POLISH
∫ Dla optymalnego wykorzystania możliwości
urządzenia oraz zapewnienia jego bezawaryjnego
funkcjonowania prosimy o dokładne zapoznanie się z
poniższą instrukcją obsługi.
MONTAŹ
3 Zapoznać się z lokalnymi przepisami.
3 Ustawić piec na płaskim betonowym podłożu.
3 Zamontować dystrybutor ciepła z przewodem na
górze pieca WA 29 A.
3 Wyjąć z komory spalania wszystkie części pieca
w nią spakowane.
3 Wypoziomować piec. Aby sprawdzić czy piec
jest wypoziomowany, umieścić płytę spalania
(22) w dolnej części komory spalania i wylać na
nią niewielką ilość oleju napędowego. Olej
powinien rozlać się dokładnie na środku płyty.
3 Zamontować trójnik oraz stabilizator ciągu na
rurze wychodzącej z komory spalania, by
zapewnić w jej wnętrzu stabilny ciąg w czasie
użytkowania pieca.
3
Dla zapewnienia optymalnego ciągu zainstalować
co najmniej 5-metrową odporną na wysoką
temperaturę pionową rurę kominową (nie
aluminiową).
3 Montując system odprowadzenia spalin zaleca się
unikanie poziomych odcinków rury kominowej.
W celu zapewnienia swobodnego odpływu
gazów kąt ewentualnego zgięcia rury nie
powinien być większy niż maks. 45º.
3 Wylot komina musi być wyżej niż wierzchołek
dachu.
∫ UWAGA:
Miejsca, w których rura kominowa przechodzi
przez sufit, ściany lub dach, muszą być izolowane w
celu uniknięcia zagrożenia pożarowego. Zalecane
jest używanie dwuwarstwowej izolowanej rury
kominowej wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość
kontaktu dotykowego oraz na zewnątrz budynku,
by zapewnić stały dobry ciąg i zapobiec
kondensacji.
3 Sprawdzić szczelność wszystkich połączeń, w
razie potrzeby uszczelnić taśmą izolacyjną.
3 Upewnić się, że płyta spalania jest umieszczona
centralnie w komorze spalania.
3 Umieścić górny pierścień (21) we wnętrzu
komory spalania wypustką po środku pierścienia
w górę i zamontować na nim cylinder dopalacza
(75).
3 Sprawdzić napięcie sieciowe (220-240V/50Hz) i
podłączyć piec do zasilania. Ani wentylator, ani
pompa nie powinny się uruchomić, ponieważ
piec nie jest jeszcze włączony i żadne ciepło nie
zostało wyprodukowane.
3 Urządzenie posiada termostat kontroli pracy
pompy (PT) i termostat przegrzania (STB).
∫ ->UWAGA:
Nie umieszczać żadnych materiałów w pobliżu pieca,
nawet niepalnych. Zapewnić stały dostęp powietrza
niezbędnego dla prawidłowego procesu spalania.
->NIGDY NIE ROZPALAĆ PONOWNIE GORĄCEJ
PŁYTY PALNIKA.
->ZAWSZE ODCZEKAĆ DO CAŁKOWITEGO
SCHŁODZENIA PŁYTY PALNIKA.
->DLA PRAWIDŁOWEGO PROCESU SPALANIA
ZAPEWNIĆ DOSTĘP ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI
POWIETRZA
EKSPLOATACJA PIECA
¾ Piec może pracować na różnego rodzaju olejach
(napędowym, opałowym, biodiesel, silnikowym
czystym i przepracowanym, przekładniowym,
hydraulicznym, roślinnym itp.) Nie wolno
stosować olejów transformatorowych oraz
substancji nitro.
¾ Ze względu na lokalne przepisy zaleca się aby w
Polsce stosować olej napędowy, olej opałowy lub
biodiesel.
¾ Panel kontrolny zawiera włącznik oraz lampkę
kontrolną informującą o pracy pompy..
¾ Jeżeli włącznik jest w pozycji "0", pompa nie
pracuje.
Pompa uruchamia się natychmiastowo po ustawieniu
włącznika na "1". Piec nie posiada zabezpieczenia
przed zgaśnięciem płomienia w tym momencie; pompa
nie przestanie działać, a olej może się przelać.
Zabezpieczenie przed przelewem (60) wyłączy pompę
(kontrolka zgaśnie), ale wentylatory (12) będą działać
dalej. PIEC MUSI OSTYGNĄĆ, następnie należy
wyczyścić zabezpieczenie przed przelewem oraz
miejsce pod płytą palnika.
ZALECENIE: Używać pozycji przełącznika"1"
wyłącznie w bardzo niskich temperaturach przy
problemach z odpaleniem pieca. Po 20-30 minutach
przełączyć na pozycję "2".
W pozycji "2" pompa startuje i kontrolka zapala się
dopiero
,gdy płyta spalania jest wstępnie rozgrzana.
¾ Silnik pompy (8) napędza pompę, która znajduje
się w zbiorniku, i przelewa olej w sposób ciągły
przez rurę wtryskową (69) na płytę spalania (22).
¾ Prędkość pracy pompy jest kontrolowana
przełącznikiem na pokrywie panelu kontrolnego
(2 ustawienia: "high" i "low")
"high"- maksymalny pobór oleju 3 l/godz.
"low" - minimalny pobór oleju 2 l/godz.
¾ -Po odpaleniu, piec powinien pracować na
minimalnym poborze oleju („low”) przez około 20