Aeg-Electrolux EE3013021M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EE3013021
PL
PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG.
Zaprojektowaliśmy go z myślą o wieloletniej bezawaryjnej
pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie, które
ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć
w zwykłych urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku
minut na lekturę w celu zapewnienia najlepszego
wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co
niezbędne do utrzymania urządzeń AEG w doskonałym
stanie technicznym i wizualnym. Wśród szerokiej gamy
akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych
zgodnie z wysokimi standardami jakości, oferujemy
specjalistyczne naczynia kuchenne, kosze na sztućce,
półki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg-electrolux.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
7 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
9 Codzienna eksploatacja
11 Funkcje zegara
12 Korzystanie z akcesoriów
14 Dodatkowe funkcje
14 Przydatne rady i wskazówki
24 Konserwacja i czyszczenie
27 Co zrobić, gdy…
28 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez
wcześniejszego powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową insta‐
lacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo‐
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo‐
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa‐
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe po‐
winny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk. Na‐
leży skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka
istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszkodzo‐
nego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się z
dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na‐
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar‐
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa‐
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wymo‐
gi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod‐
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto‐
wać się z punktem serwisowym.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa‐
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko popa‐
rzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akcesoriów należy używać rękawic
ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz‐
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry‐
wać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyśc urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko‐
rozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ‐
centa.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo‐
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod‐
czas otwierania drzwi.
6
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed‐
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Istnie‐
je ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia dziec‐
ka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
52 4 7 23 6
1
15
9
8
10
11
12
13
14
5
4
3
2
1
Opis urządzenia
7
1 Panel sterowania
2 Kontrolki/symbole pól grzejnych
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Kontrolka/symbol zasilania
5 Sterowanie elektroniczne
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury
8 Pokrętła regulacji pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie
11 Wentylator
12 Grzałka na tylnej ściance
13 Dolna grzałka
14 Prowadnice blach, wyjmowane
15 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz pie‐
czenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do ciast i ciastek. Do pieczenia mięsa lub
ciasta oraz do zbierania skapującego tłusz‐
czu.
8
Opis urządzenia
Prowadnice teleskopowe
Do blach i rusztu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w
przypadku przerwy w dostawie energii, zacznie au‐
tomatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć przyci‐
sku „ + ” lub „ - ”.
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wy
świetlaczu widoczna jest ustawiona godzina.
Nie można ustawiać aktualnej godziny przy włączo‐
nych funkcjach automatycznych (Czas
lub Ko‐
niec
).
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
Przed pierwszym użyciem
9
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby wybrać temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło
regulacji temperatury do położenia wyłączenia.
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok urządzenia):
Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które‐
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech pozio‐
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od
temperatury używanej podczas pieczenia przy użyciu funk‐
cji pieczenia tradycyjnego. Służy również do suszenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten‐
sywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić tempe‐
raturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka
nia pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jednym
poziomie. Również do przyrumieniania potraw, np. zapieka‐
nek.
Pola grzejne
Płytę grzejną można obsługiwać za pomocą pokręteł pól grzejnych. Patrz instrukcja obsługi
płyty grzejnej.
Pola grzejne płyty
Wskaźniki pól grzejnych (patrz Widok urządzenia”) wskazują, które pole jest włączone.
10
Codzienna eksploatacja
Pokrętło Funkcja
Podtrzymywanie temperatury
0 Położenie wyłączenia
1-9 Moc grzania
(1 = najmniejsza moc grzania; 9 = największa moc grzania)
Obsługa płyty:
1. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji wyłączenia.
Funkcja automatycznego podgrzewania
Poniższe informacje obowiązują wyłącznie w przypadku zainstalowania płyty kuchennej z
funkcją automatycznego podgrzewania!
Funkcja automatycznego podgrzewania zasila pole grzejne przy pełnej mocy przez pewien
czas.
Włączanie funkcji podgrzewania:
1. Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło pola grzejnego zgodnie z ruchem wskazó‐
wek zegara do oporu (mijając ustawienie najwyższej mocy grzania).
2. Aby kontynuować proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji żądanej mocy
grzania.
3. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji wyłączenia.
Sterowanie elektroniczne
1 Wskaźniki funkcji
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „ +
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „ -
1 2 3
456
FUNKCJE ZEGARA
Funkcja zegara Zastosowanie
Czas dobowy Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw‐
dzania aktualnej godziny.
Funkcje zegara
11
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Koniec Służy do ustawiania czasu wyłączenia danej funkcji piekarnika.
Funkcji Czas i Koniec można użyć jednocześnie, tak aby piekarnik automatycznie
włączył i wyłączył się w późniejszym czasie. W tym przypadku należy najpierw ustawić funk‐
cję Czas
, a następnie funkcję Koniec .
Ustawianie funkcji zegara
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę (konieczne w przypadku funkcji Czas i Koniec).
2. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za‐
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
3. Aby ustawić funkcję Minutnik
, Czas
lub Koniec , należy użyć przycisku „ +
lub „ - ”.
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu wskaźnik
funkcji zacznie migać i przez 2 minuty emi‐
towany będzie sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Koniec
piekarnik wyłączy się automatycznie.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika i pokrętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk „ - ”.
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
12
Korzystanie z akcesoriów
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Blacha i druciana półka mają boczne krawędzie.
Wgłębienia te i kształt prowadnic zabezpieczają ak‐
cesoria piekarnika przed przechyleniem.
Jednoczesna instalacja drucianej półki i blachy
Umieścić drucianą półkę na blasze. Wsunąć bla‐
chę między prowadnice na wybranym poziomie pie‐
karnika.
Prowadnice teleskopowe – wkładanie akcesoriów piekarnika
Umieścić blachę do pieczenia w prowadnicach te‐
leskopowych. W otwory na krawędziach blachy
wpasować kołki ustalające prowadnic teleskopo‐
wych.
Umieścić drucianą półkę na prowadnicach telesko‐
powych, tak aby nóżki były skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół drucianej półki stanowi do‐
datkowe zabezpieczenie zapobiegające ześlizgi‐
waniu się naczyń.
Korzystanie z akcesoriów
13
Jednoczesne wkładanie drucianej półki i blachy
Umieścić drucianą półkę na blasze. Umieścić dru‐
cianą półkę i blachę na prowadnicach teleskopo‐
wych. W otwory na krawędziach blachy wpasować
kołki ustalające prowadnic teleskopowych.
Po każdym użyciu wyczyścić wszystkie akcesoria piekarnika (za pomocą miękkiej szmatki
zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń) i pozostawić do wyschnięcia.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator chło‐
dzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Moc
grzania
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury ugotowa‐
nych potraw
zależnie
od po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie: masła, cze‐
kolady, żelatyny
5-25 mi‐
nut
Od czasu do czasu zamiesz
1-2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10-40
min
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie wię‐
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
14
Dodatkowe funkcje
Moc
grzania
Zastosowanie: Czas Wskazówki
6-7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek, na‐
leśników, pączków
zależnie
od po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7-8 Intensywne smażenie, np. placków ziem‐
niaczanych, polędwicy, steków
5-15 min Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po‐
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz.:min.)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac‐
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for‐
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for‐
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 180 1:10-1:30
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj produktu Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz.:min.)
Sernik Pieczenie trady‐
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz.:min.)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
Pieczenie trady‐
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni)
1. Pierwszy
etap piecze‐
nia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady‐
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto‐
wa
Pieczenie trady‐
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon‐
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś‐
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz.:min.)
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twa‐
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Używać ociekacza do tłuszczu lub blachy do pieczenia mięsa
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz.:min.)
Ciasteczka kru‐
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
Pieczenie trady‐
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka z cias‐
ta drożdżowego
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady‐
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady‐
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Przydatne rady i wskazówki
17
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w °C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko‐
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w °C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru‐
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma‐
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias‐
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia‐
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Ciasteczka z cias‐
ta drożdżowego
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Ciasteczka z cias‐
ta francuskiego
1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bułki 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
na blasze)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest wystarcza
jąco przyrumieniony
Wybrano niewłaściwy poziom w
piekarniku
Umieścić ciasto na niższym po‐
ziomie
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt wysoka temperatura pie‐
czenia
Wybrać nieco niższe ustawienie
18
Przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt krótki czas pieczenia
Ustawić dłuższy czas piecze‐
nia. Czasu pieczenia nie moż
na skracać ustawiając wyższą
temperaturę
Ciasto zapada się (robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego wo‐
da)
Zbyt dużo cieczy w cieście
Dodawać mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, przede wszystkim w
przypadku używania robotów
kuchennych
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura piecze
nia
Ustawić wyższą temperaturę w
piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się nierów
nomiernie
Zbyt wysoka temperatura pie‐
czenia i zbyt krótki czas piecze
nia
Ustawić niższą temperaturę pie‐
karnika i wydłużyć czas piecze‐
nia
Ciasto przyrumienia się nierów
nomiernie
Ciasto nie zostało równomier‐
nie rozprowadzone
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze
Ciasto nie wypieka się w ciągu
podanego czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura
Wybrać nieco wyższe ustawie‐
nie
Wypieki i zapiekanki
Potrawa
Funkcja piekarni‐
ka
Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (godz:min)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
Turbo grill lub Ter‐
moobieg
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypa‐
ne serem
Turbo grill lub Ter‐
moobieg
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybą
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane wa‐
rzywa
Turbo grill lub Ter‐
moobieg
1 160-170 0:30-1:00
Przydatne rady i wskazówki
19
Pieczenie z funkcją Turbo grill
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Mięso duszone 1-1,5 kg
Pieczenie tra‐
dycyjne
1 230 120-150
Rostbef lub filet:
krwisty
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
190-200
1)
5-6
Rostbef lub filet:
średnio wypieczo‐
ny
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
180-190
1)
6-8
Rostbef lub filet:
dobrze wypieczo‐
ny
na każdy cm
grubości
Turbo grill 1
170-180
1)
8-10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość
Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Łopatka, karczek,
szynka
1-1,5 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Kotlet, żeberka 1-1,5 kg Turbo grill 1 170-180 60-90
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Turbo grill 1 160-170 50-60
Golonka (wcześ‐
niej ugotowana)
750 g - 1 kg Turbo grill 1 150-170 90-120
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń cielę‐
ca
1 kg Turbo grill 1 160-180 90-120
Gicz cielęca 1,5-2 kg Turbo grill 1 160-180 120-150
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja pie‐
karnika
Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas (min)
Pieczeń jag‐
nięca, udziec
jagnięcy
1-1,5 kg Turbo grill 1 150-170 100-120
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux EE3013021M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi