Laserliner BBQ-GasCheck Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
23
BBQ-GasCheck
A quality product from
GmbH & Co. KG
Donnerfeld 2, 59757 Arnsberg
Germany, Tel: +49 2932 638-300
Fax: -333, www.laserliner.com
Rev18W24
BBQ-GasCheck
9V x 1 NEDA1604 / 1604A
IEC 006P 6F22/6LR61
Należy przeczytać w całości instrukcję obsługi, dołączoną
broszurę „Zasady gwarancyjne i dodatkowe” oraz
aktualne informacje i wskazówki dostępne przez łącze
internetowe na końcu niniejszej instrukcji. Postępować
zgodnie z zawartymi w nich instrukcjami. Niniejszą
instrukcję należy zachować i, w przypadku przekazania
urządzenia, wręczyć kolejnemu posiadaczowi.
!
FULL
SCAN
EMPTY
1 32
Funkcja / zastosowanie
Skaner wykrywa poziom napełnienia butli z gazem ciekłym
(LPG) ze stali i aluminium. Sygnał optyczny służy do wskazania
poziomu napełnienia.
1 Głowica pomiarowa
2
Wskaźnik sygnałowy /
wskazanie niskiego poziomu naładowania baterii
3
Komora baterii (tył)
Otworzyć komorę baterii
z tyłu obudowy i włożyć
baterię 9V. Zwróć
uwagę na prawidłową
biegunowość.
1
Wkładanie baterii
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Wykorzystywać urządzenie wyłącznie do zastosowania
podanego wspecykacji.
Przyrządy pomiarowe oraz akcesoria nie są zabawkami dla
dzieci. Przechowywać wmiejscu niedostępnym dla dzieci.
– Nie modykować konstrukcji urządzenia.
Nie należy narażać urządzenia na wpływ obciążeń
mechanicznych, ekstremalnej temperatury, wilgoci ani
silnych wstrząsów.
Nie używać urządzenia wpomieszczeniach zawierających
wybuchowe gazy lub opary.
Wskazówki dotyczące butli gazowych
Na powierzchni pomiarowej i mierzonej powierzchni
butli z gazem nie mogą znajdować się zanieczyszczenia,
uszkodzenia, naklejki ani rdza.
Należy przestrzegać zaleceń bezpieczeństwa dotyczących
korzystania z butli gazowych napełnionych propanem /
butanem.
Pomiar nie zastępuje prawidłowej utylizacji resztek gazu.
Zasady bezpieczeństwa
Postępowanie z promieniowaniem elektromagnetycznym
Przyrząd pomiarowy został skonstruowany zgodnie
z przepisami i wartościami granicznymi kompatybilności
elektromagnetycznej wg dyrektywy EMC 2014/30/UE.
Należy zwracać uwagę na lokalne ograniczenia stosowania
np. w szpitalach, w samolotach, na stacjach paliw oraz
w pobliżu osób z rozrusznikami serca. Występuje możliwość
niebezpiecznego oddziaływania lub zakłóceń w urządzeniach
elektronicznych i przez urządzenia elektroniczne.
PL
24
BBQ-GasCheck
EMPTY
SCAN
FULL
90°
EMPTY
SCAN
FULL
90°90°
2
Pomiar poziomu napełnienia
Głowicę pomiarową przyłożyć pionowo do powierzchni
cylindrycznej i docisnąć siłą odpowiadającą ok. 5 kg.
Niebieskie ruchome światło LED sygnalizuje trwający pomiar.
W tym czasie czytnik należy trzymać w nieruchomej, doci-
śniętej pozycji.
Czerwona dioda LED (brak poziomu napełnienia) lub zielona
dioda LED (wykryto poziom napełnienia) sygnalizuje zakoń-
czenie pomiaru.
Urządzenie wyłącza się automatycznie po 2sekundach
braku aktywności.
Wskazówki dotyczące pomiaru
W zależności od stosunku mieszaniny propan/butan
i temperatury stalowe i aluminiowe butle z gazem
są z reguły napełniane do ok. 80%.
Przyrząd pomiarowy nie może być stosowany do butli
z gazem z tworzywa sztucznego.
Zanieczyszczenia głowicy pomiarowej i butli z gazem mogą
mieć wpływ na pomiar. Dlatego powierzchnie pomiarowe
należy przecierać wilgotną szmatką.
– Możliwe zakłócenia na butlach z gazem to:
1. rdza (również w wewnętrznych, niewidocznych
miejscach)
2. nierównomierna / zbyt gruba powłoka ścianki
zewnętrznej
3. powstawanie lodu na powierzchni
4. wybrzuszone lub zarysowane powierzchnie
5. górne i dolne obszary końcowe cylindrów gazowych
o zbyt małych promieniach
W celu uniknięcia tych zakłóceń należy przeprowadzać
pomiary w czystym, centralnym obszarze butli z gazem
w kilku punktach pomiarowych.
Podczas pomiaru butla z gazem powinna stać w pionie,
aby uniknąć nachylenia poziomu cieczy.
Zaleca się rozpoczęcie pomiaru od dołu, aby jak najszybciej
określić poziom napełnienia.
Dokładny poziom napełnienia znajduje się na powierzchni
granicznej między sygnałami „gaz występuje” i „brak gazu”.
Pomiaru nie można przeprowadzać na spoinach.
W celu uniknięcia uszkodzeń nie przesuwać głowicy
pomiarowej po powierzchni.
Bezpośrednio po włożeniu baterii urządzenie jest
gotowe do pracy. Nie ma ono włącznika i jest stale
aktywne.
!
PL
25
BBQ-GasCheck
FULL
SCAN
EMPTY
FULL
SCAN
EMPTY
FULL
SCAN
EMPTY
FULL
SCAN
EMPTY
Przepisy UE i usuwanie
Przyrząd spełnia wszystkie normy wymagane
do wolnego obrotu towarów w UE.
Produkt ten jest urządzeniem elektrycznym
i zgodnie z europejską dyrektywą dotyczącą
złomu elektrycznego i elektronicznego należy
je zbierać i usuwać oddzielnie.
Dalsze wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
i informacje dodatkowe patrz:
http://laserliner.com/info?an=bbqgace
Dane Techniczne
Średnica aluminiowego/
stalowego zbiornika
200 mm…350 mm
Warunki pracy
0°C…40°C, wilgotność
powietrza maks. 75%
wilgotności względnej,
bez skraplania, wysokość
robocza maks. 2000 m
nad punktem zerowym
normalnym
Warunki przechowywania
-10°C…60°C, wilgotność
powietrza maks. 80%
wilgotności względnej
Zasilanie
9 V blok E ANSI/NEDA 1604,
1604A; IEC 6LR61, 6F22
Czas pracy
10000 pomiarów na
jedno ładowanie baterii
Wymiary (szer. x wys. x gł.) 146 x 46 x 30 mm
Masa (z baterią) 99 g
Zmiany zastrzeżone. 18W26
Wskazówki dotyczące konserwacji ipielęgnacji
Oczyścić wszystkie komponenty lekko zwilżoną ściereczką;
unikać stosowania środków czyszczących, środków do
szorowania irozpuszczalników. Przed dłuższym składowaniem
wyjąć baterie. Przechowywać urządzenie wczystym, suchym
miejscu.
Wskaźnik sygnałowy
Niebieska dioda LED
Pomiar trwa
Dolna czerwona dioda
LED pulsuje
Niski poziom naładowania
baterii.
Czerwona dioda LED
Wynik: pomiar zakończony,
nie znaleziono gazu
Zielona dioda LED
Wynik: pomiar zakończony,
w aktualnej pozycji
występuje gaz
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Laserliner BBQ-GasCheck Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi