Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK PAROWY KSIĄŻKA KUCHARSKA
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Numer programu Nazwa programu
1 WARZYWA TRADYCYJNE
2 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
3 BIAŁY CHLEB
4 GOTOWANA RYBA (PSTRĄG)
5 PIECZEŃ WOŁOWA
6 KURCZAK CAŁY
7 PIZZA
8 BABECZKI
9 QUICHE LORRAINE
1 – WARZYWA TRADYCYJNE
Naczynia:
Można stosować dowolne naczynia kuchenne
odporne na wysoką temperaturę – przynajm‐
niej do 100°C.
Składniki:
400 g kalafiora
•200 g marchwi
200 g kalarepy
200 g żółtej i czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Opłukać kalafior i podzielić na cząstki. Mar‐
chewkę i kalarepę obrać i podzielić na niewiel‐
kie kawałki. Paprykę umyć i pokroić na paski.
Włożyć wszystkie warzywa do otwartego na‐
czynia i gotować bez dodawania wody. Przy
takiej metodzie gotowania można zrezygno‐
wać z przypraw i soli.
Czas pieczenia: 35 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2 – ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
•3 jajka
100 ml mleka
250 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrać ziemniaki, pokroić na cienkie plastry,
osuszyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosn‐
ku żaroodporną formę do zapiekanek i wy‐
smarować naczynie odrobiną masła. Rozłożyć
połowę przyprawionych plastrów ziemniaków
w naczyniu i posypać je startym serem. Uło‐
żyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi
ząbek czosnku i rozmieszać go razem z jajka‐
mi, mlekiem i śmietaną. Polać tą mieszanką
ziemniaki i rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
Czas pieczenia: 65 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3 – BIAŁY CHLEB
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży su‐
szonych
560 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Zależnie od właściwości mąki może
2
www.electrolux.com
być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upie‐
czeniem posypać bochenki niewielką ilością
mąki i wykonać ostrym nożem 3–4 ukośne na‐
cięcia o głębokości przynajmniej 1 cm.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Wlać do szuflady 100 ml wody.
4 – GOTOWANA RYBA (PSTRĄG)
Składniki:
4 pstrągi, 250–300 g każdy
sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na zew‐
nątrz, skropić je sokiem z cytryny, przyprawić i
włożyć po 2 sztuki do formy ze stali nierdzew‐
nej z dziurkowanym wkładem. Podawać z
przypieczonymi płatkami migdałów. Wariant
pstrąga na parze: Przed umieszczeniem
pstrąga w naczyniu ze stali nierdzewnej z
dziurkowanym wkładem polać ryby gorącą
wodą z octem.
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5 – PIECZEŃ WOŁOWA
Ustawienia:
Automatyczna czujka temperatury. Temperatura
wewnątrz mięsa:
Mięso średnio wypieczone: 65°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć czujkę tem‐
peratury i umieścić mięso w żaroodpornym na‐
czyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru Ustawianie zakresu ciężaru 900–2100
g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Na
wyświetlaczu pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7 – PIZZA
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml letniej wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
200 g startego sera ementaler
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w let‐
niej wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce. Zagniatać
składniki tak długo, aż ciasto nabierze elas‐
tyczności i przestanie przyklejać się od miski.
Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
wałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia ciasta. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Porozkładać kolejno
składniki na spodzie w podanej kolejności.
Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
8 – BABECZKI
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
POLSKI 3
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cukier
waniliowy, sól i skórkę z jednej niewoskowanej
cytryny. Dodać jajka i śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem z wiór‐
kami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek, postawić
je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarni‐
ka.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
9 – QUICHE LORRAINE
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm, wy‐
smarowana tłuszczem
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4
www.electrolux.com
POLSKI 5
6
www.electrolux.com
POLSKI 7
www.electrolux.com/shop 892956539-A-352012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Electrolux EVY9741AAX Recipe book

Typ
Recipe book