Elta BA 123 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

INSTRUKCJA OBSâUGI BA23 PROFESJONALNY AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA
Szanowny Kliencie,
W celu uniknicia niepo×àdanych uszkodzeƒ i wypadków, spowodowanych przez nieprawidãowe
u×ycie urzàdzenia, nale×y przed uruchomieniem go uwa×nie przeczytaþ poni×szà instrukcj obsãugi.
Prosimy stosowaþ jà zawsze i bez wyjàtku. Przekazujàc urzàdzenie osobie trzeciej, nale×y doãàczyþ
do niego instrukcj obsãugi.
OPIS BUDOWY
QWtyczka z przewodem zasilajàcym Panel obsãugi:
2. Forma do pieczenia 2. Przycisk START/STOP
3. Hak do ugniatania 3. Przycisk FARBE - kolor
4. Osie napdowe 4. Przycisk GRÖßE - wielkoÊþ
5. Uchwyt 5. Przycisk AUSWAHL - wybór
6. Pokrywa 6. Przycisk ZEIT - czas
7. Wizjer 7. Przycisk ZEIT - czas
8. Panel obsãugi 8. WyÊwietlacz LCD
9. Otwór wentylacyjny
0. Miarka ãy×ka
. Miarka – pojemnik
WARUNKI BEZPIECZE¡STWA
Nieprawidãowa obsãuga oraz nieodpowiednie obchodzenie si z urzàdzeniem mogà prowadziþ do
zakãóceƒ jego pracy i do obra×eƒ ciaãa u×ytkownika.
Urzàdzenie mo×e byþ u×ywane jedynie do przewidzianego celu. W przypadku niezgodnego z
przeznaczeniem u×ycia lub nieodpowiedniej obsãugi nie bdzie przejta odpowiedzialnoÊþ za
powstaãe szkody.
Przed podãàczeniem urzàdzenia do sieci nale×y sprawdziþ, czy rodzaj pràdu oraz napicie
sieciowe zgadza si z danymi na tabliczce znamionowej urzàdzenia.
Nie zanurzaþ urzàdzenia i wtyczki w wodzie lub innych pãynach. Je×eli jednak zdarzy si, ×e
urzàdzenie wpadnie do wody, natychmiast wyciàgnàþ wtyczk z gniazdka, a urzàdzenie przekazaþ
przed ponownym u×yciem do przeglàdu przez fachowca. Istniej niebezpieczeƒstwo zagro×enia
×ycia przez pora×enie pràdem!
Nigdy nie otwieraþ samemu obudowy!
W ×adnym wypadku nie wprowadzaþ przedmiotów do wntrza obudowy.
Nie dotykaþ urzàdzenia mokrymi rkami, nie stawiaþ go na wilgotnym podão×u i nie u×ywaþ go,
je×eli jest mokre.
Nigdy nie chwytaþ wtyczki mokrymi rkami.
Kontrolowaþ regularnie kabel zasilajàcy i wtyczk pod wzgldem ewentualnych uszkodzeƒ. W
przypadku uszkodzeƒ kabel zasilajàcy i wtyczka muszà zostaþ wymienione przez producenta lub
wykwalifikowanego fachowca w celu uniknicia nara×enia na niebezpieczeƒstwo.
Nie u×ywaþ urzàdzenia, je×eli kabel zasilajàcy i wtyczka wykazujà uszkodzenia, urzàdzenie upadão
na ziemi lub uszkodzone zostaão uszkodzone w inny sposób. W takich przypadkach przekazaþ
urzàdzenie do kontroli wzgldnie naprawy w specjalistycznym warsztacie.
Nie próbowaþ nigdy naprawy samemu. Istnieje niebezpieczeƒstwo pora×enia pràdem!
Nie zawieszaþ kabla sieciowego nad ostrymi kantami i trzymaþ z dala od goràcych przedmiotów i
otwartego pãomienia. Odãàczaþ kabel od gniazdka ciàgnàc tylko za wtyczk.
Dodatkowà ochron zapewnia monta× w instalacji domowej zabezpieczenia o znamionowym
pràdzie wyzwalajàcym nie wikszym jak 30 mA. Prosz zasignàþ rady u instalatora urzàdzeƒ
elektrycznych.
kabel zasilajàcy, jak i ewentualny przedãu×acz tak uão×yþ, ×eby nie byão mo×liwe niezamierzone
pociàgnicie oraz potknicie si o niego.
Je×eli u×ywany jest przedãu×acz, musi on posiadaþ odpowiednie parametry. W przeciwnym
wypadku nastàpiþ mo×e przegrzanie kabla i/lub wtyczki.
Urzàdzenie nie jest przeznaczone do u×ytku przemysãowego i do stosowania na zewnàtrz.
Nigdy nie pozostawiaþ urzàdzenia bez nadzoru w trakcie jego u×ytkowania.
Dzieci mogà nie rozpoznaþ niebezpieczeƒstwa wynikajàcego z nieumiejtnego obchodzenia si
urzàdzeniami elektrycznymi. Dlatego nigdy nie wolno pozwoliþ dzieciom obsãugiwaþ urzàdzenia
bez nadzoru.
Wyciàgnàþ wtyczk z gniazdka, je×eli urzàdzenie nie jest u×ywane i przed czyszczeniem.
Uwaga! Urzàdzenie jest pod napiciem dopóki podãàczone jest ono gniazdka.
•Wyãàczyþ urzàdzenie przed wyciàgniciem wtyczki z gniazdka.
Nigdy nie przenosi
þ urzàdzenia trzymajàc za kabel.
SZCZEGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZE¡STWA
Automat do pieczenia chleba uruchomiony mo×e byþ tylko po wão×eniu do niego wypeãnionej
skãadnikami formy do pieczenia. Jego praca bez skãadników doprowadziþ mo×e do przegrzania
urzàdzenia.
Przed wyjciem formy z urzàdzenia nale×y wyjàþ wtyczk z gniazdka.
Niebezpieczeƒstwo poparzenia! Forma do pieczenia bdzie bardzo goràca. Do wyjmowania
formy koniecznie stosowaþ nale×y kuchenne rkawice ochronne. Przed dotkniciem nale×y
wystudziþ wszystkie czÊci metalowe.
Nie dotkaþ czÊci poruszajàcych si!
Nie poruszaþ urzàdzeniem, je×eli wypeãnione jest ono pãynami.
Podczas pracy urzàdzenia i krótko po jej zakoƒczeniu wokóã urzàdzenia zachowaþ nale×y
piciocentymetrowy odstp bezpieczeƒstwa.
•CzÊci skãadowe automatu do pieczenia chleba nie nadajà si do zmywania w zmywarce i
czyszczone mogà byþ tylko rcznie (patrz
Czyszczenie i konserwacja
)
Urzàdzenia podczas pracy nie wolno pozostawiaþ bez nadzoru – równie× podczas pracy
zaprogramowanej.
Urzàdzenia podczas pracy nie wolno zakrywaþ.
W ×adnym przypadku nie wolno u×ytkowaþ urzàdzenia w pobli×u materiaãów ãatwopalnych:
niebezpieczeƒstwo po×aru!
Z urzàdzenia nie wolno wyjmowaþ potraw, je×eli jest ono wãàczone lub wtyczka znajduje si
jeszcze w gniazdku.
Nie wolno wkãadaþ do urzàdzenia masywnych potraw, folii metalowych, opakowaƒ itp.
PRZEZNACZENIE AUTOMATU DO PIECZENIA CHLEBA
Automatem do pieczenia chleba
Pol
Pol
Pol
Pol
226225
1
2
3
9
8
7
6
5
4
11
10
12
13
14
15
16
17
18
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 17
przygotowywane mogà byþ gotowe mieszanki chlebowe. Przepisy wydrukowane sà zwykle
na opakowaniach.
mo×na upiec chleb wg zaãàczonych przepisów. Ksigarstwo oferuje wiele pozycji na ten
temat. Automat do pieczenia chleba dysponuje przy tym nastpujàcymi mo×liwoÊciami:
ugniatanie, wyrastanie i pieczenie.
ugniatania ciasta (np. pasta, pieczywo lub buãeczki.
gotowanie marmolady.
Automat do pieczenia chleba przeznaczony jest do wypieku chleba o maksymalnej wadze
250 g. Do formy (2) nie wolno wprowadzaþ wikszej jak podano iloÊci skãadników oraz
pãynów.
O AUTOMACIE DO PIECZENIA CHLEBA
Istotnà korzyÊcià automatu do pieczenia chleba jest to, ×e caãy proces, tzn. ugniatanie, wyrastanie
ciasta i pieczenie odbywa si w zajmujàcym maão miejsca pojemniku. Automat do pieczenia
chleba produkuje wspaniaãy chleb, o ile u×ytkownik stosuje si do instrukcji i zrozumie kilka
podstawowych zasad.
AKCESORIA
2 haki do ugniatania (3)
miarka – ãy×ka ()
miarka – pojemnik (0)
IloÊci cukru, oleju i innych skãadników tego przepisu bazujà na zaãàczonej miarce – ãy×ce:
szerszy koniec 5 ml = ãy×ka stoãowa
w×szy koniec 5ml = ãy×eczka do herbaty
Forma do pieczenia (2) musi byþ umieszczona w urzàdzeniu w sposób prawidãowy, aby zàbki
napdowe miaãy wãaÊciwy kontakt z waãkami do ugniatania. Nastpnie montuje si haki do
ugniatania (3). Kierunek obrotu jest przy tym nieistotny. Montujàc haki do ugniatania nale×y je
przekrcaþ w celu ich prawidãowego osadzenia.
ELEMENTY OBSâUGI
START/STOP (2): Startuje program. W celu zatrzymania programu podczas jego trwania przycisk
ten naciskaþ przez 3 sekundy. Nastpnie urzàdzenie ustawia si automatycznie na program nr .
FARBE (3) – kolor: do wyboru koloru skórki midzy jasnà, Êrednià i ciemnà. Strzaãka na
wyÊwietlaczu LCD (6) wskazuje na wybrany kolor. Uwaga: W programie BREADMIX (dla
gotowych mieszanek do wypieku chleba) nie mo×na wybraþ koloru skórki.
GRÖßE (4) – wielkoÊþ: do wyboru wielkoÊci bochenka 2lb (ok. 000g) i 2,5lb (ok.250g). Maãa
strzaãka ustawi si na dokonany wybór.
AUSWAHL (5) – wybór: gãówny przycisk wyboru. Naciskamy przycisk w celu przewinicia
ka×dego poszczególnego programu.
ZEIT (6) - czas: do wyboru czasu (narastajàco)
ZEIT (6) - czas: do wyboru czasu (malejàco)
PROGRAMY
STANDARD: Jest programem podstawowym, wskazanym przy uruchomieniu urzàdzenia. Jest to
dobry, normalny program dla chleba biaãego i razowego. WikszoÊþ przepisów wskazuje na ten
program.
KURZ - KRÓTKI: Program ten jest krótszy i przez to szybciej przygotowuje chleb.
UWAGA: Wybór wielkoÊci bochenka jest niemo×liwy w tym programie.
FRANZÖSISCH - FRANCUSKI: Program ten trwa troch dãu×ej jak program standardowy, gdy×
chleb ugniatany jest dãu×ej i dãu×ej roÊnie. Ma to na celu uzyskanie charakterystycznej powietrznej
struktury francuskiego biaãego chleba. Wybór wielkoÊci bochenka jest niemo×liwy w tym programie.
SCHENLL - SZYBKI: Program ten podobny jest do programu krótkiego, poniewa× poszczególne
kroki przebiegajà krócej i przygotowanie przebiega szybciej.
UWAGA: Wybór wielkoÊci bochenka jest niemo×liwy w tym programie. Program SZYBKI nadaje
si do przepisów bezglutenowych.
VOLLKORN – RAZOWY: Funkcja ta przedãu×a czas ugniatanie i wzrastania w celu uzyskania
lepszych wyników stosujàc màk peãnoziarnistà/pszennà.
KUCHEN – CIASTA CUKIERNICZE: Program do wypieku ciast. W programie tym mo×liwy jest
wybór zabarwienia skórki.
TEIG – CIASTO: Mo×liwe sà wszystkie cykle z wyãàczeniem pieczenia. UWAGA: Wybór wielkoÊci
bochenka oraz zabarwienia skórki jest niemo×liwy w tym programie.
BACKEN – PIECZENIE: Pieczenie niezale×ne. Nadaje si do pieczenia chleba sãodkiego,
przygotowanych samodzielnie ciast, itd.
MARMELADE – MARMOLADA: Program do mieszania i podgrzewania, idealny do produkcji
marmolady.
BROTMISCHUNGEN – MIESZANKI DO PIECZENIA CHLEBA: Specjalny program dla gotowych
mieszanek do pieczenia chleba.
SKâADNIKI
Najwa×niejszà rzeczà w produkcji chleba jest wãaÊciwy wybór skãadników. Istnieje do tego
podstawowa reguãa: najlepsze skãadniki – najlepsze wyniki, zãe jakoÊciowo skãadniki – zãe wyniki.
Np. je×eli dobre dro×d×e, dobra màka i zimna woda zostanà zmieszane w starym naczyniu, to
pomimo tego mieszanka ta pójdzie w gór! Nic nie przeszkodzi automatowi do pieczenia chleba w
wyrastaniu ciasta. Wic je×eli chleb nie uroÊnie, to przyczyna nie le×y z pewnoÊcià w automacie
do pieczenia. Przyczyna ta le×y prawdopodobnie w skãadnikach. Dla zaoszczdzenia Paƒstwa
kosztownego czasu, do ka×dego elementu wa×nego dla pieczenia zaãàczyliÊmy informacje.
MÑKA: Najwa×niejszym elementem w pieczeniu chleba jest zawarty w màce protein, zwany
glutenem. Jest to naturalny element, który nadaje ciastu zdolnoÊþ utrzymania formy i zatrzymania
produkowanego przez dro×d×e dwutlenku wgla. Pojcie „màka krochmalowa” oznacza, ×e màka
zawiera du×o glutenu. Màka ta zmielona zostaãa prawdopodobnie z twardej pszenicy i nadaje si
najlepiej do pieczenia chleba.
MÑKA BRÑZOWA (lub màka wiejska): Màka ta zawiera ok. 85% ziaren pszenicy. Du×a czÊþ
znajdujàcych si w pszenicy otrbów zostaãa usunita. Bochenki upieczone w caãoÊci z màki
bràzowej sà w zwiàzku z wikszà zawartoÊcià glutenu mniejsze od chleba biaãego, jest one te×
smaczniejszy i l×ejszy od chleba ciemnego. Przy zakupie tej màki powinno wybieraþ si màki
mocniejszego typu, drobno zmielone, gdy× osiàgnie si wtedy lepsze wyniki pieczenia.
ÂRUTA PSZENNA lub MÑKA PEâNOZIARNISTA: Ten rodzaj màki zawiera oryginalne ziarno
pszenne wraz z otrbami; twarda skorupka pszenicy jest idealnym êródãem wãókna. Tak jak w
przypadku màki bràzowej do pieczenia wybraþ nale×y màk drobno zmielonà, mocniejszego typu.
Otrby w màce peãnoziarnistej hamujà uwalnianie glutenu, przez co bochenki sà mniejsze jak w
przypadku chleba biaãego.
DROþDþE: Sà one ×yjàcymi organizmami, które rozmna×ajà si w cieÊcie. Produkujà one
dwutlenek wgla, dziki czemu ciasto roÊnie. W automacie do pieczenia chleba najlepiej jest
stosowaþ dro×d×e suszone, które kupiþ mo×na w maãych torebkach. Ich fermentacja nie jest
zale×na od cukru, dziki czemu obni×yþ mo×na zawartoÊþ cukru w chlebie. Nale×y unikaþ dro×d×y
w tubkach lub puszkach, gdy× po otwarciu ich nie sà one ju× tak skuteczne. Dro×d×e w torebkach
sà jednak wra×liwe na wilgoþ, dlatego napoczte torebki przechowywaþ mo×na nie dãu×ej jak jeden
dzieƒ.
SÓL nadaje chlebowi smak, ale mo×e te× sãu×yþ do zredukowania dro×d×y z du×à zawartoÊcià
organizmów ×ywych.
MASâO (lub tãuszcz) wzmacnia smak i sprawia, ×e chleb jest bardziej pulchny. Alternatywà do
masãa jest margaryna lub olej z oliwek. Nale×y unikaþ produktów do smarowania chleba, gdy×
zawierajà one tylko 40% tãuszczu i nie dajà tego samego efektu.
CUKIER jest wzmacniaczem smaku w chlebie i sprawia, ×e skórka jest ciemniejsza. Wskazówka:
WikszoÊþ dro×d×y w torebkach nie potrzebuje cukru do garowania.
Pol
Pol
Pol
Pol
228227
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 18
WODA: W miar mo×liwoÊci stosowaþ nale×y wod mikkà. Jednak×e automat do pieczenia
chleba produkuje dobry chleb równie× z wodà twardà. Bardzo du×o dyskutuje si o wãaÊciwej
temperaturze wody. Odpowiedê jest prosta. Je×eli po wão×eniu rki do wody czuje si chãód, to
woda ma dobrà temperatur. Wody nie trzeba podgrzewaþ. Je×eli uwa×acie Paƒstwo, ×e woda z
kranu jest zbyt zimna, to mo×na jà pozostawiþ w kuchni przez godzin w celu jej nagrzania.
Przez podgrzanie wody dojÊþ mo×e do przedwczesnego zniszczenia bakterii dro×d×owych.
INNE SKâADNIKI to wszystko inne, zaczynajàc od owoców suszonych, sera, jajek, orzechów
poprzez jogurt, do innych rodzajów zbó×, jak màka ×ytnia, kukurydziana lub zioãa i przyprawy. W
celu osiàgnicia najlepszych wyników, nale×y zwróciþ uwag na wiele czynników. Bardzo wa×na
jest zawartoÊþ wilgoci. Nale×y jà odpowiednio dopasowywaþ. Produkty takie jak ser, mleko i
Êwie×e owoce zawierajà du×o wody i decydujà o Êwie×ym wyglàdzie gotowego chleba.
Stosowaþ mo×na te× skãadniki zastpcze, jak ser typu Parmezan, mleko w proszku lub owoce
suszone. Je×eli lepiej Paƒstwo poznacie urzàdzenie, bdà Paƒstwo instynktownie wiedzieli, czy
ciasto jest zbyt wilgotne, czy zbyt suche. W zale×noÊci od wyglàdu dodaþ mo×na albo màk, albo
wod. Prosz nie zapomnieþ, ×e skãadniki równie× w sobie dodawane zawierajà sól. Sól natomiast
spowalnia dziaãanie dro×d×y. Je×eli dodawane skãadniki sà wilgotne, np. jogurt lub majà postaþ
proszku, jak suszone zioãa, to mo×na je na wstpie ze sobà zmieszaþ. Produkty jak orzechy lub
suszone owoce dopiero wtedy, gdy urzàdzenie da sygnaã pozwalajàcy na to. Ró×ne fazy pieczenia
odczytaþ mo×na w tabeli
FAZY PIECZENIA
.
OTOCZENIE: Dobry wynik pieczenia zale×y równie× od tego, w jakim otoczeniu pieczony jest
chleb. Automat do pieczenia chleba pracuje wyÊmienicie w szerokim zakresie temperatur, ale
ró×nica w wielkoÊci bochenków dojÊþ mo×e do 5% w zale×noÊci od tego, czy urzàdzenie pracuje
w pomieszczeniu ciepãym lub chãodnym. Automat do pieczenia chleba nie powinien staþ w
przeciàgu. Urzàdzenie chroni wprawdzie ciasto przed przeciàgami, ale ma te× to swoje granice.
Je×eli w pomieszczeniu jest du×a wilgotnoÊþ, mo×e to mieþ wpãyw na bochenek. Jako reguã
ogólnà przyjàþ nale×y, ×e temperatura w pomieszczeniu jest dla Paƒstwa przyjemna, to jest ona
te× przyjemna dla automatu do pieczenia chleba.
PRZECHOWYWANIE CHLEBA
Przygotowany w domu chleb nie zawiera sztucznych Êrodków konserwujàcych. Je×eli chleb
zão×ony zostanie jednak w czystym i szczelnym pojemniku w lodówce, przechowywaþ go bdzie
mo×na 5-7 dni. Chleb mo×na te× zamroziþ. Nale×y przy tym pamitaþ, ×eby przed wão×eniem do
zamra×arki chleb ostygã.
PIERWSZY PIECZONY SAMODZIELNIE CHLEB
Nastpujàcy przepis jest na chleb biaãy, który pieczony bdzie na ustawieniu standardowym. Je×eli
Paƒstwo nie jadajà biaãego chleba, polecamy pomimo wszystko, ten przepis, gdy× jest on
najãatwiejszy.
•Prosz postpowaþ zgodnie z kolejnymi krokami w podanej na nastpnej stronie dokãadnej
kolejnoÊci. Do bochenka 000g konieczne sà nastpujàce skãadniki:
Woda 30 ml
Màka do chleba biaãego 560 g
Cukier 2 ãy×eczki
Masão lub margaryna 2 ãy×eczki
Sól 2 ãy×eczki
Dro×d×e (dro×d×e suszone) 2,5 ãy×eczki (normalnie ,5 7g w torebce)
Do odmierzenia màki u×yþ dobrze funkcjonujàcej wagi kuchennej. Dla pãynów stosowaþ nale×y
dostarczonà miark – pojemnik (0) lub, je×eli Paƒstwo wolà, innà miark w ml.
PRZED PIERWSZYM UþYCIEM
•Usunàþ wszystkie materiaãy opakunkowe.
Przed pierwszym u×yciem urzàdzenie nale×y oczyÊciþ (patrz
Czyszczenie i konserwacja
)
Podczas pierwszego u×ycia dojÊþ mo×e do lekkiego wydzielenia zapachu i dymu. Chodzi o
pozostaãoÊci fabryczne, które spalajà si na powierzchni urzàdzenia.
OBSâUGA
•Form do pieczenie (2) wyjàþ do góry z urzàdzenia rkami. 2 haki do ugniatania (maãy i du×y)
(3) zaão×yþ na osie napdowe (4) na spodzie formy do pieczenia (2). Prosz si upewniþ, czy
haki do ugniatania (3) prawidãowo zaskoczyãy.
•Form do pieczenia (2) wypeãniþ skãadnikami (patrz rozdziaã
SKâADNIKI i PRZEPISY
).
Konieczne jest, ×eby przed wão×eniem formy do pieczenia (2) do automatu wypeãniona ona byãy
skãadnikami. W przeciwnym wypadku dojÊþ mo×e do zabrudzenia i uszkodzenia elementów
grzewczych.
•Form do pieczenia (2) napeãniaþ nale×y w kolejnoÊci podanej w przepisie. Najpierw pãyny,
potem màk, cukier i sól. Solà najlepiej posypaþ brzeg màki. W màce przygotowaþ nale×y
maãe wgãbienie dla dro×d×y. Nale×y zwróciþ uwag, ×eby dro×d×e nie weszãy w kontakt z solà
lub pãynem.
•Form do pieczenia (2) wão×yþ do urzàdzenia. Prosz si upewniþ, czy zaskoczyãa ona w
prawidãowy sposób, co jest sãyszalne w wyraêny sposób. Zamknàþ pokryw (6).
•Wão×yþ wtyczk () do odpowiedniego gniazdka
Wskazywany jest program STANDARD:
Czas pieczenia 3:30h
KOLOR: Êredni
WIELKOÂý: 2lb (000g)
Wybór innego programu: Przycisk WYBOR (5) naciskaþ tak dãugo, a× na wyÊwietlaczu (
8)
pojawi si numer ×àdanego programu.
Za pomocà przycisków WIELKOÂý (4) i KOLOR (3) wybraþ mo×na te× ×àdane ustawienia
(patrz rozdziaã
TABELA
)
Teraz ustawiþ mo×na funkcj CZAS (patrz
UþYCIE TIMERA
) .
Nacisnàþ przycisk START/STOP (2). Urzàdzenie rozpoczyna podgrzewanie ciasta do
temperatury pokojowej. Nastpnie 2 haki (3) zaczynajà ugniatanie ciasta.
Teraz rozpoczyna si przebieg programu. Na wyÊwietlaczu LCD (8) zadany czas zaczyna
pãynàþ wstecz. Automat do pieczenia chleba przeprowadza kolejny fazy pracy: ugniatanie,
wzrastanie i pieczenie – w zale×noÊci od wybranego programu.
Podczas ugniatania urzàdzenie miesza przez kilka minut podane skãadniki. Normalne jest to, ×e
podczas tego procesu urzàdzenie troch wibruje.
Nastpnie w urzàdzeniu zaczyna rosnàþ ciasto. W tym czasie zaczynajà pracowaþ dro×d×e i
mo×e dojÊþ do tego, ×e troch zajdzie wizjer (7).
W przypadku pojawienia si dymu uchodzàcego z urzàdzenia nie wolno Êciàgaþ pokrywy (6).
Wyjàþ wtyczk () z gniazdka. W ×adnym przypadku nie wolno zalewaþ pczniejàcego w
urzàdzeniu ciasta wodà. Dym mo×e pojawiþ si midzy innymi wtedy, gdy ciasto wzniesie si
powy×ej brzegu formy do pieczenia (2) i dotknie spiral grzewczy.
Podczas pracy urzàdzenia nie powinno si jego otwieraþ w celu zapewnienia optymalnego
wyniku pieczenia. Postpy w pieczeniu obserwowaþ mo×na przez wizjer (7).
W programach STANDARD, KROTKI, FRANCUSKI, RAZOWY, CIASTA CUKIERNICZE,
CIASTO i MIESZANKA DO PIECZENIA CHLEB po okoão /3 czasu zabrzmi sygnaã (patrz
rozdziaã
TABELA
). Oznacza to, ×e jest teraz wãaÊciwy moment do dodania do chleba
skãadników takich jak np. orzechy. Ostro×ne otworzyþ pokryw (6). Dodaþ skãadniki i zamknàþ
pokryw. Prosz uwa×aþ na podnoszàcà si par wodnà.
Po zakoƒczeniu ustawionego programu na wyÊwietlaczu (8) zostanie wskazane
0:00
. Chleb
jest teraz upieczony.
Pol
Pol
Pol
Pol
230229
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 19
•Wyjàþ wtyczk () z gniazdka.
Otworzyþ pokryw (6). Form do pieczenia (2 wyjàþ kuchennymi rkawicami ochronnymi.
UWAGA! Forma do pieczenia (2) jest bardzo goràca. Prosz uwa×aþ na podnoszàcà si
par wodnà.
•Form do pieczenia (2) ustawiþ na ×aroodpornej powierzchni, nigdy na obrusie lub powierzchni
z tworzywa sztucznego.
Przed wyjciem chleba z formy (2) pozostawiþ jà w urzàdzeniu do wystudzenia przez okoão 5
minut. Nastpnie wyjàþ jà z urzàdzenia, lekko wstrzàsaþ, a× chleb si poluzuje.
Je×eli chleb nie bdzie wyjty wczeÊniej, to urzàdzenie utrzymuje w cieple upieczony chleb
przez godzin.
Je×eli haki do ugniatania (3) siedzà w chlebie, mo×na je usunàþ za pomocà tpego
przedmiotu, najlepiej z drewna. Nie spowoduje to uszkodzenia warstwy ochronnej haków do
ugniatania (3).
Po okoão 30 minutach wychãodzenia mo×na spo×ywaþ upieczony chleb.
STOSOWANIE WYâÑCZNIKA CZASOWEGO
Podstawowe zastosowania wyãàcznika czasowego polega na tym, ×e chleb pieczony jest przez
noc, ×eby byã gotowy na rano.
Po nastawieniu ×àdanego programu naciskaþ nale×y przycisk CZAS (6) na panelu obsãugi i
liczba na wskaêniku podnosi si ka×dorazowo o 0 minut. W ten sposób ustawiþ mo×ny moment
zakoƒczenia programu. Bardzo wa×ne jest, ×eby wskaênik wskazywaã dokãadnie ten czas, który
potrzebny bdzie od momentu naciÊnicia przycisku START/STOP (2) do upieczenia chleba.
Przykãadowo: Po wybraniu programu nale×y przytrzymaþ przycisk CZAS (6) lub przycisk
CZAS (7), do momentu wyÊwietlenia 5:00. Je×eli nastpnie naciÊnity zostanie przycisk
START/STOP (3) oznaczaþ to bdzie, ×e chleb gotowy bdzie za 5 godzin. Je×eli naciÊnity
zostanie jeszcze raz przycisk CZAS (6) – po prawej - i na wskaêniku pojawi si 8:0, oznacza
to, ×e chleb gotowy bdzie za 8 godzin i 0 minut. Mo×na naciskaþ przyciski CZAS - lewy i prawy
w celu szybkiego wyboru ×àdanego czasu. Maksymalnie ustawiþ mo×na 3 godzin.
UWAGA: Po naciÊniciu przycisku START/STOP (2) nie mo×na zmieniþ ustawieƒ wyãàcznika
czasowego. Je×eli jednak jest to konieczne, to nale×y naciskaþ
przycisk START/STOP (2) przez
3 sekundy. Wtedy nastàpi ustawienie czasu na 0. Mo×na teraz ponownie wybraþ program i
ustawiþ odpowiedni czas. Wskazówka: Powinno si to robiþ dopiero po zakoƒczeniu pierwszego
ugniatania. W przypadku stosowania wyãàcznika czasowego nie nale×y dodawaþ do ciasta szybko
psujàcych si skãadników, jak jajka, mleko, gdy× pomimo wszystko mogà si one zepsuþ w form
do pieczenia (2). Czas oczekiwania mo×na ustawiþ na czas krótszy jak czas obróbki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Zwróciþ uwag na wskazówki bezpieczeƒstwa
Przed przystàpieniem do czyszczeni nale×y urzàdzenie caãkowicie wystudziþ.
•Wyjàþ form do pieczenia (2) z urzàdzenia i zdjàþ haki do ugniatania (3) z osi napdowych (4).
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) pokryte sà powãokà przeciwko przyleganiu.
Dziki temu uãatwione jest czyszczenie. Form do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) myþ
nale×y wodzie z ãagodnym pãynem do naczyƒ.
W ×adnym przypadku nie stosowaþ ostrych Êrodków czyszczàcych, Êrodków szorujàcych lub
rysujàcych gàbek! Je×eli haki do ugniatania (3) zaschãy lub ci×ko zdejmujà si z osi
napdowych (4), to form do pieczenia (2) napeãniþ nale×y goràcà wodà. Po okoão 30 minutach
spróbowaþ ponownie. CzÊci te nale×y dobrze wysuszyþ przed ponownym monta×em w
urzàdzeniu.
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) nie nadajà si do mycia w zmywarce!
Formy do pieczenia (2) nie wolno nigdy zanurzaþ w wodzie. Spowodowaþ to mo×e
uszkodzenie znajdujàcych si na jej spodzie uszczelek.
Przegrod do pieczenia i obudow urzàdzenia przetrzeþ nale×y wilgotnà Êciereczkà i dokãadnie
osuszyþ.
NAJCZ¢ÂCIEJ ZADAWANE PYTANIA
P: Silnik nie pracuje pomimo naciÊnicia przycisku START/STOP (2)
O: Prawidãowo. Wszystkie programy rozpoczynajà si od fazy nagrzewania, która zapewnia, ×e
wszystkie skãadniki przed wãaÊciwym procesem osiàgnà wãaÊciwà temperatur.
P: Podczas pracy urzàdzenie wydaão sygnaã.
O: Sygnaã ten oznacza moment, w którym dodaþ mo×na dalsze skãadniki, jak owoce lub orzechy.
Niektóre przepisy wymagajà dodatkowych skãadników. Patrz odpowiedni przepis dla dalszych
informacji.
P: Próbowaãem upiec drugi bochenek zaraz po zakoƒczeniu pieczenia pierwszego. Nie mogãem
wystartowaþ urzàdzenia.
O: Przed ponownym uruchomieniem urzàdzenia musi ono caãkowicie wystygnàþ.
ZAKâÓCENIA
Zapadnite bochenki: Typowe zjawisko, gdy ciasto bardzo dobrze urosão i przed rozpoczciem
procesu pieczenia zapadão si. Przyczyna polega przewa×nie na tym, ×e ciasto nie byão
wystarczajàco twarde. Podczas gdy dro×d×e dalej produkujà gaz, ciasto ma ãadnà form, ale gdy
tylko dro×d×e zaczynajà obumieraþ w procesie pieczenia, bochenek zapada si pod wãasnym
ci×arem. Mieszanka jest zbyt wilgotna i ciasto przez to za sãabe.
Za du×o wody/za maão màki. Ciasto staje si wiotkie. Ciasto powinno byþ luêne, ale staãej
konsystencji.
W niektórych markach skãadników nale×y uwa×aþ troch na skãadniki. Niektóre rodzaje màki
absorbujà mniej wody jak inne. W takim przypadku dodaþ nale×y 50g màki, co sprawi, ×e
ciasto bdzie gstsze.
Wyprodukowane przez dro×d×e bàbelki uciekajà! Ciasto bez glutenów jest jak woda bez mydãa;
nie mo×na z niej robiþ baniek.
Zastosowana màka zawiera prawdopodobnie zbyt maão glutenów.
Dro×d×e zepsuãy si lub zupeãnie rozpuÊciãy.
Je×eli zastosowana zostaãa ciepãa woda, to dro×d×e mogãy zu×yþ si jeszcze przed
zakoƒczeniem procesu wzrastania ciasta. Woda z wodociàgów jest ogólnie wystarczajàca.
Nale×y zwróciþ szczególnà uwag
, ×eby dro×d×e nie zetknãy z wodà przed rozpoczciem
mieszania. Jest to szczególnie istotne w przypadku stosowania wyãàcznika czasowego.
Nale×y sprawdziþ dat przydatnoÊci na torebce z dro×d×ami. Je×eli upãywa ona wkrótce, to
lepiej wziàþ nowsze opakowanie.
Nale×y unikaþ stosowania dro×d×y z otwartych opakowaƒ z dro×d×ami. Zawsze stosowaþ
nowe torebki.
Dro×d×e nie urosãy! Niektóre przyczyny, dlaczego chleb nie roÊnie, zostaãy opisane powy×ej.
Spróbujmy wykluczyþ jednak te najwa×niejsze:
Màka peãnoziarnista i chleb ciemny rosnà rzadko, tak jak chleb biaãy.
Nale×y si upewniþ, ×e dro×d×e zostaãy dodane.
Czsto wystpujàcym bãdem jest pomylenie ãy×ki stoãowej z ãy×eczkà do herbaty. Je×eli w
mieszance jest zbyt du×o soli, dro×d×e nie urosnà prawidãowo.
Màka i dro×d×e muszà byþ bez zarzutu.
Mieszanka byãa mo×e zbyt sucha. W takim przypadku do mieszanki dodaþ nale×y ãy×k
stoãowà wody, je×eli jest to konieczne. Je×eli jesteÊcie Paƒstwo zdania, ×e nale×y zwikszyþ
iloÊþ dro×d×y, mo×na ich dodaþ jednà ãy×eczk, ale nie wicej.
Chleb urósã zbyt du×y i przykleiã si do pokrywy!
W zasadzie dzieje si tak w zwiàzku z za du×à iloÊcià dro×d×y, wody lub màki lub te×, jeÊli
zapomni si dodaþ soli. Sól kontroluje dro×d×e – bez soli dro×d×e wzrastajà zbyt mocno.
Pol
Pol
Pol
Pol
232231
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 20
DANE TECHNICZNE
Napicie zasilania : 230V ~ 50 Hz
Pobór mocy : 000 W
GWARANCJA I ZAKâADY USâUGOWE
Wszystkie nasze wyroby s starannie testowane jakoÊciowo przed przekazeniem na sprzeda×. W
wypadku jednak uszkodzeƒ, spowodowanych transportem lub fabrycznych, nale×y urzàdzenie
zwróciþ do sklepu, w którym zostaão kupione. Oprócz wszelkich praw gwarancyjnych producent
zapewnia nabywcom:
Produkt ma 2-latnià gwarancj poczàwszy od dnia zakupu. W tym terminie, ka×de uszkodzenie na
skutek fabrycznej wadliwoÊci, lub wadliwoÊci materialów, usuwana bdzie bezqãatnie poprzez
wymian urzàdzenia lub remont.
Gwarancja nie dotyczy uszkodzeƒ spowodowanzch nieprawidãowà eksploatacjà, nie
przestrzeganiem instrukcji, nie dozwolonymi zmianami lub remontowaniem przez osob nie
uprawnionà.
Pol
Pol
Pol
Pol
Zatwierdzone
Numer programu 1 2 3 4
Nazwa programu STANDARD KURZ FRANZÖSISCH SCHNELL
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250g
1:58
3:30 3:40 3:50
1:52
Grzanie wstpne: 20 min 17 min
5 min
22 min
Mieszanie
3 min 3 min 3 min
3 min
3 min
Ugniatanie: 2 min2 min 2 min
2 min
Ugniatanie 2
Nagrzewania przy
25°C
13 min
Sygnaã
przy
2:57
3:04
20 min
Sygnaã
przy
1:33
21 min
Sygnaã przy
3:12
5 min
Wyrastanie
Wãàczanie/wyãàczani
e nagrzewania przy
25°C
45 min - 45 min
Wyrastanie 2 19 min 7 min 26 min 7 min
Wyrastanie 3 46 min 26 min 51 min 27 min
Pieczenie:
55 min
62 min
65 min
65 min
Utrzymywanie ciepãa 60 min 60 min
55 min
60 min
Programowanie
czasowe
13 h 13 h
ZAâÑCZNIK – TABELA CZASU FAZ PIECZENIA
234233
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 21
5 6 7 8 9
10
VOLLKORN KUCHEN TEIG BACKE
N
MARME-
LADE
BROTMISCHUNG
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250g
2.0 lb /
1,000 g
1:50 1:00 1:20
2.0 lb /
1,000 g
2.5 lb /
1,250 g
3:40 3:30 2:00
3:20 3:09
14 min 20 min 22 min - Podgrzewanie:
5 min
8 min 14 min
3 min 3 min 3 min - 45 min. z grzaniem
3 min
2 min 20 min
Sygna – dodanie
owoców 1:49
2 min -
Czas odstania:
20 min
2 min
13 min 16 min
Sygna
–dodani
e
owoców
1:12
- Zakoƒczone
13 min
Sygna
dodanie owoców
2:45
45 min
- -
40 min
19 min 45 min -
19 min
36 min 22 min -
40 min
55 min62 min
80 min. plus
60 min. czas odstania
- -
56 min
60 min
60 min - 60 min
60 min
13 h 13 h
13 h
13 h
Pol
Pol
Pol
Pol
PRZEPISY
Chleb bialy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Kasza manna 50 g 200 g
Maka 350 g 500 g
Drozdze 3/4 paczki paczka
Program: STANDARD
Francuski bialy chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 550 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 525 g 700 g
Kasza manna 75 g 00 g
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: FRANZÖSISCH (FRANCUSKI)
Chleb z orzechami i rodzynkami
Uwaga: Rodzynki i orzechy nalezy dodac po sygnale dzwiekowym (podczas drugiej fazy wygniatania).
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda lub mleko 275 ml 350 ml
Margaryna lub maslo 30 g 40 g
Sól /2 lyzeczki 3/4 lyzeczki
Cukier lyzka stolowa 2 lyzki stolowe
Maka 500 g 650 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Rodzynki 50 g 50 g
Posiekane orzechy
wloskie 40 g 60 g
Program: STANDARD
Wloski bialy chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 570 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Olej roslinny lyzka stolowa ,5 lyzki stolowej
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 475 g 650 g
Grysik z ziaren 00 g 50 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
236235
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 22
Chleb z makiem
Uwaga: Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc krótko pokrywe, ciasto spryskac lekko woda i rozprowadzic mak.
Mak rozgniesc lekko w rekach.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 570 ml
Maka 500 g 670 g
Grysik z ziaren 75 g 30 g
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Zmielony mak 50 g 75 g
Starta galka
muszkatulowa szczypta 2 szczypty
Maslo 5 g 20 g
Starty parmesan lyzka stolowa ,5 lyzki stolowej
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: KURZ
Chleb owsiany
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Margaryna lub maslo 25 g 30 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier czcinowy lyzeczka ,5 lyzeczki
Platki owsiane 50 g 200 g
Maka 375 g 550 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: KURZ
Chleb maslankowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Maslanka 375 ml 550 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 500 g 760 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: FRANZÖSISCH
Zwarty bialy chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Mleko 275 ml 350 ml
Margaryna lub maslo 25 g 30 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 500 g 650 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb pelnoziarnisty
Wielkosc bochenka
000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Margaryna lub maslo 25 g 35 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 270 g 380 g
Maka pelnoziarnista 270 g 380 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb z rodzynkami
Uwaga: Rodzynki lub inne suche owoce nalezy dodawac po sygnale dzwiekowym podczas drugiej fazy
wygniatania.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 275 ml 350 ml
Margaryna lub maslo 30 g 40 g
Sól /2 lyzeczki 3/4 lyzeczki
Miód lyzeczka 2 lyzeczki
Maka 500 g 650 g
Cynamon 3/4 lyzeczki lyzeczka
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Rodzynki/suche owoce 50 g 75 g 00 g
Program: KURZ
Chleb gruboziarnisty
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 300 ml 450 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Suchy zaczyn pszenny 25 g 40 g
Maka 500 g 670 g
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: FRANZÖSISCH
Wskazówka: Zaczyn poprawia konsystencj, Êwie×oÊþ i smak ciasta. Pszenny zaczyn jest delikatniejszy od
zaczynu ×ytniego.
Chleb cebulowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka lyzeczka
Usmazona cebula 50 g 75 g
Maka 540 g 760 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
238237
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 23
Slodki chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Swieze mleko 275 ml 400 ml
Margaryna lub maslo 25 g 35 g
Jajka 2 4
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Miód 2 lyzki stolowe 3 lyzki stolowe
Maka 500 g 700 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb kartoflany
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Margaryna lub maslo 25 g 35 g
Jajka 
Ugotowane i rozgniecone
kartofle 50 g 200 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 630 g 780 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: SCHNELL
Chleb na zaczynie
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Suchy zaczyn /2 Torebki 3/4 torebki
Woda 350 ml 450 ml
Przyprawy do chleba /2 lyzeczki lyzeczka
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka zytnia 250 g 340 g
Maka 250 g 340 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: STANDARD
Suchy zaczyn jest skoncentrowany i mo×na go nabyþ w paczkach 5 g.
Pszenny chleb Graham
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 550 ml
Sól lyzeczka lyzeczka
Maslo lub margaryna 25 g 30 g
Miód lyzeczka ,5 lyzeczki
Ocet 3/4 lyzeczki lyzeczka
Pelna maka pszenna 500 g 700 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: VOLLKORN
Gruboziarnisty ciemny chleb
Uwaga: Ziarna mozna dodawac w calosci lub rozgniecone. Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc na krótko
pokrywe, zmoczyc ciasto lekko woda i dodac ziarna owsa lub prosa. Lekko rozgniesc je reka.
Wielkosc bochenka
000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 450 ml
Maka zytnia 70 g 220 g
Pszenna maka
pelnoziarnista 70 g 220 g
Maka orkiszowa 70 g 220 g
Syrop buraczany lyzeczka ,5 lyzeczki
Ziele angielskie /4 lyzeczki ,5 lyzeczki
Kolendra /4 lyzeczki ,5 lyzeczki
starta galka
muszkatoãowa szczypta 2 szczypty
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb zytni
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 450 ml
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Sãód ×ytni 0 g 5 g
Maka zytnia 300 g 400 g
Maka 200 g 260 g
Drozdze paczka ,5 paczki
Program: VOLLKORN
Chleb jablkowo-orzechowy
Jajka 2
Mleko 40 ml
Olej 4 lyzki stolowe
Cukier filizanka
Obrane i starte jablka Granny 2 filizanki
Posiekane orzechy wloskie filizanka
Maka 380 g
Soda oczyszczana lyzeczka
Proszek do pieczenia lyzeczka
Sól /2 lyzeczki
Galka muszkatoãowa /2 lyzeczki
Cynamon /2 lyzeczki
Program: SCHNELL
Chleb irlandzki
Maslanka 370 ml
Jajka 2
Kminek lyzeczka
Maka 500 g
Cukier /2 filizanki
Soda oczyszczana lyzka stolowa
Sól /2 lyzeczki
Rodzynki filizanka
Program: KURZ
240239
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 24
Chleb bananowo-orzechowy
Mleko 250 ml
Olej 4 lyzeczki
Obrane i rozgniecone banany 2 filizanki
Jajka 4
Cukier /2 filizanki
Ciemny cukier czcinowy /2 filizanki
Posiekane orzechy wloskie filizanka
Maka 380 g
Soda oczyszczana 2 lyzeczki
Sól 2 lyzeczki
Program: KURZ
Chleb ziarnisty
Mleko 250 ml
Jajka 4
Olej /3 lyzeczki
Cukier /4 filizanki
Sól lyzeczka
Maka 300 g
Maka kukurydziana 20 g
Proszek do pieczenia 5 lyzeczek
Program: KURZ
CHLEBY PELNOZIARNISTE
Chleb z siedmiu zbóz
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 500 ml 700 ml
Margaryna lub maslo 30 g 50 g
Sól ,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Cukier ,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Ocet ,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Maka pelnoziarnista 550 g 750 g
Platki 7-ziarniste 200 g 300 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Bawarski chleb pelnoziarnisty
Uwaga: Zamiast kminku mozna zastosowac /2 lyzeczki (5 g) kolendry, kopru lub anyzku.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 300 ml 360 ml
Pszenna maka
pelnoziarnista 400 g 570 g
Zytnia maka
pelnoziarnista 25 g 50 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka 2 lyzeczki
Srednioduze, ugotowane
i rozgniecone kartofle 00 g 50 g
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Chleb klonowy pelnoziarnisty
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Margaryna lub maslo  lyzeczka ,5 lyzeczki
Syrop klonowy ,5 lyzeczki 2 lyzeczki
Maka 540 g 260 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Jogurtowy chleb pelnoziarnisty
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda lub mleko 250 ml 300 ml
Jogurt 50 g 200 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Ocet 3/4 lyzki stolowej lyzka stolowa
Pszenna maka
pelnoziarnista 500 g 700 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb z miaãkiej màki
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Margaryna lub maslo 30 g 40 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Miaãka màka pszenna 75 g 00 g
Kielki pszenicy 50 g 70 g
Kielki pszenicy lyzka stolowa ,5 lyzki stolowej
Pszenna maka
pelnoziarnista 400 g 650 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Chleb zbozowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 450 ml 650 ml
Pszenna maka
pelnoziarnista 75 g 250 g
Zytnia maka
pelnoziarnista 75 g 250 g
Grubo zmielone
ziarna zyta 50 g 70 g
Niedojrzaly, zmielony
orkisz 50 g 70 g
Zmielone ziarna gryczane 50 g 70 g
Pestki slonecznikowe 35 g 50 g
Pestki dyni 35 g 50 g
Siemie lniane lyzka stolowa ,5 lyzki stolowej
Ziarna sezamu lyzka stolowa ,5 lyzka stolowej
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Miód lyzeczka ,5 lyzeczki
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: VOLLKORN
242241
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 25
Chleb orkiszowy
Uwaga: Przed ostatnim wyrosnieciem otworzyc na chwile pokrywe urzadzenia. Skropic chleb ciepla woda, dodac
ziarna orkiszu lub platki owsiane i kminek, lekko rozgniesc rekami.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Maslanka 400 ml 500 ml
Orkiszowa maka pelnoziarnista 230 g 280 g
Zytnia maka pelnoziarnista 80 g 230 g
Grubo zmielone ziarna orkiszu 80 g 80 g
Pestki slonecznikowe 75 g 00 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Suchy zaczyn 3/4 torebki torebka
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Programn: STANDARD
Chleb 00% pszenicy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 500 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Miód lyzeczka 2 lyzeczki
Pszenna maka pelnoziarnista 540 g 760 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Ciemny chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 400 ml 450 ml
þytnia maka pelnoziarnista 80 g 80 g
Pszenna maka pelnoziarnista 230 g 280 g
Ciemny sãód (Barley Malz)* 0 g 5 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Pestki slonecznikowe 75 g 00 g
Ciemny syrop buraczany 3/4 torebki torebka
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
* Dodaje ciemnego koloru wewnatrz chleba.
Czystopszenny chleb pelnoziarnisty
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 550 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Olej roslinny lyzka stolowa lyzka stolowa
Miód 3/4 lyzeczki lyzeczka
Syrop buraczany 3/4 lyzeczki lyzeczka
Pszenna maka pelnoziarnista 500 g 760 g
Gluten pszenny 3/4 lyzki stolowej lyzka stolowa
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Chleb piwny
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 200 ml 225 ml
Piwo 200 ml 225 ml
Pszenna maka pelnoziarnista 230 g 280 g
Maka gryczana 80 g 80 g
Orkiszowa maka pelnoziarnista 80 g 80 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Ziarna sesamu 50 g 75 g
Ciemny sãód 5 g 0 g
(Barley Malz)
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Suchy zaczyn 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
RÓZNORODNE WYPIEKI
Kolorowy chleb sniadaniowy
Uwaga: chrupiace muesli moga byc zastepione muesli czekoladowymi lub innymi.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Mleko 250 ml 330 ml
Maka 425 g 570 g
Cukier ,5 lyzki stolowej 2 lyzki stolowe
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Suszone, grubo posiekane sliwki 5 g 20 g
Chrupiace muesli 50 g 75 g
Platki kokosowe < 3/4 lyzki stolowej < lyzka stolowa
Maslo 25 g 35 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb z rodzynkami i orzechami na rumie
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Mleko lub woda 280 ml 350 ml
Rum 40% lyzka stolowa lyzka stolowa
Maslo 30 g 40 g
Pszenna maka pelnoziarnista 500 g 650 g
Miód swierkowy 2 ãyzki stolowe 3 ãyzki stolowe
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cale obrane orzechy wloskie* 40 g 60 g
Rodzynki w rumie "Schwartau" * 50 g 75 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
* Dodatki te nalezy wlozyc po pierwszym sygnale dzwiekowym.
244243
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 26
Chleb jogurtowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda lub mleko 250 ml 300 ml
Jogurt 50 g 200 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 500 g 700 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Francuski chleb miodowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 325 ml 450 ml
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Oliwa z oliwek 2 lyzki stolowe ,5 lyzki stolowej
Miód ,5 lyzki stolowej 3/4 lyzki stolowej
Maka 450 g 600 g
Maka z twardej pszenicy 75 g 00 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb ze swiezego sera
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda lub mleko 200 ml 300 ml
Margaryna lub maslo 30 g 40 g
Cale jajka 
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Granulowany ser bialy 25 g 200 g
Maka 500 g 700 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb Amaretto
Uwaga: Zamiast platków migdalowych mozna zastosowac równiez zmielone migdaly . Amaretto mozna zastapic
mlekiem lub woda.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Mleko lub woda 200 ml 250 ml
Amaretto 75 ml 00 ml
Maka 500 g 650 g
Cukier lyzka stolowa 2 lyzki stolowe
Sól /2 lyzeczki 3/4 lyzeczki
Maslo 30 g 40 g
Platki migdalowe 75 g 00 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program SCHNELL
Chleb ziolowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Maslanka 375 ml 550 ml
Sól lyzeczka
,5 lyzeczki
Maslo 0 g 20 g
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Maka 500 g 760 g
Swieza, drobno posiekana
pietruszka lub inna
mieszanka ziól ,5 lyzki stolowej 2 lyzki stolowe
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD (pieczenie natychmiastowe)
Chleb ryzowy
Ryz ugotowac w dobrze osolonej wodzie i ostudzic w wodzie.
Zachowac wode z gotowania i uzyc ja zgodnie z ponizszym opisem.
Uwaga: Zamiast wody ryzowej mozna zastosowac mleko.
Mozna dodac 2-3 lyzki stolowe rodzynek i lyzeczke cynamonu.
Nie nalezy piec duzego bochenka, poniewaz chleb bedzie za bardzo klejacy.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda ryzowa 300 ml 350 ml
Maka 540 g 650 g
Okragle ziarna ryzu,
waga w stanie surowym 50 g 75 g
Cukier 2 lyzeczki 3 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb marchewkowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 275 ml 350 ml
Maslo 25 g 30 g
Maka 500 g 650 g
Cienko pokrojone
marchewki* 60 g 90 g
Sól lyzeczka ,5 lyzeczki
Cukier lyzeczka ,5 lyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
* Mozna uzyc te sama ilosc miazszu marchewkowego po wycisnieciu soku w sokowirówce.
Program: STANDARD
Chleb jajeczny
Uwaga: jajka ubiþ do osiàgnicia odpowiedniej iloÊci. Chleb piec od razu i spo×ywaþ Êwie×y.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 550 ml
Maka 525 g 700 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Pestki sãonecznikowe 35 g 50 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
246245
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 27
Chleb sãonecznikowy
Uwaga: Pestki sãonecznikowe nale×y dodawaþ po pierwszym sygnale dêwikowym. Mo×na zastosowaþ równie×
pestki dyni. Pestki mo×na krótko podpiec, smak ich bdzie wtedy intensywniejszy.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 550 ml
Maslo 30 g 40 g
Maka 525 g 700 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Pestki sãonecznikowe 35 g 50 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb figowo-orzechowy
Uwaga: Przy u×yciu Êwie×ych orzechów wãoskich, w których Êrodek jest jeszcze mikki, chleb ma smak nieco
gorzkawy ale bardzo dobry i pasuje do wina.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 550 ml
Maka 260 g 320 g
Maka ×ytnia 400 g 450 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Drobno pokrojone figi
suszone 50 g 60 g
Posiekane orzechy
wloskie 50 g 60 g
Miód ,5 ãyzeczki 2 ãyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Chleb weselny
Uwaga: Je×eli wskaênik czasu pokazuje :30 nale×y wziàþ garnuszek gliniany o Êrednicy 5 cm i zrobiþ nim maãe
wgãbienie po Êrodku chleba. Upiec nastepnie chleb. Po pieczeniu do maãego wgãbienia mo×na nasypaþ sól.
Jest to oryginalny prezent na Êlub, z racji nowego mieszkania lub na inne okazje.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
MaÊlanka 250 ml 330 ml
Woda 50 ml 200 ml
Maka ×ytnia 75 g 240 g
þytnia maka peãnoziarnista 75 g 240 g
Maka 225 g 300 g
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Suchy zaczyn 3/4 torebki torebka
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: STANDARD
Chleb zioãowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 450 ml
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Maka 500 g 660 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Kolendra /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Koper /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Any×ek /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: STANDARD
Francuski chleb zioãowy
Uwaga: Aby byã lepszy smak mo×na zwikrzyþ iloÊþ zàbków czosnku. Nale×y je pokroiþ i podsma×yþ lekko na
maÊle. Dodaþ je do innych skãadników po wystygniciu. Zwykãà sól mo×na te× zastapiþ solà zioãowà.
Wielkosc bochenka
000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 350 ml 480 ml
Maka 525 g 700 g
Maka pszenna 75 g 00 g
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Pokrojona pietruszka,
koper i rze×ucha ,5 ãyzki stolowej 2 ãyzki stolowe
WyciÊnite zàbki czosnku 2 sztuki 3 sztuki
Maslo 5 g 20 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: SCHNELL
Chleb pieprzowo-migdaãowy
Uwaga: Ten chleb, na specjalne okazje, smakuje lepiej z dodatkiem Êwie×ego sera. Jest on wtedy l×ejszy. Aby
chleb nie byã zbity mo×na u×ywaþ poãowy iloÊci dro×d×y.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 325 ml 450 ml
Maka 500 g 700 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Maslo 5 g 20 g
Zrumienione pãatki
migdaãowe 75 g 00 g
Zielone ziarna pieprzu ãyzka stolowa ãyzka stolowa
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: STANDARD
Chleb ×ytni
Uwaga: to ciasto nadaje si wspaniale na buãeczki. Do przygotowania buãeczek u×ywaþ programu SCHNELL lub
TEIG (CIASTO). Piec w piecu.
Wielkosc bochenka
000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 300 ml 400 ml
Maslo 25 g 30 g
Maka 540 g 700 g
Grysik ziarnisty 60 g 80 g
KwaÊne jabãka pokrojone
ze skórà 
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
248247
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 28
Chleb z dyni
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Przecier z dyni* 300 ml 400 ml
Maka 500 g 650 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Maslo 25 g 30 g
Pestki z dyni 50 g 00 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
* Przecier nale×y zrobiþ ze sãodko-kwaÊnej marynowanej dyni. Zastosowaþ podanà iloÊþ.
Chleb z sardeli
Uwaga: Zamiast jabãek mo×na zastosowaþ tà samà iloÊþ drobno pokrojonych ogórków. Chleb ten jest wyjàtkowo
smaczny z zioãowym masãem. Stanowi on niespodziank na ka×dym przyjciu.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 325 ml 440 ml
Pszenna maka pelnoziarnista 500 g 700 g
Ziarna pszenicy 75 g 00 g
Zmielone filety sardeli 8 
Czerwone jabãko ze skórà, pokrojone w
plastry i wydrà×one ,5
Oliwa z oliwek ,5 ãyzki stolowej 2 ãyzki stolowe
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: SCHNELL
Chleb winiarzy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 50 ml 50 ml
Biaãe wino wytrawne 50 ml 80 ml
Pszenna maka pelnoziarnista 400 g 570 g
þytnia maka peã
noziarnista 25 g 50 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier czcinowy ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Smalec 20 g 30 g
Mikkie drobno pokrojone liÊcie winogron ãyzka stolowa 2 ãyzki stolowe
Drobno pokrojony szczypiorek ãyzka stolowa 2 ãyzki stolowe
Grubo posiekane orzechy wloskie 2 ãyzki stolowe 3 ãyzki stolowe
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: VOLLKORN
Chleb Pizza
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 375 ml 570 ml
Oliwa z oliwek ãyzka stolowa ãyzka stolowa
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Oregano 3/4 ãyzeczki ãyzeczka
Parmesan 2,5 ãyzki stolowej 3,5 ãyzki stolowej
Grysik ziarnisty 00 g 50 g
Maka 475 g 650 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb z cukini
Uwaga: chleb ten jest wyjàtkowo smaczny na ciepão z odrobinà oliwy z oliwek.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 50 g 75 g
Maka 500 g 750 g
Drobno pokrojone surowe
cukinie 300 g 450 g
Sól ãyzeczka ,5 ã
yzeczki
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: STANDARD
Frankoƒski chleb z szynkà
Uwaga: Program CIASTO pozwala na wybranie ciasta na chleb lub buãeczki. Ciasto natrzeþ màkà i piec w piecu
na 200 °C .
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
MaÊlanka 350 ml 450 ml
Maka ×ytnia 300 g 400 g
Maka 200 g 260 g
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Drobno pokrojona
przeroÊnita szynka 75 g 00 g
Suchy zaczyn /2 torebki 3/4 torebki
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: STANDARD
PRZEPISY NA CHLEB Z MIESZANKAMI DO PIECZENIA
Do pieczenia chleba z mieszankami nale×y u×ywaþ program SCHNELL je×eli producent mieszanek do pieczenia
nie zaleciã inaczej.
Ciabatta
Uwaga: Ciasto nale×y zrobiþ wedãug programu TEIG/PIZZA (CIASTO/PIZZA). Uformowaþ buãeczki i nastpnie je
upiec.
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Letnia woda 30 ml 375 ml
Mieszanka do pieczenia
Ciabatta 625 g 750 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: BROTMISCHUNG
KwaÊny chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Letnia woda 375 ml 450 ml
Suszona mieszanka do
pieczenia 600 g 750 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: BROTMISCHUNG
þytni chleb peãnoziarnisty
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Letnia woda 425 ml 550 ml
Mieszanka do pieczenia
z ×ytniego ziarna 600 g 750 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: BROTMISCHUNG
250249
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 29
Zwarty ciemny chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Letnia woda 375 ml 450 ml
Mieszanka do pieczenia
ciemnego chleba 600 g 750 g
Suche drozdze torebka ,5 torebki
Program: BROTMISCHUNG
Cienko zapleciony warkocz
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Letnia woda lub mleko 30 ml 375 ml
Mieszanka do pieczenia
Ciabatta 625 g 750 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: SCHNELL
Chleb jagodowo-orzechowy
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Mleko 9 0ml 220 ml
Jajka 3 4
Olej 5 ãyzek stolowych 6 ãyzek stolowych
Cukier 5 ãyzek stolowych 6 ãyzek stolowych
Sól 2 ãyzeczki 2,5 ãyzeczki
Skórka cytrynowa ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Maka 500 g 620 g
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Suche jagody lub wiÊnie 60 g 75 g
Posiekane orzechy
wloskie 60 g 75 g
Program: KURZ
Chleb z cynamonem, rodzynkami i orzechami
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 330 ml 450 ml
Olej 3 ãyzki stolowe 4 ãyzki stolowe
Cynamon ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Ciemny cukier czcinowy /3 ãyzki stolowej ,5 ãyzki stolowej
Rodzynki 80 g 0 g
Orzechy 80 g 0 g
Sól 2 ãyzeczki 2,5 ãyzeczki
Maka 460 g 580 g
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Program: KURZ
Bardzo sãodki chleb
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb)
250 g (2,5 lb)
Woda 20 ml 270 ml
Jajka 3 4
Olej 3 ãyzki stolowi 4 ãyzki stolowe
Cukier 3 ãyzki stolowe 4 ãyzki stolowe
Sól 2 ãyzeczki 2,5 ãyzeczki
Maka 460 g 580 g
Rodzynki 75 g 00 g
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Program: KURZ
Chleb wakacyjny
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 50 ml 80 ml
Mleko 230 ml 300 ml
Olej 3 ãyzki stolowe 4 ãyzki stolowe
Sól 2,5 ãyzeczki 3 ãyzeczki
Cukier 5 ãyzek stolowych 6 ãyzek stolowych
Maka 460 g 580 g
Posiekane orzechy wloskie 80 g 0 g
Owoce w cukrze 80 g 0 g
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Program: KURZ
Chleb na kanapki
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 340 ml 460 ml
Margaryna lub maslo 2 ãyzki stolowe 2,5 ãyzki stolowej
Sól 2 ãyzeczki 2,5 ãyzeczki
Mleko w proszku 2 ãyzeczki 2,5 ãyzeczki
Cukier 4 ãyzki stolowe 5 Lyzek stolowych
Maka 500 g 620 g
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Program: BROTMISCHUNG
Peãnoziarnisty chleb na kanapki
Wielkosc bochenka 000 g (2 lb) 250 g (2,5 lb)
Woda 450 ml 570 ml
Peãnoziarnista màka
pszenna 500 g 620 g
Mleko w proszku 2 ãyzki stolowe 2,5 ãyzki stolowej
Sól 2 ã
yzeczki 2,5 ãyzeczki
Margaryna lub maslo 2 ãyzki stolowe 2,5 ãyzki stolowej
Miód 3 ãyzki stolowe 4 ãyzki stolowe
Suche drozdze 3/4 torebki 3/4 torebki
Program: BROTMISCHUNG
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Ciasto mo×na przygotowaþ w maszynie do pieczenia chleba wedãug programu TEIG/PIZZA (CIASTO/PIZZA).
Nastpnie mo×na je dalej wyrabiaþ i piec w piecu.
Dodatki wprowadza si podczas drugiej fazy wygniatania po sygnale dêwikowym. W programie CIASTO nie ma
stopniowania. Podajemy orientacyjne iloÊci skãadników.
Francuska bagietka
WielkoÊþ ciasta NORMALNE DUþE
Woda 375 ml 550 ml
Suchy zaczyn 25 g 50 g
Sól ãyzeczka /2 ãyzeczki
Cukier ãyzeczka /2 ãyzeczki
Maka 552 g 700 g
Maka pszenna 75 g 00 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: TEIG
Gdy ciasto jest gotowe, podzieliþ je na 2-4 czÊci, uformowaþ waãki, pozostawiþ 30-40 minut. Na górnej stronie
wykonaþ kilka naciþ pod kàtem i piec w piecu.
252251
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 30
Pizza peãnoziarnista
WielkoÊþ ciasta NORMALNE DUþE
Woda 50 ml 225 ml
Sól /2 ãyzeczki ãyzeczka
Oliwa z oliwek 2 ãyzki stolowe 3 ãyzki stolowe
Pszenna maka
pelnoziarnista 300 g 450 g
Ziarna pszenicy ãyzka stolowa ,5 ãyzki stolowej
Suche drozdze /2 torebki 3/4 torebki
Program: TEIG
Rozwaãkowaþ ciasto nadajàc mu okràgãà form. Pozostawiþ na 0 min. Rozão×yþ na ciasto sos do pizzy i
skãadniki . Piec przez 20 min.
Ciasto kawowe
WielkoÊþ ciasta NORMALNE DUþE
Mleko 70 ml 225 ml
Sól /4 ãyzeczki /2 ãyzeczki
þóãtko 
Maslo lub margaryna 0 g 20 g
Maka 350 g 450 g
Cukier 35 g 50 g
Suche drozdze /2 torebki 3/4 torebki
Program: TEIG
Wyjàþ ciasto z pojemnika i wygnieÊþ.
Rozwaãkowaþ ciasto nadajàc mu form okràgãà lub kwadratowà i naão×yþ nastpujàce skãadniki.
Stopione maslo 2 ãyzki stolowe 3 ãyzki stolowe
Cukier 75 g 00 g
Starty cynamon ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Zmielone orzechy 60 g 90 g
Lukier wedãug uznania
Maslo rozão×yþ na cieÊcie.
Wymieszaþ cukier, cynamon i orzechy i rozão×yþ na masão.
Ciasto zostawiþ na 30 minut w ciepãym miejscu a nastpnie piec.
Precle
WielkoÊþ ciasta NORMALNE DUþE
Woda 200 ml 300 ml
Sól /4 ãyzeczki /2 ãyzeczki
Maka 360 g 540 g
Cukier /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Suche drozdze /2 torebki 3/4 torebki
jajko lekko ubite
Gruba sól do rozão×enia
Wszystkie skãadniki poza jajkiem i solà wão×yþ do pojemnika.
Program: TEIG
Po usãyszeniu sygnaãu dêwikowego i gdy wskaênik poka×e 0:00, nacisnàþ przycisk START/STOP
Rozgrzaþ piec do temperatury 230 °C.
Ciasto podzieliþ na czÊci i z ka×dej czÊci rozwaãkowaþ dãugie cienkie waãki.
Uformowaþ precle i rozão×yþ na natãuszczonej formie. Nastpnie posmarowaþ je ubitym jajkiem i posypaþ grubà
solà.
Rozgrzaþ piec i wão×yþ do niego precle, piec 2-5 min. przy temperaturze 200 °C.
Weihnachtsstollen (podãu×ny placek na Bo×e Narodzenie)
Przyprawy do Weihnachtsstollen
Waga 00g
Mleko 25 ml
Maslo 25 g
Jajka
Rum 3 ãyzki stolowe
Maka 500 g
Cukier 00 g
Skórka cytrynowa gotowana w cukrze 50 g
Skórka pomaraƒczowa gotowana w cukrze 25 g
Rodzynki 00 g
Sól szczypta
Cynamon 2 szczypty
Suche drozdze 2 torebki
Program: TEIG
Wyjàþ ciasto z pojemnika i wão×yþ do podãu×nej formy na Weihnachtsstollen. Piec w temperaturze 80 °C
(60 °C w piecu z termoobiegiem) przez godz.do godz. i 5 min.
Brioche
Skãadniki na 9 sztuk 2 sztuk
Jajka 2
Woda lub mleko 225 ml 300 ml
Maslo lub margaryna 55 g 75 g
Sól /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Cukier 40 g 50 g
Maka 400 g 540 g
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program TEIG
Wyjàþ ciasto z pojemnika wygnieÊþ i podzieliþ
. Z ka×dego kawaãka ciasta formowaþ maãà i du×à kul. Du×e kule
wão×yþ do nasmarowanych forem na brioche a na nich umieÊciþ maãe kule. Pozostawiþ do wyroÊnicia a×
podwojà swojà objtoÊþ. Pomieszaþ jajko z cukrem i posmarowaþ brioche a nastpnie wão×yþ do pieca.
Croissanty
IloÊþ ciasta na 4 sztuk
Jajka
Mleko lub woda 225 ml
Maslo 60 g
Sól ãyzeczka
Cukier 2 ãyzki stolowe
Maka 400 g
Suche drozdze 3/4 torebki
Program: TEIG
Wyjàþ ciasto z pojemnika, wygnieÊþ, pozostawiþ przez chwil i jeszcze raz wygnieÊþ.
Przykryþ ciasto i wão×yþ do lodówki na 30 min.
Z ciasta formowaþ kwadraty i rozprowadziþ na nich stopione masão (unikaþ boków). Ciasto trzykrotnie zão×yþ (jak
list). Proces ten powtórzyþ trzy razy.
Ciasto wão×yþ do torebki plastykowej i wsadziþ do lodówki na conajmniej jednà godzin lub na caãà noc.
Rozwaãkowaþ ciasto na kwadrat z którego wykroiþ 9 (8) kwadratów. Ka×dy kwadrat przekroiþ w poprzek.
254253
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 31
Rolady dro×d×owe
Rolady 9 sztuk 2 sztuk
Mleko 00 ml 200 ml
Sól 3/4 ãyzeczki ãyzeczka
Woda 30 ml 45 ml
Maslo 30 g 45 g
Caãe jajko + ×óãtko
Maka 350 g 450 g
Cukier ,5 ãyzki stolowej 2 ãyzki stolowe
Suche drozdze /2 torebki 3/4 torebki
Program: TEIG
Ciasto formowaþ w dowolne ksztaãty lub zwijaþ zgodnie z poni×szym opisem:
Nadzienie
Stopione masão/
margaryna 50 g 00 g
Cukier 50 g 00 g
starty cynamon /2 ãyzeczki 3/4 ãyzeczki
Lukier wedãug uznania
Wyjàþ ciasto z pojemnika i dobrze wygnieÊþ.
Rozwaãkowaþ je na powierzchni posypanej màkà formujàc kwadrat i rozprowadziþ na cieÊcie masão. Pomieszaþ
cukier z cynamonem i wysypaþ na masão.
Skrcaþ w rolad zaczynajàc z szerokiej strony. Zagiàþ dobrze boki.
Rolad pokroiþ na kawaãki i wyão×yþ na form do pieczenia tak aby si nie dotykaãy.
Pozostawiþ na 40 minut.
Rozgrzaþ piekarnik i piec przez 20-25 minut przy temperaturze 90 °C
Polukrowaþ gdy sà jeszcze goràce.
Rolady z pãatkami
Skãadniki na 9 sztuk 2 sztuk
Woda 325 ml 430 ml
Sól ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Maslo lub margaryna 30 g 40 g
Czysta lecytyna w
proszku* 5 g 8 g
Maka 400 g 600 g
Pãatki owsiane 75 g 00 g
Cukier ãyzeczka ,5 ãyzeczki
Suche drozdze 3/4 torebki torebka
Program: TEIG
Wyjàþ ciasto po zakoƒczeniu programu.
WygnieÊþ ciasto i zawinàþ.
Rozgrzaþ piekarnik i piec rolady przy temperzturze 200 °C
* Czysta lecytyna jest naturalnym emulgatorem, który zwiksza objtoÊþ chleba, stwarza, ×e jest on bardziej
mikki, l×ejszy i dãu×ej si przechowuje.
MARMOLADA
Przy pomocy maszyny do pieczenia chleba mo×na równie× przyrzàdziþ marmolad
Umyþ Êwie×e, dojrzaãe owoce. Obraþ owoce o twardej skórze jak jabãka, gruszki, brzoskwinie lub inne owoce.
Przestrzegaþ zawsze dokãadnie podanych iloÊci, ustalonych specjalnie do programu marmolady.
W innym przypadku marmolada mo×e si niedogotowaþ lub przegotowaþ.
Zwa×yþ owoce i pokroiþ je na maãe kawaãki (maks. cm).
Dodaþ cukier ×elujàcy w proporcji 2:. W ×adnym wypadku nie dodawaþ normalnego cukru lub te× w proporcji :,
poniewa× marmolada nie bdzie wystarczajàco gsta.
Owoce pomieszaþ z cukrem i zastartowaþ program. Program przebiega automatycznie. Po godzinie i 20
minutach sãychaþ sygnaã dêwikowy, marmolad mo×na nakãadaþ do sãoików. Dobrze zamknàþ sãoiki.
Marmolada truskawkowa
Umyte i oczyszczone Êwie×e
truskawki pokrojone
lub rozgniecone 900 g
Cukier ×elujàcy w proporcji 2: 500 g
Sok z cytryny ãyzka stolowa
Wszystkie skãadniki wymieszaþ w pojemniku plastykowym skrobakiem. Nastawiþ program MARMELADE i
zastartowaþ Resztki cukru na Êciankach pojemnika zgarþ skrobakiem.
Po sygnale dêwikowym, wyjàþ z maszyny pojemnik przez rkawice. Naão×yþ marmolad do sãoików i dobrze je
zamknàþ.
Marmolada jagodowa
Odmro×one jagody 950 g
Cukier ×elujàcy w proporcji 2: 500 g
sok z cytryny
Wszystkie skãadniki wymieszaþ w pojemniku plastykowym skrobakiem.
Nastawiþ program MARMELADE i zastartowaþ.
Resztki cukru na Êciankach pojemnika zgarnàþ skrobakiem.
Po sygnale dêwikowym, wyjàþ z maszyny pojemnik przez rkawice. Naão×yþ marmolad do sãoików i dobrze je
zamknàþ.
Marmolada pomaraƒczowa
Obrane i cienko pokrajane pomaraƒcze 900 g
Obrane i cienko pokrajane cytryny 00 g
Cukier ×elujàcy w proporcji 2: 500 g
Pomaraƒcze i cytryny obraþ i pokroiþ w kawaãki.
Dodaþ do pojemnika cukier i wymieszaþ razem ze wszystkimi skãadnikami plastykowym skrobakiem.
Nastawiþ program MARMELADE i zastartowaþ.
Resztki cukru na Êciankach pojemnika zgarnàþ skrobakiem.
Po sygnale dêwikowym, wyjàþ z maszyny pojemnik przez rkawice.
256255
Pol
Pol
Pol
Pol
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 32
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177

Elta BA 123 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla