PL 19
UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
RADY I SUGESTIE
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela wskazuje które funkcje będą najlepsze do przygotowania danej potrawy. Podany czas gotowania
jest liczony od momentu włożenia potrawy do piekarnika kuchenki mikrofalowej, z wyłączeniem
nagrzewania wstępnego (gdy jest wymagane).
Parametry gotowania oraz czas jego trwania są orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów.
Przygotowywać potrawy ustawiając minimalny podany czas i sprawdzając podczas gotowania, czy są już
gotowe.
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy przestrzegać podanych w tabeli gotowania zaleceń dotyczących
wyboru akcesoriów (jeśli są w wyposażeniu).
Folia spożywcza i torebki
Należy usunąć metalowe wiązania torebek
papierowych lub plastikowych, zanim torebki
zostaną włożone do kuchenki.
Folię spożywczą należy ponakłuwać widelcem
w celu uwolnienia ciśnienia i zapobieżenia
rozerwaniu wskutek wzrostu ciśnienia pary
podczas gotowania.
Gotowanie potraw
Mikrofale wnikają do żywności na ograniczoną
głębokość, więc jeśli musimy ugotować naraz kilka
kawałków jakiejś potrawy, to kawałki te należy ułożyć
koliście, aby więcej kawałków było ułożonych
zewnętrznie.
Małe kawałki gotują się szybciej niż duże. Aby
potrawa ugotowała się równomiernie, najlepiej
podzielić ją na kawałki równej wielkości.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej
woda z potraw jest odparowywana.
Pokrywka nadająca się do używania w kuchence
mikrofalowej pomaga zmniejszyć odparowanie
wody z potraw.
Większość potraw będzie nadal gotować się po
zakończeniu cyklu gotowania kuchenki
mikrofalowej. Dlatego też zawsze trzeba pozostawić
potrawę jeszcze na pewien czas w urządzeniu.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej
zazwyczaj niezbędne jest mieszanie potraw. Podczas
mieszania należy przesuwać zewnętrzne porcje
gotowanej potrawy do środka, a mniej ugotowane
porcje ze środka przesuwać na zewnątrz.
Cienkie plastry mięsa należy ułożyć jeden na drugim
lub częściowo nałożyć na siebie. Grubsze plastry, takie
jak pieczeń i kiełbaski, muszą być ułożone blisko siebie.
Płyny
Płyny mogą podgrzewać się powyżej punktu
wrzenia bez widocznych pęcherzyków. Może to
spowodować nagłe wykipienie gorącego płynu.
Aby temu zapobiec należy:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem naczynia
do kuchenki i pozostawić w naczyniu łyżeczkę.
3. Po podgrzaniu ponownie wymieszać,
a następnie ostrożnie wyjąć pojemnik
z piekarnika kuchenki.
Potrawy dla dzieci
Po podgrzaniu potraw dla dzieci w słoiczku lub
płynów dla niemowląt (w butelce) należy zawsze
wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem.
Zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła i
pozwoli uniknąć ryzyka poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek.
Produkty mrożone
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy
rozmrażanie potraw bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym. W razie potrzeby możliwe jest
zastosowanie pojemnika z lekkiego plastiku
nadającego się do stosowania w kuchence
mikrofalowej.
Potrawy gotowane, wywary i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane.
Kiedy produkt zaczyna się rozmrażać, należy
oddzielać jego poszczególne kawałki. Oddzielne
kawałki będą rozmrażać się szybciej.