(Polski)
PL
3
Użytkownik jest odpowiedzialny za wybranie takiej metody testu lub takiego produktu, by ocenić odpowiednią liczbę
próbek i tak, by wybrana metoda spełniała wymagania użytkownika.
Obowiązkiem użytkownika jest również dopilnowanie, aby zastosowane metody testowania i uzyskane wyniki spełniały
wymagania klienta i dostawcy.
Podobnie jak w przypadku każdej metody testowania, wyniki uzyskiwane za pomocą produktu rmy 3M Food Safety nie
stanowią gwarancji jakości testowanych macierzy lub procesów.
Ograniczenie gwarancji / Ograniczone środki zaradcze
JEŚLI NIE ZOSTAŁO TO WYRAŹNIE OKREŚLONE W ROZDZIALE DOT. OGRANICZONEJ GWARANCJI
POJEDYNCZYCH OPAKOWAŃ PRODUKTÓW, FIRMA 3M WYŁĄCZA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WSZYSTKICH
GWARANCJI DOMNIEMANYCH I DOROZUMIANYCH, W TYM MIĘDZY INNYMI DOWOLNYCH GWARANCJI
ZGODNOŚCI Z PRZEZNACZENIEM I PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU. W razie wad jakiegokolwiek produktu
rmy 3M Food Safety rma 3M lub jej autoryzowany dystrybutor wymieni taki produkt lub, wedle własnego uznania,
zwróci koszty zakupu tego produktu. Są to jedyne przysługujące środki zaradcze. W ciągu sześćdziesięciu dni od wykrycia
jakiejkolwiek podejrzewanej wady produktu należy niezwłocznie powiadomić rmę 3M oraz zwrócić produkt. W celu
uzyskania numeru autoryzowanego zwrotu towarów (RGA, ang. Returned Goods Authorization) należy skontaktować się z
działem obsługi klienta (1-800-328-1671 na terenie USA) lub z ocjalnym przedstawicielem rmy 3M Food Safety.
Ograniczenie odpowiedzialności rmy 3M
FIRMA 3M NIE BĘDZIE ODPOWIEDZIALNA ZA JAKIEKOLWIEK SZKODY ANI STRATY, ZARÓWNO BEZPOŚREDNIE,
POŚREDNIE, SZCZEGÓLNE, UBOCZNE LUB NASTĘPCZE, W TYM MIĘDZY INNYMI ZA UTRACONE ZYSKI. W
żadnym wypadku odpowiedzialność rmy 3M przyznana na mocy prawa nie może przekroczyć ceny zakupu rzekomo
wadliwego produktu.
Przechowywanie i utylizacja
Wszystkie komponenty 3M Szybkiego testu na wykrywanie całkowitej ilości białek obecnych w mleku krowim należy
przechowywać w temp. 2–8°C.
Komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie całkowitej ilości białek obecnych w mleku krowim nie należy
zamrażać, wystawiać na działanie światła UV ani dłuższe działanie wysokich temperatur (>30°C).
Nie należy używać komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie całkowitej ilości białek obecnych w mleku
krowim po upływie terminu ważności. Termin ważności i numer partii podano na zewnętrznej etykiecie pudełka.
Należy pamiętać, że każda partia 3M Buforu do ekstrakcji jest poddana walidacji konkretnie dla każdej partii testów
paskowych i nie można jej zamieniać z żadnymi innymi partiami lub zestawami.
Produkt należy utylizować zgodnie z aktualnymi lokalnymi/branżowymi normami i przepisami.
Instrukcje dla metod poddanych walidacji
AOAC
®
Performance Tested Method
SM
#091701
Wbadaniu PTM
SM
instytutu AOAC stwierdzono, że 3M Szybki test na wykrywanie całkowitej ilości białek obecnych
w mleku krowim jest rzetelną i solidną metodą wykrywania białek w mleku krowim dopoziomu 3 ppm z wielu źródeł
referencyjnych wproduktach żywnościowych imateriałach pochodzących z płukania oraz 2,5g/ml na 100cm
napowierzchni.
• Niniejszą metodę zwalidowano pod kątem wykrywania mleka w następujących produktach: mleko sojowe,
pieczone ciastka z cukrem, desery czekoladowe, woda pochodząca z płukania w systemie CIP ipróbki
zpowierzchni ze stali nierdzewnej wielkości 100 cm.
• Wyznaczony zakres dynamiczny oznaczania wynosi od 1,25 ppm do 1500 ppm dlabiałek pochodzących z mleka
krowiego.
Instrukcja użycia
Należy dokładnie przestrzegać wszystkich instrukcji. Wprzeciwnym razie wyniki mogą być niedokładne. Przed użyciem
należy dopilnować, aby wszystkie komponenty 3M Szybkiego testu na wykrywanie całkowitej ilości białek obecnych w
mleku krowim miały temperaturę pokojową (20–25°C).