Weber POULTRY ROASTER 178760 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

POULTRY ROASTER
SOPORTE PARA POLLOS
SUPPORT dE cUiSSOn POUR POULETS
GEFLÜGELHALTER
POULTRY ROASTER -HöYRYSäiLiö
KYLLinGHOLdER
KYLLinGEHOLdER
KYcKLinGHÅLLARE
ROOSTERPAn vOOR GEvOGELTE
TEGAmE PER ARROSTiRE iL POLLO
SUPORTE PARA ASSAR FRAnGOS
Opiekacz dO drObiu










178760
06/10
18

médio indirecto
1 frango inteiro, cerca de 2 quilos
2 colheres de chá de azeite extra virgem
1 lata (350 gramas) de cerveja ou sumo de fruta, à
temperatura ambiente
2 colheres de sopa de temperos à escolha
Pré-aqueça a grelha durante 15 minutos.
Retire e elimine o pescoço e as entranhas e qualquer
gordura em excesso do frango. Lave o frango, por
dentro e por fora e seque com uma toalha. Esfregue
ligeiramente todo o frango com o óleo. Tempere o
frango por todo com o aplicador (guarde cerca de
1 colher de chá). Aperte as pontas das asas atrás
das costas do frango.
Lave a lata, de seguida abra e deite fora metade
dos conteúdos. Coloque cerca de 1 colher de chá
de temperos na lata. Coloque a lata no centro do
grelhador de aves e deslize a cavidade do frango
sobre a lata, posicionado as pernas entre as duas
barras de metal na frente para estabilidade.
Coloque o grelhador de aves numa travessa ou
numa tina de recolha de pingos grande e transra
para o grelhador. Usando duas luvas de forno de
protecção, coloque o frango no centro do grelhador
e feche a tampa. Grelhe em calor médio indirecto até
os molhos desaparecerem e a temperatura interior
registe 77 graus Celsius no peito e 82 graus Celsius
na parte mais espessa da coxa, 1-1/4 a 1-1/2 horas.
Usando duas luvas de forno de protecção, retire
cuidadosamente o grelhador de aves do grelhador.
Recomenda-se a colocação numa travessa ou tina
de recolha de pingos grande para uma deslocação
fácil. Aguarde cerca de 10 minutos antes de levantar
o frango da lata e cortar em pedaços para servir.
Sirva quente.
Para 4 pessoas


Opiekacz dO drObiu
1) Należy wybrać odpowiednie pojemnik celem
umieszczenia w nim ulubionego rodzaju
płynu lub marynaty. Uwaga: Należy się
upewnić, że pojemnik wytrzyma działanie
wysokiej temperatury, jaka powstanie
podczas grillowania. Rozmiar pojemnika nie
powinien być większy niż puszka po napoju
lub piwie. Nie należy zapominać o dodaniu
ulubionych przypraw.
m



m





2) Umieścić drób nad pojemnikiem. Upewnić
się, że mięso zostało bezpiecznie zamocowane
.
3) Umieścić stojak do pieczenia kurczaka
na kracie do grillowania. Upewnić się,
że zapewniono, co najmniej 1 cal wolnej
przestrzeni pomiędzy drobiem i pokrywą
grilla. Zamknąć pokrywę.
m



m




m




19
Opiekacz dO drObiu
GWARANCJA
Weber-Stephen Products Co., (Weber
®
) niniejszym udziela
gwarancji PIERWSZEMU NABYWCY, że urządzenie jest wolne
od wad materiałowych i produkcyjnych licząc od daty zakupu:
na 2 lata, jeżeli urządzenie zostanie zmontowane i będzie
obsługiwane zgodnie z instrukcją obsługi.
Weber może wymagać dowodu daty zakupu urządzenia.
DLATEGO, NABYWCA POWINIEN ZACHOWAĆ PARAGON ZAKUPU
LUB FAKTURĘ I ZWRÓCIĆ KARTĘ GWARANCYJNĄ FIRMIE WEBER.
Usługi gwarancyjne ograniczają się do naprawy lub wymiany
części uszkodzonych w czasie użytkowania i serwisowania
urządzenia. Jeżeli rma Weber potwierdzi uszkodzenia i
zatwierdzi reklamację, rma Weber dokona naprawy lub
wymiany tych części bez opłaty. Jeżeli wymagany jest zwrot
części wadliwych, koszt opłaty transportowe pokrywa z góry
nabywca. Weber zwróci części nabywcy pokrywając części
transportu.
Gwarancja nie pokrywa uszkodzeń lub innych problemów z
działaniem, powstałych w wyniku wypadku, nieprawidłowego
użycia, modykacji, nieprawidłowego zastosowania,
wandalizmu, nieprawidłowej instalacji, konserwacji lub serwisu.
Gwarancja nie obejmuje również uszkodzeń powstałych z
powodu wystąpienia surowych warunków pogodowych takich
jak grad, huragany, trzęsienia ziemi, odbarwień z powodu
wystawienia na działanie środków chemicznych, bezpośrednio
lub w atmosferze. Weber nie ponosi odpowiedzialności w
ramach gwarancji za przypadkowe lub wynikające uszkodzenia.
Niniejsza gwarancja zawiera określone prawa nabywcy i nie
wyklucza innych jego praw obowiązujących w danym kraju.

Przygotowany drób należy przyrządzać na
średnim ogniu (350˚F/177˚C) aż do momentu,
kiedy wypływające soki będą klarowne a
wewnętrzna temperatura osiągnie wartość
180˚F/82˚C w najgrubszym miejscu uda
.
Jeśli używany jest grill o średnicy 57cm:
należy użyć 58 brykietów w przypadku
metody pośredniej. Należy użyć 44 kulki do
grillowania w przypadku metody pośredniej.
Przy użyciu odpowiednich rękawic, uchwytów
do garnka lub szczypiec należy przenieść
stojak do pieczenia drobiu do odstawienia.
• Pozostawić na 5 do 10 minut.
m




Przed rozpoczęciem czyszczenia należy upewnić
się, że stojak do pieczenia drobiu wystygł
.
• Można myć w zmywarce.
Używać gorącego roztworu wody z płynem
do zmywania, następnie spłukać czystą,
gorącą wodą.
Nie pozostawiać w grillu, jeśli stojak nie
jest używany.


metoda pośrednia, pieczenie na średnim ogniu
1 cały kurczak o wadze ok. 4 funtów.
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 puszka (12 uncji) piwa lub soku owocowego, o
temperaturze pokojowej
2
łyżki stołowe przypraw zgodnie z własnym uznaniem
Rozgrzać grill przez 15 minut.
Wyciąć i usunąć szyjkę oraz podroby jak również
nadmierne ilości tłuszczu z kurczaka. Przepłukać
kurczaka, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz i
osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć cały korpus
kurczaka olejem. Natrzeć kurczaka od wewnątrz oraz
na zewnątrz przyprawami (pozostawić ok. 1 łyżki
stołowej). Założyć końce skrzydełek z tyłu kurczaka.
Przepłukać puszkę z zewnątrz, otworzyć i wylać
około połowę objętości. Wsypać do puszki około
1 łyżkę stołową przypraw. Umieścić puszkę w
centralnej części stojaka do pieczenia i wsunąć na
nią kurczaka, umieszczając obie nogi między dwoma
metalowymi prętami po stronie przedniej celem
zapewnienia stabilności.
Umieścić stojak do pieczenia drobiu na płycie do
smażenia lub dużej patelni i przenieść go na grill.
Po założeniu dwóch rękawic ochronnych, umieścić
kurczaka na środku grilla i zamknąć pokrywę.
Grillować na średnim ogniu aż wypływające soki
staną się klarowne a wewnętrzna temperatura
wyniesie 170 stopni F w piersi i 180 stopni F w
najgrubszej części uda, 1-1/4 do 1-1/2 godziny.
Po założeniu dwóch rękawic ochronnych, ostrożnie
usunąć stojak do pieczenia drobiu z grilla. Zaleca
się umieszczenie go na płycie do pieczenia lub w
dużej patelni, aby ułatwić przenoszenie. Pozostawić
kurczaka na 10 minut zanim zostanie od zdjęty z
puszki i pocięty na porcje.
Podawać na ciepło.
4 porcje.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Weber POULTRY ROASTER 178760 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla