi¹zany jest z
parowaniem substancji wykorzystywanych do zabezpieczenia
piekarnika na czas magazynowania w okresie pomiêdzy jego
wyprodukowaniem a instalowaniem.
Wy³¹czenie Demo Mode
.W przypadku kiedy na wywietlaczu pokazuje siê napis DEMO
ON, ustawcie pokrêt³o L na pozycjê 0 , a nastêpnie wcinijcie
kolejno przyciski od 1 do 6, aby przywróciæ kuchenkê do trybu
dzia³ania.
Ustawiæ zegar cyfrowy
Ustawienie godziny teraz jest mo¿liwe jedynie za pomoc¹ pokrêt³a
L, ustawiaj¹c go na pozycjê 0.
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej lub po chwilowym braku
napiêcia w sieci, nale¿y uaktualniæ godzinê, trzymaj¹c wciniêty
przycisk 2, a¿ do momentu kiedy na wywietlaczu pojawi siê
ponownie godzina, a nastêpnie ustawiæ za pomoc¹
przycisków
s
i/lub
t
.
Funkcja minutnika
Pamiêtajcie, ¿e zegar nie kontroluje w³¹czenia lub wy³¹czenia
piekarnika a jedynie wydaje sygna³ dwiêkowy po up³ywie
ustawionego czasu i mo¿e byæ wy³¹czony po wciniêciu
jakiegokolwiek przycisku.
Aby ustawiæ minutnik wcisn¹æ przycisk 2 i wyregulowaæ
przyciskami
s
i/lub
t
. Ikona (
n
bêdzie przypomina³a, ¿e
minutnik jest w³¹czony.
Po zakoñczeniu odliczania czasu us³yszy siê sygna³ dwiêkowy,
który zakoñczy siê po 1 minucie lub po naciniêciu jakiegokolwiek
przycisku.
Uwaga: Jeli na wywietlaczu jest napis end to nie mo¿na
ustawiaæ minutnika.
Owietlenie piekarnika
Przy wy³¹czonym piekarniku owietlenie mo¿e byæ w³¹czone lub
wy³¹czone w jakimkolwiek momencie wciniêciem przycisku 1
lub po otwarciu drzwiczek. Podczas pieczenia zawsze wieci siê.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
Aby obni¿yæ temperatury zewnêtrzne, niektóre modele wyposa¿one
w ch³odz¹cy nadmuch, który powoduje przep³yw ch³odnego
powietrza pomiêdzy czêci¹ przedni¹ piekarnika a jego
drzwiczkami.
Uwaga: Po zakoñczeniu pieczenia wentylator dzia³a do
momentu, kiedy piekarnik nie bêdzie wystarczaj¹co och³odzony.
Uwaga: Podczas u¿ywania trybu Fast cooking i Ciastkarnia
wentylator ch³odz¹cy w³¹cza siê automatycznie jedynie, kiedy
piekarnik jest ju¿ gor¹cy.
Uwaga: Urz¹dzenie wyposa¿one jest w system diagnostyczny do
wykrywania ewentualnych usterek. U¿ytkownik informowany jest
wywietlanymi informacjami takimi jak Er NO(NO= kod cyfrowy od
01 do 99). O ile urz¹dzenie nie dzia³a niezbêdna jest interwencja
serwisu.
U¿ytkowanie piekarnika
Uwaga: Przy zablokowanych drzwiczkach piekarnika (na przyk³ad
natychmiast po ukoñczeniu FAST CLEAN) nie mo¿na rozpocz¹æ
¿adnej fazy pieczenia ze wzglêdu na zbyt wysok¹ temperaturê w
piekarniku. Wywietlacz zasygnalizuje Wam ten stan napisem HOT.
Dopiero po wy³¹czeniu symbolu klucz mo¿liwe bêdzie rozpoczêcie
nowego pieczenia..
Obracaj¹c pokrêt³o L mo¿na wybraæ dowolny program pieczenia.
Piekarnik ustawi siê natychmiast w fazê wstêpnego nagrzewania,
podczas którego na wywietlaczu bêdzie miga³a ikona
m
i
wywietli siê temperatura pieczenia dostosowana do wybranego
programu: jeli wartoæ nie jest taka jak¹ Wybralicie mo¿ecie
zmieniæ w prosty sposób obracaj¹c pokrêt³em M.
Po zakoñczeniu nagrzewania, us³yszycie trzy kolejne sygna³y
dwiêkowe i zapali siê w sposób ci¹g³y ikona
m
. Teraz mo¿ecie
w³o¿yæ do piekarnika potrawê do pieczenia.
Uwaga: Dla funkcji FAST COOKING i GRILL nie przewiduje siê fazy
wstêpnego nagrzania.
Pamiêtajcie, ¿e podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
zmieniæ program pokrêt³em L;
zmieniæ temperaturê pokrêt³em M;
zaprogramowaæ czas i godzinê zakoñczenia (patrz rozdzia³
Programowanie pieczenia);
przerwaæ pieczenie w jakimkolwiek momencie, ustawiaj¹c
pokrêt³o L na pozycjê 0.
ustawiæ minutnik.
Uwaga: ustawiæ brytfannê do zbierania soków i/lub t³uszczu, jaka
jest w wyposa¿eniu, na pierwszym poziomie, licz¹c od do³u, jedynie
w przypadku grilowania lub podczas u¿ywania ro¿na (znajduje
siê w niektórych modelach). Nie stosowaæ pierwszego poziomu,
licz¹c od do³u, do pieczenia innymi sposobami od wy¿ej
wskazanych i nie ustawiaæ jakichkolwiek przedmiotów na spodzie
piekarnika podczas pieczenia poniewa¿ mo¿na uszkodziæ emaliê.
Uk³adajcie Wasze naczynia do pieczenia (ognioodporne, folia
aluminiowa, itp.) na ruszcie, jaki jest w wyposa¿eniu i odpowiednio
wsuniêtego w prowadnice piekarnika.
Piekarnik tradycyjny
a
Ustawienie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W tej pozycji w³¹czaj¹ siê dwa elementy grzejne: dolny i górny.
Jest to klasyczny piekarnik, jaki u¿ywa³a nasza babcia, ale który
zosta³ jednak tak zbudowany, aby zoptymalizowaæ rozmieszczenie
temperatury i zu¿ycie energii. Tradycyjny piekarnik jest
niezast¹piony w przypadkach, kiedy trzeba przygotowaæ dania
sk³adaj¹ce siê z dwóch lub wiêcej sk³adników do stworzenia
jedynej potrawy, na przyk³ad: kapusta z ¿eberkami, ³oso po
hiszpañsku, sztokfisz alla anconentana, teneroni z cielêciny z
ry¿em, itp... . Bardzo dobre wyniki otrzymuje siê przy przygotowaniu
dañ z miêsa wo³owego lub cielêcego jak: duszona wo³owina,
gulasz, dziczyzna, udziec i comber wieprzowy itd..., które wymagaj¹
wolnego pieczenia i sta³ego dodawania p³ynów. Jest jednak
najlepszym systemem do pieczenie ciast, owoców i zapiekanek
przykrywanych podczas pieczenia w piekarniku. Podczas pieczenia
w tradycyjnym piekarniku wykorzystujcie tylko jeden poziom,
poniewa¿ u¿ywanie wiêcej ni¿ jednego poziomu powoduje
niew³aciwe rozmieszczenie temperatury. U¿ywaj¹c ró¿ne
poziomy, jakie do dyspozycji, mo¿ecie regularnie podzieliæ ciep³o
pomiêdzy górn¹ i doln¹ czêci¹ piekarnika. Jeli pieczenie
wymaga wiêkszej iloci ciep³a od spodu lub z góry wówczas nale¿y
w³aciwie wybraæ poziom.
Piekarnik Multicottura
b
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C e 250°C.
Alternatywnie w³¹cz¹ siê elementy grzejne i zaczynie pracowaæ
wentylator. Jako, ¿e ciep³o jest sta³e i jednolite w ca³ym piekarniku,
to powietrze piecze i rumieni potrawê w jednolity sposób na ca³ej
powierzchni. Mo¿ecie piec jednoczenie ró¿ne potrawy, ale pod
warunkiem, ¿e bêd¹ wymaga³y takiej samej temperatury pieczenia.
JAK GO U¿YW
4
PL
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Mo¿na jednoczenie u¿yæ maksymalnie dwa poziomy i zgodnie z
uwagami podanymi w rozdziale Pieczenie jednoczenie na
wiêcej ni¿ jednym poziomie.
Ta funkcja jest szczególnie przydatna dla potraw, które
wymagaj¹ zapiekania lub dla potraw, które wymagaj¹
dostatecznie d³ugiego pieczenia, na przyk³ad: lasagne, ³azanki,
pieczony kurczak z ziemniakami itp... . Istotne zalety otrzymuje
siê podczas pieczenia miêsa, poniewa¿ lepszy rozdzia³
temperatury pozwala na wykorzystanie ni¿szych temperatur,
które z kolei zmniejszaj¹ parowanie, powoduj¹c, ¿e miêso
bêdzie bardziej miêkkie i mniej straci na wadze. Multicottura
jest szczególnie ceniony przy pieczeniu ryb, które mog¹ byæ
przygotowane z minimaln¹ iloci¹ dodatków, pozostawiaj¹c w
ten sposób nienaruszony wygl¹d i smak. Jeli chodzi o dodatki,
wymienite wyniki otrzymuje siê przy duszeniu jarzyn jak dynia,
bak³a¿an, papryka, pomidory itp...
Desery: dobre wyniki otrzymuje siê przy pieczeniu ciast
dro¿d¿owych
Funkcja Multicottura mo¿e byæ równie¿ stosowana do szybkiego
rozmro¿enia miêsa bia³ego i czerwonego oraz chleba przy
temperaturze 80°C. Aby rozmroziæ bardziej delikatne potrawy ustawiæ
temperaturê na 60°C lub zastosowaæ jedynie funkcjê termoobiegu
z zimnym powietrzem, a pokrêt³o termostatu ustawiæ na 0°C.
Grilowanie
d
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: 50%, 75%, 100%.
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿no (jeli jest w danym
modelu).
Wysoka temperatura skierowana na gril natychmiast opieka
ca³¹ powierzchniê pieczeni czym hamuje wyciekania p³ynu, a
miêso w rodku pozostaje miêkkie. Pieczenie w trybie
grilowania zalecane jest do przygotowywania dañ, które
wymagaj¹ wysokich temperatur na powierzchni: steki z
cielêciny i wo³owe, entrecôte, filety, hamburgery, itp
Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas pieczenia
Niektóre przyk³ady u¿ytkowania podane w rozdziale Praktyczne
rady przy pieczeniu.
Uwaga: obracaj¹c pokrêt³em M, wywietlacz poka¿e 3 ró¿ne
liczby wyra¿one w procentach, które wskazuj¹, odpowiednio,
poziom minimalny (50%), redni (75%) i maksymalny (100%).
Gratin
e
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W³¹cza siê górny element grzejny, wentylator oraz ro¿no (jeli jest
w danym modelu).
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz piekarnika z
jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to
przypaleniu powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c moc penetracji
cieplnej. Wymienite wyniki otrzymuje siê wykorzystuj¹c gril z
wentylacj¹ przy przygotowaniu ró¿nych kawa³ków miêsa i jarzyn
na ro¿nio, kie³basek, ¿eberek, kotlecików jagniêcych, kurczaka
alla diavola , przepiórek z sza³wi¹, filetów wieprzowych, itp...
Wykonaæ pieczenie w trybie gratin przy zamkniêtych
drzwiczkach piekarnika, ustawiaj¹c temperaturê maksymalnie
na 200°C.
Gratin jest najlepszym sposobem do pieczenia plastrów ryby
cernia, tuñczyka, ryby szpady, m¹twy z farszem, itp...
Piekarnik Pizza
w
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W tej pozycji w³¹czone dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. System ten s³u¿y do szybkiego nagrzanie piekarnika
dostarczaj¹c du¿ej mocy (2800 W) z wiêkszym poborem ciep³a z
do³u.
Funkcja pieczenie pizzy jest szczególnie zalecana do potraw
wymagaj¹cych du¿ej iloci ciep³a, na przyk³ad: pizzy i du¿ych
pieczeni. U¿ywajcie jednorazowo tylko jednej brytfanny lub rusztu;
w przypadku kiedy jest ich wiêcej (pe³ny ruszt lub brytfanna) nale¿y
zamieniæ pozycje w po³owie pieczenia.
Wypiek ciasta
u
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz wentylator zapewniaj¹c
delikatne i jednolite ciep³o wewn¹trz piekarnika.
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia delikatnych potraw, w
szczególnoci ciast, które musz¹ wyrosn¹æ i niektóre potrawy
mignon na 3 poziomach jednoczenie. Niektóre przyk³ady:
bigne, biszkopciki s³odkie i s³one, ciasteczka ze s³onego ciasta
francuskiego, biszkopt zawijany i ma³e kawa³ki zapiekanych jarzyn,
itp .
Piekarnik Fast cooking
v
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 40°C i 250°C.
Zostaj¹ w³¹czone grza³ki i wentylator zapewniaj¹ce utrzymywanie
sta³ej i jednolitej temperatury w piekarniku.
Ta funkcja jest szczególnie wskazana do szybkiego pieczenia
(niema potrzeby wstêpnego nagrzewania piekarnika), potraw
wstêpnie przygotowanych (na przyk³ad: mro¿onki lub potrawy
gotowe) i niekiedy do przygotowania domowych potraw.
W systemie Fast cooking najlepsze wyniki otrzymuje siê
wykorzystuj¹c tylko jeden poziom (2 poziom od do³u), patrz tabelê
Praktyczne rady przy pieczeniu.
Piekarnik Rozmra¿anie
U
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: jakiekolwiek
Wentylator znajduj¹cy siê na dole piekarnika wytwarza obieg
powietrza w piekarniku dooko³a potrawy. Funkcja ta wskazane jest
do rozmra¿ania ka¿dego rodzaju potrawy, ale w szczególnoci
potrawy delikatnej, które nie lubi ciep³a jak na przyk³ad: Ciasto i
torty mro¿one, ciasta z kremem lub bit¹ mietan¹, ciasta z
owocami. Czas rozmra¿ania skraca siê do po³owy. W przypadku
ryb lub chleba mo¿na rozmra¿anie przyspieszyæ poprzez
zastosowanie funkcji multicottura i ustawiaj¹c temperaturê od
80° do 100°C.
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ fast clean
V
Jest to funkcja do kompletnego wyczyszczenia piekarnika.
Dok³adniejsze informacje umieszczone w rozdziale
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ fast clean.
Gdy temperatura wewn¹trz piekarnika nie obni¿y³a siê pod
wartoæ dopuszczaln¹, wówczas system, w jaki wyposa¿ony
jest piekarnik, podejmie pieczenie/pirolizy od punktu, w jakim
nast¹pi³a przerwa w dostawie pr¹du. Gdy podczas braku napiêcia
pokrêt³o Li Mzostanie przestawione to powy¿sza funkcja
nie zadzia³a. Na zakoñczenie pieczenia/pirolizy nale¿y pamiêtaæ
o uaktualnieniu godziny - jeli uwa¿acie to za konieczne.
UWAGA:
Miejcie na uwadze to, ¿e ze wzglêdów bezpieczeñstwa,
ustawione programy pieczenia /pirolizy w fazie oczekiwania na
start, w wyniku braku zasilania zostan¹ skasowane.
Przywrócenie funkcji po
elektrycznym black-out
5
PL
Programowanie czasu i/lub godziny zakoñczenia pieczenia
wykonuje siê po wybraniu ¿¹danej funkcji.
Programowanie czasu pieczenia.
Wcisn¹æ przycisk 4 i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4, ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura, któr¹ mo¿na zmieniæ pokrêt³em M ,
oraz czas pozostaj¹cy do zakoñczenia pieczenia. Po tym
czasie na wywietlaczu poka¿e siê napis «end» i zostan¹
wydane sygna³y dwiêkowe informuj¹ce o zakoñczeniu
pieczenia.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³
dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L w pozycji 0, aby skasowaæ
napis «end».
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje zaprogramowany czas pieczenia
na 1 godzinê i 15 minut. Pieczenie zatrzyma siê
automatycznie o godzinie 10:15.
Programowanie godziny zakoñczenia pieczenia
Wcisn¹æ przycisk 3 i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 3, ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura oraz czas pozostaj¹cy do zakoñczenia
pieczenia.
Po up³ywie godziny zakoñczenia pieczenia na wywietlaczu
poka¿e siê napis «end» i zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe
informuj¹ce o zakoñczeniu pieczenia.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³
dwiêkowy.
Programowanie pieczenia
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L w pozycji 0, aby skasowaæ
napis «end».
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje ustawiona godzina zakoñczenia
pieczenia na godz. 10:15. Pieczenie bêdzie trwa³o 1 godzinê
i 15 minut.
Programowanie pieczenia przesuniêtego w czasie.
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
wybrana temperatura, oraz czas uprzednio wybrany.
Wcisn¹æ przycisk 3i wyregulowaæ czas przyciskami
s
i t
. Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie,
godzina zakoñczenia pieczenia i ustawiona temperatura.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i zostaje zaprogramowany czas pieczenia
na 1 godzinê i 15 minut oraz godzina 12:30 jako godzina
koñcz¹ca pieczenia. Pieczenie rozpocznie siê automatycznie
o godzinie 11:15.
Ikona A przypomni Wam, ¿e zaprogramowany zosta³ czas i/
lub godzina zakoñczenia pieczenia.
Aby anulowaæ programowanie
Aby wykasowaæ jakiekolwiek wykonane programowanie,
nale¿y obróciæ pokrêt³o L na pozycjê 0.
W³¹czaj¹c funkcje Fast clean, temperatura wewn¹trz
piekarnika osi¹ga temperaturê 500°C niezbêdn¹ do zwêglenia
resztek ¿ywnoci. Poprzez szybkê w drzwiczkach mo¿na
zobaczyæ niektóre cz¹stki, które zaczynaj¹ wieciæ
podczas ich zwêglania ze wzglêdu na pirolizê, wchodz¹c w
kontakt z grzejnikami: jest to natychmiastowe spalanie, jest
to absolutnie normalne zjawisko, które nie poci¹ga za
sob¹ ¿adnego niebezpieczeñstwa.
Niektóre uwagi przed automatycznym czyszczeniem
1- Spróbowaæ usun¹æ pozosta³oci substancji spo¿ywczych
, najbardziej twardych , za pomoc¹ zmoczonej g¹bki.
Absolutnie nie u¿ywaæ detergentów lub jakiegokolwiek
produktu przeznaczonego do czyszczenia piekarników.
2- ERROR[Basic syntax error] in:<B Wyj¹ERROR[Basic syntax
error] in:æ wszystkie akcesoria, które nie wytrzymuj¹ tak wysokich
temperatur. Ponadto, niektóre akcesoria mog³yby negatywnie
wp³yn¹æ na wynik automatycznego czyszczenia, przeszkadzaj¹c
w wolnej cyrkulacji ciep³a wewn¹trz piekarnika. Akcesoria mo¿na
wymyæ, tak jak siê myje normalne garnki (równie¿ w zmywarce).
3- Nie pozostawiaæ ciereczek kuchennych na uchwycie
drzwiczek.
Uwaga: podczas automatycznego czyszczenia
powierzchnie urz¹dzenia mog¹ byæ bardzo gor¹ce. Nie
dopuszczaæ dzieci.
Jak w³¹czyæ funkcjê Fast clean
Zamkn¹æ drzwiczki piekarnika.
Ustawiæ pokrêt³o wyboru na V
Aby zaprogramowaæ czas i/lub godzinê zakoñczenia Fast
clean, nale¿y postêpowaæ wed³ug instrukcji, znajduj¹cych
siê w rozdziale Programowanie Fast clean. Mieæ nale¿y
na uwadze, ¿e mo¿na ustawiæ czas w zakresie od 60 do
120 minut zale¿nie od stopnia zabrudzenia waszego
piekarnika.
Urz¹dzenia zabezpieczaj¹ce
Ze wzglêdu na wysok¹ temperaturê, piekarnik wyposa¿ony
zosta³ w niektóre urz¹dzenia zabezpieczaj¹ce:
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ Fast clean
6
PL
Aby zapobiec oparzeniu drzwi piekarnika blokuj¹ siê
automatycznie, jak tylko temperatura podniesie siê;
w przypadku anomalnego zdarzenia elementy grzejne
prewencyjnie nie wiêcej zasilane elektrycznie .
Po zablokowaniu drzwi nie mo¿na zmieniaæ czasu ani
godziny zakoñczenia pieczenia.
W przypadku, kiedy temperatura w strefie elementów
elektrycznych urz¹dzenia osi¹gnie graniczne wartoci
bezpieczeñstwa, nie mo¿na uruchomiæ programu Fast
clean. Wywietlacz poka¿e napis HOT. Przed
powtórnym uruchomieniem programu Fast clean
poczekaæ na zatrzymanie siê wentylatora ch³odz¹cego.
Co siê dzieje po ukoñczeniu automatycznego
czyszczenia?
Po zakoñczeniu automatycznego czyszczenia, na
wywietlaczu pokazuje siê napis end i zostaje wydany
sygna³ dwiêkowy, który mo¿e byæ wy³¹czony, wciskaj¹c
jakikolwiek przycisk. Ustawiæ ponownie pokrêt³o Lna pozycji
0 i napis «end» zniknie.
Aby otworzyæ drzwiczki, nale¿y odczekaæ, a¿ temperatura
piekarnika obni¿y siê do dopuszczalnego poziomu.
Teraz widaæ na dnie i cianach piekarnika bia³y py³; po
ostudzeniu siê piekarnika nale¿y go usun¹æ za pomoc¹
mokrej g¹bki.
Mo¿na wykorzystaæ zmagazynowane ciep³o do pieczenia,
bez usuwania bia³ego py³u bo nie stanowi on ¿adnego
niebezpieczeñstwa dla pieczonych potraw.
Ostrze¿enie: aby zwiêkszyæ efekt czyszczenia i aby
wyd³u¿yæ ¿ywotnoæ kuchenki automatyczne
czyszczenie wykonywaæ, gdy p³yta grzejna kuchenki jest
wy³¹czona.
Automatyczne czyszczenie piekarnika funkcj¹ Fast clean
Programowanie czasu trwania i/lub godziny zakoñczenia Fast
clean, wykonuje siê po uprzednim wybraniu funkcji Fast clean
i w przeci¹gu pierwszych 10 minut dzia³ania nale¿y:
zaprogramowaæ czas trwania Fast clean
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas trwania przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane, a na wywietlaczu wywietli siê czas brakuj¹cy
do ukoñczenia Fast clean.
Po tym czasie na wywietlaczu poka¿e siê napis «end» i
zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe wskazuj¹ce, ¿e faza
czyszczenia zosta³a zakoñczona.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³ dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L na pozycji 0, aby napis «end»
znikn¹³.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i czas trwania Fast clean zostaje
zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut. Fast clean
zatrzyma siê automatycznie o godzinie 10:15.
Programowanie godziny zakoñczenia Fast clean.
Wcisn¹æ przycisk 3i wyregulowaæ przyciskami
s
i
t
.
Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie zapamiêtane, a
na wywietlaczu wywietli siê czas brakuj¹cy do ukoñczenia
Fast clean.
Po up³ywie godziny zakoñczenia Fast clean na wywietlaczu
poka¿e siê napis «end» i zostan¹ wydane sygna³y dwiêkowe
informuj¹ce o zakoñczeniu fazy.
Wcisn¹æ jakikolwiek przycisk, aby przerwaæ sygna³ dwiêkowy.
Ustawiæ ponownie pokrêt³o L na pozycji 0, aby napis «end»
znikn¹³.
Programowanie Fast clean
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i godzina zakoñczenia Fast clean zostaje
ustawiona na godzinê 10:15. Fast clean bêdzie trwaæ 1
godzinê i 15 minut.
Programowanie opónionego Fast clean.
Wcisn¹æ przycisk 4i wyregulowaæ czas trwania przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 4 ustawienie zostanie
zapamiêtane i wywietlone na wywietlaczu.
Wcisn¹æ przycisk 3 i wyregulowaæ godzinê przyciskami
s
i
t
. Wciskaj¹c przycisk 3 ustawienie zostanie zapamiêtane,
a na wywietlaczu poka¿e siê, alternatywnie, godzina
zakoñczenia pieczenia i czas trwania.
Przyk³ad
Jest godzina 9:00 i czas trwania Fast clean zostaje
ustawiony na 1 godzinê i 15 minut a zakoñczenie na godz.
12:30. Fast clean rozpocznie automatycznie o godzinie
11:15.
Ikona A przypomni Wam, ¿e zaprogramowalicie czas i/lub
godzinê zakoñczenia Fast clean.
Aby anulowaæ programowanie
Aby wykasowaæ jakiekolwiek wykonane programowanie, nale¿y
ustawiæ pokrêt³o L na pozycjê 0.
7
PL
1 na pocz¹tku cyklu Fast clean wentylator ch³odzenia pracuje
bardzo wolno;
2 podczas korzystania z cyklu Fast clean zadzia³a
bezpiecznik urz¹dzenia elektrycznego: wyst¹pi³o zbyt du¿e
obci¹¿enie sieci (w razie jednoczesnej pracy z innymi
urz¹dzeniami elektrycznymi);
3 drzwi piekarnika podczas cyklu Fast clean zablokowane:
jest to zabezpieczenie kuchenki; drzwiczki otworz¹ siê po
ca³kowitym sch³odzeniu siê piekarnika;
4 po cyklu Fast clean pozosta³y plamki na wewnêtrznej
powierzchni piekarnika: dobrze jest usun¹æ pozosta³oci
najbardziej twardych przed czyszczeniem i ustawiæ program
czyszczenia odpowiednio do stopnia zabrudzenia piekarnika;
5 po zakoñczeniu pieczenia nadal wychodzi z piekarnika
powietrze: jest to normalna faza sch³adzania piekarnika;
6 przy grilowaniu górne grzanie nie zawsze jest w³¹czone
(kolor czerwony): Funkcjonowanie jest kontrolowane przez
termostat;
7 otwieraj¹c drzwi piekarnika podczas pieczenie wychodzi
du¿o pary;
8 po pozostawieniu po¿ywienia w piekarniku po upieczeniu
wewn¹trz piekarnika tworz¹ siê krople wody lub pary;
NIE MARTW SIÊ, JELI
Piekarnik daje Wam do dyspozycji szeroki wybór mo¿liwoci
pozwalaj¹cych na pieczenie ka¿dego po¿ywienia w mo¿liwie
najlepszy sposób. Z up³ywem czasu bêdziecie w stanie
wykorzystaæ lepiej piekarnik, dlatego te¿ uwagi podane
poni¿ej jedynie ogólnymi wskazówkami i bêdziecie je mogli
poszerzyæ w³asnym dowiadczeniem.
Pieczenie jednoczenie na wielu poziomach
Jeli musicie piec na wiêcej ni¿ jednym poziomie, to mo¿ecie
wykorzystaæ funkcjê Cukiernia u lub funkcjê b
Multicottura - jedyne, które pozwalaj¹ na takie
pieczenie.
Do pieczenia delikatnego po¿ywienia na wiêcej ni¿
jednym poziomie nale¿y skorzystaæ z funkcji Cukiernia a
u, która pozwala na pieczenie jednoczenie na trzech
poziomach (1°, e 5°). W rozdziale Praktyczne rady przy
pieczeniu podane niektóre przyk³ady. Dla pieczenia na wiêcej
ni¿ jednym poziomie zastosujcie funkcjê b Multicottura,
bior¹c pod uwagê nastêpuj¹ce rady:
Piekarnik ma do dyspozycji 5 poziomów. Podczas pieczenie
z wymuszonym obiegiem u¿ywajcie dwa z trzech poziomów
rodkowych. Pierwszy poziom licz¹c od do³u i najwy¿szy
ogrzewane bezporednio i potrawy mog¹ siê przypaliæ.
Zwykle nale¿y stosowaæ i poziom, licz¹c od do³u,
wk³adaj¹c na poziom potrawy, które wymagaj¹ wiêcej
ciep³a. Na przyk³ad w przypadku pieczenia miêsa
jednoczenie z innymi potrawami, w³ó¿cie pieczeñ na
poziom, a poziom przeznaczyæ na potrawy delikatniejsze;
Przy pieczeniu dwóch potraw jednoczenie, których czas i
temperatura jest inna, ustawiæ temperaturê poredni¹, , w³ó¿cie
delikatniejsz¹ potrawê na 4° poziom i wyjmiecie z piekarnika
najpierw potrawê wymagaj¹c¹ krótszego czasu pieczenia;
U¿ywajcie brytfanny na poziomie dolnym, a rusztu na tym
wy¿szym;
U¿ywanie funkcji Fast cooking
Funkcjonalna, szybka i praktyczna dla wszystkich, kto u¿ywa
produktów gotowych (na przyk³ad: mro¿onki i potrawy wstêpnie
ugotowane) i nie tylko, w ka¿dym razie przydatne podpowiedzi
znajduj¹ siê w tabeli Praktyczne rady do pieczenia.
U¿ywanie grila
Piekarnik 7 kucharzy daje Wam do dyspozycji wiele sposobów
grilowania. Korzystajcie z funkcji d gril, przy zamkniêtych
drzwiczkach, ustawiaj¹c potrawê porodku grila, ustawionego
na lub 4° poziomie licz¹c od do³u. Aby zbieraæ ciekaj¹cy
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
t³uszcz lub sosy ustawiæ brytfannê na 1 poziomie. Kiedy u¿ywa
siê tej funkcji, ustawiæ pokrêt³em termostatu poziomu energii
na maksimum, nawet jeli mo¿na ustawiæ ni¿sze poziomy.
Funkcja eGratin, mo¿e byæ wykonywana jedynie przy
zamkniêtych drzwiczkach i jest bardzo pomocna przy szybkim
grilowaniu, bo rozprowadza ciep³o w taki sposób, ¿e opieka
potrawê na ca³j powierzchni i piecze jej doln¹ czêæ. Mo¿ecie
u¿ywaæ funkcjê równie¿ w koñcowym etapie pieczenie
potraw, które wymagaj¹ charakterystycznej z³otej skórki,
na przyk³ad jest idealna aby poz³ociæ na koniec pieczone
ciasto. Przy korzystaniu z tej funkcji ustawiæ ruszt na lub
poziomie, licz¹c od do³u (patrz tabelê pieczenia), nastêpnie,
aby zebraæ t³uszcz i nie dopuciæ do tworzenia siê dymu ustawiæ
brytfannê na 1° poziomie licz¹c od do³u.
Wa¿ne: wykonanie pieczenia przy funkcji Gratin z
zamkniêtymi drzwiczkami, oznacza otrzymania lepszego
efektu i odczuwaln¹ oszczêdnoæ energii (oko³o 10%).
Kiedy u¿ywa siê takiej funkcji, zaleca siê ustawienie termostatu
na 200 °C, ,poniewa¿ jest to warunek optymalnej wydajnoci, której
podstaw¹ jest promieniowanie podczerwone. To jednak nie oznacza,
¿e nie mo¿na wykorzystywaæ równie¿ ni¿szych temperatur;
temperaturê mo¿na wyregulowaæ termostatem.
Najlepsze wyniki podczas u¿ytkowania funkcji grila
otrzymuje siê gdy ruszt ustawi siê na ostatnich poziomach
licz¹c od do³u (patrz tabela pieczenia), a nastêpnie, aby
zebraæ t³uszcz i nie dopuciæ do tworzenia siê dymu,
ustawiæ brytfannê na 1° poziomie licz¹c od do³u.
Pieczenie ciast
Pamiêtaæ, aby ciasto wk³adaæ do piekarnika ju¿ nagrzanego.
Nie otwierajcie drzwiczek podczas pieczenie, bo ciasto mo¿e
si¹æ. Ogólnie:
Ciasto jest zbyt suche.
Nast
êpnym razem ustawiæ temperaturê wy¿sz¹ o 10°C
I skróciæ czas pieczenia.
Ciasto “siada”.
Masa wsadowa powinna by
æ gêstsza lub nale¿y obni¿yæ
o 10°C temperaturê pieczenia.
Wierzch ciasta jest przypalony.
Umie
ciæ ciasto na ni¿szym poziomie piekarnika,
ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê, wyd³u¿yæ czas pieczenia.
8
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
Pieczenie pizzy
Do pieczenia pizzy zastosowaæ funkcjê wpiekarnik pizza:
Nagrzejcie dobrze piekarnik przez co najmniej 10 minut.
U¿ywajcie tacki z lekkiego aluminium, ustawiaj¹c na
ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki. Korzystanie z brytfanny
wyd³u¿a czas pieczenia i pizza nie bêdzie chrupi¹ca.
Nie otwierajcie czêsto piekarnika podczas pieczenia.
W przypadku pizzy, która ma du¿o dodatków (capricciosa,
quattro stagioni), ser mozzarella ma byæ dodany w po³owie
pieczenia.
W przypadku pieczenia jednoczenie na wielu poziomach
(maksymalnie 2) zastosowaæ tryb pieczenia Multicottura
b, poniewa¿ w trybie pizza w potrawa na 1° poziomie
licz¹c od do³u silniej przypieka siê.
Pieczenie ryb i miêsa.
Dla miês bia³ych, ptaków i ryb u¿ywajcie temperatury od 180
°C do 200 °C.
Jeli siê chce, aby miêso czerwone by³o dobrze upieczone
na zewn¹trz, zachowuj¹c wewnêtrzne soki nale¿y ustawiæ
piekarnik na wysok¹ temperaturê (od 200°C do 220°C) na krótki
okres, a nastêpnie temperaturê stopniowo zmniejszaæ.
Ogólnie, im wiêksza jest pieczeñ, tym ni¿sza bêdzie musia³a
byæ temperatura i d³u¿szy czas pieczenia. Po³ó¿cie miêso
do pieczenia porodku rusztu i w³ó¿cie pod ruszt brytfannê
do zebrania skapuj¹cego t³uszczu.
Ustawcie ruszt tak, aby potrawa znajdowa³a siê porodku
piekarnika. Jeli chcecie wiêcej ciep³a od spodu, ustawcie na
ni¿szym poziomie. Aby otrzymaæ pachn¹c¹ pieczeñ
(szczególnie z kaczki i dziczyzny) nadziejcie miêso s³onin¹
lub boczkiem i ustawcie je w górnej czêci piekarnika.
Konserwacja zwyk³a i czyszczenie kuchenki
Przed ka¿d¹ operacj¹ od³¹czcie kuchenkê od pr¹du. Dla
zapewnienia d³ugiej ¿ywotnoci kuchenki niezbêdne jest
czêste i dok³adne jej czyszczenie, pamiêtaj¹c o:
do czyszczenia nie stosowaæ urz¹dzeñ na parê.
czêci emaliowane i panele samoczyszcz¹ce, jeli s¹,
nale¿y myæ letni¹ wod¹ bez u¿ywania proszków
cieraj¹cych i rodków korozyjnych, poniewa¿ mog¹
zniszczyæ;
wnêtrze piekarnika czyciæ co jaki czas i gdy jest jeszcze
ciep³y; myæ wod¹ i p³ynem, wyp³ukaæ i dok³adnie
wysuszyæ;
talerzyki rozdzielaj¹ce p³omieñ nale¿y czêsto myæ ciep³¹
wod¹ z p³ynem do mycia i usun¹æ ewentualne osady;
W kuchniach wyposa¿onych w automatyczne zapalanie
gazu nale¿y pamiêtaæ o czêstym oczyszczaniu czêci
koñcówek zapalarek elektronicznych i sprawdzaæ, czy
otwory wyjcia gazu z talerzyka rozdzielaj¹cego p³omienie
nie s¹ zatkane;
Stal nierdzewna mo¿e siê poplamiæ, jeli bêdzie przez
d³u¿szy czas w kontakcie z wod¹ zo du¿¹ zawartoci¹
kamienia lub z agresywnymi detergentami (zawieraj¹cymi
fosfor). Wyp³ukaæ du¿¹ iloci¹ wody i dok³adnie wysuszyæ.
Wysuszyæ ewentualne wycieki wody.
w modelach z pokryw¹ ze szk³a piec myæ ciep³¹ wod¹, a
nie stosowaæ szorstkich cierek lub rodków
czyszcz¹cych.
Uwaga: nie zamykaæ pokrywy dopóki palniki gazowe
ciep³e. Usun¹æ ewentualne p³yny na pokrywie
przed jej otwarciem. .
Wa¿ne: sprawdzaæ okresowo stan przewodu gazowego i
natychmiast wymieniæ w wypadku napotkania anomalii; zaleca
siê, aby wymieniaæ przewód co rok.
Wymiana ¿arówki piekarnika
Przed rozpoczêciem jakiejkolwiek czynnoci od³¹czyæ
kuchenkê od zasilania elektrycznego, wyci¹gn¹æ wtyczkê
lub od³¹czyæ zasilenie prze³¹cznikiem znajduj¹cym siê na
lini zasilaj¹cej piekarnik.
Pos³uguj¹c siê p³askim i w¹skim przedmiotem (wkrêtak,
uchwyt ³y¿eczki, itp.) zdj¹æ szklan¹ os³onê.
Wykrêciæ ¿arówkê i zamieniæ na now¹ o nastêpuj¹cych
charakterystykach:
- napiêcie 230/240 W
- moc 15 W
- zaczep E 14
Ponownie za³o¿yæ szklan¹ os³onê, zwracaj¹c uwagê na
w³aciwe ustawienie uszczelki.
wg‡Œbienie
lampka
uszczelka
pokywka
Konserwacja zaworków gazu
Z czasem, mo¿e siê zdarzyæ, pokrêt³o zaworka gazu zablokuje
siê lub jego obrót bêdzie utrudniony. Wówczas zaworek nale¿y
wymieniæ.
Uwaga: Czynnoæ ta ma byæ wykonana przez
autoryzowanego technika producenta.
Ciasto ma zakalec.
Nale
¿y zrobiæ suchsz¹ masê, zmniejszyæ temperaturê i
wyd³u¿yæ czas pieczenia.
Ciasto przywar
³o do formy.
Starannie wysmarowa
æ formê i wysypaæ m¹k¹.
W wyniku r
ównoczesnego pieczenia ciast na dwóch
ró¿nych poziomach uzyskalimy niezadowalaj¹cy
rezultat w przypadku jednego z nich (ró¿nica w
stopniu wypieczenia).
Ustawi
æ ni¿sz¹ temperaturê. Równoczesne w³o¿enie
potrai do piekarnika, wcale nie oznacza, i
¿ musz¹ one
zostaæ wyjête w jednakowym czasie.
9
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
Wybrane
ustawienie
Rodzaj potrawy Ciê¿ar
(Kg)
Pozycja
rusztu w
stosunku
do spodu
pieca
Czas
wstêpnego
podgrzewania
(min.)
Ustawienie
termostatu
Czas
pieczenia
(min.)
1 Tradycyjne
a
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty
(z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Ciastkarnia
u
Kruche ciasta
Tort z owocami
Placek ze liwkami
(Plum-cake)
Biszkopt
Creps nadziewany
(na 2
rusztach)
Ma³e ciastka
(na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z
serem
(na 2 rusztach)
Bignè
(na 3 rusztach)
Sucharki
(na 3 rusztach)
Bezy
(na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mro¿onki
Pizza
Mieszanka kabaczków i
raków w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinaku
Panzerotti
Lasagne
Bu³eczki
Kawa³ki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Wstêpnie sma¿one
Skrzyde³ka z kurczaków
0.4
2
-
200
20-25
3 Szybkie
gotowanie
v
wie¿e potrawy
Biszkopciki
(z kruchego ciasta)
Placek ze liwkami
(Plum-cake)
Ciasto francuskie s³one z
serem
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Multicottura
b
Pizza
(na 2 rusztach)
Lasagne
Jagniê
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Placek ze liwkami (Plum-
cake)
Bignè
(na 2 rusztach)
Biszkopt
(na 2 rusztach)
Grzanki
(na 1 ruszcie)
Grzanki
(na 2 rusztach)
Torte salate
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
w
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kura
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Gril
d
Sole i m¹twy
Kawa³ki kalmarów i raki
Filet z dorsza
Jarzyny na ruszcie
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tosty
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
¾
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
5
5
5
5
5
5
5
5
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
7 Gratin
e
Kura z rusztu
M¹twy
1.5
1.5
3
3
10
10
200
200
55-60
30-35
Uwaga: Wskazany czas jest tylko czasem wzorcowym i mo¿e byæ zmieniony wed³ug w³asnych wymagañ. W systemie
gotowania Gril lub Gratin brytfanna nale¿y ustawiæ na 1 poziomie licz
¹
c od do³u.
10
PL
INSTRUKCJA INSTALOWANIA
rys.10
Poni¿sze instrukcje przeznaczone dla wykwalifikowanego
instalatora, do wykonania instalacji, regulacji i konserwacji
technicznej w najw³aciwszy sposób i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Wa¿ne: jakakolwiek regulacja, konserwacja, itp., musi byæ
wykonana przy kuchence od³¹czonej od zasilania
elektrycznego. O ile oka¿e siê, ¿e zasilenie kuchenki jest
konieczne, wówczas czynnoci te wykonaæ z maksymaln¹
ostro¿noci¹.
Kuchenka ma nastêpuj¹ce charakterystyki:
Klasa: 1
Maksymalne wymiary kuchenki podane na rysunku na
stronie 2. Aby kuchenka zabudowana w meblu dzia³a³a
prawid³owo nale¿y przestrzegaæ minimalne odleg³oci podane
na rys. 10. Ponadto, stykaj¹ce siê powierzchnie i ciana tylna
musz¹ byæ odporne na temperatury powy¿ej 65°C. W dolnej
czêci kuchenki znajduj¹ siê 4 nó¿ki regulacyjne s³u¿¹ce do
wyregulowania wysokoci i wypoziomowania kuchenki.
Kuchenka musi byæ wypoziomowana. Deformacje,
spowodowane niew³aciwym wypoziomowaniem mog¹ mieæ
niekorzystny wp³yw na pracê kuchenki i zmieniæ jej
charakterystyki.
POD£¥CZENIE ELEKTRYCZNE
UZIEMIENIE KUCHENKI JEST OBOWI¥ZKOWE
Kuchenka pracuje ze zmiennym pr¹dem o napiêciu i
czêstotliwoci zasilania wskazanych na tabliczce znamionowej
(znajduj¹cej siê pod spodem lub w instrukcji). Nale¿y siê
upewniæ, ¿e wartoæ miejscowa napiêcia zasilania jest taka
sama jak wskazana na tabliczce znamionowej. Kuchenka nie
jest wyposa¿ona w kabel zasilaj¹cy, poniewa¿ musi on byæ
dostosowany do typu miejscowego po³¹czenia elektrycznego
(patrz poni¿szy schemat pod³¹czeñ). Zastosowaæ przewód w
os³onie gumowej typu H05VV-F.
Otworzyæ listwê zaciskow¹ wed³ug wskazówek wskazanych
na rysunku obok:
Zamontowaæ przewód zasilaj¹cy wed³ug nastêpuj¹cych
wskazówek:
Odkrêciæ ruby zacisku V i ruby styków (Rys. 11).
Zamocowaæ przewody pod g³ówkami rub wed³ug
nastêpuj¹cego schematu.
Zamocowaæ przewód zasilania w zacisku przewodu i zamkn¹æ
pokrywê.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê,
odpowiedni¹ dla obci¹¿enia podanego na tabliczce
znamionowej. W przypadku przy³¹czenia bezporedniego do
sieci zamontowaæ pomiêdzy kuchenk¹ a sieci¹ wy³¹cznik z
minimalnym 3 mm otwarciem pomiêdzy stykami, odpowiedni
do obci¹¿enia i zgodny z obowi¹zuj¹cymi przepisami
(przewód uziemiaj¹cy nie mo¿e byæ przerwany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby
nie przechodzi³ w miejscu, gdzie temperatura jest wy¿sza o
50°C o temperatury otoczenia. Przed wykonaniem
pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
- Zawór ograniczaj¹cy oraz sieæ domowa wytrzymaj¹
obci¹¿enie kuchenki (patrz tabliczka znamionowa);
- Siec zasilaj¹ca musi byæ wyposa¿ona w sprawne
uziemienie, zgodnie z normami i przepisami prawa;
- Po zainstalowaniu wtyczka lub wy³¹cznik dwubiegunowy
musz¹ byæ ³atwo dostêpne.
rys.11
Zastosowanie wspó³czynnika równoczesnoci zgodnie z norm¹.
Po³¹czenie
elektryczne
Napiêcie
zasilania
Bezpiecznik
topikowy
Przekrój
230V -1 N ~ 50Hz 32* A 4 mm²
400V -2 N ~ 50Hz 32* A 4 mm²
400V -3 N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2 ~ 50Hz 32* A 4 mm²
230V -3 ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
230V -2+2N ~ 50Hz 25 A 2.5 mm²
2
1
1
2
3
4
5
V
11
PL
Pojemnoæ u¿yteczna piekarnika ELEKTRYCZNEGO:
56 litrów
Napiêcie i czêstotliwoæ zasilania elektrycznego:
230V/400V~ 50Hz 8650W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii Naturalnej:
funkcja grzania: a Statyczna
Zu¿ycie energii, deklaracja Klasa
konwekcja Wymuszona
funkcja grzania: u Wentylowana
CHARAKTERYSTYKI TECHNICZNE PIEKARNIKA
1/68