93
ZANIM ZACZNIEMY U¯YTKOWAÆ URZ¥DZENIE
Przed u¿yciem nale¿y usun¹æ:
- wszystkie naklejki na powierzchni
gotowania,
- zabezpieczenia tekturowe opakowañ i
foliê plastikow¹,
- Sprawdziæ, czy podczas transportu p³yta
kuchenna nie uleg³a uszkodzeniu. W
przypadku w¹tpliwoci, nale¿y
skontaktowaæ siê z serwisem
posprzeda¿nym.
W
Materia³y opakowania (plastikowe worki,
czêci polistyrenowe itd.) stanowi¹
potencjalne zagro¿enie i nale¿y trzymaæ je
poza zasiêgiem dzieci.
Materia³ opakowania nadaje siê ca³kowicie
do przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
Instalacja i pod³¹czenie elektryczne powinny
byæ wykonywane przez wykwalifikowanego
technika, zgodnie z instrukcjami producenta
i lokalnymi przepisami bezpieczeñstwa.
RODKI OSTRO¯NOCI I OGÓLNE ZALECENIA
Uwaga:
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci czyszczenia lub konserwacji nale¿y
od³¹czyæ p³ytê od zasilania elektrycznego.
Je¿eli p³yta ceramiczna prze³amie siê lub
pêknie, nie nale¿y jej u¿ywaæ i niezw³ocznie
skontaktowaæ siê z serwisem posprzeda¿nym.
P³yta kuchenna zosta³a zaprojektowana
wy³¹cznie do u¿ycia jako sprzêt AGD z
przeznaczeniem do gotowania ¿ywnoci.
Zabrania siê jej u¿ycia w jakimkolwiek innym
celu. Producent nie ponosi ¿adnej
odpowiedzialnoci w przypadku niew³aciwego
zastosowania lub nieprawid³owego u¿ycia
elementów steruj¹cycyh.
Unikaæ wystawiania p³yty na dzia³anie
czynników atmosferycznych.
Wszelkie naprawy i konserwacje urz¹dzenia
musz¹ byæ wykonywane wy³acznie przez
wykwalifikowanego technika.
Zabrania siê dotykaæ urz¹dzenia jak¹kolwiek
wilgotn¹ czêci¹ cia³a oraz obs³ugiwania go
z bosymi stopami.
Uniemo¿liwiæ dzieciom kontakt z:
- p³yt¹ kuchenn¹ w ogólnoci, aby unikn¹æ
obra¿eñ cia³a.
- Gdy p³yta jest w³¹czona, a tak¿e zaraz po
jej wy³aczeniu, p³yta osi¹ga bardzo
wysokie temperatury.
- Materia³ami opakowania (worki foliowe,
czêci polistyrenowe, czêci metalowe, itp.).
- Star¹ p³yt¹ kuchenn¹ przeznaczon¹ do
z³omowania.
Nale¿y upewniæ siê, ¿e przewody
elektryczne innych urz¹dzeñ elektrycznych
w pozli¿u p³yty kuchennej, nie stykaj¹ siê z
jej gor¹cymi czêciami.
Zabrania siê pozostawiania p³yty kuchennej
bez nadzoru w przypadku u¿ywania du¿ych
iloci t³uszczu lub oleju: ryzyko przegrzania i
zapalenia siê oleju lub t³uszczu!
Nie u¿ywaæ p³yty kuchennej jako
powierzchni roboczej.
Nie w³¹czaæ p³yt grzewczych/stref
gotowania, je¿eli nie s¹ ustawione na nich
garnki.
Nie umieszczaæ folii plastikowych ani
aluminiowych, tekstyliów, papieru itp. na
p³ycie kuchennej/strefach gotowania gdy s¹
one jeszcze gor¹ce.
P³yta kuchenna jest wyposa¿ona w p³yty
grzewcze/strefy gotowania o ró¿nych
rozmiarach. Nale¿y u¿ywaæ garnków i patelni
o rednicy dna równej lub nieco wiêkszej od
p³yt grzewczych/stref gotowania.
Na p³ycie nie wolno k³aæ metalowych
obiektów, takich jak no¿e, widelce, ³y¿eczki
lub pokrywki, poniewa¿ mog¹ staæ siê
gor¹ce.
Szklano-ceramiczna indukcyjna p³yta
kuchenna cechuje siê dobr¹ odpornoci¹
mechaniczn¹ i zosta³a zaprojektowana, aby
wytrzymywaæ drobniejsze wypadki i
nieprawid³owe u¿ycia. Jednak¿e, jeli
upadnie na ni¹ przedmiot, który spowoduje
uszkodzenie powierzchni, nie wolno u¿ywaæ
takiej p³yty. Nale¿y od³¹czyæ p³ytê od
zasilania elektrycznego i skontaktowaæ siê z
najbli¿szym serwisem posprzeda¿nym.
Gdy p³yta jest u¿ywana, powierzchnie
obszarów gotowania mog¹ siê nagrzewaæ w
wyniku przenoszenia ciep³a z gotowanej
¿ywnoci do garnka, a nastêpnie do szk³a p³yty.
Aby uzyskaæ najlepsze efekty gotowania,
zaleca siê stosowanie metalowych garnków
i patelni z p³askim dnem, których rednica
dna odpowiada rednicy obszaru gotowania,
a czujnik magnetyczny mo¿e je wykryæ. Aby
sprawdziæ, czy garnki i patelnie s¹ wykonane
z materia³u ferromagnetycznego, nale¿y
u¿yæ magnesu. rednica garnka i patelni
musi odpowiadaæ rednicy obszaru
gotowania.
6pl53431.fm Page 93 Thursday, April 29, 2004 3:35 PM