Aeg-Electrolux BE3003420B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

BE3003420 PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie,
które ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na lekturę w celu zapewnienia
najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do
utrzymania urządzeń AEG w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród
szerokiej gamy akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z
wysokimi standardami jakości, oferujemy specjalistyczne naczynia kuchenne,
kosze na sztućce, półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Codzienna eksploatacja
11 Funkcje zegara
12 Korzystanie z akcesoriów
13 Dodatkowe funkcje
13 Przydatne rady i wskazówki
23 Konserwacja i czyszczenie
26 Dane techniczne
27 Co zrobić, gdy…
27 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda‐
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in‐
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo‐
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo‐
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa‐
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwie‐
rzęta domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia, ponieważ
mocno się ono nagrzewa. Występuje zagrożenie odniesienia obrażeń mogących skutko‐
wać trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ry‐
zyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszko‐
dzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się
z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na‐
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa‐
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wy‐
mogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod‐
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto‐
wać się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa‐
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze‐
niem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wkładania lub wyjmowa‐
nia naczyń bądź akcesoriów należy używać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz‐
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry‐
wać go folią aluminiową.
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc wady w ro‐
zumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowa‐
nia..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko‐
rozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ‐
centa.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy‐
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo‐
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod‐
czas otwierania drzwi.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed‐
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana w tym urządzeniu jest przeznaczona wy‐
łącznie do urządzeń domowych. Nie należy używać jej do oświetlania pomieszczeń.
Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą‐
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia
dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
43 62 5
1
13
7
9
10
11
12
5
4
3
2
1
8
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło regulacji temperatury
6
Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury
7
Grzałka
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator
10
Grzałka na tylnej ściance
11
Grzałka dolna
12
Prowadnice blach, wyjmowane
13
Poziomy umieszczania potraw
8 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Przed pierwszym użyciem 9
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w
przypadku przerwy w dostawie energii, zacznie
automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć przyci‐
sku „+” lub „-”.
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wy‐
świetlaczu widoczna jest ustawiona godzina.
Nie można ustawiać aktualnej godziny przy włą‐
czonych funkcjach automatycznych (Czas
lub
Koniec
).
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby wybrać temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło
regulacji temperatury do położenia wyłączenia.
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok urządzenia):
Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które‐
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech pozio‐
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury używanej podczas pieczenia przy użyciu funk‐
cji pieczenia tradycyjnego. Służy również do suszenia po
traw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten‐
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempe‐
raturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
10 Codzienna eksploatacja
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka‐
nia pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym
poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. zapieka
nek.
Sterowanie elektroniczne
1
Wskaźniki funkcji
2
Wyświetlacz zegara
3
Wskaźniki funkcji
4
Przycisk „+
5
Przycisk wyboru
6
Przycisk „-
1 2 3
456
FUNKCJE ZEGARA
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas dobowy Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw‐
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Koniec Służy do ustawiania czasu wyłączenia danej funkcji piekarnika.
Funkcji Czas i Koniec można użyć jednocześnie, tak aby piekarnik automatycznie
włączył i wyłączył się w późniejszym czasie. W tym przypadku należy najpierw ustawić funk
cję Czas
, a następnie funkcję Koniec .
Funkcje zegara
11
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę (konieczne w przypadku funkcji Czas i Ko‐
niec).
2. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
3. Aby ustawić funkcję Minutnik
, Czas
lub Koniec , należy użyć przyci‐
sku „+” lub „-”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu wskaźnik
funkcji zacznie migać i przez 2 minuty
emitowany będzie sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec
piekarnik wyłączy się automatycznie.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk „-”.
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Rusz piekarnika ma wgłębienia na bocznych kra‐
wędziach. Wgłębienia te i kształt prowadnic za‐
bezpieczają akcesoria piekarnika przed przechyle‐
niem.
12 Korzystanie z akcesoriów
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
Mechaniczna blokada drzwi
Mechaniczna blokada drzwi nie jest włączona w chwili zakupu urządzenia.
Włączenie blokady drzwi: Pociągnąć blokadę drzwi do przodu, aż po pozycji zablokowania.
Wyłączenie blokady drzwi: Przesunąć w panelu blokadę drzwi do tyłu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi po zamknięciu drzwi urządzenia!
Po wyłączeniu urządzenia mechaniczna blokada drzwi nie zostanie wyłączona.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach),
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotychczas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy umieszczania potraw
do wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pieczenia.
Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
1
2
Dodatkowe funkcje 13
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140 - 160 70 - 90
Biszkopt Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód plac‐
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
10 - 25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Termoobieg 2 160 60 - 90
Apple pie / Szar‐
lotka (2 formy, Ø
20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 - 190 60 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 - 190 30 - 40
14 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160 - 180
1)
50 - 70
Chleb (żytni):
1. Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rolada biszkopto‐
wa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180 - 200
1)
10 - 20
Ciasto z kruszon‐
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
20 - 30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 35 - 55
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 35 - 55
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Przydatne rady i wskazówki 15
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
20 - 30
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z bia
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
Termoobieg 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
10 - 25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Termoobieg 3
150
1)
20 - 35
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
20 - 30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom umieszczenia potrawy
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Babka marmurko‐
wa
1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom umieszczenia potrawy
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
16 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas w minutachPoziom umieszczenia potrawy
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z bia
łek jaj, bezy
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka droż‐
dżowe
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bułki 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes / Ma‐
łe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza‐
jąco przyrumieniony.
Nieprawidłowy poziom umie‐
szczenia potrawy.
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem‐
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Czasu pieczenia nie moż‐
na skracać poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da).
Do ciasta wlano zbyt dużo wo‐
dy.
Użyć mniej płynu. Należy prze‐
strzegać czasu mieszania cias
ta, zwłaszcza w przypadku uży‐
cia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie skrócić czas
pieczenia.
Przydatne rady i wskazówki 17
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas pie‐
czenia.
Ciasto nierówno się przyrumie‐
nia.
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po upły‐
wie podanego czasu pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w
°C
Czas w minutach
Zapiekanka z ma‐
karonem
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 25 - 40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 15 - 30
Słodkie suflety
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 40 - 60
Suflety z rybą
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 - 200 30 - 60
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub
Termoobieg
1 160 - 170 30 - 60
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie
Pieczenie mięsne
Do pieczenia należy stosować naczynia żaroodporne (przeczytaj instrukcje producenta).
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do pieczenia (jeśli jest
w wyposażeniu) lub na ruszcie nad głęboką blachą do pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie bar‐
dziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę, można
piec w brytfannie bez przykrycia.
18 Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 120 - 150
Pieczeń wołowa
lub filet: lekko wy‐
pieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Pieczeń wołowa
lub filet: średnio
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa
lub filet: dobrze
wypieczone
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g-1 kg Turbo grill 1 160 - 170 50 - 60
Golonka (wcześ‐
niej ugotowana)
750 g-1 kg Turbo grill 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150 - 170 100 - 120
Przydatne rady i wskazówki 19
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber jag‐
nięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 40 - 60
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Comber z zaj‐
ąca, udko zaj‐
ęcze
do 1 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1
230
1)
30 - 40
Comber z dzi‐
czyzny
1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 35 - 40
Udziec z sarny 1,5-2 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 - 200 60 - 90
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200-250 g Turbo grill 1 200 - 220 30 - 50
Połówka kur‐
czaka
po 400-500 g Turbo grill 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pu‐
larda
1-1,5 kg Turbo grill 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5-2 kg Turbo grill 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5-5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5-3,5 kg Turbo grill 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4-6 kg Turbo grill 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Cała ryba 1-1,5 kg Pieczenie tra‐
dycyjne
1 210 - 220 40 - 60
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy maksymalnym ustawieniu temperatury.
UWAGA!
Podczas grillowania drzwi piekarnika powinny być zawsze zamknięte.
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux BE3003420B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla