3M Allergen Protein Rapid Kit Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
(Polski)
PL
1
Data wydania: 2019-03
Informacje o produkcie
Szybki test na wykrywanie białka glutenu
Test paskowy (Lateral Flow Devices, LFD) do analizy jakościowej białek glutenu.
Opis i przeznaczenie produktu
3M™ Szybki test na wykrywanie białka glutenu jest przeznaczony do badania obecności białek glutenu w wodzie
pochodzącej z ostatniego etapu płukania w systemie CIP (Clean-in-place), próbkach środowiskowych, surowcach i w
żywności przetworzonej.
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu to test paskowy oparty na metodzie immunochromatogracznej,
która wykorzystuje swoiste przeciwciała poliklonalne do wykrywania gliadyny w białkupszenicy, żyta (sekaliny) i
jęczmienia (hordeiny) i wykazała, że nie reaguje krzyżowo z innymi uprawnymi odmianami, wtym owsem (aweniny).
Wyniki dodatnie określa obecność dwóch kresek: linia testowa i linia kontrolna w przypadku obecności białka glutenu
na poziomie równym lub większym niż 5 ppm dla surowych składników żywności, przetworzonych produktów
żywnościowych iwsystemie CIP lub roztworze zpłukania, lub większym niż 5 g/ml na 100 cm
2
dla powierzchni.
Granice te mogą być różne w zależności odmatrycy. Wykazano, że zakres dynamiczny 3M Szybkiego testu na
wykrywanie białka glutenu wynosi od 2,5 ppm do>100000 ppm. Nie osiągnięto górnej granicy detekcji nawet podczas
badania czystych toksycznych ziaren.
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu służy do zastosowania w przemyśle spożywczym i napojowym przez
przeszkolony personel. Firma 3M nie udokumentowała zastosowania tego produktu w gałęziach przemysłu innych
niż żywność i napoje. Przykładowo rma 3M nie udokumentowała zastosowania tego produktu do badania próbek
leków, kosmetyków, próbek klinicznych ani weterynaryjnych. 3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu nie został
zwalidowany w odniesieniu do wszystkich możliwych produktów spożywczych, procesów przetwarzania żywności i
protokołów testowych.
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu zawiera 25 testów, które opisano w Tabeli 1.
Tabela 1. Składniki zestawu
Element Charakterystyka Liczba sztuk Przechowywanie
3M™ Test paskowy (LFD)
do oznaczania białka
glutenu
Test paskowy w plastikowej
kasecie
25 indywidualnie
zapakowanych pasków.
Przechowywać w temp.
2–8°C.
Nie zamrażać.
3M™ Bufor do ekstrakcji Butelka z Buforem do
ekstrakcji
1 butelka zawierająca 50 ml Przechowywać w temp.
2–8°C.
Nie zamrażać.
Probówki do rozcieńczania Probówka do mikrowirówki
(pojemność 2,2 ml)
26 probówek Przechowywać w czystym i
suchym miejscu.
Materiały niedostarczane wraz z zestawem:
a. Wymazówki i pipety.
b. Użycie wstrząsarki, licznika czasu i wagi jest zalecane, jednak nie jest wymagane w przypadku wszystkich
próbek.
c. Użycie wirówki jest wymagane w przypadku wszystkich próbek czekolady i cukierków żelatynowych i jest
zalecane dla wszystkich próbek stałych.
Bezpieczeństwo
Użytkownik powinien przeczytać, zrozumieć i przestrzegać wszystkich wskazówek bezpieczeństwa dotyczących 3M
Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu. Instrukcję bezpieczeństwa należy zachować do przyszłego wykorzystania.
OSTRZEŻENIE: Oznacza niebezpieczną sytuację, której skutkiem, wrazie braku podjęcia środków
zapobiegawczych, mogą być poważne obrażenia ciała lub śmierć i/lub uszkodzenia mienia.
WAŻNA INFORMACJA: Oznacza potencjalnie niebezpieczną sytuację, której skutkiem, wrazie niepodjęcia środków
zapobiegawczych, może być uszkodzenie mienia.
3
(Polski)
PL
2
W OSTRZEŻENIE
Aby ograniczyć ryzyko związane z niedokładnym wynikiem:
Firma 3M nie udokumentowała zastosowania 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu w gałęziach
przemysłu innych niż żywność i napoje. Przykładowo rma 3M nie udokumentowała zastosowania tego produktu
do badania próbek leków, kosmetyków, próbek klinicznych ani weterynaryjnych.
3M Test paskowy (LFD) do oznaczania białka glutenu należy odczytywać po upływie 11 ± 1 minut od umieszczenia
próbki na pasku.
3M Bufor do ekstrakcji jest przeznaczony do zastosowania z konkretną partią 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. NIE należy zamieniać komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu z innymi
partiami lub zestawami.
3M Bufor do ekstrakcji jest przeznaczony do zastosowania z konkretną partią 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Po wykorzystaniu wszystkich testów paskowych 3M do oznaczania białka glutenu należy usunąć
wszelkie pozostałości 3M Buforu do ekstrakcji.
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu w należy przechowywać w sposób podany na opakowaniu i w
informacjach o produkcie.
Należy używać tylko 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu z ważnym terminem ważności.
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu należy zawsze stosować w temperaturze 20–25°C.
3M™ Allergen Protein Testing Kits nie są przeznaczone do wykrywania zhydrolizowanych białek.
Aby ograniczyć ryzyko związane z uzyskaniem fałszywie ujemnych wyników:
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu należy stosować w połączeniu z próbkami spożywczymi i
środowiskowymi poddanymi walidacji wewnętrznej lub przez niezależne organizacje.
Aby zmniejszyć ryzyko związane z ekspozycją na chemikalia:
3M Szybki test na wykrywanie białka glutenu służy do zastosowania w przemyśle spożywczym i napojowym przez
przeszkolony personel.
WAŻNA INFORMACJA
Aby ograniczyć ryzyko związane z uzyskaniem niedokładnych wyników:
W celu zapewnienia dokładnej interpretacji wyników 3M Testów paskowych do oznaczania białka glutenu należy
zapoznać się z sekcją Interpretacja wyników w instrukcji obsługi produktu.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, należy zapoznać się z kartą charakterystyki.
W celu uzyskania informacji lub dokumentacji na temat charakterystyki produktu zapraszamy do odwiedzenia strony
www.3M.com/foodsafety lub skontaktowania się z lokalnym przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Obowiązki użytkownika
Użytkownicy są zobowiązani do zapoznania się z instrukcjami oraz informacjami dotyczącymi produktu. W celu
uzyskania dalszych informacji należy odwiedzić stronę internetową www.3M.com/foodsafety lub skontaktować się z
lokalnym przedstawicielem lub dystrybutorem rmy 3M.
Podobnie jak w przypadku wszystkich metod testowych używanych do analizy spożywczej, matryca testowa
może wpłynąć na wyniki testu. Przy wyborze metody testowania należy pamiętać, że takie czynniki zewnętrzne, jak
metody próbkowania, protokoły testowania, przygotowanie próbki, dalsze postępowanie i technika laboratoryjna mogą
wpływać na uzyskiwane wyniki. Sama próbka spożywcza może wpłynąć na wyniki.
Użytkownik jest odpowiedzialny za wybranie takiej metody testu lub takiego produktu, by ocenić odpowiednią liczbę
próbek i tak, by wybrana metoda spełniała wymagania użytkownika.
Obowiązkiem użytkownika jest również dopilnowanie, aby zastosowane metody testowania i uzyskane wyniki spełniały
wymagania klienta i dostawcy.
Podobnie jak w przypadku każdej metody testowania, wyniki uzyskiwane za pomocą produktu rmy 3M Food Safety nie
stanowią gwarancji jakości testowanych macierzy lub procesów.
Ograniczenie gwarancji / Ograniczone środki zaradcze
JEŚLI NIE ZOSTAŁO TO WYRAŹNIE OKREŚLONE W ROZDZIALE DOT. OGRANICZONEJ GWARANCJI
POJEDYNCZYCH OPAKOWAŃ PRODUKTÓW, FIRMA 3M WYŁĄCZA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WSZYSTKICH
GWARANCJI DOMNIEMANYCH I DOROZUMIANYCH, W TYM MIĘDZY INNYMI DOWOLNYCH GWARANCJI
ZGODNOŚCI Z PRZEZNACZENIEM I PRZYDATNOŚCI DO OKREŚLONEGO CELU. W razie wad jakiegokolwiek
produktu rmy 3M Food Safety rma 3M lub jej autoryzowany dystrybutor wymieni taki produkt lub, wedle własnego
(Polski)
PL
3
uznania, zwróci koszty zakupu tego produktu. Są to jedyne przysługujące środki zaradcze. W ciągu sześćdziesięciu
dni od wykrycia jakiejkolwiek podejrzewanej wady produktu należy niezwłocznie powiadomić rmę 3M oraz zwrócić
produkt. W celu uzyskania numeru autoryzowanego zwrotu towarów (RGA, ang. Returned Goods Authorization) należy
skontaktować się z działem obsługi klienta (1-800-328-1671 na terenie USA) lub z ocjalnym przedstawicielem rmy 3M
Food Safety.
Ograniczenie odpowiedzialności rmy 3M
FIRMA 3M NIE BĘDZIE ODPOWIEDZIALNA ZA JAKIEKOLWIEK SZKODY ANI STRATY, ZARÓWNO BEZPOŚREDNIE,
POŚREDNIE, SZCZEGÓLNE, UBOCZNE LUB NASTĘPCZE, W TYM MIĘDZY INNYMI ZA UTRACONE ZYSKI. W
żadnym wypadku odpowiedzialność rmy 3M przyznana na mocy prawa nie może przekroczyć ceny zakupu rzekomo
wadliwego produktu.
Przechowywanie i utylizacja
Wszystkie komponenty 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu należy przechowywać w temp. 2–8°C.
Komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu nie należy zamrażać, wystawiać na działanie światła UV
ani dłuższe działanie wysokich temperatur (>30°C).
Nie należy używać komponentów 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu po upływie terminu ważności.
Termin ważności i numer partii podano na zewnętrznej etykiecie pudełka.
Należy pamiętać, że każda partia 3M Buforu do ekstrakcji jest poddana walidacji konkretnie dla każdej partii testów
paskowych i nie można jej zamieniać z żadnymi innymi partiami lub zestawami.
Produkt należy utylizować zgodnie z aktualnymi lokalnymi/branżowymi normami i przepisami.
Instrukcje dla metod poddanych walidacji
AOAC® INTERNATIONAL Performance Tested Method
SM
#011601
Wbadaniu PTM
SM
instytutu AOAC stwierdzono, że3M Szybki tekst na wykrywanie białka glutenu jest rzetelną i solidną
metodą wykrywania fragmentu alfa-gliadyny związku glutenu iglobuliny zpszenicy, żyta, jęczmienia iich odmian
uprawnych dopoziomu 5 ppm w surowych składnikach, gotowych produktach i systemie CIP lub 5 g glutenu naml
na100cm
2
powierzchni.
Niniejszą metodę zwalidowano pod kątem wykrywania glutenu w następujących produktach: gryka, syrop
czekoladowy, suche zboża, pasteryzowane mleko sojowe, mąka ryżowa, zanieczyszczone ciasto nachleb, roztwór
CIP, stal nierdzewna.
Wyznaczony zakres dynamiczny oznaczania wynosi od 3 ppm do >100000 ppm dlabiałka glutenu pochodzącego
z pszenicy, jęczmienia i/lub mąk żytnich lub ich odmian uprawnych.
Instrukcja użycia
Należy dokładnie przestrzegać wszystkich instrukcji. Wprzeciwnym razie wyniki mogą być niedokładne. Przed użyciem
należy dopilnować, aby wszystkie komponenty 3M Szybkiego testu na wykrywanie białka glutenu miały temperaturę
pokojową (20–25°C).
Analiza próbki
1. Próbki wody przeznaczonej do końcowego etapu płukania w systemie CIP
1.1 Należy oznaczyć etykietą jedną probówkę do mikrowirówki dla każdej próbki z systemu CIP.
1.2 Dodać 800 l 3M Buforu do ekstrakcji do oznaczonej probówki do mikrowirówki.
1.3 Dodać 200 l próbki wody przeznaczonej do końcowego etapu płukania w systemie CIP. Energicznie
wstrząsać ręcznie lub we wstrząsarce przez 15 sekund, zapewniając dokładne wymieszanie i uzyskując
wyekstrahowaną próbkę.
Uwaga: odczyn pH wyekstrahowanej próbki powinien zawierać się w zakresie między 5 a 10. Dodatkowe
informacje można uzyskać, odnosząc się do sekcji Rozwiązywanie problemów.
1.4 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
(Polski)
PL
4
1.5 Przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki przygotowanej w kroku 1.3 za pomocą czystej pipety lub końcówki
pipety i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania białka glutenu. Ustawić licznik czasu na
11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
lub
00:00:15
2. Wymazy z próbki środowiskowej
2.1 Należy oznaczyć etykietą jedną probówkę do mikrowirówki dla każdej próbki środowiskowej.
2.2 Dodać 500 l 3M Buforu do ekstrakcji do oznaczonej probówki do mikrowirówki.
2.3 Wziąć czystą wymazówkę i zanurzyć całą końcówkę w probówce do mikrowirówki, nasączając końcówkę
3M Buforem do ekstrakcji. Usunąć nadmiar cieczy poprzez delikatne przyciśnięcie końcówki wymazówki do
wewnętrznej powierzchni probówki.
2.4 Za pomocą zwilżonej wymazówki pobrać wymaz z powierzchni 10 × 10 cm, utrzymując wymazówkę pod
kątem 30° względem powierzchni. Przetrzeć powoli i dokładnie wymazówką właściwy obszar powierzchni.
Przetrzeć trzykrotnie wymazówką powierzchnię, zmieniając kierunek przy poszczególnych wymazach.
2.5 Wprowadzić wymazówkę z powrotem do wstępnie oznaczonej probówki, a następnie kilkakrotnie ją obrócić,
uwalniając do 3M Buforu do ekstrakcji wszelkie pozostałości, jakie mogą znajdować się na powierzchni
wymazówki. Oderwać końcówkę wymazówki w probówce, dokładnie zamknąć i dobrze zmieszać, uzyskując
wyekstrahowaną próbkę.
2.6 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
2.7 Przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki przygotowanej w kroku 2.5 za pomocą czystej pipety lub końcówki
pipety i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania białka glutenu. Ustawić licznik czasu na
11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
(Polski)
PL
5
lub
00:00:15
3. Próbki płynu z wyjątkiem próbek płynnej czekolady
3.1 Należy oznaczyć etykietą jedną probówkę do mikrowirówki dla każdej próbki płynu.
3.2 Odmierzyć 900 l 3M Buforu do ekstrakcji do oznaczonej probówki do mikrowirówki.
3.3 Dodać 100 l dobrze zmieszanej próbki. Energicznie wstrząsać ręcznie lub we wstrząsarce przez 15 sekund,
zapewniając dokładne wymieszanie i uzyskując wyekstrahowaną próbkę.
Uwaga: odczyn pH wyekstrahowanej próbki powinien zawierać się w zakresie między 5 a 10. Dodatkowe
informacje można uzyskać, odnosząc się do sekcji Rozwiązywanie problemów.
3.4 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
3.5 Za pomocą czystej pipety lub końcówki pipety przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki (przygotowanej w
kroku 3.3) ze środkowej (wodnej) warstwy i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Ustawić licznik czasu na 11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
lub
00:00:15
4. Próbki stałe
4.1 Dla każdej próbki innej niż płynna należy oznaczyć etykietą jedną probówkę do mikrowirówki.
4.2 Rozdrobnić reprezentatywną próbkę na drobny, jednolity proszek.
4.3 Odmierzyć 0,2 g próbki do oznaczonej probówki do mikrowirówki.
4.4 Dodać 1,8 ml 3M Buforu do ekstrakcji do próbki w probówce do mikrowirówki. Energicznie wstrząsać ręcznie
lub we wstrząsarce przez trzy minuty, zapewniając dokładne wymieszanie i uzyskując wyekstrahowaną
próbkę (dłuższe mieszanie pomaga rozpuścić cukry złożone i uwolnić gluten do roztworu).
4.5 Odłożyć wyekstrahowaną próbkę do czasu aż większość cząstek osiądzie lub wirować przez 20–30 sekund z
prędkością 5000–7000 obr./min (3000 x g). Supernatant stanowi wyekstrahowaną próbkę.
4.6 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
4.7 Za pomocą czystej pipety lub końcówki pipety przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki (przygotowanej w
kroku 4.5) ze środkowej (wodnej) warstwy i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Ustawić licznik czasu na 11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
(Polski)
PL
6
1,8 ml
00:03:00
lub
5. Próbki płynnej czekolady
5.1 Należy oznaczyć etykietą dwie probówki do mikrowirówki dla każdej próbki płynnej czekolady.
5.2 W celu przygotowania próbki należy dodać 500 l dobrze wymieszanej próbki płynnej czekolady i 500 l
wstępnie podgrzanego (60°C) 3M Buforu do ekstrakcji do jednej oznaczonej probówki do mikrowirówki i
dokładnie wymieszać, energicznie wstrząsając ręcznie lub we wstrząsarce przez około 15 sekund.
5.3 Dodać 900 l 3M Buforu do ekstrakcji do drugiej oznaczonej probówki do mikrowirówki i dodać 100 l
przygotowanej próbki z kroku 5.2. Dokładnie wymieszać, energicznie wstrząsając ręcznie lub we wstrząsarce
przez około 15 sekund.
5.4 Wirować przez 15 sekund z prędkością 5000–7000 obr./min (3000 x g). Supernatant stanowi
wyekstrahowaną próbkę.
5.5 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
5.6 Za pomocą czystej pipety lub końcówki pipety przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki (przygotowanej
w kroku 5.4) ze środkowej (wodnej) warstwy i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Ustawić licznik czasu na 11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
lub
00:00:15
(Polski)
PL
7
6. Próbki stałej czekolady
6.1 Dla każdej próbki innej niż płynna należy oznaczyć etykietą jedną probówkę do mikrowirówki.
6.2 Rozdrobnić reprezentatywną próbkę stałej czekolady na drobny, jednolity proszek.
6.3 Odmierzyć 1 g próbki do oznaczonej probówki do mikrowirówki.
6.4 Dodać 1 ml wstępnego podgrzanego (60°C) 3M Buforu do ekstrakcji do próbki w probówce do mikrowirówki.
Dokładnie wymieszać, energicznie wstrząsając ręcznie lub we wstrząsarce przez około 15 sekund.
6.5 Dodać 900 l 3M Buforu do ekstrakcji do drugiej oznaczonej probówki do mikrowirówki i dodać 100 l
przygotowanej próbki z kroku 6.4. Dokładnie wymieszać, energicznie wstrząsając ręcznie lub we wstrząsarce
przez około 15 sekund.
6.6 Wirować przez 15 sekund z prędkością 5000–7000 obr./min (3000 x g). Supernatant stanowi
wyekstrahowaną próbkę.
6.7 Wyjąć z opakowania i umieścić na czystej, suchej i płaskiej powierzchni jeden 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
6.8 Za pomocą czystej pipety lub końcówki pipety przenieść 100 l wyekstrahowanej próbki (przygotowanej w
kroku 6.6) ze środkowej (wodnej) warstwy i wprowadzić ją do dołka 3M Testu paskowego do oznaczania
białka glutenu. Ustawić licznik czasu na 11 ± 1 minut. Przejść do sekcji Interpretacja wyników.
1,8 ml
(Polski)
PL
8
00:00:15
lub
Interpretacja wyników
Linia kontrolna znajduje się obok litery C na kasecie 3M Testu paskowego do oznaczania białka glutenu. Linia testowa
znajduje się obok litery T na kasecie 3M Testu paskowego do oznaczania białka glutenu.
Dokonać odczytu testu paskowego po upływie 5 minut od wprowadzenia próbki. Wynik próbki uznaje się za:
a. Dodatni dla białka glutenu, kiedy na 3M Teście paskowym do oznaczania białka glutenu są widoczne dwie
linie: testowa i kontrolna.
Uwaga: może wskazywać to na stosunkowo wysokie stężenie białka glutenu, >10 ppm (kontynuować do
upływu 11 ± 1 minut niezależnie od tego, czy widoczne są obie linie).
Dokonać odczytu testu paskowego po upływie 11 ± 1 minut od wprowadzenia próbki. Wynik próbki uznaje się za:
a. Dodatni dla białka glutenu, kiedy na 3M Teście paskowym do oznaczania białka glutenu są widoczne dwie
linie: testowa i kontrolna.
Uwaga: jeżeli dwie linie są widoczne przy odczycie po upływie 11 minut zamiast po upływie 5 minut, może to
wskazywać stężenie białka glutenu na poziomie od 5 do 10 ppm.
b. Negatywny dla białka glutenu, kiedy na 3M Teście paskowym do oznaczania białka glutenu widoczna jest tylko
najdalej oddalona linia, czyli linia kontrolna.
c. Nieważny, kiedy na 3M Teście paskowym do oznaczania białka glutenu nie powstaje linia kontrolna.
C = linia kontrolna
T = linia testowa
Wszelkie odczyty dokonane po upływie 12 minut od naniesienia próbki na 3M Test paskowy do oznaczania białka
glutenu należy uznać za nieważne. Odczytu po upływie takiego czasu nie można zinterpretować i może to prowadzić do
uzyskania błędnych wyników.
Rozwiązywanie problemów
1. Próbka nie przesuwa się po pasku w ciągu pierwszych 5 minut od jej naniesienia na 3M Test paskowy do
oznaczania białka glutenu.
Próbka może być zbyt lepka i wymagać odwirowania, o ile nie zostało to dokonane podczas przygotowywania próbki.
Jeśli próbka została już odwirowana, wówczas może być konieczne przygotowanie roztworu 1:1 z 3M Buforem do
ekstrakcji (uwaga: może to spowodować ograniczenie czułości do ~10 ppm w przypadku niektórych matryc).
2. Na linii testowej pojawia się czerwona kropka, jednak pozostała część linii testowej nie zmienia koloru.
Cząstka próbki mogła zostać przesunięta wokół ltra w kasecie. Wystarczy ponownie uruchomić przetwarzanie
próbki, wyjmując z zestawu nowy 3M Test paskowy do oznaczania białka glutenu i powtarzając test.
(Polski)
PL
9
3. Odczyn pH wyekstrahowanej próbki powinien zawierać się w zakresie między 5 a 10. Jeśli pH jest poza zakresem,
może być konieczne dodatkowe rozcieńczenie (tzn. przygotować roztwór 1:1 przy użyciu 100 l wyekstrahowanej
próbki i 100 l 3M Buforu do ekstrakcji. może to spowodować ograniczenie czułości do ~10 ppm w przypadku
niektórych matryc).
4. Mąki lub składniki zawierające wysokie stężenie gum (guma ksantanowa itd.) mogą nie przepływać skuteczne
przez test paskowy. Wtakim przypadku należy pobrać próbkę 0,3 g irozpuścić z 600 l etanolu 60%
(odpowiednio rozcieńczone Sigma-Adrich #277649 lub LabChem #LC22204 tudzież równoważny etanol
laboratoryjny), mieszać przez 30 sekund, a następnie wirować przez 20 sekund z prędkością 5000–7000 obr./min
(3000 x g). Pobrać 100 l zwarstwy płynnej ikontynuować według instrukcji dla próbki płynu (sekcja 3 informacji
o produkcie).
W przypadku pytań dotyczących konkretnych zastosowań lub procedur prosimy o kontakt z przedstawicielem lub
dystrybutorem rmy 3M Food Safety.
Minimalne parametry użytkowe
Dolna granica detekcji
(a)
5 ppm
Górna granica detekcji Nie osiągnięto górnej granicy nawet podczas badania
czystych ziaren
(a)
Dolną granicę detekcji określa się jako najniższe stężenie alergenu w badanej próbce, jakie można odróżnić od
próbki zerowej z konkretnym poziomem prawdopodobieństwa
1
.
Bibliograa
1. Abbott, M., Hayward, S., Ross, W., Godefroy, S.B., Ulberth, F., Van Hengel, A. J., Roberts, J., Akiyama, H., Popping,
B., Yeung, J.M., Wehling, P., Taylor, S., Poms, R.E., and Delahaut, P. (2010). Appendix M: Validation Procedures for
Quantitative Food Allergen ELISA Methods: Community Guidance and Best Practices. J. AOAC Int. 93, 442-450.
Objaśnienie symboli
www.3M.com/foodsafety/symbols
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191

3M Allergen Protein Rapid Kit Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi