być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upie‐
czeniem posypać bochenki niewielką ilością
mąki i wykonać ostrym nożem 3–4 ukośne na‐
cięcia o głębokości przynajmniej 1 cm.
• Czas pieczenia: 55 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
• Wlać do szuflady 100 ml wody.
4 – GOTOWANA RYBA (PSTRĄG)
Składniki:
• 4 pstrągi, 250–300 g każdy
• sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
• Dokładnie umyć pstrągi wewnątrz i na zew‐
nątrz, skropić je sokiem z cytryny, przyprawić i
włożyć po 2 sztuki do formy ze stali nierdzew‐
nej z dziurkowanym wkładem. Podawać z
przypieczonymi płatkami migdałów. Wariant
pstrąga na parze: Przed umieszczeniem
pstrąga w naczyniu ze stali nierdzewnej z
dziurkowanym wkładem polać ryby gorącą
wodą z octem.
• Czas pieczenia: 30 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5 – PIECZEŃ WOŁOWA
Ustawienia:
Automatyczna czujka temperatury. Temperatura
wewnątrz mięsa:
• Mięso średnio wypieczone: 65°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć czujkę tem‐
peratury i umieścić mięso w żaroodpornym na‐
czyniu.
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
6 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
• Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru Ustawianie zakresu ciężaru 900–2100
g.
Sposób przygotowania:
• Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Na
wyświetlaczu pojawi się przypomnienie.
– Poziom umieszczenia potrawy: 1
7 – PIZZA
Składniki do ciasta:
• 14 g drożdży
• 200 ml letniej wody
• 300 g mąki
• 3 g soli
• 1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
• 1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
• 200 g startego sera ementaler
• 100 g salami
• 100 g szynki gotowanej
• 150 g pieczarek (z puszki)
• 150 g sera feta
• oregano
Sposób przygotowania:
• Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w let‐
niej wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce. Zagniatać
składniki tak długo, aż ciasto nabierze elas‐
tyczności i przestanie przyklejać się od miski.
Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
wałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia ciasta. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Porozkładać kolejno
składniki na spodzie w podanej kolejności.
• Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia.
• Czas pieczenia: 25 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
8 – BABECZKI
Składniki:
• 150 g masła
• 150 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
• 1 szczypta soli
• starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
POLSKI 3