6
DODATKOWE AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH ELEMENTÓW z wnę-
trzem pracującej kuchenki może dojść do powsta-
nia iskier, które mogą spowodować uszkodzenie ku-
chenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stawiać
na podstawce obrotowej. Na podstawce
talerza obrotowego nie należy kłaść żad-
nych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod talerz obrotowy
wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
SZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stosować zawsze, nieza-
leżnie od sposobu gotowania. Służy
on do zbierania kapiącego sosu oraz
cząstek żywności, które mogłyby za-
brudzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na jego
podstawce.
PRZED UŻYCIEM naczyń/przyborów należy upewnić się,
czy są one odporne na działanie
wysokich temperatur i prze-
puszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchenki mikrofa-
lowej, należy sprawdzić czy nie stykają się z powierzch-
niami wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypadku sprzętów
wykonanych z metalu lub zawierających elemen-
ty metalowe.
PRZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI należy zawsze sprawdzić,
czy talerz obrotowy może się swobodnie obracać.
UCHWYT DO TALERZA DO ZARUMIENIANIA
DO WYJMOWANIA GORĄCEGO TALERZA CRISP Z
KUCHENKI należy używać specjalnego,
dostarczonego uchwytu.
TALERZ DO ZARUMIENIANIA (CRISP)
ŻYWNOŚĆ NALEŻY KŁAŚĆ BEZPOŚREDNIO NA TALERZU CRISP.
Zawsze używać szklanego tale-
rza obrotowego jako podstawy
podczas używania talerza Crisp.
NIE NALEŻY KŁAŚĆ ŻADNYCH NACZYŃ/PRZYBORÓW
na talerzu Crisp, gdyż nagrzewa się on bar-
dzo szybko i może spowodować uszkodze-
nia tych przedmiotów.
TALERZ CRISP można wstępnie rozgrzać przed użyciem
(maks. 3 min.). Zawsze należy używać funkcji „Crisp” w
przypadku wstępnego nagrzewania talerza Crisp.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH JEST wiele różnorodnych akceso-
riów. Przed ich zakupem należy upewnić się, czy nada-
ją się do kuchenek mikrofalowych.
PODSTAWKA DRUCIANA
UMIEŚCIĆ RUSZT W GÓRNYM POŁOŻENIU w
celu przyrządzania potraw z wykorzy-
staniem funkcji Grill.
PAROWNIK
NALEŻY STOSOWAĆ NACZYNIE DO GOTO-
WANIA NA PARZE wraz z założonym
filtrem siatkowym do gotowa-
nia potraw takich jak ryby, wa-
rzywa i ziemniaki.
NACZYNIE PA ROW E NALEŻY UŻYWAĆ bez cedzidła dla takich
potraw jak ryż, makaron i biała fasola.
NACZYNIE PA ROW E NALEŻY ZAWSZE kłaść na talerzu obroto-
wym.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI WYMU-
SZONEGO OBIEGU, ZAWSZE NALEŻY UŻY-
WAĆ NISKIEGO POŁOŻENIA RUSZTU , aby
umożliwić prawidłową cyrkula-
cję powietrza wokół potrawy.
POKRYWKA
POKRYWKA jest przeznaczona do przy-
krywania potraw podczas gotowania i
odgrzewania tylko za pomocą mikro-
fal. Umożliwia ona ograniczenie pryska-
nia, zachowanie soczystości potrawy, jak
również skrócenie czasu gotowania.
POKRYWKĘ należy stosować do dwupozio-
mowego odgrzewania.
TACKA DO PIECZENIA
PODCZAS PIECZENIA Z TERMOOBIEGIEM
NALEŻY STOSOWAĆ TACKĘ DO PIECZENIA .
Nigdy nie wolno jej używać w
połączeniu z mikrofalami.