Whirlpool AKM 950/NB instrukcja

Typ
instrukcja
32
INSTRUKCJA
U¯YTKOWANIA
PRZED U¯YCIEM SZKLANO -
CERAMICZNEJ P£YTY KUCHENNEJ
INSTALACJA
POD£¥CZENIE ELEKTRYCZNE
PORADY DOTYCZACE OSZCZÊDZANIA
ENERGII
OCHRONA RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE
ZALECENIA
AKCESORIA P£YTY KUCHENNEJ
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
SZLLANO-CERAMICZNEJ P£YTY
KUCHENNEJ
USUWANIE USTEREK
SERWIS POSPRZEDA¯NY
3pl60832.fm5 Page 32 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
33
PRZED U¯YCIEM SZKLANO - CERAMICZNEJ
P£YTY KUCHENNEJ
Aby uzyskaæ najlepsze rezultaty pracy
urz¹dzenia, nale¿y uwa¿nie przeczytaæ
instrukcjê u¿ytkowania i zachowaæ j¹ do
wykorzystania w przysz³oci.
INSTALACJA
P³yta kuchenna
P³yta kuchenna powinna zostaæ zabudowana w
blacie o gruboci od 20 mm do 50 mm.
Przestrzeñ pomiêdzy p³yt¹ kuchenn¹ a piekarnikiem
powinna byæ pozbawiona jakichkolwiek innych
elementów (poprzeczek, podpórek itp.).
Odleg³oæ pomiêdzy doln¹ czêci¹ p³yty
ceramicznej a szafk¹ lub panelem separuj¹cym
musi wynosiæ co najmniej 50 mm.
Je¿eli p³yta kuchenna ma byæ zainstalowana obok
szafki, to pomiêdzy krawêdzi¹ p³yty kuchennej a
szafk¹ nale¿y pozostawiæ odstêp co najmniej
100 mm.
W blacie roboczym nale¿y wyci¹æ otwór o wymiarach
podanych w karcie opisowej urz¹dzenia, dostarczonej
oddzielnie.
Je¿eli dostarczona uszczelka nie zosta³a zamocowana,
nale¿y j¹ zamontowaæ na p³ycie kuchennej po
uprzednim wyczyszczeniu jej powierzchni.
Wa¿ne
Aby zapobiec przegrzewaniu siê obwodów elektronicznych
i ich uszkodzeniu, zaleca siê:
Nie instalowaæ p³yty kuchennej w pobli¿u zmywarki
b¹d pralki, aby zapobiec przedostawaniu siê pary
lub wilgoci do obwodów elektronicznych, gdy¿
mog¹ one ulec uszkodzeniu.
Nale¿y sprawdziæ, czy piekarnik (wyprodukowany
przez nas) ma wentylator dla maksymalnej ochrony
obwodów elektronicznych, jeli p³yta kuchenna jest
instalowana ponad nim.
Jeli temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
maksymaln¹, dopuszczaln¹ wartoæ, p³yta kuchenna
wy³¹czy siê automatycznie; w takim przypadku nale¿y
odczekaæ kilka minut, a¿ wewnêtrzna temperatura obwodów
elektronicznych spadnie do dopuszczalnego poziomu i
bêdzie mo¿na za³¹czyæ p³ytê kuchenn¹ ponownie.
Proszê nie zapomnieæ o wy³¹czeniu p³yty
kuchennej. Jeli zapomnicie Pañstwo niewiadomie
o wy³¹czeniu p³yty kuchennej, to zostanie ona
wy³¹czona automatyczny wy³¹cznik po up³ywie od 1
do 6 godzin pracy, w zale¿noci od nastawionego
poziomu gotowania.
3pl60832.fm5 Page 33 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
34
INSTALACJA
Monta¿
A) Jeli blat jest drewniany, nale¿y zastosowaæ
odpowiednie zaciski.
Ustawiæ 4 zaciski sprê¿ynowe (A), tak jak to pokazano,
przestrzegaj¹c podanych wymiarów.
Przymocowaæ zaciski u¿ywaj¹c 4 rub (B).
Zamocowaæ p³ytê kuchenn¹ w blacie (patrz rysunek).
B) Je¿eli blat roboczy jest marmurowy lub z innych
materia³ów (plastik, ceramika, kamieñ itp.) p³ytê
kuchenn¹ nale¿y przymocowaæ za pomoc¹
wsporników, kod 4819 404 78697 (nale¿y zamówiæ w
punktach serwisowych).
Zamocowaæ p³ytê kuchenn¹ w przygotowanym blacie.
Ustawiæ 3 wsporniki (C), tak jak to pokazano na
rysunku, zale¿nie od gruboci blatu.
Wkrêciæ trzy ruby (E) w otwory (D).
3pl60832.fm5 Page 34 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
35
POD£¥CZENIE ELEKTRYCZNE
Pod³¹czenie elektryczne nale¿y wykonaæ przed
w³¹czeniem zasilania. Urz¹dzenie winno byæ zainstalowane
przez wykwalifikowanego technika, znaj¹cego
obowi¹zuj¹ce przepisy w zakresie bezpieczeñstwa i
w³aciwego instalowania. Instalacja musi byæ wykonana
zgodnie z obowi¹zuj¹cymi przepisami. Napiêcie podane na
tabliczce znamionowej musi odpowiadaæ napiêciu w
Pañstwa mieszkaniu. Uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe, zgodnie z przepisami prawa: nale¿y
wy³¹cznie stosowaæ przewody (zawieraj¹ce przewód
ochronny) o odpowiednim przekroju. Producent zrzeka siê
wszelkiej odpowiedzialnoci za zranienia osób lub zwierz¹t
b¹d uszkodzenie przedmiotów wynikaj¹ce z
nieprzestrzegania powy¿szych przepisów. Do pod³¹czenia
elektrycznego nale¿y u¿yæ kabla typu HO5RR-F, jak
pokazano w poni¿szej tabeli:
Napiêcie zasilania.
Urz¹dzenie musi byæ pod³¹czone do zasilania przy
u¿yciu wy³¹cznika wielobiegunowego o odstêpie
styków (w stanie otwartym) co najmniej 3 mm.
Ostrze¿enie: Kabel zasilaj¹cy musi mieæ tak¹ d³ugoæ, aby
mo¿na by³o wyj¹æ urz¹dzenie z blatu oraz winien byæ tak
ustawiony, aby zapobiec zniszczeniu lub przegrzaniu
spowodowanym stykiem z podstaw¹.
Pod³¹czenia do listwy zaciskowej
Uwaga: Przewód uziemienia (¿ó³to-zielony) musi byæ
pod³¹czony listwy zaciskowej w miejscu oznaczonym
symbolem i musi byæ d³u¿szy od pozosta³ych
przewodów.
Zdj¹æ zewnêtrzn¹ os³onê z kabla zasilaj¹cego na
d³ugoci ok. 70 mm (B).
Odizolowaæ przewody na d³ugoci oko³o 10 mm.
Przeci¹gn¹æ kabel zasilaj¹cy przez otwór w pokrywie.
W³o¿yæ kabel zasilaj¹cy w zacisk mocuj¹cy oraz
pod³¹czyæ przewody do skrzynki przy³¹czowej wed³ug
schematu wydrukowanego na spodzie pokrywy.
Zamocowaæ kabel zasilaj¹cy (B) za pomoc¹ zacisku.
Za³o¿yæ i zamocowaæ pokrywê ochronn¹ (A),
przykrêcaj¹c j¹ od spodu p³yty.
Po wykonaniu po³¹czenia elektrycznego nale¿y w³o¿yæ
p³ytê kuchenn¹ od góry i zaczepiæ j¹ na sprê¿ynach
wsporczych, tak jak to pokazano na rysunku.
Przewody Iloæ x rozmiar
230 V ~
~
3 X 2,5 mm
2
230 V 3 + ~
~
4 X 1,5 mm
2
400 V 3N + ~
~
5 X 1,5 mm
2
400 V 2N + ~
~
4 X 1,5 mm
2
3pl60832.fm5 Page 35 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
36
PORADY DOTYCZACE OSZCZÊDZANIA
ENERGII
OCHRONA RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia³ z opakowania nadaje siê w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( ).
2. Urz¹dzenie
Urz¹dzenie jest zbudowane z materia³ów
nadaj¹cych siê do recyklingu. Nale¿y je
z³omowaæ w sposób odpowiedzialny oraz
zgodnie z lokalnymi przepisami usuwania
odpadów. Odci¹æ przewody zasilaj¹ce tak,
aby nie mo¿na by³o ponownie pod³¹czyæ
urz¹dzenia.
Deklaracja zgodnoci CE
P³yta kuchenna jest zaprojektowana tak, i¿
mo¿e stykaæ siê z artyku³ami
¿ywnociowymi i jest zgodna z Dyrektyw¹
89/109/EEC.
P³yta kuchenna zosta³a zaprojektowana
wy³¹cznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie
pomieszczeñ) s¹ niew³aciwe i w
nastêpstwie tego niebezpieczne.
Urz¹dzenia zosta³y zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
Wymogami bezpieczeñstwa Dyrektywy
''Niskie napiêcie'' 73/23/EEC.
Wymogi zabezpieczenia z Dyrektywy EMC
89/336/EEC Zgodnoæ
elektromagnetyczna.
Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
U¿ywane czajniki lub garnki powinny mieæ rednicê dna
równ¹ rednicy strefy gotowania.
Nale¿y u¿ywaæ tylko garnków i patelni z p³askim dnem.
Podczas gotowania nale¿y, w miarê mo¿liwoci,
przykrywaæ garnki.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. u¿ywaæ niewielkiej
iloci wody, aby skróciæ czas gotowania
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczêdnoci
energii i skrócenie czasu gotowania.
NIE!
3pl60832.fm5 Page 36 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
37
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci czyszczenia lub konserwacji nale¿y
od³¹czyæ p³ytê od zasilania elektrycznego.
Podczas pracy p³yty lub zaraz po jej
wy³¹czeniu nale¿y dopilnowaæ, aby nie
zbli¿a³y siê do niej dzieci.
Urz¹dzenia musz¹ byæ regulowane b¹d
naprawiane przez wykwalifikowanego
technika.
Nale¿y zatroszczyæ siê o to, aby przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ, znajduj¹cych
siê blisko p³yty kuchennej, nie styka³y siê z
jej gor¹cymi czêciami.
Nie w³¹czaæ p³yt grzewczych/stref
gotowania, je¿eli nie s¹ ustawione na
nich garnki.
P³yta kuchenna jest wyposa¿ona w p³yty
grzewcze/strefy gotowania o ró¿nych
rozmiarach. Nale¿y u¿ywaæ takich
garnków, których rednica dna jest taka
sama jak rednica p³yty grzewczej/strefy
gotowania.
Aby nie spowodowaæ trwa³ego
uszkodzenia szklano-ceramicznej p³yty,
nie nale¿y u¿ywaæ:
- Garnków ze spodami, które nie s¹
ca³kowicie p³askie;
- Naczyñ metalowych z emaliowanym
dnem.
- Po zakoñczeniu gotowania, nacinij
przycisk .
Nie u¿ywaæ p³yty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub wsporczej.
Nie pozostawiaæ p³yty kuchennej bez
nadzoru podczas sma¿enia, poniewa¿
istnieje ryzyko po¿aru.
Je¿eli p³yta ceramiczna prze³amie siê lub
pêknie z powodu gwa³townego uderzenia
(spadaj¹ce przedmioty itp.), nie nale¿y jej
u¿ywaæ i niezw³ocznie wezwaæ Serwis.
Na gor¹cych strefach gotowania nie nale¿y
k³aæ jedzenia zapakowanego w foliê
aluminiow¹, plastikowe pojemniki lub
szmatki.
Nie upuszczaæ garnków na p³ytê
ceramiczn¹, gdy¿ istnieje ryzyko
porysowania p³yty.
Nie dopuszczaæ do wysypywana siê na
p³ytê kuchenn¹ cukru lub podobnych
substancji. W razie koniecznoci ostro¿nie
wyczyciæ p³ytê kuchenn¹, przestrzegaj¹c
zaleceñ odnonie czyszczenia i
konserwacji znajduj¹cych siê w tej
instrukcji obs³ugi.
Jeli p³yta kuchenna posiada halogenowe
strefy gotowania, nale¿y unikaæ
wpatrywania siê prosto w lampki.
AKCESORIA P£YTY KUCHENNEJ
Zabezpieczenie przed dzieæmi AMH 122
Osprzêt ten mo¿na zamówiæ w punktach serwisowych jako
czêæ nr 4819 310 18436.
3pl60832.fm5 Page 37 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
38
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA SZLLANO-
CERAMICZNEJ P£YTY KUCHENNEJ
USUWANIE USTEREK
Gdy p³yta kuchenna nie dzia³a
Czy naciskaj¹c przyciski steruj¹ce
postêpowa³e zgodnie z instrukcjami z
rozdzia³u "U¿ywanie p³yty w za³¹czonym
Arkuszu Produktu?
Byæ mo¿e jest awaria zasilania?
Czy po wymyciu p³yty wysuszy³e j¹
dok³adnie?
1. Jeli wybra³e strefê gotowania a na
wywietlaczu pojawia siê F , skontaktuj
siê z serwisem technicznym.
2. Jeli p³yta kuchenna nie dzia³a po
intensywnym u¿ytkowaniu, wewnêtrzna
temperatura p³yty jest zbyt wysoka.
Odczekaj kilka minut, a¿ p³yta kuchenna
ostygnie.
Wa¿ne!
Jeli po u¿yciu nie mo¿na wy³¹czyæ p³yty
szklano-ceramicznej, nale¿y j¹ natychmiast
od³¹czyæ od zasilania.
SERWIS POSPRZEDA¯NY
Zanim zwrócicie siê Pañstwo do Serwisu
1. Nale¿y sprawdziæ, czy nie ma mo¿liwoci
wyeliminowania usterek samemu (patrz
Usuwanie usterek).
2. Wy³¹czyæ i za³¹czyæ urz¹dzenie, aby
sprawdziæ czy usterka siê powtarza.
Jeli rezultat jest negatywny, nale¿y
skontaktowaæ siê z najbli¿szym Serwisem.
Proszê podaæ: Krótki opis usterki,
dok³adny typ i model urz¹dzenia,
numer serwisowy (numer po s³owie SERVICE
na tabliczce znamionowej umieszczonej na
spodniej stronie urz¹dzenia lub podany w
karcie urz¹dzenia). Numer serwisowy jest
tak¿e podany w karcie gwarancyjnej,
dok³adny adres i numer telefonu.
Je¿eli konieczne s¹ jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami podanymi
w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika nale¿y
zawsze prosiæ o certyfikat na wykonan¹ pracê
i nalegaæ na u¿ycie oryginalnych czêci
zapasowych.
Niezastosowanie siê do tych instrukcji
mo¿e zagroziæ Pañstwa bezpieczeñstwu i
jakoci produktu.
P³yta kuchenna powinna byæ czyszczona po ka¿dym u¿yciu,
po uprzednim jej sch³odzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu
siê brudu i uczyni czyszczenie ³atwiejszym.
Nale¿y u¿yæ czystej szmatki, ch³onnej serwetki kuchennej
do wycierania oraz p³ynu do zmywania lub specjalnego
rodka do czyszczenia p³yt witroceramicznych.
Usun¹æ przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka i odpowiedniego rodka czyszcz¹cego.
Resztki jedzenia powinny byæ wyczyszczone zanim
przypiek¹ siê na szklano-ceramicznej p³ycie.
Artyku³y spo¿ywcze z du¿¹ zawartoci¹ cukru (tofi,
syropy owocowe, d¿emy, itp.), które wyla³y siê na p³ytê,
a tak¿e okruszki cukru nale¿y natychmiast usuwaæ przy
u¿yciu skrobaka.
Nie u¿ywaæ materia³ów ciernych, wybielaczy, rodków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
P³yta powinna byæ od czasu do czasu impregnowana za
pomoc¹ markowej parafiny ochronnej, przeznaczonej do
p³yt ceramicznych.
3pl60832.fm5 Page 38 Thursday, November 15, 2001 12:48 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKM 950/NB instrukcja

Typ
instrukcja