19
Opiekacz dO drObiu
GWARANCJA
Weber-Stephen Products Co., (Weber
®
) niniejszym udziela
gwarancji PIERWSZEMU NABYWCY, że urządzenie jest wolne
od wad materiałowych i produkcyjnych licząc od daty zakupu:
na 2 lata, jeżeli urządzenie zostanie zmontowane i będzie
obsługiwane zgodnie z instrukcją obsługi.
Weber może wymagać dowodu daty zakupu urządzenia.
DLATEGO, NABYWCA POWINIEN ZACHOWAĆ PARAGON ZAKUPU
LUB FAKTURĘ I ZWRÓCIĆ KARTĘ GWARANCYJNĄ FIRMIE WEBER.
Usługi gwarancyjne ograniczają się do naprawy lub wymiany
części uszkodzonych w czasie użytkowania i serwisowania
urządzenia. Jeżeli rma Weber potwierdzi uszkodzenia i
zatwierdzi reklamację, rma Weber dokona naprawy lub
wymiany tych części bez opłaty. Jeżeli wymagany jest zwrot
części wadliwych, koszt opłaty transportowe pokrywa z góry
nabywca. Weber zwróci części nabywcy pokrywając części
transportu.
Gwarancja nie pokrywa uszkodzeń lub innych problemów z
działaniem, powstałych w wyniku wypadku, nieprawidłowego
użycia, modykacji, nieprawidłowego zastosowania,
wandalizmu, nieprawidłowej instalacji, konserwacji lub serwisu.
Gwarancja nie obejmuje również uszkodzeń powstałych z
powodu wystąpienia surowych warunków pogodowych takich
jak grad, huragany, trzęsienia ziemi, odbarwień z powodu
wystawienia na działanie środków chemicznych, bezpośrednio
lub w atmosferze. Weber nie ponosi odpowiedzialności w
ramach gwarancji za przypadkowe lub wynikające uszkodzenia.
Niniejsza gwarancja zawiera określone prawa nabywcy i nie
wyklucza innych jego praw obowiązujących w danym kraju.
•
Przygotowany drób należy przyrządzać na
średnim ogniu (350˚F/177˚C) aż do momentu,
kiedy wypływające soki będą klarowne a
wewnętrzna temperatura osiągnie wartość
180˚F/82˚C w najgrubszym miejscu uda
.
• Jeśli używany jest grill o średnicy 57cm:
należy użyć 58 brykietów w przypadku
metody pośredniej. Należy użyć 44 kulki do
grillowania w przypadku metody pośredniej.
• Przy użyciu odpowiednich rękawic, uchwytów
do garnka lub szczypiec należy przenieść
stojak do pieczenia drobiu do odstawienia.
• Pozostawić na 5 do 10 minut.
m
•
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy upewnić
się, że stojak do pieczenia drobiu wystygł
.
• Można myć w zmywarce.
• Używać gorącego roztworu wody z płynem
do zmywania, następnie spłukać czystą,
gorącą wodą.
• Nie pozostawiać w grillu, jeśli stojak nie
jest używany.
metoda pośrednia, pieczenie na średnim ogniu
1 cały kurczak o wadze ok. 4 funtów.
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 puszka (12 uncji) piwa lub soku owocowego, o
temperaturze pokojowej
2
łyżki stołowe przypraw zgodnie z własnym uznaniem
Rozgrzać grill przez 15 minut.
Wyciąć i usunąć szyjkę oraz podroby jak również
nadmierne ilości tłuszczu z kurczaka. Przepłukać
kurczaka, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz i
osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć cały korpus
kurczaka olejem. Natrzeć kurczaka od wewnątrz oraz
na zewnątrz przyprawami (pozostawić ok. 1 łyżki
stołowej). Założyć końce skrzydełek z tyłu kurczaka.
Przepłukać puszkę z zewnątrz, otworzyć i wylać
około połowę objętości. Wsypać do puszki około
1 łyżkę stołową przypraw. Umieścić puszkę w
centralnej części stojaka do pieczenia i wsunąć na
nią kurczaka, umieszczając obie nogi między dwoma
metalowymi prętami po stronie przedniej celem
zapewnienia stabilności.
Umieścić stojak do pieczenia drobiu na płycie do
smażenia lub dużej patelni i przenieść go na grill.
Po założeniu dwóch rękawic ochronnych, umieścić
kurczaka na środku grilla i zamknąć pokrywę.
Grillować na średnim ogniu aż wypływające soki
staną się klarowne a wewnętrzna temperatura
wyniesie 170 stopni F w piersi i 180 stopni F w
najgrubszej części uda, 1-1/4 do 1-1/2 godziny.
Po założeniu dwóch rękawic ochronnych, ostrożnie
usunąć stojak do pieczenia drobiu z grilla. Zaleca
się umieszczenie go na płycie do pieczenia lub w
dużej patelni, aby ułatwić przenoszenie. Pozostawić
kurczaka na 10 minut zanim zostanie od zdjęty z
puszki i pocięty na porcje.
Podawać na ciepło.
4 porcje.