8
4
Dokręć wszystkie elementy zespołu mielącego – mocno
do oporu.
5
Załóż zmontowany zespół mielący, na napęd (1) i obróć
do pozycji, przy której usłyszysz „click” blokady. Oznacza to,
że komora została właściwie zamontowana.
6
Nałóż miskę (7) na komorę mielenia (2).
Przygotowanie maszynki do pracy i jej
uruchomienie
●
Wyciągnij ze schowka napędu odpowiednią długość
przewodu przyłączeniowego i odpowiednie akcesoria.
1
Napęd (1) postaw w pobliżu gniazdka sieci na twardym
stabilnym podłożu tak, aby nie zasłaniać otworów wentyla-
cyjnych w obudowie.
●
Otwórz schowek w tylnej części obudowy i wyjmij odpo-
wiednie sitko (Rys.
B
).
Standardowo sitko z otworami 4 mm zmonto-
wane jest w komorze mielenia.
●
Przed pierwszym użyciem maszynki dokładnie umyj ele-
menty wyposażenia.
●
Zmontuj odpowiednie wyposażenie i dołącz do napędu.
2
Włóż przewód przyłączeniowy do gniazdka sieciowego.
3
Przyciskiem „I” wyłącznika (1a) uruchom maszynkę
(urządzenie startuje po około 2 sekundach).
Praca z nasadką masarską
Do komory mielenia (2) włóż kolejno:
1
Ślimak (3) sprzęgłem do środka.
2
Na trzpień ślimaka (3) wkładkę dystansową (9).
3
Nasadkę masarską (10).
4
Dokręć wszystkie elementy nakrętką (6) – mocno do oporu.
5
Załóż zmontowany zespół mielący, na napęd (1) i obróć
do pozycji, przy której usłyszysz „click” blokady.
6
Nałóż miskę (7) na komorę mielenia (2).
Przed nałożeniem kiełbaśnicy (osłonki z jelita) namocz ją
w ciepłej wodzie przez ok. 10 min.
●
Na nasadkę masarską nałóż mokrą kiełbaśnicę.
Zwróć uwagę, aby nie zatkać otworów odpo-
wietrzających w nasadce.
Masa mięsna wypełniająca jelito nie może być
„zbyt rzadka”. Duża zawartość płynów może
spowodować ich wyciek i przedostawanie się
do wnętrza maszynki.
Po zakończeniu pracy
●
Wyłącz maszynkę i wyjmij wtyczkę przewodu przyłącze-
niowego z gniazdka sieci.
1
Wyjmij popychacz i zdejmij miskę (7) z komory mielenia,
komory wyciskarki (w przypadku cytusiarki wcześniej zdejmij
wyciskacz i sitko) lub misę szatkownicy z komory szatkownicy.
C
E
F
2
Naciśnij przyciski blokady, zespół mielący obróć w prawo
i zdejmij ją.
3
Rozłóż elementy zespołu mielącego, komory z nasadką
masarską.
Umyte i wysuszone sitka z otworami włóż do schowka, w tym
celu:
4
Otwórz schowek w tylnej części obudowy.
●
Naciśnij z dwóch stron blokadę schowka i pociągnij go
do siebie (tak jak pokazano wcześniej).
5
Schowaj maksymalnie dwa sitka z otworami, następnie
zamknij schowek i tylną klapkę.
6
Schowaj przewód lekko wsuwając go w otwór z którego
jest wyprowadzony.
●
Schowaj wtyczkę przewodu do schowka.
Czyszczenie i konserwacja
●
Napęd przetrzyj wilgotną szmatka zwilżoną płynem do
mycia naczyń.
●
Części z tworzywa myj w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń lub wg oznaczeń w zmywarce.
●
Części metalowe myj w gorącej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń.
●
Dokładnie wysusz umyte części.
●
Suche części komory mielenia lub szatkownicy zmontuj
w całość.
Ekologiczna utylizacja
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską
Ustawą z dnia 11 września 2015 r. „O zużytym
sprzęcie elektrycznym i elektronicznym” (Dz.U.
z dn. 23.10.2015 poz. 1688) symbolem prze-
kreślonego kontenera na odpady. Takie ozna-
kowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowa-
nia nie może być umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego. Użytkownik jest
zobowiązany do oddania go prowadzącym zbieranie zuży-
tego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne
jednostka, tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie
tego sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknię-
cia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników niebez-
piecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania
takiego sprzętu.
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane
zastosowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub
niewłaściwą jego obsługą.
Producent zastrzega sobie prawo modykacji wyrobu w każdej chwili,
bez wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania do prze-
pisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn konstrukcyjnych,
handlowych, estetycznych i innych.